Www.orebro.se/cityakademin - för arbetsliv och utbildning Mötesplats en arena att mötas på för att lära, studera och diskutera. Mäklare utvecklar samverkan.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Lokal evidens - Loke En modell att använda för lokal uppföljning av till exempel missbruks- och beroendevården.
Advertisements

Växtkraft Kinda OFFENSIV KRIS – OCH UTVECKLINGSHANTERING I KINDA Möte varselsamordnare 22 Januari 2009.
Barns psykiska ohälsa – ett prioriterat arbete
Lärcentra- strategiska noder Dagens sanning eller morgondagens utopi? Projekt som finansieras av.
Framtida överenskommelse om långsiktigt, hållbara strukturer som stödjer en evidensbaserad praktik inom socialtjänst och därtill hörande hälso- och sjukvård.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Gemensamt fokus SamhälleAkademi Utbildning Företag Källa: Tage Dolk.
Göteborg Kvinnofrid Norra Bohuslän - Socialtjänstens arbete mot våld i nära relationer.
Gunilla Kajrup, proj.ledare Mikael Lennartsson, bitr.
Socialfondens regionala plan. Styrkor - Stockholm är en fungerande och funktionell region där lokala problem kan lösas regionalt - Stockholm har en stor.
Regionalt resurscentrum för jämställd tillväxt
VÄSTBAS TIDIGT – TILLSAMMANS Ett sätt att samverka kring barn och unga
Aktivering och Mobilisering inför Arbetslivsintroduktion
Europeiska Socialfonden EU:s sammanhållningspolitik Lissabonstrategin – EUs tillväxt- och sysselsättningsstrategi Nationellt Socialfondsprogram.
Integration och mångfald –
G A S Tillgången till och utformningen av den gymnasiala utbildningen är en strategisk fråga som har betydelse för både tillväxtfrågor.
Effektiv miljötillsyn Ett projekt för Ökat Lärande och Hälsa.
Projektstöd Västerbotten
Förbundsfullmäktige Jokkmokk den 24 april
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 RKG 2 juni 2010.
1 - Förstudien Tillväxt för alla - Socialfonden
Välkommen till ESF:s seminarium
Socialfonds-programmet
Folkbildning som del av energi- och klimatstrategi.
Försäkringskassans roll i samverkan
VÄLKOMNA till seminarium om Business Health – ett modernt synsätt på hälsa som utgår från affären
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
► Energifrågan är prioriterad ► ”Alla” vet vad som borde göras ► Det mesta är känt beträffande åtgärderna ► Åtgärderna är ofta lönsamma Men mycket litet.
Projektnamn, projektledare och deltagande aktörer
Lars Ramstierna
Samverkan för det gemensammas bästa Nätverken Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa.
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
Europeiska Socialfonden EU:s sammanhållningspolitik Lissabonstrategin – EUs tillväxt- och sysselsättningsstrategi Nationellt Socialfondsprogram.
AT-utbildning februari 2014 Försäkringskassans ansvar och uppdrag i sjukförsäkringsprocessen Camilla Nohammar, Försäkringskassan.
Matchning Södertörn. Regionalt utvecklingsprogram för Södertörn Vision: Kommunerna på Södertörn är en attraktiv del av Stockholm- Mälarregionen, med en.
Program informationsmöte 4 dec  Genomgång utlysningstext  Ansökningsmallen  Övrig information.
Skolsamverkansgrupp ABE Förändringar efter projektet ”Utveckla KTHs samverkanssystem”
Förstudie 2014 ”Socialfonden och kompetensförsörjning i region Örebro” – spår 1.
Projektet DUBBELT SÅ BRA. P rojektet DUBBELT SÅ BRA delfinansieras av ESF-rådet och är ett PO1-projekt Budget är på drygt 10 miljoner Projekttiden är.
Projektet Bättre psykosvård Sammanfattning. Projektet bättre psykosvård Projektstart november 2011 Uppdrag: stötta enheter i landet som jobbar med psykosvård.
Vad, hur och varför samverkan? Resultat !?
Sverige i Europa Europa i Världen Presentation av Europeiska socialfonden Uppsala 2 december 2008.
Delprojekt 1:1- Projektbidrag via länsstyrelserna 50 mkr för 2007 Länsstyrelserna - ansökningar och beslut Projekt inom affärsutveckling och.
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan
ArbetSam – Erfarenheter och satsningar
Förstudie om gemensam insatsmarknad i Nacka. Bakgrund och syftet med förstudien Nacka kommun och Arbetsförmedlingen Nacka Värmdö har under flera år har.
Europeiska socialfondens nationella strukturfondsprogram för Sverige
Kompetens i samverkan. Utlysning - "Kompetensutveckling för att stärka särskilt utsatta företag, organisationer och geografiska platser i region Övre.
TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD. Bakgrund till Mottagningsteamet - Behov av insats, där parterna samverkar i gemensam lokal. - Individen ska inte behöva besöka.
Resultat från kartläggning av hur kvinnor som driver företag i Halland upplever bemötandet hos främjande aktörer.
MIA-Mobilisering Inför Arbete Riktad utlysning till Samordningsförbunden Stockholms län – totalt 100 MKR - Vad betyder detta? Utlysningen har tre syften:
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
Delprojekt 1:1- Projektbidrag via länsstyrelserna
Modell för bättre matchning mellan utbud och efterfrågan
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
Ett treårigt utvecklingsprojekt
I Västmanland löser vi globala utmaningar Affärsplan Västmanland
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Analysseminarium – ÖK maj
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015
Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”
FRAMTIDENS SMAKDESTINATIONER Eva heter jag, för er som inte träffat.
Fokus Yrkesutbildning VO
Uppföljning av Temagrupper och processtöd ÖK mars 2011
Nuvab Näringslivsprogram
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Competence Academy – Public Sector
Projektplaner maj 2018 för förstudie tidiga insatser på skolans arena vid, eller risk för, psykisk ohälsa.
Kerstin Blom Bokliden, SKL och Malin Åberg Aas, Svenska FN- förbundet
Lotsteamet som funktion och dess framtid
Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Presentationens avskrift:

- för arbetsliv och utbildning Mötesplats en arena att mötas på för att lära, studera och diskutera. Mäklare utvecklar samverkan mellan näringsliv och utbildningssystem och matchar behov mot utbud. Motor driver de lokala och regionala behoven av utbildning och kompetensutveckling.

Risk 1 9 företag 455 kvinnor, 1290 män Företagen utvalda att de drabbats hårt av konjunkturnedgången och att många mindre företag i regionen är knutna till dem som underleverantörer Kompetensutveckling för strategiskt viktiga företag i Örebro Län Genomförandeprojekt, 9 företag/ca 2000 deltagare Projekttid: Projektägare: Örebro kommun Samverkande kommuner: Lindesberg,Karlskoga

Gemensamt Strukturomvandlingar inom företagen och vikande konjunktur med varsel som följd Verkstads- och tillverkningsindustrier, där tusentals jobb redan försvunnit Företagen arbetar både på den nationella och internationella marknaden Behovet av kompetensutveckling är särskilt angeläget för att klara omställning till andra arbetsuppgifter och för att stärka anställningsbarheten för dem som riskerar att bli arbetslösa Varje deltagande företag har gjort en förstudie/analys av situationen i sitt företag och kartlagt kompetensutvecklingsbehovet för de anställda. De fackliga organisationerna har medverkat

Örebro län har identifierats av Sveriges regering som viktigt med riktade insatser på grund av näringsstrukturen. En varselsamordningsgrupp tillsattes för länet. Politiska beslut och viljeinriktning i kommunerna Långsiktiga effekter, utbildning och samverkan för individer, företag och lärcentra Vilka företag som är strategiskt viktiga i länet identifieras via Region Örebro och kommunerna Mervärdet Hur gick vi tillväga Strategiska enheter/lärcentra och kontaktpersoner identifieras i varje deltagande kommun. Identifiera kontaktytorna gentemot företagen Utgångspunkter för att överhuvudtaget söka medel

Samverkan mellan kommunerna ska förstärkas samt att varje deltagande kommun ges möjlighet att arbeta på sina villkor i förhållande till sin arbetssituation/förhållningssätt gentemot politiska beslut och företagskontakter En detaljerad planering före projektstart, rollfördelning utifrån kompetensen Framtagande av enkla blanketter för redovisning Täta kontakter med ESF-rådet om villkoren Gemensamma kvalitetsmål Viktiga punkter inför genomförande

Gemensam uppstart och information Verka för kostnadseffektivitet, måla upp förutsättningar för att hitta kostnadsfördelaktiga utbildningsalternativ Ha täta kontakter med företagen, vara lyhörd, skapa bra relationer Diskutera utbildningar med företagen för att ge insikt i utbudet Ödmjukhet,lyhördhet och förståelse för företagens situation Bygga upp ett förtroende, legitimitet Bidra med tips på pedagogiska metoder, processer Vara nyfiken på företaget Snabba svar/återkoppling Viktiga punkter gentemot deltagande företag

95% av kompetensplanen genomförs att deltagarna känner sig nöjda eller mycket nöjda med genomförda utbildningsinsatser Förväntade effekter Att projektdeltagarna ska ha höjt sin faktiska kompetensnivå på ett sätt som bidrar till individens och företagens fortsatta utveckling och motverka sårbarhet och att individen står bättre rustad inför förändringar Fördjupad samverkan i länet mellan inblandade lärcentra,företag och utbildningsanordnare Syfte Projekten ska bidra till att, i 9 av regionens strategiskt viktiga företag, kompetensutveckla de anställda som riskerar att hamna i en uppsägningssituation Stärka individens konkurrenskraft och anställningsbarhet Minska och förebygga risken för uppsägning Målsättning

Erfarenheter Förändringar i företagens kompetensplaner relativt små, tydliga i sina upplägg för genomförandet. Förankringen utvecklades under projektets gång, trots ägarbyten har företagen i samverkan med oss fortsatt genomförandet I dagsläget kan vi se att företagen tar in flera anbud alternativt har egna avtal sedan tidigare för att säkerställa kostnadseffektiviteten.( C:a olika utbildningsleverantörer). Internutbildningar och samverkan mellan företagen sker Kontakterna med företagen från projektledningens sida har fungerat bra. Tidsaspekten viktig, men vi tror att vi klarar det. Administrationen får inte underskattas och därtill hörande ödmjukhet för de olika uppdragens karaktär. Var företagens ambitioner för höga i kompetensplanen, Nej och utbildningarna har i stor utsträckning gått till de personer som identifierats vid förstudien. Lärcentra som oberoende/neutral

Framtiden Projektet är ett startskott, modell, för det fortsatta regionala samarbetet samt mellan kommuner och företag En viktig roll för tillväxtfrågor, kompetensförsörjning. Kommunernas roll i samverkan framöver viktig del, Business Region Orebro (BRO) Sprida kunskaperna, erfarenheterna Omvärlden, transnationellt