Valideringsinfo.se En webbportal för samlad information om validering i Sverige. Yh-myndigheten i samverkan med Högskoleverket, Verket för högskoleservice,

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kompetensinventering
Advertisements

Vuxenutbildningen Definition
Reell kompetens vid bedömning av behörighet och tillgodoräknande
Nationell samordnare validering
Nytt från Skolverket skolverket.se/yrkesutbildning.
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Validering av yrkeskunskaper inför antagning till Yrkeslärarprogrammet
Göteborgsregionens kommunalförbund: Ale|Alingsås|Göteborg|Härryda|Kungsbacka|Kungälv|Lerum|LillaEdet|Mölndal|Partille|Stenungsund|Tjörn|Öckerö Titulatur.
Individuellt Stöd i Vuxenlivet Arbetslinjen 2.0
Information Leonardo Da Vinci
- nyckeln till framgång mellan skola & näringsliv
Yhmyndigheten.se Myndigheten för yrkeshögskolan ”Myndigheten för yrkeshögskolan bidrar till att försörja arbetslivet med rätt kompetens i rätt tid vilket.
Innehåll Tidig Bedömning och Fortsatt Bedömning
Välkomna!. Vård- och omsorgscollege 17 Regionala college 70 Lokala college 145 Kommuner 19 regionala college representerade idag.
Meritportfölj målet - CV och presentation
Göteborgsregionens kompetens- och valideringscentrum
Statliga myndigheters medverkan i det regionala tillväxtarbetet % % SAMVERKA MOTVERKA GEMENSAMTENSKILT.
Yhmyndigheten.se En svensk referensram för kvalifikationer
Välkommen till information om utvecklingsarbete
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Utbildningsdepartementet. Remissynpunkter 128 remissinstanser ca 60 spontana remissynpunkter.
Yrkeslärarnas roll i det svenska utbildningssystemet några reflektioner från Stefan Skimutis Myndigheten för yrkeshögskolan.
Välkommen till ESF:s seminarium
Behov av habilitering och rehabilitering
Skörda frukterna! Socialfondens växthus för kompetensutveckling.
Försäkringskassans roll i samverkan
Yhmyndigheten.se Vad är Yh-utbildning? Utbildningar på eftergymnasial nivå (6 mån – 3 år långa) Skräddarsydda utifrån näringslivets behov Avgiftsfria och.
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Valideringsprocessen
Generell titel. Bakgrund - privata FoU investeringar.
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Bakgrund Nationell Nivå Projekt Carpe var ett nationellt projekt som startade 2009 och ligger som grund för förändringarna av titlarna och de nya kompetenskraven.
Uppdrag validering Björn Scheéle
Yhmyndigheten.se Lanseringskonferens valideringsinfo.se.
Myndigheten för Yrkeshögskolan
Överenskommelse om samordning kring barn
AT-utbildning februari 2014 Försäkringskassans ansvar och uppdrag i sjukförsäkringsprocessen Camilla Nohammar, Försäkringskassan.
Europass och de gemensamma europeiska verktygen
Validering Av Livslångt Lärande
Truls Hallin & Mikael OttebrantSidan 1 av UTVECKLINGSNÄMNDENS FÖRVALTNING UPPDRAG Validering av lärande OCN-metoden som en del av Lärlingsspåret.
EN PRESENTATION AV SPECIALPEDAGOGISKA INSTITUTET
Bedömning utan fullständig dokumentation
Bakgrund -Generationsväxling Personalbrist Över 20% går i pension -Efterfrågan på personal inom vård och omsorg med utbildning både på gymnasial.
Ett arbetsmarknadspolitiskt instrument
Definition Vård- och omsorgscollege är en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg.
Sv Denna presentation är till för att hjälpa er i ert uppdrag att sprida information om det europeiska utbildningsprogrammet Erasmus Denna.
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan
Yhmyndigheten.se. Några av Yh-myndighetens uppdrag Besluta om vilka utbildningar som ska ingå i yrkeshögskolan Besluta om statligt stöd till dessa utbildningar.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Införa rambeslut HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
Sv Att bedöma utländska kvalifikationer En växande verksamhet NUAK-konferensen Lars Petersson.
KOSTPOLICY VUXENNÄMNDEN I ESKILSTUNA KOMMUN ANTAGEN AV VUXENNÄMNDEN
Sv Bedömning av utländsk utbildning -för arbetsmarknad och tillträde till högre utbildning Ida Larsten.
Handlingsplan för kompetensförsörjning Åtgärd – Utveckla individer och människors kunskap och intresse för ett livslångt lärande Att göra ”Bevaka och påverka.
Analys- och planeringsperiod 1-9 mån Avslutningsfas 1-3 mån Genomförande 2-3 år Förstudie RESULTAT EFFEKTER Avstämning med ESF Vad kännetecknar en förstudie?
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
Verksamhetsidé Förena arbetsliv och utbildning i ett gemensamt åtagande och ansvar att trygga personal- och kompetensförsörjningen inom vård och omsorg.
Vuxennämnden i eskilstuna kommun
OCN-metoden. OCN-metoden (Open College Network) är en väl utvecklad metod för kvalitetssäkring och erkännande av kunskaper, färdigheter och kompetenser.
Pilotlän för grön utveckling
Mats Embertsén Reell kompetens hur går vi vidare.
Fokus Yrkesutbildning VO
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen
Välkomna till en workshop om språkutveckling
Validering av reell kompetens för tillträde och tillgodoräknande
Nationellt likvärdiga YH-utbildningar
Ta del av riktlinjerna här
Handledarutbildning Steg 2.
DIGITALA KUNSKAPSTEST
Presentationens avskrift:

valideringsinfo.se En webbportal för samlad information om validering i Sverige. Yh-myndigheten i samverkan med Högskoleverket, Verket för högskoleservice, Skolverket, Arbetsförmedlingen och centrala branschorganisationer.

Uppdrag validering Samordna och stödja en nationell struktur för validering I samverkan med berörda myndigheter främja utbildningsväsendets och branschernas medverkan när strategier, metoder och information inom valideringsområdet utvecklas. Initiera och stödja utvecklingen av de nätverk och infrastrukturer som är nödvändiga för att säkerställa att en nationell struktur för validering utvecklas Utveckla riktlinjer för bl a kvalitetssäkring och dokumentation

Vi har även i uppdrag att bedöma utländska eftergymnasiala yrkesutbildningar som inte är akademiska

En nationell struktur för validering Syftar till att: Säkerställa att den validering som genomförs sker med god kvalitet och på ett rättsäkert sätt för individen. Kvaliteten ska vara likvärdig oavsett vem som utför valideringen eller var i landet valideringen genomförs. Göra validering tillgänglig oavsett var i landet man bor genom en god regional och lokal spridning. Göra all validering legitim – det vill säga arbeta för att valideringen och dess slutprodukter erkänns av de aktörer, exempelvis arbetsgivare eller utbildningsanordnare, som individen vill (be)visa sin kompetens för.

Varför validera? Tre huvudsakliga syften med validering: att hitta rätt nivå och ge behörighet till vidare utbildning, att förkorta eller anpassa en pågående utbildning och kunna tillgodoräkna sig tidigare utvecklad kompetens samt att dokumentera kompetens för arbetslivet inför anställning, eget företagande, kompetensutveckling eller omställning.

Uppbyggnad och struktur valideringsinfo.se ”Om validering” - ”Så går validering till” - ”EU:s principer och riktlinjer för validering” - ”Yh-myndighetens arbete med validering” - ”Länkar”

Valideringsmodeller framtagna av branscherna Ett drygt 20-tal olika branschmodeller Spänner över c:a 140 yrkesroller, nya tillkommer Modellägare är ofta partssammansatta yrkesnämnder Har nationell status och legitimitet Metod och verktyg för bedömning varierar Kostnad i genomsnitt 15.000:- per validering Kan resultera i yrkesbevis, licens, certifiering el dyl Utförare ofta annan än modellägare valideringsinfo.se

Bedömning av utländsk utbildning Yh-myndigheten ansvarar för bedömning av eftergymnasiala yrkesutbildningar Ansvaret för bedömning av utländsk utbildning delas mellan tre olika myndigheter: Myndigheten för yrkeshögskolan Högskoleverket Verket för högskoleservice (Reglerat yrke – ansvarig myndighet)

Bedömning av utländsk utbildning Yh-myndigheten ger ett utlåtande om utbildningen. Nivåbestämning: Yrkeshögskoleexamen el. Kvalificerad yrkeshögskoleexamen Beskrivning av utbildningens: Längd, lärosäte/ utbildningsinstitution, vad utbildningen baseras på i hemlandet, vilken typ av examen/yrkestitel den leder till i hemlandet och vilken inriktning den har anges på svenska Det är ingen ekvivalering utan en nivåbestämning som utförs Utlåtandet kan ses som information och rekommendation till arbetsgivare och högskolor

Anpassningar för skilda målgrupper För synsvaga Språkval valideringsinfo.se

Kommunikativa hjälpmedel Senaste nytt Kalendarium RSS-flöden Kommentarsfunktion valideringsinfo.se

”Sök valideringsutförare” ”Sök valideringsutförare” Möjligt att söka: - yrkesvis - länsvis - fritext Resultatet visar valideringsutförare och kontaktuppgifter

Din valideringsväg Kartlägger aktörer inom bedömning av formella kvalifikationer (dokument) och/eller reell kompetens Stöd för både enskilda och professionella Vägledning till rätt aktör via enkla frågor Översättning till flera vanliga språk ”Din valideringsväg” Endast prototyp i dagsläget och endast bedömning av utländsk utbildning är klar, andra sökvägar kommer.

”Din valideringsväg http://valideringsinfo.se/validera Prototypen ligger uppe i två veckor för synpunkter och kommentarer

Vilka utvecklingsområden och behov kan vi identifiera? Gruppdiskussioner Vilka utvecklingsområden och behov kan vi identifiera?

1. Utifrån presentationerna tidigare under dagen, samt utifrån era arbetsuppgifter och uppdrag inom validering Vilken information behöver vi vidareutveckla eller lägga till på valideringsinfo.se? Vilka verktyg behöver vi vidareutveckla eller lägga till på valideringsinfo.se?

2. Hur och under vilka former vill ni få stöd i att utveckla er verksamhet? Former för erfarenhetsutbyte? Regionala och lokala insatser – vilka kan de vara? Goda exempel – vilka är de och hur sprider vi dem?

Sammanfattning och summering Avdelningschef Björn Schéele leder en summering av eftermiddagens gruppdiskussioner

Tack för uppmärksamheten! Medverkade från Yh-myndigheten gjorde Generaldirektör Pia Enochsson Avdelningschef Björn Schéele Anna Kahlson – anna.kahlson@yhmyndigheten.se Ida Thomson – ida.thomson@yhmyndigheten.se Anna Wahlgren – anna.wahlgren@yhmyndigheten.se Pär Sellberg – par.sellberg@yhmyndigheten.se Anna Thelenius – anna.thelenius@yhmyndigheten.se