Utvecklingspsykologi

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Olof Sundin, Fil dr Informationsstrategier och yrkesidentiteter - en studie av sjuksköterskors relation till fackinformation.
Advertisements


Tillgänglighetskonferens Örebro
Inom Al-Anon är vi alla lekmän...
Metodstöd.
Södertälje Parallellprocesser i arbetet med familjehemssekreterare och barnsekreterare.
Komplement Bornholmsmodell för förskolan
Familjehem och föräldraskap
Bemötande o etiskt förhållningssätt med utgångspunkt i lagstiftning
FUNKTIONSSKATTNINGSSKALA
Swedish mekteb Skärholmen.
Ann-Charlotte Roupé, Lerbäckskolan, Lund –
Vi härstammar från nomadiserande primater som burit barnen
Barnkonventionen Rätt att utvecklas som person
Hur bör samhället organiseras
Från KARMA till NÅD “När man bestämmer sig för att åstadkomma det som är av ett kreativt inflytande – då är inte längre det väsendet under lagen av orsak.
Vilka är vi? Utväg barn/ungdom
Instruktioner Vilken grupp av frågor känner du att du instämmer mest med? Instämmer du i hög grad med de första 10 frågorna är din självkänsla lägre.
Konsten att leda sig själv
Småbarn och anknytning
Temadag om sexuell hälsa 13/ Del 5
Utvecklingspsykologi
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Det kognitiva perspektivet (Kapitel 4)
- samhällsfaktorer, faktorer i närmiljö, kultur, etnicitet, kön.
Bemötande och behov ur ett psykologiskt perspektiv
Anknytningsteori och barns utveckling
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Den oroliga chefen kollar på klockan, Hans bästa arbetare är sen, Och snart börjar ett viktigt möte. Chefen bestämmer sig för att ringa hem till honom.
Kunskap 3: Rationalism och Empirism
Leda känslomässigt krävande arbete i äldreomsorgen
Kapitel 2 Livsstilens betydelse för hälsan.
Vad vet ni om Freud?.
Barnkonventionen Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen.
KÄNSLOR OCH SOCIALA FÄRDIGHETER – FÖRÄLDERN SOM VÄGLEDARE
Vad behöver min tonåring av mig?
Pilotgruppens egna erfarenheter från studiegruppen våren 2009
Kognitiva Scheman ”.
RIALTO Jenny Alvolin Barn- och ungdomsombud Broschyren: Kartläggning av barnets förmågor och behov. Underlätta för barnets vistelse i fsk/skola.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
och tankar har lika mycket värde som vuxnas.
Eriksons utvecklingsteori
Självbild, självkänsla & Självförtroende
Livskarriär Din väg mot ett arbete som kommer att göra dig lycklig.
GÅ I FÖRSVAR.
Människan Vi människor har en överlägsen hjärna och en unik hand med tumme. Människans första steg mot att bli människa togs när hon började använda.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Viktiga teoretiker för den psykosociala utvecklingen
Kriser Vad är en kris? Följande kännetecken brukar användas att definiera en ”normalkris”   Individen upplever att något viktigt behov är starkt hotat.
Kognitivt perspektiv.
Kognitiv psykologi Tänk på en situation när det gick riktigt bra för dig. Varför gick det bra? Tänk på en situation när det gick riktigt dåligt för dig.
PLIKTBARN LUSTBARN.
Musslan … för dig som har en närstående som dricker för mycket alkohol, tar droger eller mår psykiskt dåligt.
BRIS är en länk mellan barn, vuxna och övriga samhället.
NOVELL En novell är en kort berättelse. Det kan vara en djupdykning i en persons tankar under en kort tid, eller en spännande återgivning av en enda händelse,
Men vad är ’fri vilja’ för något?
Existentiella frågor i dödens närhet
4 årtal Från lydnadskultur till ansvarskultur
KONFLIKTER.
Vi uppfattar verkligheten på olika sätt
Självkänsla.
Kommunikation - Tecken och signaler som hela tiden måste tolkas
Kommunikation - Tecken och signaler som hela tiden måste tolkas
Anpassad för barn till den som drabbats av en hjärnskakning
Religion.
Kognitivt perspektiv.
Att främja små barns hälsa och utveckling.
Presentationens avskrift:

Utvecklingspsykologi   Bindningsteori (John Bowlby) Bindning (attachment): ett barns tendens att söka närhet till särskilda personer och att känna sig trygg i deras närvaro.

Olika bindningsmönster (Ainsworth) En trygg bindning uppkommer när barnet litar på att föräldern finns tillgänglig och är hjälpsam om barnet stötar på svåra och skrämmande situationer. När föräldern är lyhörd och kärleksfull vågar barnet att undersöka världen. Vid ängslig, motvillig bindning är barnet osäkert på om hans förälder kommer att vara tillgänglig och hjälpsam. Ibland är föräldern det, andra gånger inte. Hot om övergivande används ofta som kontrollmedel. Osäkerheten gör barnet efterhängset och rädd för att utforska världen.

Vid ängslig, undvikande bindning förväntar sig barnet att bli bortstött och tror inte att det får något gensvar när det söker omsorg. Detta är ett resultat av att modern konsekvent har avvisat barnet när det sökt tröst eller skydd.

Barn har en biologisk drift att knyta an till en vårdare.    Anknytning är ett primärt behov. Anknytningsbehovet har en utvecklings biologisk bakgrund. Två system hos barnet: Systemet för närhetssökande.   Systemet för utforskning. Otrygga barn är sällan nyfikna eller undersökande.

Frigörelsen från pappa och mamma. Tonåren/identitet. Hur byggs en identitet upp? Frigörelsen från pappa och mamma.   Man kan ersätta dem. Man kan testa nya saker. Att stå på en inre scen.

Erik H. Erikson (1902-1994 Tillit – Misstro Spädbarnsåldern, 0 – ca 1,5 år   Tillit – Misstro Barnets behov: mat, värme och kroppskontakt m.m. Känslomässig trygghet. Sundmisstro.

Självständighet – Tvivel, Skam Småbarnsåldern, ca 1,5 – 3 år Självständighet – Tvivel, Skam Intensiv jagutveckling. Svårt att se sina egna begränsningar. Ej bra att sätta för snäva gränser eller att överbeskydda barnet.

Initiativförmåga - Skuldkänslor, Passivitet Förskoleåldern, ca 3 – 6 år Initiativförmåga - Skuldkänslor, Passivitet Intensiv lekperiod. Barnet lever ut känslor och tester verkligheten i den. Barnet ska använda sin fantasi. Ej rädd för att göra bort sig som vuxen. Överjaget utvecklas som mest. Barn kan utveckla starka skuldkänslor.

Verksamhetslust – Känslor av underlägsenhet Den tidiga skolåldern, ca 7-12 år Verksamhetslust – Känslor av underlägsenhet Barnet tar steget in i allvaret. Barnet får klara sig på egen hand  

Identitet – Identitetsförvirring Tonårsåldern, ca 13-19 år Identitet – Identitetsförvirring Vem är jag? Hur uppfattas jag av andra? Vad ska jag göra i framtiden? Duger jag?

Den tidiga vuxenåldern, ca 20 – 40 år Närhet – Isolering Träffar någon att vara tillsammans med. Startar familj. Skaffar ett yrke.

Produktivitet – Stillastående Medelåldern, ca 40 – 60 Produktivitet – Stillastående Funderar på hur resten av livet ska bli.

Integritet – Förtvivlan och Bitterhet Den sena vuxenåldern, från ca 65 år Integritet – Förtvivlan och Bitterhet Tänker bakåt. Tänker på döden.

Piaget (1896-1980) Organisation. Anpassning. Människan har två medfödda tendenser som har betydelse för hennes förmåga att klara livet. Organisation. Kognitiva schema: styr vårt sätt att tänka och uppfatta nya situationer Anpassning. Assimilation: innebär att vi anpassar nya erfarenheter i vårt gamla tankemönster. Ackommodation: innebär att vi måste ändra på vårt gamla tankemönster för att kunna ta till oss de nya erfarenheterna.

Den sensomotoriska perioden, 0 - ca 2 år Barnet tänker med hjälp av sina sinnen (senso-) och rörelser (motoriska). Barnet är egocentriskt. Barnet har inte förmåga att sätta sig in i andras känslor. Barnet har inte förmåga att se föremål och människor som permanenta eller oförändliga. Barnet kan inte förstå vad ”sedan” och ”snart” betyder.

Det pre-operationella tänkandets period, ca 2 - 7 år Barnet börjar förstå symboler. Barnet börjar bilda begrepp. Barnet har svårt för klassinneslutningar. Barnets konstansbegrepp är inte heller utvecklat. Magiskt tänkande: ”jag var dum mot Kalle, det är alltså mitt fel att han är sjuk”. Animistiskt tänkande: barnet betraktar föremål som levande varelser. Artificialism. Barnet tror att allting är tillverkat av någon och kan alltså ersättas.

De konkreta tankeoperationernas period, ca 7 – 11 år Barnet tänker ungefär som en vuxen men mer konkret. Barnet är fortfarande beroende av ett konkret underlag för sitt tänkande. Barnet förstår konstansbegreppet. Barnet har svårt att förstå vissa symboler.  

Det abstrakta tänkandets period, ca 11 – 16 år   Barnet tänker mer och mer abstrakt. Barnet vill gärna diskutera. (nyhetens behag). Barnet förstår ironi.

Grader av förståndshandikapp Delas in i tre nivåer som kallas A- B- och C A-nivån är den gravaste formen av handikapp. Utvecklingen når inte högre än det sensomotoriska stadiet B-nivån brukar benämnas ”måttligt förståndshandikapp”. Den intellektuella utvecklingen når upp till början av det konkreta operationella stadiet. C-nivån omfattar de lindrigt förståndshandikappade. Den intellektuella utvecklingen når upp till slutet av det konkreta operationella stadiet. Abstrakt tänkande går inte att klara.