Vad händer på LSS-området 1 Lagrådsremiss (propp) utifrån LSS-kommitténs betänkande Ändrade föreskrifter för arbete i enskilt hem (AMV) Ändrad biståndsbedömning.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Subjekt i ”mitt” eget liv
Advertisements

Skyddsombuds- utbildning
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)
Klicka här för att ändra format LOV att välja Klicka här för att ändra format LOV att välja LOV i norra Bohuslän ur brukarens perspektiv Välkomna till.
KOM-KL Ett omställningsavtal för anställda i kommuner, landsting och Pactaföretag som träder i kraft 1 januari 2012.
Handläggarnas roll och handläggningens förutsättningar
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
LSS-kommittén – bred översyn av personlig assistans
Missbruksutredningens förslag
Vem är ansvarig för arbetsmiljön?
Mänskliga rättigheter
Relationen mellan begrepp i Socialstyrelsens termbank och NI:s begreppsmodell Ett fackspråkligt begrepp med dess definition motsvaras av flera atomära.
Positiva trender Under studiens gång har vi sett att förändringsarbetet bringat in större påverkansmöjligheter över aktiviteter som tar plats i gemensamhetsutrymmena.
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Systematisk dokumentation inom socialtjänsten
Våra farhågor 1.Adressen blir också fortsättningsvis ett misch-masch där uppdraget riktas till den professionella organisationen medan ansvaret för brister.
Regeringens proposition 2009/10:139 Fokus på kunskap – kvalitet i den högre utbildningen Lars Rydberg Sid 1.
Samordnad individuell plan
LSS 1§ Omfattar personer med
Funktionshinderspolitiken
Strandskydd och miljöpolitik
1 KAP - Lagens ändamål och tillämpningsområde
Miljödepartementet Landsbygdsdepartementet Svensk rovdjurspolitik skall bestämmas i Sverige Onsdagen 17 augusti 2011 Andreas Carlgren, Miljöminister Eskil.
Vård- och äldreförvaltningen Vår gemensamma värdegrund
Tillgänglighet och den nya bibliotekslagen Göteborg 1 september 2014 Örjan Hellström,
LSS-utredningen.
Juridiska aspekter Eva Nordin-Olson 2007.
Vad innebär LSS-lagen ? Rättighetslag
Utgångspunkter vid biståndsbedömning
Samverkan kring utveckling och tillämpning av välfärdsteknologi Inga-Lill Felizia PUFF-enheten
1 Läns- regionförbunden 16 mars 2010 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten.
Lokal arbetsplan Hedlunda skola Kunskaper, utveckling och lärande Barnen/eleverna ska känna sig trygga, respekterade och ha demokratiska värderingar.
Översyn av stadgar, policys, instruktioner samt komma med förslag till förändringar. Överväga regler för ersättning vid olika upplåtelser och uthyrningar.
Om värdigt liv inom äldreomsorgen
FAS 05 FÖRNYELSE- ARBETSMILJÖ- SAMVERKAN.
Ambition och ansvar SOU 2006:100
Assistanskommittén – bred översyn av personlig assistans för vissa personer med funktionshinder.
– överenskommelse mellan de halländska kommunerna och
Några reflektioner kring LSS/LASS-verksamheten
Lex Sarah Lex Sarah är en del i det lagstadgade systematiska kvalitetsarbetet. Gäller för verksamheter inom SoL och LSS. Syftet är att verksamheten ska.
Risk- och sårbarhet för dricksvattenförsörjning Boden den 9-10 mars 2010 Länsstyrelsen om vattenskyddsområden Malin Andersson Länsstyrelsen i Norrbotten.
Större flexibilitet i utbildningssystemet Ansökan om försöksverksamhet : Ge möjlighet att börja förskoleklass, grundskola vid andra tidpunkter än vid höstterminens.
Ulf Uddsten FUB. –Boendet är anpassat till 3-5 funktionshindrade. –Personal är tillgänglig dygnet runt. –De boende har tillgång.
Politikerna har dessa uppgifter. Politikerna har dessa uppgifter Se till att verksamheten drivs i enlighet med arbetsmiljölagen och föreskrifterna för.
Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård
Värdighetsgarantier. Uppföljning 2014 BrukareNärståendePersonal Antal besvarade enkäter Känner till att det finns värdighetsga- rantier 14%27%69%
Attraktiv Hemtjänst Ökat inflytande och självbestämmande för brukarna
KOSTPOLICY VUXENNÄMNDEN I ESKILSTUNA KOMMUN ANTAGEN AV VUXENNÄMNDEN
Kommunens stöd och service till personer med funktionsnedsättning - myndighetsutövning Introduktionsutbildning Louise Odengard - Stadsledningskontoret.
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Samarbete i teamet och ett rehabiliterande synsätt i myndighetsutövningen IngaLill Karlström, Östersunds kommun. E-post:
Introduktion till FREDA Eslöv 28 januari 2014 Om utredning enligt socialtjänstlagen.
En ändamålsenlig kommunal redovisning (KomRed) Gunvor Pautsch.
Å Åselotte Andersson Iren Hjalte.  Träder i kraft  Syftet med föreskrifterna är att främja en god arbets- miljö och förebygga risk för ohälsa.
VAD ÄR DET?.  Socialtjänsten skall se till att alla människor har en ekonomisk och social trygghet.  Socialtjänsten skall se till att alla kan ta del.
Attraktiv Hemtjänst - Ökat inflytande och självbestämmande för brukarna - Attraktiv arbetsplats för medarbetarna Information till funktionshinderråd.
Samordnad utveckling för god och nära vård
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Miljötillsyn och sanktioner - en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63) Kerstin hälsar välkomna.
Kvalitet i särskilt boende
Psykosocial arbetsmiljö: bilolycka
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Tillgängliga Samordnade Individuella Planer
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Frågor från KPR Oktober 2017.
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
”Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård”
Systematiskt hälso- och arbetsmiljöarbete (SHAM)
STIL & den personliga assistansen
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Presentationens avskrift:

Vad händer på LSS-området 1 Lagrådsremiss (propp) utifrån LSS-kommitténs betänkande Ändrade föreskrifter för arbete i enskilt hem (AMV) Ändrad biståndsbedömning vid LASS ansökningar

Lagrådsremiss utifrån LSS- kommitténs betänkande Utgångspunkter för regeringens förslag att LSS ska finnas kvar som rättighetslag, huvudmannaskapet ändras inte, kostnadsdämpande åtgärder bör övervägas för att säkerställa reformens hållbarhet, men ska göras med varsamhet. tillsynen måste förstärkas för att öka kvalitet och trygghet.

Lagrådsremiss utifrån LSS- kommitténs betänkande Den viktiga principiella frågan om huvudmannaskap och finansiering av verksamheten enligt LSS och LASS tar inte regeringen ställning till utan konstaterar endast att ”det återstår mycket arbete innan alla frågor som aktualiseras vid en huvudmannaskaps­förändring är lösta” vilket innebär att nuvarande delade huvudmannaskap fortsätter. De konkreta förslagen är få och innebär inga positiva förändringar för kommunerna. Speciellt bekymmersamt är att regeringen inte tagit med förslag som kunnat minska konflikter mellan kommunerna och enskilda assistansanordnare och mellan enskilda kommuner.

Lagrådsremiss utifrån LSS- kommitténs betänkande Behov av dubbel assistans ska prövas mot bostadsanpassning och hjälpmedel Registerkontroll för personal som arbetar med LSS insatser för barn Individuella planer ska erbjuda den enskilde i samband med att en LSS-insats beviljats

5 Ändrade föreskrifter för arbete i enskilt hem Arbetsplatsens utformning AFS 2009:2 Förtydligar att reglerna gäller för samtliga arbetsplatser, även arbete i enskilt hem. Träder i kraft den 1 april Sveriges Kommuner och Landsting har haft kraftfulla invändningar. Föreskrifterna är inte möjliga att tillämpa på alla arbetsplatser och AV har inte beaktat de kostnadsmässiga konsekvenserna.

6 Ändrade föreskrifter för arbete i enskilt hem Respekten för människors självbestämmande och integritet betonas. Insatser ska utformas och genomföras tillsammans med den enskilde, ska anpassas efter mottagarens individuella behov och ska stärka den enskildes möjlighet att leva ett självständigt liv. Kvarboendeprincipen. Normalisering.

7 Ändrade föreskrifter för arbete i enskilt hem Arbetsgivaren ansvarar för en god arbetsmiljö (t.ex. jourrum och fritt arbetsutrymme av minst 0,8 m vid säng och hygienutrymme) men förfogar inte över arbetsmiljön i enskildas hem I grunden en konflikt mellan SoL/LSS och Arbetsmiljölagen,