Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

STIL & den personliga assistansen

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "STIL & den personliga assistansen"— Presentationens avskrift:

1 STIL & den personliga assistansen
”Välkommen till STIL-tävlingen. Vinn ett årskort på Skansen!”

2 Vad gör personlig assistans speciellt?
Självbestämmande Det personliga i den personliga assistansen är att den är knuten till dig – personen. Du bestämmer av vem, med vad, hur, när och var du behöver assistans Omfattning Du kan vara den där är och leva ditt eget liv – både existensen och medborgarskapet. Du kan sköta din hygien, hälsa, städa din bostad, tvätta kläder, laga mat. Du kan också arbeta, ha en sysselsättning, delta i fritids-aktiviteter/föreningsliv, delta i familjeliv, vara en jämlik partner, vara förälder, ha och vårda vänskap. Hållbarhet Du har trygghet i ditt liv och kan planera din framtid. Du kan flytta till en annan kommun/ stadsdel, ingå kärleksrelationer, skaffa partner, byta sysselsättning.

3 En försäkring för demokrati och mänskliga rättigheter
Personlig assistans är en trygghetsförsäkran. Den slår fast att personer i behov av stöd och service kan leva självbestämda, jämlika, liv i frihet. Personlig assistans är en demokratireform och har inget med vård och omsorg att göra. Den slår fast att personer är subjekt i sina egna liv, inte objekt för andras välvilja eller omsorg. Alternativet till personlig assistans är att personer lever innestängda i sina hem eller lever på olika typer av institutioner. Det är inte värdigt en modern demokrati.

4 Vägen till lagstiftning
Internationell IL-konferens 1983, STIL bildas 1984 Tävling om vem som har flest personer hos sig under en månad 1986 STIL-projektet startar i Stockholm 1987 1990 kommer en rapport från handikapputredningen som slår fast att människor i behov av stöd och service lever under oacceptabla förhållanden Lagstiftnigen klubbas i maj 1993

5 De första årens politiska motstånd
En utredning 1995 vill kommunalisera hela lagstiftningen, det stoppas efter hårda protester Grundläggande behov införs 1996 LSS-kommittén arbetar för att ge förslag på ”kostnadsdämpande åtgärder”

6 De senaste årens ned- & indragning
Ändrad praxis (2009) Grundläggande behov blir integritetsnära behov. Behov av assistans med av- & påklädning, hygien, äta & kommunikation är nu en fråga om hur lång tid hand är i kontakt med hud vid assistansen. Fler än personer har förlorat rätten till assistansersättning från staten (via socialförsäkringssystemet). 70% av nyansökningar om statlig assistansersättning avslås idag – mot 30% innan praxisändringen. Ändrad praxis (2015) Ingående kunskap bara grundläggande behov vid psykisk funktionsnedsättning (2015)

7 Från stat till kommun - konsekvenser
(7 av 10 får personlig assistans i någon omfattning. Minst 1 av 10 får ingen insats alls) Beslut omprövas varje år i sin helhet. Det kommunala självstyret gör att du varken kan veta vilken omfattning eller vilken typ av insats du får. Du kan inte flytta eftersom du inte vet hur ditt liv kommer att se ut när du byter kommun. Behovsbedömningen är i vissa fall så integritetskränkande att det kan skapa livslånga sår för den som blir utsatt för den. Skapar en situation där personer går från att vara fullvärdiga medborgare till att åter bli sedda som omsorgsobjekt. De kan inte längre bo var de vill i samhället, arbeta med det de vill, vara jämställda o aktiva föräldrar, delta i demokratin, t.ex. inom beslutande organ, politiska partier eller i civilsamhället.

8 Vad krävs Att staten tar det fulla ansvaret för lagstiftningen.
Behöver staten mer resurser får det ske via återställda skattenivåer eller en skatteväxling från kommun till stat. (skattesänkningar har skapat minskade intäkter för staten, samtidigt har kommunernas intäkter ökat de senaste åren). Ett heltäckande statligt huvudmannaskap kommer i sin tur att innebära att de kränkande behovsbedömningarna kan upphöra (slaget om huvudmannaskapet behöver inte ske genom minuträkning i duschen). Att övriga insatser stärks med assistansen som förebild. Paternalistiska synsätt har inget existensberättigande inom serviceinsatser. Personer har rätt att vara subjekt i sina egna liv. Det finns idag ingen grund till att vissa personer endast ska leva under skäliga levnadsvillkor. Samhället har idag full möjlighet att garantera goda levnadsvillkor. Medborgargolv är vår kamp för ett anständighetsgolv i välfärdsstaten. Grunden är att varje människas rätt till ett jämlikt liv i frihet med en grundtrygghet som måste garanteras av staten. Det är ett statligt ansvar som ska tas innan man inför underlättningsbidrag för medelklassen, såsom ränteavdrag, jobbskatteavdrag och bidrag som ROT och RUT.

9 Vad gör STIL Tar fram rapporter för att visa konsekvenserna av neddragningarna Tar fram kostnadsberäkningar för att visa hur nedskärningarna slår ekonomiskt Tar fram argument för att visa att personlig assistans är den bästa serviceformen Tar fram opinionsbildande material, filmer osv för att väcka opinion

10 Vilka råd kan STIL ge andra IL-organisationer
Slå er aldrig till ro, det finns alltid krafter som vill dra in på våra rättigheter Se upp för medicinen, att börja se oss som vårdtagare igen är ett sätt att spara pengar Försök lägg så mycket som möjligt av ansvaret hos staten, kommunerna är inte att lita på Försök hitta sätt att skydda de rättigheter ni vunnit

11


Ladda ner ppt "STIL & den personliga assistansen"

Liknande presentationer


Google-annonser