Syfte Att belysa den framtida befolkningsutvecklingen och vilka finansiella konsekvenser det medför vid den kvalitet och omfattning av kommunal service.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Lena Liljebäck Arbetsförmedlingen Generationsväxlingen
Advertisements

1 Arbetsmarknadens utveckling i Skåne med särskilt fokus på Öresundspendlingen Anders Axelsson Näringsliv Skåne Örestat III Malmö 4 april 2014.
Strategier för kompetensförsörjning
PROGNOS hösten 2011 Arbetsmarknadsutsikter för Kalmar län
Demografikonsulten 2005 Den demografiska utvecklingen i Norrtälje med utblick mot 2020 Demografikonsulten Åke Nilsson Edsvägen 2C Upplands.
Sjukvårdens kostnader 2030
VISION Kommunplaner – strategisk planering
Kortversion av BOSTADSPOLITISK STRATEGI
Marknadsanalys MKB Sammanfattning
Omvärldsanalys för Skellefteå 2013
Hälso- och sjukvårdsnämnden Budget 2010 och planering 2011 – 2012
Interreg Sverige-Norge kvadratkilometer Yta som halva Sverige eller 2/3 av Norge Det berör 3 miljoner människor.
Ett tema om befolkningen i världen
Varifrån kommer pengarna till landstinget? Utfall 2009.
Internationell Ekonomi
Arbetsmarknadsprognos för kultur och media 2011och 2012.
Om övningsskolor presentation gjord av Stockholms universitet (Cecilia Netje) vid den nationella VFU-konferensen den 12 april, 2013.
Finansdepartementet Ekonomiska läget inför höstens budgetproposition Pressträff Harpsund 21 augusti Finansminister Anders Borg.
Tillväxtfrågor på SKL Entreprenörsregionen 1 december 2011
Den ljusnande framtid är vård
Ungdomsdialog Alfta 12 maj. LUPP 2010 Vad är LUPP? Hur ska vi få länets högsta svarsfrekvens? Vad gör elevråden? Information från respektive elevråd U-råd.
Vad det handlar om Malmö stad satsar på att göra Malmö till en trygg och bra stad att leva, bo och arbeta i. Tillsammans med Malmöborna, företag, fastighetsägare,
Sveriges 4H – lära genom att göra. Sveriges 4H Internationell organisation: 80 länder 100 år gammal organisation medlemmar i Sverige bred verksamhet.
Ekonomirapporten. April 2014
Resursfördelning
Hur ska landstingen klara de framtida utmaningarna? Forum Vårdbyggnad Av Björn Sundström Sveriges Kommuner och Landsting.
Det regionala planeringen och växande arbetsmarknadsregioner
Tertialbokslut Tertialbokslut Nacka kommun Tjänsteskrivelse DNR KFKS 2010/
Utbildningsstudien 2013: resultatredovisning. Allmänt om studien På uppdrag av LR (hösten 2012) Baserar sig på samma metod som ESF-finansierade projektet.
Budgetdagen februari 2014 Annika Wallenskog.
Kommunstyrelsen noterar informationen till protokollet.
Välkomna till Kompetens för Tillväxt!. Vad påverkar oss i länet?  Övergripande trender  Fortsatt globalisering, ökad integrering inom EU  Stark befolkningstillväxt.
1 Norrbotten 1 april Jonas Eriksson Sveriges Kommuner och Landsting.
Budget 2014 Stockholms läns landsting Maj 2013
Kommunerna och Kontaktcenter Framtida utmaningar Kommer offentlig sektor i framtiden att växa i samma takt som nu ? Vad tyder på motsatsen ? Befolkningens.
Budgetdagarna Luleå den 18 februari 2014 Anders Folkesson Derk de Beer
Vad kostar verksamheten i din kommun 2009 Tjänsteskrivelse DNR KFKS 2010/
1 Kan vi påverka efterfrågan på äldreomsorg?. 2 Vad kan vi vänta oss av framtiden? Dramatisk demografisk utveckling Behovet av aktiviteter, vård och omsorg.
Vad kostar verksamheten i din kommun Vad kostar verksamheten i din kommun 2010 Tjänsteskrivelse DNR KFKS 2011/
1 PROGNOSMODELLENS RESULTAT I BILDER Jouko Kinnunen & Richard Palmer Februari 2006.
Tillväxtanalys och samverkan med regioner … att skapa en kunskapsinfrastruktur för regionala frågor Wolfgang Pichler.
Ett axplock från Kommunerna i Stockholms- regionen – En lägesbeskrivning år 2014 Ett stöd för problem- formuleringar och prioriteringar kopplat till KSLs.
BNP i fasta priser.
Demografi - Befolkningsutveckling
Ekonomirapporten. Oktober 2015 Diagrammen. Ekonomirapporten. Oktober
Förändringar i samhällsekonomin. Den offentliga ekonomin Offentliga sektorn ansvarar för de gemensamma uppgifterna i samhället. Ge exempel! För att klara.
Ekonomirapporten, april 2016 – Om kommunernas och landstingens ekonomi Diagrammen.
BEFOLKNINGS GEOGRAFI Var i världen bor vi? Varför flyttar vi? Konsekvenser för samhälle och natur. Dåtid – nutid - framtid.
Seniorer är en tillgång för kommunerna – även ekonomiskt Konferens om äldreomsorgen Tomelilla den 23 november Björn Sundström
Hållbarhetsrapport 2016 för de offentliga finanserna Konjunkturinstitutets årliga oberoende utvärdering av den långsiktiga hållbarheten i de offentliga.
Bostadspolitiska alternativ
God ekonomisk hushållning
Ulf Tynelius.
Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”
Delårsrapport Augusti 2017 Barn- och utbildningsnämnden
2016: Ökade intäkter, men också ökade kostnader Kommunsektorn +22 mdr Landsting och regioner +3 mdr
Tertialbokslut 1, 2009 Nacka kommun Tjänsteskrivelse DNR KFKS 2008/225
Välfärdens finansiering
Risk- och sårbarhetsanalyser
Direktiv till Budget
Ekonomirapporten, oktober 2017 Alla tabeller
Ekonomi Tillbakablick Tillväxten och dess utmaningar Arbeta smartare.
Förutsättningar för finansiering av den kommunala verksamheten
Verksamhetsplan med budget 2019:
Förutsättningar för finansiering av den kommunala verksamheten
Intern uppföljning Utbildningen beräknas inte nå takbeloppet för 2016
Befolkningsprognos - förstärka planeringsförutsättningarna
En stad för alla Göteborgarnas livschanser ska utjämnas Budget 2014
Budgetprocessen Okt 2018 – direktiv Feb 2019 – ram presenteras
FAKTA OM MALMÖ Demografi Arbetsmarknad Stadsutveckling.
Presentationens avskrift:

Syfte Att belysa den framtida befolkningsutvecklingen och vilka finansiella konsekvenser det medför vid den kvalitet och omfattning av kommunal service som Malmö stad har idag Analysen baseras på den förväntade befolkningsförändringen i Malmö och görs för olika tidsperspektiv – idag, 2010, 2014, 2020 och Analysen görs för Malmö som helhet samt för stadsdelar och delområden i viss mån. Beskrivning av hur kommunens intäkter och kostnader är relaterade till befolkningen. De framtida kostnaderna för skola, förskola och äldreomsorg prognostiseras utifrån dagens kostnader. Trender och tendenser som kan påverka kommunens ekonomi. Projektledare: Anna Bjärenlöv och Mats Hansson -Gunnar Bergström -Ana-Maria Deliv -Ann-Sofie Nordh -Lena Wetterskog -Eva Lundberg mfl. Stadskontoret okt. 2008

Kostnader och intäkter i balans Malmös intäkter från skatter, generella bidrag och kostnadsutjämning förväntas öka i takt med att kostnaderna för verksamheterna förskola, skola och äldreomsorg ökar. Inkomstutjämningssystemet bidrar till att behålla proportionerna i den kommunala budgeten. Det kommer att finnas fortsatt utrymme för övrig verksamhet såsom kultur och fritid, familjeomsorg, infrastruktur m.m. Det kan också finnas visst utrymme för behovsförändringar inom exempelvis skola och förskola. Stadskontoret okt. 2008

Skatteutjämningssystemet är av stor betydelse Av kommunens samlade intäkter under år 2008 på ca miljoner kr kommer miljoner kr från inkomstutjämningen och 233 miljoner kr från kostnadsutjämningen. Förändringar i dessa system, i synnerhet inkomstutjämningen, kan få stora konsekvenser för kommunens förmåga att ge service till befolkningen. Parlamentarisk kommitté tillsatt (April 2011) -Alternativa metoder för inkomstutjämningen, identifiera tillväxthämmande faktorer samt incitament för ekonomisk tillväxt -Analysera effekterna av personer som bor i ett land och har arbetsinkomster i ett annat land Stadskontoret okt. 2008

Faktorer som påverkar kommunens utveckling Förändringar i regelverk kring invandring: projekt av typ ”Flytta till bättre jobb- och boendemöjligheter Osäkerheter kring inflyttning från Danmark Trångboddhet och bostadsbyggande Kommunens personalbehov Konkurrens om arbetskraften med Danmark Arbetskraftens utbildningsnivå Förändringar i skatteutjämningssystemet. Stadskontoret okt. 2008

Den demografiska utmaningen Kostnaderna för förskola förväntas öka kraftigt framöver Kostnader för skola och skolbarnomsorg minskar inledningsvis för att sedan öka mycket kraftigt Begränsade kostnadsökningar för äldreomsorg Behov av fördjupade analyser -Befolkningstillväxt i planeringsåldrar och efterfrågan av kommunal service -Utrikes inflyttning och konkurrensen om arbetskraften framöver -Integrations- och segregationsfrågor samt förändrade regler för invandring -Händelseutvecklingen på bostadsmarknaden och konsekvenser för Malmö stad Komitten för utvärderingen av det kommunala utjämningssystemet Stadskontoret okt. 2008

Prognostiserade kostnader för förskola, skola och skolbarnomsorg Stadskontoret okt. 2008

Förändringen av antal barn i förskoleålder

Prognostiserade kostnader för äldreomsorg Stadskontoret okt. 2008

Förändringen av antal personer 80 år och äldre 2010 jämfört med 2008 Stadskontoret okt. 2008

Förändrade kostnader jämfört med 2008 Stadskontoret okt. 2008

Beräknade intäkter och kostnader inom vissa områden Stadskontoret okt. 2008

Prognos och utfall för befolkningen 2008 Stadskontoret okt. 2008

Prognos och utfall för byggandet 2008 Stadskontoret okt. 2008