Grundläggande arbetsmiljöutbildning

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Arbetsmiljö Vad är det?.
Advertisements

Skyddsombuds- utbildning
Arbetets förutsättningar – nyckeln till en bra löneutveckling
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Att samverka i arbetsmiljöarbete
Systematiskt arbetsmiljöarbete
Verksamhet och arbetsliv i utveckling
Vem är ansvarig för arbetsmiljön?
Systematiskt arbetsmiljöarbete för god psykosocial arbetsmiljö
Arbetsmiljölagen och SAM -Systematiskt arbetsmiljöarbete
Vinster med förebyggande företagshälsovård
U t v e c k l i n g s c e n t r u m Chefsdagen 5/
Vems ansvar? vad kan vi göra?
Lotusmodellen.
Mobbning gör ont!.
Landstingets miljöarbete
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
1 KAP - Lagens ändamål och tillämpningsområde
Steg 1 - Mötet VÅR VISION FÖR ARBETSMILJÖN OCH HUR VI KOMMER DIT
Introduktion till FYRA STEG FÖR BÄTTRE ARBETSMILJÖ – 4-stegsmetoden
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Arbetsmiljölagen Våld och hot Statligt anställda
Med systematiskt arbetsmiljöarbete menas
Landstinget Kronoberg
Detta är God Vård.
FAS 05 FÖRNYELSE- ARBETSMILJÖ- SAMVERKAN.
Skyddsombudets roll.
En säker arbetsplats Lars Björkeström Medlemsträff Skaraborg
Ansvarsroller för arbetsmiljön
1 KAP - Lagens ändamål och tillämpningsområde 1 § Lagens ändamål är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet samt att även i övrigt uppnå en god arbetsmiljö.
Landstinget som arbetsgivare
Steg 4 - Mötet FÖLJA UPP OCH UTVÄRDERA VÅRT ARBETSMILJÖARBETE
Arbetsmiljöverkets SAM - Status.
Arbetsmiljön 2012 – svar från ST skyddsombud
Politikerna har dessa uppgifter. Politikerna har dessa uppgifter Se till att verksamheten drivs i enlighet med arbetsmiljölagen och föreskrifterna för.
Kan samtida konst bidra till en bättre vårdmiljö?.
- inom Stockholms läns landsting
AFS 2001:1 Systematisk Arbetsmiljöarbete, SAM
Målsättningen – En tillfredsställande arbetsmiljö!
DEN GODA ARBETSMILJÖN Hur vår arbetsmiljö ska vara är tydligt reglerat i arbetsmiljölagen och arbetsmiljöförordningen I lagen lyfter man upp de grundläggande.
AFS 2015:4 Ny föreskrift Organisatorisk och social arbetsmiljö Minska den arbetsrelaterade ohälsan.
Å Åselotte Andersson Iren Hjalte.  Träder i kraft  Syftet med föreskrifterna är att främja en god arbets- miljö och förebygga risk för ohälsa.
Arbetsmiljölagen och det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Ny AFS from 31 mars 2016: Organisatorisk och social arbetsmiljö Monica Östman och Kristin Larsson Personalavdelningen.
Välkomna!. Aktuellt just nu Ny föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö träder ikraft 31 mars 2016 Sanktionsavgifter istället för böter Arbetsolyckorna.
Systematiskt arbetsmiljöarbete, likabehandling och samverkan Barn- och utbildning 2015 SAM är arbetsgivarens arbete med att undersöka, riskbedöma, åtgärda.
Hälsa- och arbetsmiljö PU 17 februari Agenda Aktuellt om sjukfrånvaro Guide Hälsa och Arbetsmiljö Information om AFS 2015: 4 om organisatorisk och.
En översikt Jan-Åke Sandell 1.  Arbetsmiljölagen är en ramlag  Lagen innefattar  Allmänna uttalanden om arbetsmiljöns beskaffenhet, om människans förhållande.
Samhälle Mål: ”Gotland erbjuder hög livskvalitet med social rättvisa, inomregional balans och en hållbar tillväxt som gör att människor vill bo och verka.
Innehåll OSA-kompassen – vägar till god organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter Organisatorisk och social arbetsmiljö.
RUTIN FÖR SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE (SAM)  RISKBEDÖMNING MED HANDLINGSPLAN SAMVERKAN  AVTAL  APT - ARBETSPLATSTRÄFFAR  SAMVERKANSGRUPPER.
Psykosocial arbetsmiljö: Hot via sociala medier
Innehåll Introduktion: Vad är organisatorisk och social arbetsmiljö? OSA-kompassen Arbetsmiljöverkets föreskrifter ”Organisatorisk och social arbetsmiljö”
Arbetsmiljöansvar inom Kinda kommun
Arbetsmiljö Människa Arbetsplats Arbets- miljö.
Kompetensförsörjning Anställningstrygghet
Samverkan.
Psykosocial arbetsmiljö: Hög arbetsbelastning, individ
Psykosocial arbetsmiljö: bilolycka
Arbetsmiljö.
Kännetecknande för det goda arbetet
DEN GODA ARBETSMILJÖN Hur vår arbetsmiljö ska vara är tydligt reglerat i arbetsmiljölagen och arbetsmiljöförordningen I lagen lyfter man upp de grundläggande.
Systematiskt arbetsmiljöarbete – grunden för ett hållbart arbetsliv
Meningen med besöket Att resonera om vikten av friska arbetsplatser för ett arbetsliv som är hållbart för alla, som främjar hälsa och som inte gör oss.
ARBETSTEKNIK I VÅRDEN FÖRFLYTTNINGSKUNSKAP Uppföljningsutbildning
Systematiskt hälso- och arbetsmiljöarbete (SHAM)
Information om arbetsmiljö Ombudsträff Vision, Skövde
Kommunernas och Landstingens Arbetsmiljöråd (AMR)
Ett inspirationsmaterial inför samtalet mellan chef och medarbetare.
Presentationens avskrift:

Grundläggande arbetsmiljöutbildning

Vision: ”Ett gott liv i ett livskraftigt län” Mål: Ett kvalitetsstyrt landsting Landstingets vision är: ”ett gott liv i ett livskraftigt län”. Målet är att vara ett kvalitetsstyrt landsting. Detta ska genomsyra vår verksamhet. Vad betyder vår vision och vårt mål för medarbetarnas vardag? – vad betyder det för våra medarbetare?

En god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv! Främja god hälsa Förebyggande arbete Rehabilitering ”En bra arbetsmiljö och ett aktivt arbetsmiljöarbete är förutsättningar för att kunna ha en verksamhet med god kvalitet och uppnå ständiga förbättringar.” Jo, att de ska må bra på jobbet helt enkelt. Man har rätt till en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv. Saknas detta kan vi aldrig nå visionen och målet.

Landstingets arbetsmiljöpolicy Arbetsmiljö = allt som påverkar oss i vårt arbete (fysiskt, psykiskt, socialt) Integreras i verksamheten, beaktas i alla beslut Förändringar i verksamheten ska bidra till bättre arbetsmiljö Tillåtande klimat med utrymme för dialog Naturligt att prata om arbetets krav, risker och förväntningar Chefer och medarbetare ska tillsammans åtgärda svårigheter och problem I landstingets arbetsmiljöpolicy står bland annat detta. Viktigt att arbetsmiljöarbetet blir en del av verksamheten, en självklarhet som finns integrerad i det dagliga arbetet och i alla beslut. Medarbetarna har också ett ansvar att bidra till en bättre arbetsmiljö! Alla måste ta ett personligt ansvar.

Systematiskt arbetsmiljöarbete Arbetsmiljölagen: arbetsgivaren ska bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete Chefen är ansvarig inom sin verksamhet, ska tillsammans med medarbetare och skyddsombud se till att det utförs och fungerar 

forts. systematiskt arbetsmiljöarbete Ska ses som en naturlig del av verksamheten Årligen undersöka arbetsförhållandena, bedöma riskerna och vidta åtgärder Arbetar vi förebyggande och systematiskt leder det till en bra arbetsmiljö!