Ofta förekommande frågor

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Prövning av vindkraft och kommande regelförändringar
Advertisements

En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar
Länsstyrelsen och kommunen i samarbete
Vårdförbundet avdelning Västra Götaland
Undersökningstillstånd (Minerallagen) •innebär ensamrätt på mineraltillgången •gäller 3 år •kan förlängas år.
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Fjärde Järnvägspaketet Förslag till ändring av direktiv om järnvägssäkerhet Susanna Angantyr och Folke Bark Arlanda
Förändring och kunskapsunderlag Krister Olsson Samhällsbyggnad Samhällsavdelningen Riksantikvarieämbetet.
Fastighetsbildningslagen
Ändamålsenliga planbestämmelser
Byggvarudeklarationer BVD 3
Vilken miljöpåverkan är betydande?
Ändring av detaljplaner
Personuppgiftslagen (PuL) och Polisdatalagen (PdL)
Planering.
Kulturmiljöfrågor i PBL
Yvonne Svensson rättschef
Prövning av vindkraft Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland
Tillståndsprocessen enligt miljöbalken
Europaparlamentets och rådets direktiv 2012/18/EU av den 4 juli 2012 om åtgärder för att förebygga och begränsa faran för allvarliga olyckshändelser där.
Proposition 2009/10:170 En enklare plan- och bygglag
Definition av avfall & när avfall upphör att vara avfall
Strandskydd och miljöpolitik
Beslut i Riksdagen Betänkande 2013/14:UbU6 Vissa bestämmelser om legitimation och behörighet för lärare och förskollärare Regeringens proposition.
Legitimation för lärare och förskollärare - Förskolan
Bygglovsprocessen – normalt ärende
Fritidsanläggning i Figeholm Några tankar kring The Circle Resort Jag kommer i kväll att kort och översiktligt diskutera kring: Anläggningens miljökonsekvenser.
Får jag lov?… Om remissvaren till PBL-kommitténs slutbetänkande
Bygg- och miljökontoret Ånge Kommun
Ny strandskyddslagstiftning
Tillsynsplan Gällivare kommun
Får jag lov? Om planering och byggande
MKB-processen i infrastrukturprojekt
Skadeersättningsfallen
Advokat Anders Linnerborg
Planbesked Möjlighet för enskilda Öka förutsägbarheten
Nya föreskrifter och allmänna råd
Riksantikvarieämbetets arbete med kunskapsunderlag Krister Olsson Kristin Lindgren Samhällsbyggnad Samhällsavdelningen Riksantikvarieämbetet.
NYA STRANDSKYDDSBESTÄMMELSER
ÖP-läget i kommunerna. Den 21 juni tog riksdagen beslut om en ny plan- och bygglag som börjar gälla den 2 maj I och med förändringen stärks översiktsplanens.
Pär Persson vattenstrateg Enheten för samhällsplanering
Vägledning strandskydd
Strandskydd PROP. 2008/09: 119.
Inger Krekula Länsstyrelsens handläggning av översiktsplaner (äv. ändring) Samråd om program Samråd om avgränsning MKB Samråd om förslag till.
Förbifarten.
Fastighetsbildningslagen
1 Fredag den 11 april Program Inledning med Lars Fransson Behovsbedömningar i praktiken Hanne Haas och Niklas Aronsson, Länsstyrelsen.
Detaljplanering enligt Nya PBL seminarium på Länsstyrelsen 23 maj 2012 Inledning av Jan Persson, Länsarkitekt.
Hensbacka – Saltkällan Program Uppdraget: Att pröva möjligheterna att: bygga en golfbana i dalgången skapa nya bostäder för fast- och fritidsboende.
1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Stranden – en värdefull miljö! Vem tar ansvaret? Kommunaltekniska föreningen – Örebro den.
Plan-, bygg- och bostadsdagarna Planbesked Meningen med planbeskedet är att alla som har för avsikt att genomföra en åtgärd ska kunna få ett.
Delegering Vem får delegera?
Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Avses ett område som: lämpligt för utvecklingen av landsbygden av ett sådant slag och har en så begränsad omfattning.
Miljökvalitetsnormer för vatten
Inger Krekula Strategisk översiktsplan Ett nytt begrepp? PBL 1987:10 PBL 2010:900 -bestämmelser om ÖP:s innehåll -ett led i kommunens utvecklings-
Detaljplan enligt nya PBL seminarium på länsstyrelsen Sammanställning av diskussionsfrågor.
Tidsbegränsat bygglov Samlad bebyggelse Vindsinredning
1 Vindkraft och PBL Svårigheterna i de nya reglerna avseende detaljplan och bygglov.
1 VÄLKOMNA! Tillsynsvägledning 24 april 2012 Strandskydd.
Detaljplaneprocessen mm. Plan och tillståndsprocessen REGIONPLAN Ö V E R S I K T S P L A N 4 KAP OMRÅDES- BESTÄMMELSER DETALJPLAN 5 KAP FASTIGHETSPLAN.
Byggprocesen –lagar sdfgd. Byggprocesen –lagar sdfgd.
Pågående eller nyligen avslutade statliga utredningar
Thomas Kalbro Fastighetsvetenskap, KTH Seminarium, Cannes, 16 mars 2016 Myter om plan- och bygglagen.
REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM.
Masshantering Avfallsbegreppet Massor i infrastrukturärenden
Planbesked Möjlighet för enskilda Öka förutsägbarheten
Förtätning Furuvägen.
Lantmäterimyndighetens roll i detaljplaneprocessen
Naturvårdsverkets roll - åtgärdsprogram
Undersökningstillstånd (Minerallagen)
Presentationens avskrift:

Ofta förekommande frågor Enkelt planförfarande, detaljplan Ändring av detaljplan Upphävande av strandskydd i detaljplan 2012-11-22 Inger Krekula

Enkelt planförfarande på två sätt Förenligt med ÖP och lst:s .granskningsyttrande Planförslag av mindre vikt inte är av stor vikt eller har principiell betydelse och inte heller kan antas medföra en betydande miljöpåverkan samt saknar intresse för allmänheten, Planförslag som samordnas med andra lagar enbart gäller en verksamhet som har tillståndsprövats eller ska tillståndsprövas enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av 9 kap. 6 § miljöbalken, eller enbart gäller åtgärder som har prövats eller ska prövas genom upprättande och fastställande av en arbetsplan enligt väglagen (1971:948) eller en järnvägsplan enligt lagen (1995:1649) om byggande av järnväg

Byte av förfarande Vid handläggning av ett planförslag kan man övergå från enkelt till normalt och vice versa. Vid byte av förfarande krävs ett beslut på samma sätt som vid påbörjan av process.

Samråd och granskning? Enkelt planförfarande följer i princip samma process som normalt förfarande; PBL 5:15 o 5:18 - d.v.s både samråds- och granskningsskede Kommunen ska underrätta länsstyrelsen, kända sakägare mfl för tillfälle till samråd. 5:15 De som underrättats skall ges tillfälle att godkänna förslaget, eller att inom två veckor granska och lämna synpunkter (tiden kan kortas om alla är överens) Kungörelse behövs ej.

Ändring genom tillägg Ändring av detaljplan innebär att de ursprungliga planhandlingarna består och skall läsas tillsammans med de tillkommande. Bestämmelser kan på så sätt läggas till, tas bort eller ges ett annat tillämpningsområde. Endast detta begrepp skall förknippas med innebörden att ändra en plan För att tydligt visa att de tillkommande handlingarna har innebörden ändring skall dessa handlingar betecknas ”Tillägg till planbestämmelser / plankarta / beskrivning”

Tillämpning/Tydlighet/Förfarande I sådana fall då man avser att ändra ändamålet för markanvändningen för hela eller delar av planområdet, dvs huvudsyftet med den gällande detaljplanen, bör detta ske genom att en ny detaljplan upprättas. De som vill ta del av gällande detaljplan skall kunna göra detta utan risk för missförstånd eller förbiseende. Om planen ändras flera gånger rekommenderas att ny detaljplan upprättas. Förfarandet vid ändring av detaljplan är detsamma som vid upprättandet av en ny. Såväl enkelt som normalt förfarande kan komma i fråga.

Upphävande strandskydd i detaljplan Beslutet att upphäva strandskyddet anges i detaljplanen genom en administrativ bestämmelse och avgränsas på plankartan med administrativ linje Bestämmelsen att strandskyddet är upphävt betecknas med bokstaven a, kompletterat med index. Om bestämmelsen gäller hela planområdet behövs ingen beteckning på plankartan.