Bemötande och behov ur ett psykologiskt perspektiv

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kriser Traumatiska kriser Utvecklingskriser.
Advertisements

Att bli kontrollerad – att kontrollera
Barnanpassad utredning
Bedöma kroniskt tillstånd
Att leva med multipel skleros
BILD
Patientenkät sommaren -13
medan alla andra omkring dig log. Så lev ditt liv med ett leende,
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
1) Ni har kommit överens om att barnet ska ta bort sin tallrik från bordet efter måltider. Det går bra ibland och ibland inte. Den här gången går ditt.
Jag önskar dig styrkan hos de fyra elementen
EHL Jane Bjurman GAF Medarbetarsamtal EHL Jane Bjurman EHL Jane Bjurman.
STRESS Stress är ett allmännt fenomen i vardagen, som påverkar på människans välmående. Stressen uppstår i människans inre men den är oftast en reaktion.
Tankar kring utsatthet vid funktionshinder
Ta reda på hur ditt liv ser ut just nu
Konsten att leda sig själv
Plug In riktar sig till elever som avbrutit eller riskerar att av bryta gymnasieskolan. Nationellt är frånvaron hög, närmare 30 %, för Västerbotten ligger.
Kafka hos familjeterapeuten Diskussionsövning. Förberedelser Ni ska bli fyra grupper. – Gregor – Mamma – Pappa – Syster.
Bygg upp en stark ekonomi
Kriser.
Pedagogiska hörselvården
Stärk Din självkänsla Workshop – Studenthälsan
Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Samverkan i partnerskap vid psykisk ohälsa !? 27 januari 2012 Birgitta Johansson Huuva Psykiatridirektör.
Att rekrytera ledare - hur gör man egentligen. …om ledarrekrytering Fundera över vilka ni vill ha som ledare. Om ni inte vet vilka ledare ni vill ha,
Utvecklingspsykologi
Nonviolent Communication NVC”Giraffspråk”. Marshall Rosenberg Vad är det som gör att vi tappar kontakten med vår medkänsla? Varför beter sig människor.
Vara brottsoffer eller vittne
Hantera en kronisk sjukdom
Vad vet ni om Freud?.
Sammanställning av gruppdiskussioner på pers.ass.-kurs, Fyrbodal
Music: Nightengale Serenade
Källkritik.
Jag önskar dig styrkan hos de fyra elementen
Ordkunskap Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
och tankar har lika mycket värde som vuxnas.
Lars-Erik Sandler1 Banvärdsskap ur ett psykologiskt perspektiv. Nynäshamn.
Logoped Lena Nilsson Logoped Elin Berglund
Social oro ur ett teoretiskt perspektiv Per-Olof Hallin Urbana studier Malmö högskola Vad händer efter Husby? - Samverkan i praktiken, Umeå
Behandlas varsamt! Spädbarn är otroligt starka men samtidigt mycket sköra Centrala Barnhälsovårdsenheten Göteborg Lena Holmberg.
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
Schizofreni (kluvet sinne)
Forskning och utvecklingsarbeten inom funktionshinderområdet Hälsa och samhälle den 5 april 2011 Ann-Christine Gullacksen Malmö högskola.
Kriser Vad är en kris? Följande kännetecken brukar användas att definiera en ”normalkris”   Individen upplever att något viktigt behov är starkt hotat.
Vad vet ni om Freud?.
Psykodynamiskt perspektiv
PLIKTBARN LUSTBARN.
Idrottspsykologi.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar
Kaktusen är taggig, har en mjuk insida, och är en riktig överlevare. Alla kaktusar kan blomma om förutsättningarna är de rätta!
Sjuka barn – vad behöver barn och föräldrar?
Personligt agerande PIE. IEI. LiU. Carina Höyheim 2010
MÅLGRUPP Ensamkommande asyksökande ungdomar – väntar på beslut Ensamkommande ungdomar som fått uppehållstillstånd Står utanför arbetsmarknaden Vill ha.
Autism och Asbergers Syndrom
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
GRUPPUTVECKLING & INDIVIDUTVECKLING
glädje-trygghet-kamratskap-nyfikenhet
KONFLIKTER.
Vi uppfattar verkligheten på olika sätt
Feedback Detta kommer du att utöva i olika former i framtida utbildning och yrkesliv.
Egen styrka-projektet
Kommunikation är all kontakt människor emellan ”att göra gemensam”
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar #grundSoL Introduktion till gemensamma grunder för samverkan.
Konflikt. Tecken på konflikt Reaktioner på beteenden- Leta efter fel Personangrepp Fler motsättningar om fler ämnen Lägger ner tid och energi på upptrappning.
Kurator i Palliativ vård/ Övergripande roll
hur ska vi bemöta varandra?
Ungdomsenkäten Om mig hälsa och livsstil bland ungdomar i Östergötland
Helhetstänkande kring hälsa
Komhall + Smedjebackens kommun.
Presentationens avskrift:

Bemötande och behov ur ett psykologiskt perspektiv Inkludering av barn och ungdomar med hörselnedsättning inom förskola/skola Bemötande och behov ur ett psykologiskt perspektiv Annika Strömqvist Leg psykolog Syn- och hörselenheten

Om du inte ser människan Utan bara handikappet Vem är då blind? Om du inte hör din bror kräva rättvisa Vem är då döv? Om du inte kan kommunicera med din syster Vem är då handikappad? Om du inte ställer upp på allas rättigheter Vem är då krympling? Dina attityder till handikappade kan vara Ditt största handikapp Och även vårt. (Helen Keller 1880-1968)

Helhetssyn Medicinskt Tekniskt Pedagogiskt Psykosocialt

Att vara förälder till ett barn med hörselnedsättning När väcks tanken? BB, BVC, egna undringar? Att få en diagnos, krisreaktioner Remiss till Pedagogiska hörselvården Förskola/skola Extra ”mertänk” i nuet och för framtiden Behov att träffa andra

Fyra väsentliga frågor för att kunna förstå en människa i kris - Vad har hänt? - Vilken inre betydelse har det inträffade? - I vilken livssituation befinner sig individen? - Vilka sociala förutsättningar/nätverk finns runt omkring?

Livsomställningsprocessen A-C Gullacksen Överleva (Erkännande) Utforska Stabilisera Leva med

Professionellt bemötande i förskola/skola Kunskap om krisreaktioner och försvarsmekanismer (Regression, Förnekande, Projektion, Bortträngning, Isolering, Förskjutning mf) 4 H för hjälp i kriser Håll om Häll i Håll tyst Håll ut

Föräldrareaktioner Allt mellan ”ingen reaktion” till djup kris Olika reaktioner hos mamma och pappa Släkt Vänner Personal i förskola/skola

Psykosociala konsekvenser av störd kommunikation Trötthet, spänningar - koncentrations- och uppmärksamhetsproblem Osäkerhet, otrygghet - övergivenhet, separations-känslighet Känna sig utanför i familj och kamratgrupp. Att inte bli medräknad – ”småpratet” Avstå från saker – isolering Bristande självförtroende – Självständighet – beroende, vara duktig – överkrav Inte kunna vänta – impulsiva – bristande språkliga förklaringar, frustration, besvikelser, ilska, humörsvängningar och konflikter

Måste alltid fundera på: Vad beror på normala utvecklingskriser? 2-, 6-, 9-års och tonårskriser Vad beror på hörselnedsättningen? Överbeskydd? Överkrav?

Den förbjudna sorgen av Gurli Fyhr Det är egentligen inga problem Jag har det ganska bra Jag lever ungefär som vanligt - Men ändå – Det finns något härinne i bröstet Jag vet inte vad det är – Men det är så svårt och jag kommer inte ifrån det - Inte ens när jag är glad