Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Helhetstänkande kring hälsa

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Helhetstänkande kring hälsa"— Presentationens avskrift:

1 Helhetstänkande kring hälsa
Dalarna – Implementering integration

2 Program Inledning till varför vi valt just detta tema/område
Anita Kokkonen om hur man arbetat med sorgebearbetning Avslutning – är detta intressant för er? Hur kan ni arbeta vidare med detta? Vilka steg måste vi då ta? Vem ansvarar och när ska vi stämma av? Etc. Liten utvärdering, hur stämde innehållet med era förväntningar?

3 Dalarna - Implementering integration
Feb-juli Augusti Okt/nov Kartläggning underlag till V Analys implementering Erbjudande Dialog Dec Resultat Uppföljning Utvärdering ERBJUDANDET: Helhetstänkande kring hälsa Språkinlärning på talets grund Gemensam värdegrund och förhållningssätt Goda arbetsgivarkontakter och meningsfull praktik

4 Vad menar vi med implementering?
”Implementering avser de procedurer som används för att införa nya metoder i en ordinarie verksamhet och som säkerställer att metoderna används så som det var avsett och med varaktighet” - Implementering tar tid. Socialstyrelsen, Om implementering (2012)

5 Helhetstänkande kring hälsa
Vikten av att iaktta individers psykiska och fysiska hälsa, att ge möjligheter till sorgebearbetning, koncentrationsträning liksom fysiska aktiviteter. Anita Kokkonen Komhall Plus, Smedjebackens Kommun

6 Syfte & mål Syfte: Att ge förutsättningar för en holistisk människosyn med hälsa som utgångspunkt Mål för dagen: Att ge kunskap och verktyg för att bättre förstå och kunna hantera hälsorelaterade hinder hos människor

7 Sorgebearbetning Komhall +
Smedjebackens kommun

8 Under sorgen väntar glädjen
Källa: Anders Magnusson, Svenska Institutet för Sorgbearbetning

9 Två definitioner av sorg
”Sorg är en normal och naturlig känslomässig reaktion vid en förlust av något slag.” ”Sorg är alla de ofta motstridiga känslor som väcks vid en förändring av ett välkänt livsmönster.”

10 Exempel på förluster Dödsfall (även husdjur)
Separationer (även andras) Sjukdom eller kroppsskada Familjekonflikter Livsstilsförändringar (inkl. arbete) Förlust av tillit eller trygghet

11 Vanliga sorgereaktioner
Overklighetskänsla Koncentrationssvårigheter Humörsvängningar Påverkan på mat- och sömnvanor Energiförlust

12 Varför sorgbearbetning?
”Vi får lära oss väldigt mycket om hur vi skaffar oss saker, men väldigt lite om hur vi kan hantera förluster och förändringar.”

13 Myter om sorg Var inte ledsen Var stark (för andras skull…)
Tiden läker alla sår Sörj i ensamhet Ersätt förlusten Håll dig sysselsatt

14 Tillfälliga lättnader
Alkohol och psykofarmaka Arbete och träning Mat Shopping Sex Ilska

15 Att förlösa sorgen Oförlöst sorg och oförlösta känslor beror oftast på något okommunicerat av känslomässig natur. b) Att förlösa sorgen och känslorna innebär att vi fullbordar den känslomässiga kommunikationen.

16 Fullbordad känslomässig kommunikation
Verbaliserad riktat till motparten Bli hörd av en levande människa Fullbordad med ett avsked

17 Exempel på tillämpning
Telefonsamtal Parsamtal, medling Gestaltterapi, psykodrama, bikt Likvaka + Begravning Sorgbearbetning

18 Sorgbearbetning 1. Utforska relationen
2. Identifiera tankar och känslor 3. Formulera det som inte blev sagt 4. Fullborda kommunikationen - Verbalisera riktat till motparten - Bli hörd av en annan levande person - Avsluta med ett ”farväl”

19 Möta sörjande Vad är det som har hänt? Hjärta med öron – ingen mun!
Erbjud en kram… Referera vidare för mer hjälp

20 Under sorgen väntar glädjen
Frågor och diskussion…

21 Flera av projekten har haft hälsa som ett prioriterat område, just för att de sett ett behov. I några fall har man sett att deltagarna mått så dåligt, både fysiskt och psykiskt, att de kanske inte ens borde ha blivit inskrivna i någon verksamhet, så som SFI, och än mindre i projekten. Man har också sett att kvinnor över lag har mått sämre än män. Även de projekt som inte har, av olika skäl, kunnat genomföra några aktiviteter kopplade till hälsa har sett att just bristande hälsa har varit ett hinder för den personliga utvecklingen och för projektets mål och resultat!

22 Inför programperioden 2014-2020 EU 2020

23 Med innovation menar vi att…
”Innovation handlar om nya eller bättre sätt att skapa värden för samhällen, företag och individer. Innovationer är nya lösningar som svarar mot behov och efterfrågan i vardagen och omvärlden.”

24


Ladda ner ppt "Helhetstänkande kring hälsa"

Liknande presentationer


Google-annonser