VÄLKOMMEN!!!.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Arbetsmiljö Vad är det?.
Advertisements

Tipspromenad om mat och klimat
Släng inte mat! Ta hand om den!
Egenkontroll vid livsmedelshantering !
HOKUS POKUS I det här avsnittet ska vi lära oss mer om bl a vatten, temperatur, blandningar och lösningar Ord att lära sig: permanent, konservera, Celsius,
Bättre mat och hälsa för äldre
Vad menas med ett ämnes egenskaper?
Patient fick fel läkemedel – hjärnskadades
Tvätt och rengöring.
Problemsnack eller bygga lösningar.
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.
Slöjd Presentation! Av: Malte Bergman.
Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar
Ät rätt För att träna lätt.
Fetter & Vatten Fett – Energigivande näringsämne.
Introduktion för vikarier i kök
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Konsten att leda sig själv
Rengöring/Städning.
Egenkontroll Haccp NGS.
SERVICEBRANSCHEN.
Skol maten Klubbgerdsskolan ca 130 elever Klass 2.
Hemtrivsel.
Kemi.
Näring och individuella behov åk 8
Socialförvaltningen. Projekt Projektets början  21 maj Informationsmöte om 24 timmarsmyndigheten  juni Tällberg Försörjningsstöd Serveringstillstånd.
Resultatfokus Den resultatfokuserade definitionen av en vinnare handlar om tre saker: resultat jämförelse med andra undvika misstag.
Egenvård Virus eller bakterie? Förkylning Lunginflammation Halsfluss
Kostcirkeln del 1 – Potatis och Rotfrukter
Att skriva efter en litteraturdiskussion
Positiv Livskraft © Att komma dit du vill
Mikroorganismer.
Riskhantering Säkrare resultat genom systematisk riskhantering
Mat och hälsa åk 6.
Utvärdering i HK?.
Erbjudande: kilo på fem dagar kilo på tre dagar. (Ej nybörjare) kilo på en dag! (Obs! endast för proffs)
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
Personligt Brev ”Berätta om dig själv!”.
Äkta matglädje. Vad gör Middagsfrid? Middagsfrid hjälper hushåll som har en ambition att äta hälsosam och varierad mat lagad från riktiga råvaror, men.
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Livsmedelskontroll
Du har FRÅGAN Vi har SVARET. Communication leads to community, that is, to understanding, intimacy and mutual valuing. Rollo May, Psykolog.
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
Introduktion & Säkerhet del 1
Syror och Baser 1 Sid 64 – 79, repetition.
Fettlösliga vitaminer A-vitamin D-vitaminE-vitaminK-vitamin Finns i: Behövs för: Brist:
Vem är jag, Vem är du?.
Vad menas med ett ämnes egenskaper?
Kundundersökning mars 2010 Operatör: Dalatrafik-KR Trafik AB Trafikslag: Buss Sträcka: Mora - Gällivare.
Informationsträff Livsmedel Evertsbergs Bygdegård Välkomna!
glädje-trygghet-kamratskap-nyfikenhet
Sjukdomar och besvär.
MÅSTE MAN SPARA ALLT? -Gallra i samlingarna. Det här tänker jag prata om… Gallra i de befintliga samlingarna Hur man kan tänka kring insamling och gåvor.
Hem- och konsumentkunskap 1. Presentation 2. Presentation av ämnet KR4 3. Smarta Val ?
Brukarundersökning våren 2014 OSS Kortidsverksamheterna Boendena Daglig verksamhet.
När du laddar papper är det viktigt att pappret inte är skadat på något sätt. Om det är skadat finns det stor risk för papperstrassel i maskinen, ett.
Förebyggande arbetsmiljöarbete sett ur anläggningsägarens perspektiv
Kartövning En serie bilder som ger övning av ”rutinen” Tänk på: –Vart är jag på väg? –Varifrån är kontrollen lättast att ta? –Vilket vägval är kortast?
Matlagningsmetoder Metoder för hur man lagar mat.
OFFENTLIG, EGENKONTROLL & HACCP Syftet Öka kunskapen kring Egenkontrollens/HACCP olika delar genom teori och praktiska övningar Målet Eleven ska ha kännedom.
Ursprungsmärkning!. Om ursprungsmärkning Det finns regler för obligatorisk ursprungsmärkning för vissa livsmedel, vilket bl. a regleras i EG-förordningar.
Förslag på vårdhygieniska frågor till diskussionsunderlag
Presentation av ledningssystemet
Hem- och konsumentkunskap Smarta Val
VÄLKOMNA.
Vitaminer.
Träff 3 Välkommen!.
Öka er kunskap kring smittspridning vid livsmedelshantering
Presentationens avskrift:

VÄLKOMMEN!!!

HANDLÄGGARNA

HYGIENKONSULT Siv von Sydow ”Livsmedelhygieniska fällor i pizzahantering”

Projekt informationsinsatser branschorganisation säkrare livsmedel tillsynsavgiften

Checklistan

Bakterier Det finns både bra och dåliga bakterier. Tillväxer genom delning, snabbt Trivs ofta i kroppstemperatur

Bra och säker mat ”Inga bakterier är bra bakterier” Råvara Spårbarhet

Förhindra att nya bakterier kommer i maten Tvätta händerna Gå inte till jobbet om du är sjuk Bär rena skyddskläder

Förhindra att nya bakterier kommer i maten Hela och rena: - arbetsredskap - ytor - förvaringsutrymmen Skilj åt: - rå och färdig mat - grönsaker och kött/fisk/fågel

Förhindra att bakterier växer till Förvara i temperaturer där bakterierna inte ”trivs”, både varmt och kallt Om du kyler ner mat, se till att den så snabbt som möjligt passerar ”kroppstemperatur” OBS!!! Det är inte bara temperaturen som är viktig utan också TIDEN!

Då är väl allt frid och fröjd då? Steril mat

Hur gör man för att få bort bakterier? Klorera Stråla Upphetta

Annat som kan förgifta mat Flagande färg Glassplitter Lösa maskindelar Trasiga redskap

Annat som kan förgifta mat Olämpligt förpackningsmaterial Bekämpningsmedel Konservburkar

Varför är märkning så viktigt? Hälsoaspekter Ärlighet mot kunderna

Godkännande/registrering Se till att Du inte står kvar som ägare för en verksamhet som du har sålt!!!

Målet är Nöjda kunder Säker mat

Hur når jag målet? Utbildning – kunskap om hur man hanterar livsmedel på ett säkert sätt Rutiner - företagets ordningsregler lätta att följa och följs de blir resultat säkra livsmedel

Egenkontroll Fungerande rutiner som passar din verksamhet - syfte (vad vill jag uppnå) - vad ska jag praktiskt göra för att nå syftet - hur kontrollerar jag att jag når syftet - hur ofta behöver jag kontrollera - hur dokumenterar jag resultatet från kontrollen och hur ofta - vad gör jag om jag upptäcker fel

Marie-Louise Danielsson-Tham Boka 20 januari för informationsträff och underhållande föredrag om livsmedelshygien!!