Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Öka er kunskap kring smittspridning vid livsmedelshantering

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Öka er kunskap kring smittspridning vid livsmedelshantering"— Presentationens avskrift:

1 Öka er kunskap kring smittspridning vid livsmedelshantering
Syftet Öka er kunskap kring smittspridning vid livsmedelshantering och vanliga skadedjur Målet Elever ska ha kännedom om smittspridning och skadedjur samt hur de kan begränsas när man hanterar livsmedel

2 Mikroorganismer möter mat
Smitta Mikroorganismer möter mat Oundvikligt Kontamination Vad kan man göra? 1: då sker smittan, det händer hela tiden 2: detta sker ju hela tiden, så fort ni tar emot maten eller leverantören hanterar den, det handlar om att begränsa smittan så mycket som möjligt 3: mest av oss, vi som hanterar livsmedlet där för är det viktigt att vi är noggranna med personlighygien, temperaturer och förvaring samt rengöring. 4: Ställ frågan och disskutera

3 Smittkällor Jord Luft Människor & Djur Redskap & Utrustning Vatten
Lokaler Skadedjur Vi är den största smittkällan (ansiktet och händerna) 1: rotfrukter, lök, kryddor, skor, kläder mm 2: aerosoler (vätskedroppar) sprider bakterier, sporer, mögel och jästsvampar 3: vid slakt från tarminnehåll, eller husdjur och dålig hygien 4: dålig rengöring och otillräcklig torkning 5: köldtåliga oftast med fisk och skaldjur in i köket, dålig vattenrening (utomlands) 6: golvet är alltid en smutsig zon, inget får ställa där 7: sprider smitta från omgivningen de kommer ifrån

4 Kontaktsmitta Luftburensmitta Smittvägar Korskontaminering Droppsmitta
1: från dig till maten, handskar är inte bättre (innanför) 2: från en källa till en annan 3: vattenstänk som sprider smitta ex från städning eller nysning (hur nyser du korrekt) 4: organismerna följer med dammpartiklar i luften ex mjöl (därför har man ett separat bagerirum)

5 Skadedjur Livsmedelslokal Gnagare Insekter Övrigt
1: De regler som finns beskriver inte i detalj hur en livsmedelslokal ska vara utformad men generellt gäller att ytor och material ska vara täta, släta och lätta att rengöra. Lagstiftningen är målstyrd vilket innebär att det oftast finns flera lösningar till att producera säkra livsmedel. Det är ditt ansvar som livsmedelsföretagare att maten är säker.  2: möss 6mm (penna) Råttor 20mm 3: kackerlackor, kvarnmott, mjölbaggar, fläskänger 4: fåglar, hundar, katter mm

6 Förebyggande åtgärder
Varför? Arbeta förebyggande Serviceavtal 1: billigare än en anmäld till livsmedelsverket, visa på engagemang och kunskap 2: täta och stänga fönster och dörrar samt övriga ingångar, städat, separera avfall och hålla det snyggt, 3: olika firmor erbjuder dessa tjänster ex Anticimex, egenkontroll


Ladda ner ppt "Öka er kunskap kring smittspridning vid livsmedelshantering"

Liknande presentationer


Google-annonser