Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vitaminer.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vitaminer."— Presentationens avskrift:

1 Vitaminer

2 Alla vitaminer är livsnödvändiga för oss och behövs för tillväxt och normal utveckling. Vitaminer tillförs via kosten. Varje vitaminsort påverkar på sitt sätt kroppens funktioner.

3 Fettlösliga vitaminer
A, D, E och K - dessa vitaminer kan lagras i kroppen. Ät livsmedel med dessa vitaminer tillsammans med fett, då tar kroppen lättare upp vitaminerna: (A, D, E och K)

4 Vattenlösliga vitaminer
B och C = vitaminer som löser sig i vatten. Kroppen kan inte lagra dessa vitaminer, utan de måste tillföras i kosten varje dag.

5 Vitamin B12 Funktion: Bilda blodkroppar Bilda proteiner och vävnader
Tillväxt och nervsystemet Finns bl a i: Lever, kött och fisk

6 C-Vitamin Behövs bland annat för kroppen ska kunna tillgodogöra sig mineralet järn i maten. Ät därför gärna c-vitaminrika livsmedel tillsammans med järnet

7 Vitamin D Ser till att nivån av mineralerna kalcium och fosfor i blodet är rätt. Det behövs en tillräcklig hög nivå av kalcium och fosfor för att skelettet och tänderna ska bildas och hållas starka.

8 Vitamin D är unikt eftersom det bildas i huden vid solbestrålning
Vitamin D är unikt eftersom det bildas i huden vid solbestrålning. Under de mörka vintermånaderna kan det vara svårare att få i sig D-vitamin. Ät då gärna livsmedel som är rika på D-vitamin = animaliska produkter.

9 Håller dig FRISK!!! Minst 5 om dagen (500g/½ kg)
Frukt och grönsaker Håller dig FRISK!!! Minst 5 om dagen (500g/½ kg)


Ladda ner ppt "Vitaminer."

Liknande presentationer


Google-annonser