Judendomen.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Judendomens historia – första delen av filmen.
Advertisements

Bildspel om konstnären
Folkslag i GT Öster om Jordan.
Världsreligioner – Ni ska känna till:
Hans och Greta.
De tidiga högkulturerna växte fram för mellan 4000 och 6000 år sedan
EGYPTEN 4000 – 1000 f. Kr.
Egypten.
Anna Kesselfors, Sunnerbyskolan F-6, Sorunda –
En kort översikt över centrala berättelser och personer
Islam.
REVOLUTIONERNAS ÅR 1848 OCH DAS KAPITAL
Katolska kyrkan Läs sidorna
Levnadsregler Levnadsregler är regler inom olika religoner som säger vad du får äta,dricka,döda, hur du ska leva som en god troende osv…
Världens äldsta religion
Judendomen.
Judiska högtider.
-inte störst, men först…
Innehåll Profeten Ibrahim (Abraham) Introduktion Profeten Nuh (Noa)
Israel/Palestina Döda Havet Det skall komma en tid, säger Herren, då jag skall låta ett rättfärdigt skott växa ur Davids stam. Han skall vara konung.
Tidig kristendom i Rom.
Förintelsen.
De försvunna monstret Det var en gång en monster mamma som födde en monster bebis. Monster bebisen heter Brolle. Bebisen var jätte snäll och omtyckt. Dom.
Judendom Läran.
Den äldsta tiden i människans Historia f. Kr f. Kr
De Abrahamitiska religionerna
Till Sion! 1897 ville Theodor Herzel, att världens judar skulle återskapa den judiska staten. Målet var att skapa en judisk stat, där alla judar kunder.
Judendomen.
Innehåll  Introduktion  Profeten Nuh (Noa)  Profeten Ibrahim (Abraham)  Profeten Musa (Moses)  Profeten ’Isa (Jesus)  Profeten.
Innehåll Profeten ’Isa (Jesus) Introduktion Profeten Nuh (Noa)
Kristendomens historia
Fakta om andravärdskriget
JUDENDOMEN minsta världs-religionen men längst historia
Judendomen Del 2 Cecilia Larsson vt 2014.
Judendomen Det utvalda folket.
De abrahamitiska religionerna
Domartid Inleds efter Josuas död.. Perioder av väl och motgång Grunden till motgångarna: 1:1–36 Folken och deras gudar blev kvar. 2: 17 De vek snabbt.
De heliga skrifterna Tanach - Det judiska namnet för GT. Den judiska bibeln innehåller samma skrifter som Gamla testamentet i kristendomens Bibel. Tora.
Om religionen och dess historia
Abrahamitisk religion
Jesus liv Jesus föds för cirka 2000 år sedan
Judendom Lektion 1.
Judendomen Del 1.
Grekerna.
Bokens religioner En gemensam bakgrund.
Islam Den sista av de tre systerreligionerna. Detta är alltså den yngsta av de tre religionerna.
Abrahamitiska religioner
Judendomen av Markus Ivar Kevin och Linnéa M
Religion, Kristendomen
AV: JULIA WALLBERG, ALVIN ELGH, ANDRÉ COLLÉN OCH JESSICA ALEXANDERSSON
Av: Linus, Clara och Agnes!
Har du koll på buddhism?.
Judendomen k.
Judendomen Emmy Hanna Nathalie.
De bibliska berättelserna Finns inte några andra källor som kan bekräfta att Abraham, Mose och David verkligen har funnits.
Judendom. Böcker Bibeln är världens mest lästa bok. Bibeln började skrivas ner på 900-talet. Bibeln är översätt till mer än 1000 språk. Judar ber både.
PESACH DEN JUDISKA PÅSKEN Vad är det man firar? Den judiska påsken firas till minne av israelernas uttåg från Egypten. Högtiden har funnits i över tretusen.
Kristendomen Länk. Jesus När en lite pojke vid romartiden föddes så fick han namnet Jesus. Jesus var född i Betlehem som var i Palestina. Vid den tiden.
Judendom Kristendom Islam.  Alla religioner finns i olika tolkningar  Personliga eller något som följs av en större grupp  De flesta större religioner.
Guds utvalda folk - förbundsfolket
En av de tre abrahamitiska religionerna
Abrahams barn – bokreligionerna
Tre religioner – ABRAHAM gemensam stamfar
JUDENDOMEN.
JUDENDOMEN.
Den ryska revolutionen
Judendomen.
Grunder, urkunder och berättelser
Judendomen.
Presentationens avskrift:

Judendomen

Abraham - stamfader

Abraham och Saras barn. Gifte sig med Rebecka Fick två söner : Isak Abraham och Saras barn. Gifte sig med Rebecka Fick två söner : Esau och Jakob

Jakob (Israel) Blev släktens ledare efter Isaks död. Gifte sig med två fruar: Rakel och Lea. Med Rakel fick Jakob 2 barn (Josef och Benjamin). Med Lea fick han 10 barn. Jakob tyckte bäst om Josef.

Josef Josef sa att han drömt om att han skulle bli släktens ledare. Syskon blev avundsjuka. Syskonen sålde Josef som slav till Egypten. Josef blev Faros rådgivare. Josefs bröder och pappa Jakob flyttar till Egypten. Jacob och hans barn levde gott i Egypten. De fick många barn och blev tillslut ett helt folk (Israels folk) Människorna i Egypten började tycka att Israels folk blev för mäktiga. Farao kom på att göra dem till slavar.

Moses Gömdes i vassen av sin mamma. Faraos dotter hittade honom. Dödade en vakt när han såg att en egyptisk vakt dödade en israelitisk slav. Växte upp hos Farao men flydde till grannlandet Midjan. Fick ett budskap från Gud ur en brinnande buske. Mose skulle befria Israels folk från slaveriet i Egypten. Det lyckades han med. I 40 år vandrade Israels folk i öknen innan de kom till Kanaans land. Det blev deras nya hem. Idag kallas de området Israel.

Att vara jude är att tillhöra ett folk, israels folk och en religion. Från år 70 till år 1948 hade det judiska folket inget eget land. Efter Andra världskriget beslöt FN att en del av Palestina skulle bli det nya landet Israel.

Ca 6 miljoner judar dog i förintelsen under Andra världskriget

Skriv av i din So-bok Judendomen är en religion, men att vara jude är också att tillhöra ett folk (Israels folk). Judarnas historia går att läsa om i Gamla testamentet. Israels folk var slavar i Egypten men de lyckades fly tillbaka till det land som de en gång utvandrat ifrån. De vandrade i öknen i 40 år. Sedan kom de till Kanaans land. Till sist drevs judarna iväg från det området. De bosatte sig över hela världen. Under Andra världskriget dödades ca 6 miljoner judar. Efter Andra världskriget fick judarna ett eget land igen, Israel. Men där bodde det redan människor. Än i dag bråkar Israeler och palestinier om hur gränserna ska dras.