Inteckningsfri avstyckning - en välkommen nyhet

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Atomer, molekyler och kemiska reaktioner
Advertisements

Försäkringskassans förslag för minskat krångel • • Sida 1 Välkommen på pressträff om Försäkringskassans förslag för minskat krångel 12 april.
Gymnasieelevers tal om kroppsligt erfarande vid löpning Heléne Bergentoft.
1 Frukostseminarium den 13 februari 2009 Claes Langenius och Joakim Sundbom Den nya konkurrenslagen.
Lathund för inskrivningsärenden
Välkommen till Handels- och administrationsprogrammet HA.
Alternativa tillvägagångssätt Registrera ny intervju i BCFPI
Att följa processer och resultat i Senior alert
Metodstöd.
ARBETSGIVAREN                                        Som arbetsgivare har du ett lagstadgat ansvar för att ta tillvara dina medarbetares arbetsförmåga.
Morgondagens datorstöd för ledningssystem Arbetsmiljö. Yttre miljö. Kvalitet.
Undersökningstillstånd (Minerallagen) •innebär ensamrätt på mineraltillgången •gäller 3 år •kan förlängas år.
Fastighetsreglering istället för köp
LTA - Tryckavlopp för småhus
Jur.kand. Lars Gahnström
Den nya högskoleutbildningen Aija Sadurskis Högskoleverket.
Årsuppföljning LSO.
hej och välkomna EKVATIONER Ta reda på det okända talet.
Fastighetsbildningslagen
Lantmäterimyndigheten
Fastighetsfinansiering - säkerheter och krediter i fast egendom
Planering.
Inskrivningssystemet
Särskilda skäl och tillsyn
POLICY OCH RIKTLINJER Dokumentet Policy och riktlinjer för Gislaveds kommuns hantering av klagomål och synpunkter beskriver : Varför det är viktigt att.
Ofta förekommande frågor
Strandskydd och miljöpolitik
Försäkringskassan genomför Sjukförsäkringsreformen
Hur blir Skuruparken snabbast och till lägst kostnad för skattebetalarna ett naturreservat? When you print the presentation do not forget to tick “Scale.
Ny strandskyddslagstiftning
Regeländringar i sjukförsäkringen
Önskemål om omplacering Ärendet föredras för Au/Au:s delegater Ärendet bereds inom förvaltningen Ärendet återförs till Au/ Au:s delegater Beslut Omplaceringsprocess.
ST inom FK Arbetsplatsfacket
LUNET: MLS och speglade paket vers 1.0
Göran Eriksson och Karin Lindgren Gardby
Vi ger liv åt historien och en bild av idag!. I Halland finns ca fastigheter som är större än 2 hektar. Knappt av dem är bebyggda. Vi är.
Arne Sundquist/Orsalheden Användningen av taxeringsvärden Skatteändamål – –Fastighetsskatt – –Realisationsvinstskatt – –Förmögenhetsskatt – –Arvsskatt.
Fastighets-förvaltning
Vattenkraft – påverkan på strandvegetationen Källa: Länsstyrelsen i Värmlands län.
Provtagningens betydelse! 20 § Provtagning av avfallet ska ske enligt en provtagningsplan som ska utarbetas i enlighet med SS-EN 14899:2005 (NFS 2010:4)
Fastighetsbildningslagen
Riskgranskning av organisatoriska förändringar
TEKIS -TRANS TOPOBASE NDRK Modul för Gränssnitt 2000 i Topobase 2008  Gränssnitt 2000 är ett sammanhållet koncept för utbyte av geografisk information.
Förvaringsfallet igen, hur angriper vi problemet?
ska innehålla följande uppgifter
§ Fastighetsmäklar- lagen Fastighetsmäklarlagen Gällande lag SFS Ny fastighetsmäklarlag Utredning tillsatt 2005 Förslag våren 2008 Remiss våren.
Begrepp och fackuttryck
1 Vindkraft och PBL Svårigheterna i de nya reglerna avseende detaljplan och bygglov.
Makron. Vad är Makron? Ett makro är en samling kommandon som du kan köra med en enkel musklickning. Makron kan användas för att automatisera praktiskt.
KONJUNKTURBILDEN 30 juli 2009 Kerstin Hallsten. Konjunkturbilden i stort oförändrad Ny information visar att BNP-fallet i Sverige bromsar upp – mindre.
FV delvis också repetition
Barns utveckling Kort introduktion.
Attraktiv Hemtjänst Deluppdrag Införa välfärdsteknologi Max Domaradzki.
Stöd av geotekniker på skadeplats med interaktivt webbaserat kartstöd Anders Finn, Bohus Räddningstjänstförbund Mats Öberg, SGI Statens Geotekniska Institut.
Överenskommelse med Polismyndigheten. Polisens verksamhet regleras främst i polislag (1984:387) som ger polismän rätt att utrymma hus, rum eller annat.
L ADOK 3- PROJEKTET. F AS 2 NUAK Varför finns det en fas 2 ???
Avvikelsehantering En säker verksamhet = en säker arbetsmiljö!
36 % 56 % Källa: IDC Visste ni….det finns studier som visar att en anställd lägger 36% av sin arbetstid på att leta efter och sammanställa information,
Administrativa systemet
Vad kan redskap vara? Metoder Verktyg Vägledningar/handböcker
Jordabalk (1970:994) Första avdelningen
Olika sätt att lösa samma problem
Jordabalk (1970:994) Första avdelningen
Fastighet som kreditsäkerhet
Inledning – Dagens agenda
Ekonomisk uppföljning hjälpmedel 2016
Ekonomisk uppföljning hjälpmedel
Renovering av avloppsledning Kommande:
Undersökningstillstånd (Minerallagen)
Presentationens avskrift:

Inteckningsfri avstyckning - en välkommen nyhet Från och med den 1 juli 2004 är det möjligt att vid avstyckning befria styckningslott från inteck-ningar. Detta är en sedan länge önskad förändring i jordabalken och fas-tighetsbildningslagen. Den kom-mer att få stor praktisk betydelse vid de flesta avstyckningar. Förändringen innebär förenkling-ar och kan också underlätta fas-tighetsförsäljningar.

Lagreglerna Den ”inteckningsfria avstyckningen” innebär att lantmäterimyndig-heten redan vid avstyckningen kan pröva och besluta om att inteck-ningar inte ska belasta det avstyckade området om sakägarna begär det. Det avstyckade området är normalt ett markområde, men kan även utgöra ett tredimensionellt utrymme eller en fastighets andel i en samfällighet. När avstyckningsförrättningen registrerats i fastighetsregistret blir den nya fastigheten automatiskt fri från inteckningar. Någon ytter-ligare åtgärd, som till exempel dödning och nyinteckning eller re-laxation (d.v.s. lyfta av inteckning i en del av intecknad egendom), behövs inte längre. Risken att fastigheten är ansvarig för stamfastighetens inteckningar tas bort helt. Ny belåning kan också ske snabbare. Byggnadskredi-tiv kan lyftas av tidigare vilket innebär lägre räntekostnader.

Oskadlighetsprövning eller medgivande Det finns två sätt att genomföra åtgärden på: oskadlighetspröv-ning eller medgivande. Om värdet på styckningsfastig-heten mer än väl än väl täcker in det sammanlagda inteckningsbeloppet efter avstyckningen kan för-rättningslantmätaren göra en ”oskadlighetsprövning” – åtgärden är oskadlig för panthavarna. Om värdet på det avstyckade området är så stort att säkerheten för panthavare kan påverkas måste samtliga panthavare medge att det avstyckade området befrias från inteckningar. I vissa fall krävs även medgivande från arrendatorer och andra nyttjanderättshavare.