Lagar Narkotikastrafflagen, 1968:64 Narkotikaförordning, 1992:1554

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Geografi Henrik Carlsson.
Advertisements

Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig
Människorna i världen Var bor det flest människor?
Izet Omanovic, Söderkullaskolan, Malmö –
Arbetsmarknaden i samband med finanskrisen
Alkohol- och drogsituationen
~ Den första mobiltelefonen ~
Staffan Thorström, Brännebro, Gullringen -
Hastighetens påverkan på koldioxidutsläppen
Kultur för alla – gäller det mig
Drogförebyggare Håkan Fransson
Foto; Kjell-Åke Fredriksson, Naturskyddsföreningen Hornuggla
Befolkningsgeografi För cirka år sedan fanns de första människorna av arten Homo sapiens, de levde i Östafrika. Idag lever över 6,5 miljarder människor,
”Hållbar utveckling” - en rättvis framtid utan sopor?
Ungas frågor om alkohol och droger
Nationella Nätverket NATIONELLA NÄTVERKET NAVIGATORCENTRUM • april 2010 Nationella Nätverket Med bidrag från Ungdomsstyrelsen 2008,
Levnadsvillkor och resursfördelning
Alkoholism.
Årsrapport 2010: situationen på narkotikaområdet i Europa.
Cannabis-appen - ett preventionsverktyg i vår tid 3 april 2013.
Rökfria skolgårdar - när når vi dit?
$ Pengar Det Monetära Systemet Kosotie Österling
Samhällsråd T. Innehåll Vi ansluter till den nationella ANDT-strategin De 7 länsmålen bygger på länets folkhälsoplan, regionalt program för social välfärd.
Årsrapport 2005 om situationen på narkotikaområdet i Europa
Redovisning av drogvaneundersökning åk 7-9 Strömsunds kommun 2010
Ett tema om befolkningen i världen
Karin Ehnbom-Palmquist Generalsekreterare
Alkohol och drogsituationen nationellt och lokalt ur ett folkhälsoperspektiv Förekomst Konsekvenser, men - inte om risk för att bli beroende - inte om.
Izet Omanovic, Söderkullaskolan, Malmö –
Droger och spel 2006Gymn åk2 1 Elever som röker (dagligen eller ibland)
Droger och spel Elever som röker (dagligen eller ibland)
Bruk, missbruk Alkohol och droger.
Att samtala om barn med patienter med psykisk ohälsa
Gymnasieskolan år 2 Brott och utsatthet för brott 2008 BILD 1 Elever som snattat de senaste 12 månaderna.
Grundskolan år 9 Brott och utsatthet för brott 2008 BILD 1 Elever som snattat de senaste 12 månaderna.
Hur mår våra ungdomar? Folkhälsan och ungdomsutvecklarna.
Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.
1 Figur 1.1 Utveckling av Sveriges BNP per invånare under perioden 1990–2010 jämfört med OECD och ett genomsnitt för de sex närmaste konkurrentländerna.
CAN undersökningen våren 2013 Drogvanor i årskurs 9 i Norrbottens län Kommunredovisning 28 oktober 2013.
Forskarnas syn på normbrytande beteende Martin Karlberg Uppsala Universitet.
Kemins grunder 1 Kemi förr och nu.
Cannabiskonferens i Säffle 6 maj 2013 MAUDE JOHANSSON
Grundskolan år 9 Droger och spel 2008 BILD 1 Elever som röker (dagligen eller ibland)
Drogförebyggare Håkan Fransson Tel:
1 Elevenkäten Elevenkäten Föräldraträff 2010 Järna 30/
Narkotikaanvändning Undersökningen grundas på enkätsvar från totalt 50 elever ur årskurs 3 på Åkrahäll.
SMITTSKYDDSLAGEN.
CANNABIS - farlig business Moderator: Anna Liedbergius.
Arbetsförmedlingens insatser för dem som deltagit i programmet arbetslivsintroduktion Siri Persson Avdelningen Rehabilitering till arbete, Strategienheten.
Invandringen i Finland
1(31) Ett omdiskuterat ämne. Vad är det som händer? 2.
Ungas attityder till alkohol och narkotika
Reningsmetoden Naturlig försurning av våra sjöar och vattendrag
Rädda Barnen Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Gymnasieskolan år 2 Droger och spel 2008 BILD 1 Elever som röker (dagligen eller ibland)
A TT FÖRHINDRA UTSLAGNING BLAND UNGDOMAR Hotell Vallonia Vasa Göte Winé Mail: Mobil:
Processledare – Alkohol- och drogfrågor Arbetsmarknads- och socialförvaltning Projektledare- för lokalt pilotprojekt Cannabis Magnus Wallgren
Alkoholens medicinska effekter Rune Johansson, beroendeenheten
Skolelevers drogvanor
1 PROGNOSMODELLENS RESULTAT I BILDER Jouko Kinnunen & Richard Palmer Februari 2006.
Av: Sara, Mimmi och Salko.. I NNEHÅLLSFÖRTECKNING  Vad Är EXIT?  Historia  Fakta  Har ni lyssnat?  Facit.
Rökning som hälsoproblem
Etik och moral Vad är rätt och fel?.
Källa: Hälsa på lika villkor 2010 Sju av tio norrbottningar tycker sig ha bra hälsa –en av tio tycker sig ha dåligt hälsotillstånd Andel med gott hälsotillstånd.
Narkotikaundersökning bland elever på gymnasium i Norrbotten 2012 och 2014.
% 22% MänKvinnor Ca individer Ca individer.
Skolbarns hälsovanor i Sverige 2013/14 Undersökning vart 4:e år 11-, 13- och 15-åringar 8000 elever Start 1985/86 Nationell – internationell jämförelser.
Undersökningen Ungdomars drogvanor i Värmland 2015/2016 -en kartläggning av elevers attityder och bruk av alkohol, narkotika, tobak och doping 25 april.
Kriminalitet Anna-karin Gålnander.
Liv & Hälsa ung Alkohol Narkotika Dopning Tobak Trender
Presentationens avskrift:

Lagar Narkotikastrafflagen, 1968:64 Narkotikaförordning, 1992:1554 LV narkotikaförteckning. Smugglingslagen 2000:1225 Dopningslagen 1991:1969 Lag om hälsofarliga varor, 1999:58 Lag….missbrukssubstanser, 2011:111

Nätdroger, vad är det ? Naturliga eller syntetiska substanser som redan är narkotika eller verkar och nyttjas som narkotika. Det senare sk ”lagliga droger”. De har till en början lanserats och sålts via olika kanaler på internet, utländska eller svenska. Bruket har främst fått fäste bland unga personer men även äldre förekommer.

Lätta att hitta på ”nätet”

Sökvägar !

Försändelsen med drogerna Snyggt och enkelt kommer en försändelse till valt utlämningsställe. Beställaren får aviseringen på sin mobil Betalt i förväg eller betalt vid uthämtandet

”Spice” Ett samlingsnamn för ”rökmixar” där torkat växt/örtmaterial ”besprutats” med syntetiska cannabinoider ( syntetiskt cannabis ). Dök upp i olika beslag för 3-4 år sedan och började klassas som narkotika för ca 2 år sedan. Nya former av ”spice” dyker upp och en del narkotikaklassas efter en tid.

”Pulver och piller” En mängd substanser i piller/pulver form har introducerats och introduceras. Starka preparat som skördat en del liv och gett bestående fysiska och psykiska skador.

Nya substanser/ämnen Det finns idag närmare 300 substanser/ämnen som är narkotikaklassade i Sverige. Under 2010 har 41 nya droger upptäckts i Europa.2009 upptäcktes 24 droger Europa. Motsvarande siffra 2008 var 13. Det finns dock flera tusen ämnen/substanser som verkar som narkotika.

Ny lag 201-04-01 Förstörandelagen, lag 2011:111 En möjlighet att omhänderta missbrukssubstanser och förstöra dessa. Slippa lämna tillbaka drogerna till de inblandade, även om de ej lastas för brott. De flesta ”öppna” nätbutiker har slagit igen med eller utan polisens hjälp.

Problembild idag ! Mindre synliga försäljare finns fortfarande kvar på nätet. Substanserna är inte olagliga i alla länder Mycket pengar att tjäna Egen import och tillverkning/försäljning lokalt. En större skara unga som idag har ett stort sug efter cannabis och annat. Liberalare syn gällande narkotikabruk.

Utmaningar ! Ökad kunskap kring fenomenet Ett tydligare avståndstagande från oss alla Bättre och snabbare vägar ut ur ett missbruk Bättre samverkan mellan myndigheter En ordentlig satsning i pengar och utbildning kring frågor som rör narkotika. Tidiga och bestående insatser gällande barn i riskzon ( föräldrar och barn ).

Intresanta länkar på internet Flaschback (Chattforum) CAN ( Alkohol och narkotikaupplysning) ESN ( utb material för föräldrar, skola elever ) SNPF ( Sv narkotikapolisföreningen ) Polisen.se Tullen.se BRÅ ( rapporter rörande droger och ungdomar ) Drugwiki ( uppslagsverk rörande droger ) Google mfl sökmotorer som leder vidare…...

I världen råder ännu en stor enighet kring den restriktiva narkotikapolitiken. Exempelvis står så gott som alla länder inom FN bakom de narkotikakonventioner som undertecknades på 60- talet som säger att narkotika endast får användas i medicinskt och vetenskapligt syfte. Men trots att det gått femtio år sedan FN:s narkotikakonvention undertecknades har narkotikaproblemen inte blivit mindre. Enligt FN:s World drug report använde 210 miljoner människor narkotika 2010, i slutet på nittiotalet var det 180 miljoner. Mellan 16 och 38 miljoner är tunga missbrukare och 200 000 människor dör en narkotikarelaterad död varje år. För hundra år sedan när man började reglera narkotikan odlades cirka 30 000 ton opium och i dag odlas cirka 10 000 ton opium. Det är en kraftig minskning och en indikation på att utan narkotikakontrollen skulle vi ha haft en fruktansvärd situation, säger Per Johansson som är generalsekreterare på RNS, Riksorganisationen narkotikafritt samhälle.

I Sverige, som ofta framhålls som ett föregångsland av de som förespråkar en restriktiv narkotikapolitik, är det förhållandevis få personer som testar och använder narkotika jämfört med andra länder. Men antalet tunga missbrukare har ökat med 15 procent på tio år och i dag lider cirka 30 000 personer av ett tungt narkotikamissbruk. I Norrbotten har vi kunnat se en kraftig ökning av narkotikarelaterade sjukdomen, Hepatit C. Främst bland unga, 15-25 år gamla, som injicerar sina preparat. Vid gymnasieundersökningar har det visat sig att ca 20% av eleverna i åk 2 prövat någon from av narkotika.