Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

$ Pengar Det Monetära Systemet Kosotie Österling

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "$ Pengar Det Monetära Systemet Kosotie Österling"— Presentationens avskrift:

1 $ Pengar Det Monetära Systemet Kosotie Österling 2011-02-10
Jag ska prata om pengar. Ni kanske undrar varför jag tycker pengar är ett samhällsproblem men här kan ni ser att det kanske faktiskt är ett ganska stort problem. Kosotie Österling

2 1% av befolkningen äger 40% av jordens rikedomar.
barn dör varje dag av hunger och sjukdommar som kan förhindras. 50% av jordens befolkning lever på mindre än 15kr om dagen. Hur pengar skapas, reglerna som styr pengar och hur pengar berör samhället är dolt bakom svåra ord och är saker som majoriteten av människor tycker är ointressant, därför har jag tänkt förklara hur pengasystemet fungerar.

3 Regeringen trycker lite snygga papper med siffror på.
Hur pengar skapas Regeringen trycker lite snygga papper med siffror på. (BONDS)

4 Regeringen ger sedan dessa papper till central banken.
Hur pengar skapas Regeringen ger sedan dessa papper till central banken. Regeringen ger sedan dessa papper till central banken Jag är inte säker på om det verkligen är riksbanken eller nån annan institution men det är inte så viktigt.

5 Hur pengar skapas Riksbanken trycker då lite utav sina egna snygga papper och ger dem i utbyte. Regeringen och Riksbanken är därmed skyldiga varandra 50 miljoner bonds med ett löfte att en dag betala tillbaka.

6 Hur pengar skapas BANK $
Dessa papper har nu blivit "riktiga" lagliga pengar. Skapade ur ingenting. Och Regeringen gör samma sak med pengarna som de flesta av oss skulle göra. De sätter in pengarna på banken. $ Dessa papper har nu blivit "riktiga" lagliga pengar. Skapade ur ingenting. Och Regeringen gör samma sak med pengarna som de flesta av oss skulle göra. De sätter in pengarna på banken. BANK

7 Fractional-reserve banking eller FRB
Hur pengar skapas Fractional-reserve banking eller FRB BANK Nästan alla banker fungerar såhär. Banken förvarar pengar och banken antar att alla inte kommer för att försöka hämta ut sina pengar samtidigt så därför kan de låna ut en större del av pengarna de förvarar, det låter väl logiskt. De måste dock enligt lag ha kvar runt 10% av pengarna i banken, hur annars skulle folk kunna hämta ut sina pengar om banken inte har några pengar kvar? När sedan vanliga människor kommer till banken för att låna pengar till investering, varor eller annat de behöver så kommer dessa personerna tillsammans låna dessa 90%. Det skulle vara sunt att tro att banken faktiskt lånar ut utav de pengarna regeringen satte in men istället så trycker man nya pengar ur tomma intet och detta förklarar man i boken ”Modern Money Mechanics” skriven av central banken i USA som självklart för att annars skulle mängden pengar inte öka.(?) Vad banken lånar ut är alltså inte de pengarna som de förvarar utan banken lånar ut de pengarna du kommer betala tillbaka.

8 95% av alla pengar är skapad av banker.
Hur pengar skapas BANK BANK Det första som vanliga personer gör, ofta när de precis har lånat pengar är att sätta in dem på banken och här gäller samma sak. 90% av dessa pengar skapas ur tomma luften. Detta leder till att mängden pengar som finns i cirkulation ständigt ökar, enligt det här diagrammet. 95% av alla pengar är skapad av banker. Så allmänheten som tror att regeringen skapar pengar har fel. *Alt+tab till skatsskuld*  95% av alla pengar är skapad av banker.

9 = ? När banker först skapades. istället för att handla med guld så satte vi in guld på banken och handlade med sedlarna där det stod att vi har guld på banken. Eftersom vi nästan aldrig hämtade ut guldet som sedeln representerade, i alla fall inte allt samtidigt, så tog bankerna tillfället i akt att låna ut det guldet som vi ägde (i form utav sedlar såklart, det är förklaring till varför banken skapar pengar) och sedlarna vi handlar med har därför inte alls lika högt värde som vi tror, de är bara pappers bitar banken har klippt till.

10 Problem & Brist = Vinst Om din bil går sönder får någon betalt för att laga den. Om du blir sjuk får någon betalt för att sk bota dig. Om en doktor säger att du behöver en njurtransplantation, behöver du en ny njure eller vill doktorn bara ha dina pengar? Ju mer regelbundet det finns problem och brist som du själv inte kan rätta till, desto mer vinster blir det för att den ekonomiska bubblan ska kunna växa. = BNP!

11 Överflöd, Uthållighet & Effektivitet != Vinst
Om det fanns ett överflöd av en resurs så skulle den inte ha värde. Om din bil aldrig gick sönder och fortsatta fungera bra under hela din livslängd så skulle du inte laga din bil eller köpa en ny bil, inte lika många i alla fall. Planerad inbyggd förslitning (obselesence) kallas det när företagen skapar varor som ska gå sönder. Volvo Amazon t ex. Tusentals forskare jobbar med att hitta ett bot mot cancer. Om ett riktigt botemedel skulle hittas som helt botar cancer så skulle tusentals forskare bli av med sitt jobb. Tror ni att denna etablering skulle ge ut ett botemedel i mot cancer ifall de hittade ett?

12 Hur pengar berör vårat samhälle
Korruption Girighet Konkurens Oärlighet Självisk vinst Kortsiktighet Korruption: Genom att muta någon så att ett problem fortsätter finnas så blir man belönad för att fortsätta ”lösa” problemet. Bilar som kör på elektricitet finns redan, det finns inget som hindrar att alla bilar som skapas från och med idag är elbilar förutom det att de som säljer bensin skulle förlora sina intäkter. Girighet: Vårt system uppmuntrar att du tar för dig så mycket du kan. Konkurens: Konkurens leder till att vi har massa olika märken på identiska varor och varje märke ska ha sin egna fabrik. Tänk om alla de bästa ingenjörer satte sig ner och sa ”Nu skapar vi den bästa, mest hållbara, mest energisnåla, mest säkra bilen utav de bästa materialen. Oärlighet: Att vara oärlig uppmuntras eftersom man tjänar på det. Självisk vinst: Att hugga ner skogarna som vi delar med hela jordens arter för att tjäna pengar uppmuntras. Kortsiktighet är en konsekvens av vårt system

13 Hur pengar berör vårat samhälle
Jorden tappas skoningslöst på sina resurser. Oljekonsumtionen (till vä) i ständigt ökande takt. Oljeproduktionen (som håller på att sina NU!) till hö.

14 38liter olja finns i ett bilddäck.
Hur pengar berör vårat samhälle Vi bygger berg av avfall. Cyklisk konsumtion/förbrukning lönar sig ekonomiskt! 38liter olja finns i ett bilddäck. 2% av ett nytt bildäck är återvunnet gummi.

15 77 895 180ton koldioxid släpps ut varje dag.
Hur pengar berör vårt samhälle Vi förstör vårt klimat. Större delen av dessa utsläpp är HELT ONÖDIGA! Det finns redan alternativ. ton koldioxid släpps ut varje dag.

16 524Km2 regnskog förloras varje dag.
Hur pengar berör vårt samhälle Vi hugger ner våra skogar. Större delen mark används sedan till odling av djurfoder vilket i sin tur ökar koldioxidutsläppen på jorden. 524Km2 regnskog förloras varje dag.

17 Hur pengar berör vårt samhälle
Vi dödar våra hav. <- Tigerhaj Ingen respekt för djur och natur så länge vinst måste upprätthållas… hajar dödas varje år.

18 Hur pengar berör vårt samhälle
Vi dödar våra hav. Vi kan ju ”sälja” vårt avfall, gifter mm till fattiga länder så slipper vi ta ansvar för det också…

19 Hur pengar berör vårt samhälle
Alla människor håller på att bli förslavade. Slavsystemet är inte avskaffat och blir aldrig så länge vi kan köpas och säljas pga vårt beroende av pengar för våra grundläggande behov.

20 Hur pengar berör vårt samhälle
De rika får mer pengar bara av att ha pengar. Du behöver alltså inte göra något överhuvudtaget för att tjäna mer pengar när du väl har tillräckligt för att ”tjäna pengar på pengar”…

21 Hur pengar berör vårt samhälle
Människor är inlåsta i en låda. Vi ser att det är sprickor och läckor runt omkring oss så vi går fram till en spricka och försöker laga den men vi stannar inte och funderar på att kanske så är det hela lådan som är fel. Lagar, polis och millitär är bara plåster på ett icke fungerande system. Krig är det ultimata misslyckandet med att lösa ett problem. Men, man kan ju ”tjäna pengar” på krig också, vilket är en fördel om man (storägarna / makten) vill fortsätta ”tjäna pengar”.

22 Den osynliga handen Den osynliga handen är ett argument för det monetära systemet. Termen syftar kortfattat på att fattiga länder är villiga att arbeta för mindre och företag kommer då att utnyttja detta vilket kommer att leda till att fattiga länder blir rika, påstås det i alla fall. De säger att om alla producenter och konsumenter baserar deras transaktioner på sin girighet så kommer det att gynna samhället. Problemet är att det inte alls fungerar, världens rikedomar koncentreras bara mer och mer i ett få antal människors plånböcker. Företag utnyttjar fattiga länder för att producera varor och sedan skickar dem till de rika länderna och konsumenterna uppmuntrar detta beteende utan att vara medvetna om det. Till exempel kläderna vi har på oss är skapade genom att utnyttja fattiga människor och det är vi som ger pengar till företagen som gör detta. Vi uppmuntrar dem. Fattiga länder är bra för företag eftersom då är befolkningen enklare att förslava så därför kommer de stora företagen se till att de fattiga förblir fattiga.

23 Pengars Cirkulation Så här ser pengacykeln ut. Om det stannar någonstans så brister hela systemet. Vi måste konstat köpa nya saker hela tiden. Föreställ dig också att denna cirkel ALLTID måste ÖKA i omkrets för att BNP (som är måttstocken i dagens samhälle) alltid måste öka för att vara positiv.

24 Till exempel nya telefoner måste ständigt köpas och förbrukas.
Om vi någon gång skulle skapa en mobiltelefon som inte gick sönder så skulle vi sluta köpa mobiltelefoner och då skulle miljontals människor förlora sina jobb. (Vilka bara behövs i ett monetärt system)

25 Lösningen? Ni undrar kanske: Vadå, ska vi bara avskaffa pengar, handel och ägodelar? För ni måste förstå att om man avskaffar pengar måste man även avskaffa ägodelar. Varför skulle ni ens vilja ha ägodelar, det är bara jobbigt att skydda dem. Jag har en filosofi som är, att man ska inte ta beslut, man ska ta reda på information om problemet och så kommer en lösning vara uppenbar. Jorden är ett begränsat system med tillräckligt med resurser för att alla världens invånare ska kunna leva med en hög standard. (Mycket högre än idag. Och pengar är inte en resurs, oavsett vad ni blivit tillsagda) Vi kan inte ha ett linjärt system på vår icke oändliga planet. Vi kan inte bara pumpa upp olja och sen bränna upp den. Speciellt inte med tanke på att vi har så många bra energikällor. Men om det inte finns pengar varför skulle någon jobba? Nästa sida

26 Automatisering Robotar kan göra nästan alla jobb åt oss med den teknologin vi har redan idag. Ca 80 % skulle kunna göras av maskiner direkt. Att robotar skulle göra jobbet åt oss är ingenting främmande. Det håller redan på att hända. Robotar håller redan på att ersätta människor i arbete för att robotar är helt enkelt bättre på det. Ni borde ju vara väl medvetna om hur robotar kan göra jobb åt oss när vi var på Volkswagen fabriken. VIDEO Det som The Venus Projekt förespråkar är att robotar ska göra alla jobb som de kan göra bättre än oss och vilka vi människor inte vill eller behöver göra. Robotar kan skapa kläder, hus, medicin och mat till och med doktorsuppgifter och lärare är jobb robotar kan göra åt oss. Och även om det finns jobb som vi inte vill robotar ska göra åt oss så kommer inte alla 7 miljarder människor sitta hemma och titta på tv hela dagarna bara för att de är lediga från betalt jobb. De kommer måla, skapa musik, forska i ny teknik, studera, resa osv. Att vara lärare t ex är inte ett speciellt tråkigt yrke, människor som är kunniga i ett ämne kommer säkerligen vilja lära ut helt utan att bli betalda, bara för att de gillar att göra det de gör. Vad skulle du vilja göra om du fick göra vad du vill?

27 Tabula Rasa Vetenskapen påstår att vi är nästintill tomma när vi föds och det är våra intryck och omgivningen som skapar vem vi är och blir. Det finns därför ingen som medvetet gör någonting fel utan det beror på miljön. Att födas med en hjärna med många neuroner betyder bara att du kan lära dig vara dum snabbare, det är ingen garanti för något positivt.

28 Ingen Polis Inga Fängelsen Ingen Millitär Ingen Elit
Så t ex, om en person begår något hemskt så ska man studera varför detta skedde, vad det var i denna persons uppväxt som ledde till att hangjorde det han gjorde och sedan ska han rehabiliteras. Inte straffas.

29 Frihet för ALLA människor på hela jorden, utan tvång, utan slaveri, utan maktelit kan knappast kallas, kommunism, eller?... Det kallas för en Resursbaserad ekonomi!

30 Avslutning Tänk dig att ett skepp med människor åker i rymden och hittar en planet som är identisk med jorden, den enda skillnaden är att denna planeten inte har människor, hur skulle utforma ett samhälle på den nya planeten? Den uppgiften står vi inför nu, innan det är för sent och vi har förbrukat våra livsviktiga resurser. Tärningen är kastad…


Ladda ner ppt "$ Pengar Det Monetära Systemet Kosotie Österling"

Liknande presentationer


Google-annonser