Lärandeprojekt Italien 7-12 maj 2012. Gianluca Catugno Musikterapeut Kompositör Musiker Grundare till KAOS -lab Musiklärare Delaktig i projektet FFF-

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Lust att lära - möjlighet att lyckas!
Advertisements

2-årigt samverkansprojekt
Föräldramöte blivande 4 A
Vår vision för Segevångsskolan bygger på att vi tror att alla kan lyckas. Segevångsskolan ska vara en skola där alla är trygga, delaktiga, ansvarskännande.
Pedagogisk verksamhetsidé
Mottagande i särskolan för elever med utländsk bakgrund
VÅGA VISA – musik- och kulturskoleverksamhet
Sundsvall den 25/ Kommuner i Västernorrland och Hälsingland Välkomna till nätverksmöte inom Språk, läs och skriv.
CETRELLA Nätverk till hjälp för människor med särskilda behov Transnationell del inom Kompkulmen.
Nya Elementar!.
INDividuellt och Anpassat stöd till arbete för personer med neuropsykiatrisk/psykiatrisk funktionsnedsättning eller personal/verksamheter som möter.
Högskoleförberedelse
Arbetsplan för skolbiblioteket
STANNA Ett projekt för ökat stöd och delaktighet i etablering i Gävleborgs, Jämtlands och Västernorrlands län Projektet STANNA ska utveckla mottagandet.
Kompetensutvecklingsprojektet Koh-I-Noor
Hej och välkomna!.
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
MER ” EGENTID ” – S Å ST Ä RKER VI BARNENS M Ö JLIGHET TILL SJ Ä LVBEST Ä MMANDE OCH INTEGRITET Bambi Ekonomisk f ö rening – Bambi Korttidshem,
REHSAM-3 i Norrbotten Interaktiv,web-baserad smärtrehabilitering med coaching jämförd med multimodal rehabilitering
Välkommen till årets Ordförandeseminarium 4 – 5 oktober 2014 Här möts vi som vill göra skillnad! 1.
Att gå från magkänsla till faktabaserad utveckling Stöd för förskolor och skolor som vill ordna analysgrupp Metoden har utvecklats och prövats i Eu-projektet.
Vad hände i Östersund, kommer vi ihåg? Norrtings regionträff för Folktandvårdens chefer och staber
Lokal arbetsplan Hedlunda skola Kunskaper, utveckling och lärande Barnen/eleverna ska känna sig trygga, respekterade och ha demokratiska värderingar.
Koh-I-Noor Berg av ljus
Skolutveckling via digitala medier
Resultat för utvalda frågor från LIV OCH HÄLSA UNG 2013 Uppsala län.
MED SKOLAN SOM HÄLSOFRÄMJANDE ARENA
Barnens bild av Sigtuna, Sigtunas bild av barnen Avdelning: År:
projekt Skolintroduktion på sent anlända elevers villkor
CCG – Coach Coach Go  EU-projekt inom Grundtvig med fokus på vuxnas allmänna lärande.  Period:  Deltagarländer: Island, Italien, Tyskland,
Lars Kaggskolan Prioriterade områden
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Välkommen till temagrupp Skapa och utveckla kulturella mötesplatser! Det här vill vi utveckla tillsammans! 2 maj 2012 Första året.
”Om vi fick bestämma” Kick-off oktober 2012.
Vad kännetecknar en Reggio Emilia inspirerad förskola?
Elin Ståhl Johansson och Ulla Lindström
Samverkan mellan vårdgivare 24 mars 2011 Maj Rom.
Södra Sveriges folkhälsoarbete ”En KRAM i skuggan” Emma Carlstedt
Solveig Johansson
Leda Avdelning Leda Kår Ditt Personliga Ledarskap
Palliativ vård och samordning
Utvärderingssamarbetet inom VÅGA VISA Danderyd, Ekerö, Nacka, Salem, Sollentuna, Tyresö, Upplands Väsby och Värmdö Kundundersökningen omfattar fler kommuner.
”Om vi fick bestämma” - Ett projekt om Barnkonventionen och varför barns och ungdomars delaktighet i musik- och kulturskolan måste stärkas.
Projekt SAM-verkstad - ett verktyg för samtal om livsstilsfrågor
Några exempel på föregångare Växahuset 2001 Modellarbetsplatser 2003, Kravmärkt yrkesroll 2005 Lärande inom Äldreomsorgen 2006 Svenskutbildning med kompletterande.
MER ”EGENTID” – SÅ STÄRKER VI BARNENS MÖJLIGHET TILL SJÄLVBESTÄMMANDE OCH INTEGRITET Bambi Ekonomisk förening – Bambi Korttidshem, Matilda.
Resultat: Under de två veckorna med schemalagda promenader har de utförts 10 dagar av 14. Välbefinnandekurvan hos de boende visar på en minskad oro och.
Stadens vision Staden för de som vill något – den mest attraktiva staden. Den skapande Pulserande Gemensamma Globala Balanserade ……STADEN Kulturnämndens.
Övningsskolor och övningsförskolor Vfu i kommunerna Skola.
Sege parks förskola våren 2016 Utvecklingsområde Miljö Material Alla barns rätt till stöd 1.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
ATT FORTSÄTTA UTVECKLA KVALITÉ PÅ SKOLAN SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE.
Med tjänstedesign som verktyg: Förstår vi kundens behov och våra utmaningar på djupet innan vi hittar på nya lösningar. Bjuder vi in kunden och olika aktörer.
FMS gör skillnad! FMS erbjuder verktyg som gör det möjligt för alla på din skola att arbeta tillsammans med hälsa och livsstil för att förbättra skolresultaten.
-kan visa kunskap om vikten av goda relationer till elev och personal
Förbättrad patienters delaktighet i sin egen rehabilitering
Krav inför VFU Studenten skriver en studieplan Dokumentation av VFU
Samordningsförbund En egen juridisk person
Coaching.
GRUPPSAMTAL MÖJLIGHETER? UTVECKLINGSOMRÅDEN?
SVERIGES CHEFSORGANISATION
NYTT BIDRAG FÖR MUSIK- OCH KULTURSKOLOR
Lön och verksamhet BILD 2: Introduktion forts.
Samordningsförbundet
Team förebygg Samverkan mellan skola och socialtjänst
Centrum för Förberedande Arbetsträning
”Med barn i Nordost” - ett utåtriktat och föräldrastödjande projekt i Angered och Bergsjön Amina Abdullahi, Linn Arbeus och Astrid Lindström.
Somatisk hälsa och goda levnadsvanor i Region Jönköpings län
Välkomna till denna presentation av projektet Idrott för alla.
- Hur kan vi göra det lättare, samstämmigt och tillgängligt för alla?
Elevhälsa Vilka behov ser vi? Hur kan vi förebygga? Marie Aspfors
Presentationens avskrift:

Lärandeprojekt Italien 7-12 maj 2012

Gianluca Catugno Musikterapeut Kompositör Musiker Grundare till KAOS -lab Musiklärare Delaktig i projektet FFF- fortefortissimo

Deltagare Y och Z län Birgitta Thalén-Sundin, sångpedagog, Sundsvall Marita Sandberg, musikterapeut, Timrå Inga-Lena Eriksson, musikterapeut, Östersund Christina Didriksson, musikterapeut, Berg Lena Hammarberg, musikterapeut, Härjedalen Cecilia Jakobsson, fiolpedagog, Sollefteå Tomas Nilsson, musikterapeut/musikledare, Bräcke Marie Sundelin, kulturskolechef, Sollefteå

AKTIVITETER under studieresan till Capri Besök på ISFOM Musikterapisessioner i två klasser i Anacapri Musikterapisession Villa San Michele Samtal med chefen vid ISFOM Besök på den lokala musikskolan KAOS LAB Lärande samtal med Gianluca Catuogno

ISFOM – institutet för musikterapi utbildning i Neapel Blivande musikterapeuter Diana Facchini Dr Roland Benenzon

MUSIKTERAPINS ANVÄNDNINGSOMRÅDEN I skolan är den avgörande för integrationen av barn i svårigheter. Det är också ett stort stöd i medicinska team och inom idrotten. Dessutom: under graviditet och förlossning vid stress personlighetsproblem dålig socialisering rehabilitering i närvaro av fysisk och psykisk smärta cancerbehandling och på patienter i terminala fasen i relationer, av partner, familj, på jobbet

BENENZON MODELLEN - FMT- METODEN NÅGRA SKILLNADER Benenson – Gruppaktivitet – Improvisatorisk FMT – Individuell – Strukturerad – Pianot viktigt styrande instrument NÅGRA LIKHETER Icke-verbal Musicerar med och inte för varandra Delvis samma instrumentarium, oftast ickemelodiska slaginstrument Medveten observation

Besök på den lokala skolan i Anacapri

Villa San Michele -Axel Munthe -Museum och även ett gästhem för svenska stipendiater inom forskning och kultur för att gynna de kulturella förbindelserna mellan Sverige och Italien.

Bra att ta med sig i projekt Kunskap om kulturella olikheter som kan vara bra att ha vetskap om, tex. Tidsperspektiv. Bra förberedelse innan resan, mål, platser, besök, observationer, modeller etc. Bra tolk, insatt i ämnet. Tydlig kommunikationen med kontaktpersonen dit man ska. Man är i projektet hela tiden, tid för reflektion. Det tar mer tid än vad man tror. En tydlig plan på hur man vill använda sig av de nya kunskaperna på ”hemmaplan” och vad man vill påverka.

VAD HAR HÄNT 2013? Ökad kunskap om musikterapi, musik i särskolan och musik med barn och unga med särskilda behov Ett stort aktivt nätverk verkar i regionen Det finns verksamhet i alla kommuner med musikterapi, musik i särskolan och/eller musik med barn och unga med särskilda behov Fler elever nås av den verksamheten Ett vidgat pedagogiska tänk hos personalen Fler ser musikens källa som ett viktigt verktyg i skolan Fler flyktingbarn och invandrare nås av kulturskolornas verksamheter

Nätverket Helhetssynen, att se hela människan hitta vägar att nå målet. Skapa lättlästa dokument i ämnet. Få fler att se musikens källa som ett viktigt verktyg i skolan. Kunskapsutbyte inom nätverket som medverkar till en större kunskapsbank. Hur kan skolan och musikterapeuten mötas? Hur gör vi vår kunskap synlig? En skola som baseras på modern forskning i ämnet, kan vi i projektet påverka det? Vi vill visa att vi har en helhetssyn och vi vet att vi behöver grunda den på modern forskning. Visa att vi finns och kan finnas tillgängliga för de som har behovet. Anpassa musik och kulturskolornas undervisning så att den är tillgänglig för alla.

Cetrella- nätverket