HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Planering, genomförande av undervisning och bedömning enligt Lgr 11
Advertisements

Centrala innehåll och kunskapskrav
Välkomna till information kring betyg och bedömning
TILLSAMMANS KAN VI GÖRA SKILLNAD VAR MED I EN ENTREPRENÖRIELL UTMANING.
Betyg och bedömning.
Hem- och konsumentkunskap på grundsärskolan
Från Fanta till Fleece Lokal pedagogisk planering Biologi åk 5
Föräldramöte 12 september 2011
Lgr11 Ny läroplan, inklusive nya kursplaner
Centrala innehåll och kunskapskrav
Processtödjare 16/
Geografi År 1-2 År 3-4 År 5 År 6 Kartan: Känner till närmiljön
Introduktion till filmen Klicka för att se filmen.
Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar
Utveckling av Kapellbacken 2013/2014
Borlänge 13 maj 2014.
SET Social Emotionell Träning
Centrala innehåll och kunskapskrav
Elevinflytande i planeringen av undervisningen
Centrala innehåll och kunskapskrav
FRAMTIDSBARN IV Detta är... En fortbildning av pedagoger mot ett forskande arbetssätt med IT-stöd.
Ta ställning och handla!
Målet med dagens lektion: Lektion 1
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
Mall för alignmentmatris
Matakuten praktisk hem- och konsumentkunskap i årskurs sju.
Entreprenörskap Initiativ Problemlösning Samarbetsförmåga Handling
Läroplansträff fritidshem
MAT Vad väljer jag? Hälsa Ekonomi Miljö.
Vad gör vi idag? Lek 1 Vad händer idag och varför?
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Tema: Hållbar utveckling
Hälsofrämjande besöksnäring för ett hållbart samhälle Johan Hallberg, 21 mars 2012.
Demokratibegreppet Det offentliga skolväsendet vilar på demokratins grund. Skolans uppgift är att låta varje elev finna sin unika egenart och därigenom.
Marknadsföring och försäljning
Lektion 1 Vt-15 Vad vi gör idag?
Vad gör vi idag? Lek 4 Vad händer idag och varför?
Vad gör vi idag? Lek 3 Vad händer idag och varför?
Vad gör vi idag? Lek 1 Vad händer idag och varför?
LGR 11 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag
Vad gör vi idag? Lek 2 Vad händer idag och varför? Tvätta varför då?
Vad gör vi idag? Lek 4 Vad händer idag och varför?
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Passion för livet utvecklas och stödjs av Region Jönköpings län
Rudboda skolas fritidshem och fritidsklubb
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Tallriksmodellen. Vad åt du till frukost, lunch?
KOSTPOLICY VUXENNÄMNDEN I ESKILSTUNA KOMMUN ANTAGEN AV VUXENNÄMNDEN
Ekonomi och konsumentkunskap Syfte och kunskapskrav Åk.9.
Vårrullar Recept till lektion 3 Receptet fotograferat från Hem- och konsumentkunskap ÅK 6-9 Förlag Interskol.
Elev Här är några av de bilder jag pratade kring första tillfället ni hade HKK-ämnet nu i åk.8.
Köttbullar sås och potatis Recept till lektion 2 Receptet fotograferat från Hem- och konsumentkunskap ÅK 6-9 Förlag Interskol.
Dagens lektion? Mängd, metod, planera. Mat måltider och hälsa Jämförelser av recept och beräkning av mängder vid matlagning. Skapande av egna recept. Bakning.
Av: Sanna Andersson Vet du att.. I SVERIGE SLÄNGS DET ÖVER TON, FULLT ÄTBAR MAT I SKOLORNA VARJE ÅR DETTA MOTSVARAR VAD 2000 ELEFANTER VÄGER TILSAMMANS.
Hem- och konsumentkunskap Vt 16 1.Vad kostar maten? Helfabrikat, halvfabrikat laga från grunden. 2.Pizza ”hemlagad” vad kostar den? 3.Uppgradera snabbmaten?
Pedagogiska planeringar Hanna Sepp Marcus Granberg Albina Brunosson.
Pizza Recept till lektion 5. Pizza kemiskt jäsmedel = bakpulver kan du nämna 2 till?
Lektion 1 Mål med lektionen:
Lära för livet!.
Lektionsplanering Hanna Sepp.
Hem- och konsumentkunskap (HK)
Hem- och konsumentkunskap
Vad gör vi idag? Lek 3 Vad händer idag och varför?
Eget arbete? Lektion 3 ht- 17.
Vad gör vi idag? Lek 2 Vad händer idag och varför?
Vad gör vi idag? Lek 2 Vad händer idag och varför?
Profildokument Uddens förskola rev. Aug 2017
Hållbar utveckling.
Vad gör vi idag? Vad händer idag och varför? Matlagningsprov ½ gruppen. Ta med dig recept och anteckningar om du ska laga mat, är du kamratbedömare tar.
Presentationens avskrift:

HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP Sjöfruskolan Läsår 11-12

Livet i hem och familj har en central betydelse för människan Våra vanor i hemmet påverkar såväl individens och familjens välbefinnande som samhället och naturen. Kunskaper om konsumentfrågor och arbetet i hemmet ger människor viktiga verktyg för att skapa en fungerande vardag och kunna göra medvetna val som konsumenter med hänsyn till hälsa, ekonomi och miljö.

Hem och familj? Hur kan ett hem se ut? Hur kan en familj se ut?

Varför HK på schemat?

Syfte Undervisningen i ämnet hem- och konsumentkunskap ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet. Utveckla ett kunnande som rör mat och måltider. Undervisningen ska därigenom bidra till att eleverna utvecklar sin initiativförmåga och kreativitet vid matlagning, skapande av måltider och andra uppgifter i hemmet.

Elever ska få förutsättningar för att… planera och tillaga mat och måltider för olika situationer och sammanhang, hantera och lösa praktiska situationer i hemmet, och värdera val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar utveckling.

Vi HK-lärare i Umeå har pratat om detta för åk 6! Recept, instruktioner och begrepp för matlagning och bakning Grundläggande bak- och matlagningsmetoder Redskap och teknisk utrustning i köket Livsmedels- och kökshygien Dagens måltider; byggstenar, tallriksmodell Måltidens betydelse för gemenskap och traditioner Ungas ekonomi, sparande och konsumtion Reklam och jämförpriser Märken och symboler t ex KRAV, Nyckelhålet, Svanen Källsortering, återvinning och resurshushållning

ÅK 8 HÖSTTERMIN Fördjupade matlagningsmetoder Matkultur; Nordisk mat Mat & Miljö: Hållbar mat Rengöring, rengöringsmedel VÅRTERMIN Tvätt och tvättmedel Valet som konsument: te x köpa ett plagg: reklam, reklamation, öppet köp, märkning Mat & hälsa

ÅK 9 Den hållbara lunchen/tacokvällen Konsumentekonomi; rättigheter, skyldigheter, internethandel, teckna abonnemang, hushållets kostnader Matkultur; mat i världen, religion, traditioner Hållbar måltid i formen av ”Halvåtta hos mig”

Elevinflytande! Ökar ju högre årskurs och högre kompetens Arbetsro och trivsel Planera efter givna förutsättningar/inom ramar Äger egen kunskapsutveckling mot satta mål Redovisningsform Utvärdera efter varje temaområde

Bedömning En pedagogisk planering utifrån centralt innehåll, elevernas intresse och bestämda temaområden med tydliga kravnivåer Öva, öva och öva och få feedback för att slutligen visa kunskaper i ett examinationstillfälle. Matris i Unikum med kommentar hur eleven uppnår kravnivå efter varje temaområde

Hösten innebär i HK…

Vad tror du? Vilka råvaror kommer vi att använda under hösten? Var kommer råvarorna ifrån? Hur påverkar detta val ekonomi? Hälsa? Miljö?

Då kör vi….