Om du vill att dina barn ska bli kloka, läs sagor för dem Om du vill att dina barn ska bli kloka, läs sagor för dem. Om du vill att de ska bli.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Advertisements

Mitt liv som elev Att skriva uppsats, att ordna sin text, den röda tråden, hur ska jag börja, att använda datorn som hjälp i skrivande m.m.
Att tänka på då man har en muntlig presentation med ppt
E C A Du ska kunna läsa boken Ondskan med flyt genom att, på ett i huvudsak fungerande sätt, välja och använda lässtrategi. Du ska kunna göra en enkel.
Referat En sammanfattning.
Muntliga nationella prov i svenska
Välkommen Jag heter Bettan Källgren och arbetar här på Stodeneskolan som lärare i special-pedagogik. Jag har utbildat mig ”extra” i bl a Läsmetodik, alltså.
Att utveckla barns förståelse med hjälp av återberättande
”DU KAN ENDAST BLI BÄTTRE PÅ ATT SKRIVA GENOM ATT FAKTISKT SKRIVA” Doris Lessing – Nobelpristagare 2008.
Hur du skriver en bra historia
NOVELL.
Formellt, skarpt och snyggt
Krönika av latinets Chronika= tid (årskrönika)
Sagor, myter, legender & sägner
- Vikten av att kunna sälja in sin idé
Reportagets delar Rubrik Underrubrik Ingress Brödtext Mellanrubrik
Ett arbetsområde om poesi
Så snickrar du en artikel
Reportage Något som bärs eller förs tillbaka!
Träff 2 Erfarenhets-utbyte & VENN-diagram
Föräldramöte Klass 3A Ht -14.
Introduktion till Sagornas Värld. V38-41
Huvudsatser och bisatser
DECKARE.
Bra att tänka på i ämnet svenska och när man har mig som lärare…
Att övertyga ! Disposition och mall.
Riktad skrivning Vad kommer du ihåg för några läsförståelsese- medhjälpare ? Vad minns du om dem? Skriv tills jag säger stopp, sen läser ni upp vad ni.
Vetenskapligt PM Svenska 3 Svenska som andraspråk 3.
Planering för svenskundervisningen
Hur gör du för att förstå en text?
ATT BLI EN EXPERTLÄSARE.
Bygg ett argumenterande tal
Den retoriska arbetsprocessen
- att läsa & skriva noveller
Skriva noveller.
Skriva.
Sagoanalys 1. Läs din saga.
Vill du bli författare? Skrivande och läsande hör ihop. Om du vill bli en bra författare är det bra att läsa många böcker och många olika författare. Man.
Bedömning av skönlitterär läsförståelse
Tips - vad ska du tänka på när du svarar på läsfrågorna?
SKRIVA NOVELL Genre: Berättande text – den kan vara påhittad eller sann Syfte: Underhålla eller roa läsaren/lyssnaren.
V E N T I L E R I N G 5 juni Försvar av examensarbetet och opposition
Utveckla skrivandet.
Referat Vad är det?.
NOVELL En novell är en kort berättelse. Det kan vara en djupdykning i en persons tankar under en kort tid, eller en spännande återgivning av en enda händelse,
Skapande skola Kyrkskolan. Pengarna som tilldelats Kyrkskolan har använts till författarbesök. År 1-3 har haft besök av Helena Bross vid två.
Berättande text.
Lyrik.
Regler för citatteknik
Riktad skrivning Varför jobbar vi med läsförståelse- medhjälparna (tror du)? Skriv rubrik och svar tills jag säger stopp, sen läser ni upp vad ni har skrivit.
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Litteraturhistoria – epoker och analys av textutdrag
Att närma sig svenska språket med annan språkbakgrund Ann-Christin Torpsten Fil.dr. i pedagogik.
Torsdagen den 3 december. Dagens lektion Fortsatt jobb med den muntliga presentationen (utformning, bilder, kanske lite träning om vi hinner) Boksamtal.
Åk 4 LPP. LÄSFÖRSTÅELSESTRATEGIER Vi ska lära oss hur vi använder läsförståelsestrategier för att bli bättre läsare och få mer glädje av de texter vi.
Reportage.
Textcollage Arbetsområde i svenska under hösten.
Konsten att läsa skönlitteratur
Att skriva en resonerande text
Texttyper inför NP Vi färskar upp minnet och går igenom de vanligaste texttyperna. Anteckna och följ med i din handout!
Klicka här för att börja
Läslogg 2D Skönlitteratur <-> facklitteratur
Novellanalys.
Svenska – skriva berättelser
Berättande text.
Hej, jag heter Karam och jag ska berätta om en bok som jag har läst.
TVÅ STJÄRNOR OCH EN ÖNSKAN
Föreläsning Svenska II
Kursplan för svenskundervisning för invandrare
Inför NP Svenska Våren 2019.
Presentationens avskrift:

Om du vill att dina barn ska bli kloka, läs sagor för dem Om du vill att dina barn ska bli kloka, läs sagor för dem. Om du vill att de ska bli ännu klokare, läs fler sagor för dem. Albert Einstein

Ungas läs- och skrivförmåga i fara Den senaste PISA-undersökningen visar att svenska barn och unga - på ett decennium - gått från världsledande till världsmedioker vad gäller läsförståelse! Läsande hänger ihop med skrivande. Genom att gå en lustfylld kurs i skrivande, lyfts både det lästa och det skrivna ordet fram och blir genomskinligt och begripligt.

Det var en gång …

Mål: Att genom skrivarkurser inspirera och motivera unga att utveckla sitt skrivande och läsande.

Skrivandets magi … Skrivarkursen: Vi jobbar bland annat med berättelsens struktur, sagans skelett, personbeskrivningar, storyboard, tempus, monolog och dialog, börjor och slut, miljöbeskrivningar etc. Vi gör flera övningar och jobbar enskilt och i grupp. Många av övningarna ingår i kursplanen för svenska i grundskolan.

Ur kursplanen i svenska för grundskolan: • ”Texter i form av rim, ramsor, sånger, bilderböcker, kapitelböcker, lyrik, dramatik, sagor och myter. Berättande och poetiska texter som belyser människors upplevelser och erfarenheter. • Berättande texters budskap, uppbyggnad och innehåll. Hur en berättande text kan organiseras med inledning, händelseförlopp och avslutning samt litterära personbeskrivningar. • Olika sätt att bearbeta egna texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter. • Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. • Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad medparallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger. • Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord.”

”Lustfyllda skrivtips” Kristin Hallberg, SvD Perfekt bok för skrivsugna. Här finns tips för bloggaren, dagboksskrivaren och den blivande författaren. Oavsett om man är nybörjare eller har skrivit ett tag så kan man ha nytta av den här boken. Den innehåller tips, övningar, intervjuer med mer och mindre kända författare och skribenter.

Läs mer på www.börjaskriva.se

Exempel på övningar i Börja skriva: • Nu är det dags att gå till kiosken och köpa smågodis. Skriv om godissuget, hur du väljer, vilka smaker, färger, former, mycket eller lite, äta ensam eller bjuda, hur det smakade, hur det kändes när det var slut. • Skriv en mening och skriv sedan om den fem gånger i olika varianter men med samma innehåll. Den här övningen kan du göra många gånger. Ungefär så här: En liten vit kanin kom skuttande ut på vägen. Den lilla vita kaninen skuttade rakt ut på vägen! Kaninen, som var liten och vit, skuttade ut på vägen. Mitt på vägen syntes en liten vit kanin skutta omkring. Det som syntes skutta på vägen, var en liten vit kanin.