Att skriva en artikel.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mitt liv som elev Att skriva uppsats, att ordna sin text, den röda tråden, hur ska jag börja, att använda datorn som hjälp i skrivande m.m.
Advertisements

om företaget där du gör din praktik!
3. Text Välkommen till övning 3. Här kommer du få lära dig bra grejer. Texthantering är något du bör kunna när du jobbar med Powerpoint. Det svåra är att.
Tips och råd som hjälper dig läsa, lära och plugga
Referat En sammanfattning.
DAGSTIDNINGAR.
ARBETSMILJÖ och SÄKERHET
1) Ni har kommit överens om att barnet ska ta bort sin tallrik från bordet efter måltider. Det går bra ibland och ibland inte. Den här gången går ditt.
MUNTLIG PRESENTATION Ni ska nu träna er i att förbereda och genomföra en muntlig framställning. Ert arbete kan egentligen handla om vad som helst men.
”DU KAN ENDAST BLI BÄTTRE PÅ ATT SKRIVA GENOM ATT FAKTISKT SKRIVA” Doris Lessing – Nobelpristagare 2008.
Högtidstal Retorik.
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
Publicera användbar information Erik Geijer tydligare.se Internetdagarna
Skriva för webben.
Intervju inför ViV-projektet.
Att göra: Nyhetsartikel
Artikel – reportage - debattartikel
Debattartiklar.
DÖDSBRAND OFFRENS HÄMND
Den uppsats ni är på väg att skriva skall en vacker dag presenteras muntligt. I betygskriterierna för Svenska C står det att eleven, skall använda sig.
- Vikten av att kunna sälja in sin idé
Att tala för att övertyga
Insändare Struktur och respons.
Att hålla en presentation
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
Skriv till jag säger stopp, sen läser ni upp.
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Artikeluppgifter Minst 120 ord.
Reportagets delar Rubrik Underrubrik Ingress Brödtext Mellanrubrik
Ett arbetsområde om poesi
Så snickrar du en artikel
Reportage Något som bärs eller förs tillbaka!
Vad är du för typ av person?
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
UPPSATSSKRIVNING ENTRÉSKOLAN
Riktad skrivning Vad kommer du ihåg för några läsförståelsese- medhjälpare ? Vad minns du om dem? Skriv tills jag säger stopp, sen läser ni upp vad ni.
Hur man skriver en argumenterande text.
Ordkunskap Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Lässtrategier Att använda lässtrategier innebär att få mentala verktyg för att förstå en text. Lässtrategier är riktade handlingar som utförs medvetet.
Personligt Brev ”Berätta om dig själv!”.
Studieteknik och inlärning
TEXTER Texter i tidningen
1. Var förberedd och ha ett tydligt budskap!
Lässtrategier Att läsa på olika sätt.
Knappar i artikelredaktionen som formaterar texten:
Spågumman Spågumman kollar på bilder, bildtexter, baksidan av en bok, rubriker och vad det är för typ av text. Hon kan på så vis få en bra uppfattning.
Hur du säljer in dig själv och dina kunskaper!
En guide för arbeten i SO
Att skriva dikter.
Av Ewa Ögren Tullengymnasiet 2008
VAD KÄNNETECKNAR EN INSÄNDARE?
om företaget där du gör din praktik!
Styckeindelning.
Debattartikel.
Jobbansökan När du ska söka ett jobb är det viktigt att fundera över på vilket sätt du matchar de kvalifikationer som efterfrågas i platsannonsen. Skriv.
Referat Vad är det?.
Röd tråd.
Formellt, skarpt och snyggt
Sid 1/steg 3 Hej och välkommen! BeST-metoden – vad handlar den om? Berätta för din granne. Praktiska detaljer: Tider. Kaffe/lunch? Mobiler avstängda.
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Att återge och sammanfatta vad någon sagt eller skrivit
Olika texter du behöver känna till
Enkel dator teknik Tips och tricks. Välja storlek och radavstånd Här väljer du storlek på texten vi vill att ni använder 14 p till rubriker och 12 p till.
STUDIETEKNIK.
Litteraturhistoria – epoker och analys av textutdrag
Namn på presentationen Riktigt rolig PowerPoint > Fokusera på ett intressant ämne per sida > Skriv brödtexten kort, koncist och i 24 punkter.
Skrivardagar januari Artikel - Reportage - Nyhet - Notis - Inledare/ledare - Krönika - Insändare - Debattartikel - Pressmeddelande.
SKRIVA TEXTER Vad är uppgiften? Berätta om det inte något annat! Skriv mycket! Bättre med lång text och fel än lite och rätt. Några exempel på bisatser.
Att skriva en nyhetsartikel
Texttyper inför NP Vi färskar upp minnet och går igenom de vanligaste texttyperna. Anteckna och följ med i din handout!
Presentationens avskrift:

Att skriva en artikel

Artikelns innehåll En artikel kan handla om vad som helst! Din artikel ska dock handla om företaget du varit med och gjort i din studiegrupp. I texten ska det framgå hur företaget skapades, av vilka det skapades, varför det skapades, vad ni gör, vad era mål är och allt annat som rör ert företag. Börja med att skriva allt du kommer på, sen kan du ta bort saker om det inte passar in. Tänk på att skriva som om du vore en journalist som skrev OM ert företag. Du skriver alltså inte jag eller vi.

Artikelns delar En artikel innehåller: 1. Rubrik 2. Ingress 3. Brödtext

Bild Bild är inte nödvändigt i en artikel, men en bild på din uppfinning levandegör artikeln och fångar läsarens uppmärksamhet. En bild stärker ditt försök att marknadsföra din uppfinning. Glöm inte att ha en bildtext under din bild som förklarar vad det är man ser!

Rubriken berättar med ett eller några få ord vad artikeln handlar om/berör för något. Den fångar uppmärksamheten. Som det man läser på löpsedlar! RUBRIK

Ingress Ingressen är inledningen till artikeln och är bara några meningar lång och skrivs i fetstil. Det du skriver i ingressen ska locka läsaren att läsa hela artikeln och tar i korthet upp vad den handlar om.

Ingressen Ingressen är viktig. Förutom din bild är ingressen det första läsaren dras till och får dem att bli nyfikna att läsa just din artikel. Ingressen är en sammanfattning av texten du skriver och ska locka andra att läsa mer! Du börjar med att skriva ingressen. Det hjälper dig att ordna dina tankar och resten av texten blir lättare att skriva. Går något i ingressen att skriva på ett annat sätt? Ska något ord bytas ut eller tas bort? Prova dig fram och känn efter hur det låter!

Brödtext Brödtexten är huvuddelen av din artikel. Den går in mer på fakta och detaljer. Fundera på i vilken ordning du vill att olika fakta och detaljer ska komma. Flytta runt de olika textdelarna och känn efter vad som låter bäst! Texten kan behöva skrivas om och ändras på flera gånger innan fakta och detaljer finns på önskad plats i artikeln. Det är det som kallas för skrivprocessen!

Språket För att läsaren ska lockas till att läsa hela artikeln bör du undvika upprepningar av samma ord eller alltför svåra ord och meningar! Försök också att variera långa meningar med korta och tänk på att även dela in texten i stycken. Det ger din text en fin rytm.
 Läs igenom och skriv om din artikel/text fler gånger! Det du lämnar in ska vara det absolut bästa du kan skriva! Skrivprocessen är det som höjer ditt betyg!

Layout Din artikel skall få plats på en A4 sida och den ska även se ut som en riktig artikel. Därför måste du jobba med utseendet (din layout) för att lägga in text och bilder där det blir snyggast. Utgå från detta exempel när du gör din artikel, men se till att du gör den på ditt sätt. Använd denna artikel som inspiration och gör sedan din egen utifrån hur du vill att den ska se ut och vad du vill ha med.