Världens äldsta religion

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Judendomen Äldsta monoteistiska religionen
Advertisements

Judendomens historia – första delen av filmen.
Världsreligioner – Ni ska känna till:
Högtider och riter.
Världsreligioner och Judendom
Anna Kesselfors, Sunnerbyskolan F-6, Sorunda –
Judendomen.
En kort översikt över centrala berättelser och personer
Levnadsregler Levnadsregler är regler inom olika religoner som säger vad du får äta,dricka,döda, hur du ska leva som en god troende osv…
Judendomen.
Judiska högtider.
-inte störst, men först…
Judendomen.
Judendom Läran.
Jämförelse med en världsreligion
JUDENDOMEN minsta världs-religionen men längst historia
Judendom Guds utvalda folk
Judendomen Del 2 Cecilia Larsson vt 2014.
Judendomen Det utvalda folket.
Judendom Guds utvalda folk
De abrahamitiska religionerna
De heliga skrifterna Tanach - Det judiska namnet för GT. Den judiska bibeln innehåller samma skrifter som Gamla testamentet i kristendomens Bibel. Tora.
Inriktningar inom judendomen
 Sabbat  Sabbat är den judiska Villo dagen. Sabbat firas varje vecka från fredags kvällen tills lördags kvällen som du kan se tre stjärnor. sabbat har.
Om religionen och dess historia
JUDENDOM Några begrepp....
Abrahamitisk religion
Judendom Lektion 1.
Kristendomen.
Riktningar.
Judendomen Del 1.
Bildas c.a 2000 fkr. C.A 15 miljoner anhängare.
Islam Den sista av de tre systerreligionerna. Detta är alltså den yngsta av de tre religionerna.
Abrahamitiska religioner
Judendomen av Markus Ivar Kevin och Linnéa M
Religion, Kristendomen
Krinstendomen.
AV: JULIA WALLBERG, ALVIN ELGH, ANDRÉ COLLÉN OCH JESSICA ALEXANDERSSON
Av: Linus, Clara och Agnes!
Judendomen k.
Judendomen Emmy Hanna Nathalie.
De bibliska berättelserna Finns inte några andra källor som kan bekräfta att Abraham, Mose och David verkligen har funnits.
Inför Re-prov/repetition Judendom, kristendom och islam.
Judendom. Böcker Bibeln är världens mest lästa bok. Bibeln började skrivas ner på 900-talet. Bibeln är översätt till mer än 1000 språk. Judar ber både.
Judendom Davidsstjärna. Sabbat Chanukka Sabbat börjar på Fredagseftermiddagen och slutar när solen går ner på lördagen och dom gör det här för att Gud.
Kristendomen Länk. Jesus När en lite pojke vid romartiden föddes så fick han namnet Jesus. Jesus var född i Betlehem som var i Palestina. Vid den tiden.
Judendom Kristendom Islam
JUDENDOM från ca f.v.t. till idag En religion och ett folk.
Judendom.
JUDENDOMEN Av: Alisa. ISRAEL ÄR JUDARNAS LAND DET ÄR DÄR FLEST JUDAR BOR.
Judendom הודה. Tro, människa och etik Det finns bara en Gud och Gud är en Hör Israel, Herren är vår Gud, Herren är en. 5 Mos påbud och förbud,
JUDENDOM.
Guds utvalda folk - förbundsfolket
En av de tre abrahamitiska religionerna
Tre förbund – tre testamenten
Judendom, Islam och lite Kristendom
Judendomen.
Både religion och nationalitet
Judendom Guds utvalda folk
Judendom.
JUDENDOMEN.
Frågor och svar: judendom, kristendom och islam
Judendomen.
Judendom.
JUDENDOMEN.
Judendomen.
Judendomen.
De abrahamitiska religionerna Och Livsåskådning
Muslim: en som ger sig hän. Islam: underkastelse.
Religion judendom.
Presentationens avskrift:

Världens äldsta religion Judendomen Världens äldsta religion

om judendomen Judar tror på en gud. För många judar är folkets historia en viktig del av religionen. För många judar är Israel det land Gud lovat dem. Därför betyder Israel mycket för judar över hela världen. Judendomens gudstjänstbyggnad kallas synagoga. Judarnas Bibel (Gamla Testamente) kallas också för Tanak. Den består av Lagen, Profeterna och Skrifterna.

Ett folk - en religion Judendomen är en religion. Att vara jude är också att tillhöra ett folk. Många gånger har de blivit förföljda och tvingats att flytta.

ATt hålla ihop Flera länder har haft speciella regler för judar. T.ex. fick de inte äga någon mark. Där judarna bodde kallades ibland för getton.

Israel Efter andra världskrigets hade judarna det jättejobbigt. Sex miljoner judar blev dödade av Hitler och NaziTyskland. Då tyckte FN att judarna skulle få ett eget land. Landet Israel bildades 1948. Där bor många judar men de flesta bor i USA.

Att leva som jude Att vara tillsammans är viktigt för alla judar. Att vara jude är också att bekänna sig till den judiska tron. Vem är jude? Den som har bytt till religionen judendomen Den som har en judisk mor är automatisk jude

Sabbaten - vilodagen Sabbaten är den judiska vilodagen. Den börjar på fredagskvällen och håller på till lördagskvällen. På fredagskvällen äter familjen en festmåltid tillsammans. På lördagen går man till synagogan för en gudstjänst. Under sabbaten ska man göra så lite som möjligt.

Synagogan Synagogan är plats där judar träffas och umgås. Ledaren för en judisk församling kallas rabbin. Det finns flera synagogor i Sverige. Gudstjänsten i synagogan leds av en vuxen i församlingen. Under gudstjänsten läser judarna gärna ur Tora. I Tora finns Lagen.

Tora - lagen Lagen är regler för hur man ska leva sitt liv som en jude. Därför är undervisningen i Tora viktig. Det är inte lätt att förstå Tora. Många judar är inte överens om hur Tora ska tolkas.

Omskärelse Alla judiska pojkar ska omskäras när de är åtta dagar gamla. Då opererar man bort förhuden från penis. Det visar att de tillhör det judiska folket.

Bat mitzva - Bar mitzva Bat för tjejer, Bar för killar. Det är en ceremoni hur man blir vuxen. Det är viktigt att läsa på i Tora innan. Efter gudstjänsten blir det fest och släkt och vänner kommer med presenter.

bröllop och begravning Bröllop är livets höjdpunkt. Bröllopets vigsel avslutas med att mannen krossar ett glas under höger fot. Detta gör man för att påminna om att livet innehåller både glädje och sorg. Efter begravningen inleds ett helt sorgeår. Den döde sveps i vita kläder. Begravningen ska ske så fort som möjligt!

Pesach - påsk Högtider handlar ofta om vad det judiska folket har varit med om. Pesach är en minnesfest för att Gud befriade det judiska folket i Egypten. Då samlas familjen och äter en speciell påskmiddag. Maträtterna på bordet symboliserar olika händelser.

the end