Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Judendomen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Judendomen."— Presentationens avskrift:

1 Judendomen

2 Bar-mitzva/Bat-mitzva
Judendomen är ett sätt att leva. Alla våra dagliga uppgifter kan utföras på ett judiskt sätt. Syftet med det här är att medvetandegöra judarna till hur de ska moraliskt och etiskt ska förhålla sig till djur, människor och natur. Hur man nu ska bete sig som en jude måste man lära sig. När en pojke har fyllt tretton år så ska han förväntats fatta tillräckligt om judendomen och det judiska sätttet att leva sitt dagliga liv för att kunna betrakta sig som en vuxen i det relgiösa livet. Man kallar det för Bar-mitzva. För flickor så säger man att de mognar snabbare än pojkar, så de ska uppnå samma status när dem är 12. Detta kallas för Bat-mitzva

3 Judiska helgdagar Det finns tre vallfartsfester som är väldigt viktiga för de Judiska människorna.Den förste heter Sukott som är på hösten. Och dem firar minnet av hur gud skyddade folket under den tiden när de vandrade i öknen. Sen finns det en sak som heter pesach som är den judiska påsken som dem firar under våren som är till minnet av utgången ur Egypten. Shavuot, den tredje högtiden i det Judiska året, där de firar den Judiska pingsten för att hedra gud för de tio budorden på

4 Enligt den Judiska lagen så kan man gifta sig på tre sätt.
Äktenskap Enligt den Judiska lagen så kan man gifta sig på tre sätt. Det första är att man ger kvinnan en värdefull gåva i vittnens närvaro. Det andra är att paret ingår i en juridisk bindande överrenskommelse angående äktenskap. Det tredje, och slutliga, är att mannen och kvinnan lever i ett sexuellt förhållande. Under växelceremonin så går först brudgummen fram till chuppa, ledd av sina föräldrar. När han är framme så säger dem baruch haba (prisad vare han som kommer . Efter det så går bruden fram, som också är ledd av sina föräldrar. När dem är framme, så säger dem "brucha haba". Bruden går runt brudgummen sju gånger för att markera att han verkligen är hennes. För att vigseln ska vara giltig så krävs det att en vigselförrättare är där och frågar brudgummen om han tar bruden till sin hustru. Om inte äktenskapet funkar, så kan mannen ge kvinnan (eller tvärtom), ett skillsmässobrev som ska vara skrivet på herbiska.

5 Livets Slut- Kriah För att visa sorgen för den avlidne så gör man ett hål i den sörjandes klädesplagg. Om man är ett anhörigt barn till den avlidne så skärs snittet i den vänstra sidan av klädesplagget. Men hos de övriga sorgande så skärs hålet i den högra sidan. Kriah görs inte om den som dött är 30 dagar eller under. Om den avlidne dör på en judisk helgdag så görs Kriah efter helgen.

6 Livets Slut- Begravning
Judarna vill att begravningen ska ske så snabbt som möjligt, dock så sker det inga begravningar under sabbaten eller helgdagar. Släktingar och nnära vänner blir inbjudna för att visa respekt för den avlidne. Begravningen utförs av rabbinen eller kantorn, ibland så är det musik eller sång till. När kistan ska hissas ner i marken så lägger de sörjande 3 skoppor med sand eller jord och blommor på kistan.

7 Livets Slut- Svepning Sedan så kommer svepningen vilket är det judiska begravningssällskapet vilket kallas för Chevrah Kadisha, som har i uppgift att hämta den avlidne och genomför efter detta en rituell tvagning vilket betyder att de tvättar likets hud och hår. Efter detta så kläs den döda i en enkel vit klädnad som kallas för tallit och är en bönesjal som de trär på axlarna. Man klipper bort en tofs eller en tsatsit från sjalen som ej blir brukbar till religiösa ändamål efter. liket läggs i en enkel träkista vilket sätts ihop enligt tradition med träpluggar då spikar eller skruvar är gjorda av metall som symbolyserar krig.

8 Livets Slut- Shiva Efter begravningen så börjar shiva-veckan som är en vecka där man sörjer den avlidne på högsta grad. Under den veckan så är allt jobb förbjuden. De tre dagliga gudstjänsterna hålls i den avlidnes hem. Dem täcker alla speglar med lakan eller dukar. De som sörjande sitter tillsammans på golvet eller på låga pallar.

9 Livets Slut- Kaddish Omskärelse
När elva månaders tid har passerat efter dödsfallet, så säger de sörjande kaddish-bönen vid varje gudstjänst. Därefter så läses kaddish på varje årsdag, fast enligt den judiska kalendern. Omskärelse Varför Judarna omskär sig är för att Abraham ingick ett avtal med gud. Alla Judar ska följa några regler för att dem skulle få Israel till sitt egna land och inte någon annans. Och en av reglerna var att alla pojkar behöver omskära sig på deras 8 levnadsdag.


Ladda ner ppt "Judendomen."

Liknande presentationer


Google-annonser