Vatten.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
KLIMAT.
Advertisements

Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Oceanerna Mera vatten än land.
HOKUS POKUS I det här avsnittet ska vi lära oss mer om bl a vatten, temperatur, blandningar och lösningar Ord att lära sig: permanent, konservera, Celsius,
Ekosystem - Sjön.
Jordens processer som formar jordytan
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.
Water is life! Av Alex H och Alex C.
Geografi - Hur har naturen har skapats.
Väder, klimat och växtlighet berör alla
Meteorologi Läran om vädret.
Värme och väder del 2.
Meteorologi Läran om det som svävar i luften
Geografi År 7.
”hur allt hänger samman”
Meteorologi Läran om vädret.
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Vatten är liv.
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Vattnets kretslopp.
Väder och oväder Vad är väder?.
Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.
MILJÖ.
Meteorologi Läran om vädret Göran Stenman och Thomas Mesumbe.
KLIMAT.
Fysik Materia Del 2.
Anne-Lie Hellström, Norrmalmskolan, Piteå –
Luft. Luft består av en blandning av olika gaser.
Väder och klimat.
VATTEN - geografiska begrepp
Vattnets kretslopp Vattnets kretslopp drivs av solens värmeenergi. Vatten avdunstar från öppna vattenytor, men också från mark och växter. När det avdunstade.
Människan och naturens samverkan med varandra.
Väder.
6,44 billioner km bort. 6,44 billioner km bort.
Vind, vatten och jord
3 % sötvatten 1/5 finns i Bajkalsjön Amazonasfloden 600 mil lång
Erosion betyder att jord och berg slipas ner av olika saker, ungefär som när man använder sandpapper i slöjden. Vattnet är den yttre kraft som påverkar.
Svar på arbetsuppgifter
Copyright 2011, Sebastian Manberg.  Det finns olika sorters vatten.  Vatten från kran  Vatten från bergskällan (Loka) copyright 2011, Sebastian Manberg.
Åska Moln Nederbörd Fronter Vind 1pt 1 pt 1 pt 1pt 1 pt 2 pt 2 pt 2pt
Geografi Vad är geografi? Varför ska vi läsa geografi?
Ekosystem, repetition. Ekosystem kan beskrivas utifrån levande och ej levande faktorer. Det finns ekosystem på land och det finns ekosystem i vatten.
Vår livsmiljö Vatten s. 127 – 158 i kemiboken.
Kan golfströmmen sjunka? Ett exempel på hur man använder matematik i forskning i oceanografi Anna Wåhlin Docent, inst. för Geovetenskaper.
Europa.
Meteorologi Vad bli det för väder?.
Akvatiska och terrestra system
Viktiga ord och begrepp
Vilka är förutsättningarna för liv?
Hur kan det blåsa? Varför svalnar en kopp choklad när den får stå? Hur kan vi spara värmen i husen? Vad är dimma?
FRÅGESPORT KRING SVERIGE Begrepp och förklaringar.
Meteorologi Väder är en kombination av lufttryck, temperatur, luftfuktighet, molnighet, nederbörd och vind.
Vatten En förutsättning för liv Vad ska vi behandla? Vattenfördelning Vattnets kretslopp Vattenverk Hoten mot Östersjön.
Sant eller falskt om vatten i Europa. Sant eller falskt Nästan hela Europa omges av hav.
Sveriges natur Geografi åk 4.
Vad finns det för anledning till att det regnar och snöar?
Geografi - att studera helheten
Vårt solsystem! Ett solår 365 ¼ dygn Ett dygn 24 timmar.
Veckans fördjupning handlar om något väldigt viktigt. Vet du vad
Luft och Vatten.
Här finns ett antal bilder som du kan använda i din undervisning
Vår jord Geografi åk 4.
Meteorologi Läran om vädret
Hav och land 1. a) Vad menas med världsdelar respektive kontinenter?
Vad är klimat? Vad är väder?
Ekologi: Östersjön.
Vatten.
Klimat och miljö.
Vad är klimat? Vad är väder?
Presentationens avskrift:

Vatten

Vattnets kretslopp

Havens och sjöars öppna vattenytor värms upp av solen som omvandlar vattnet till vattenånga genom av avdunstning, evaporation. Samtidigt sker det en avdunstning från land via växter i form av transpiration. Vattenångan kyls av i atmosfären, kondenseras och bildar moln.

En stor del av vattnet regnar direkt tillbaka till haven, men en del faller som regn, snö eller hagel över landområden. I kalla områden kan vattnet bindas för en tid som glaciäris eller snö. I annat fall samlas vattnet till sjöar och vattendrag på sin väg tillbaka till haven. En del av vattnet kan tränga ner genom marken, infiltrera marken, och bilda mark och grundvatten.

Hav 71 % av jordens yta täcks av haven. De tre stora oceanerna är Stilla havet, Atlanten och Indiska oceanen. Haven kan delas in i medelhav, bihav, polarhav och randhav.

Havens salthalt Vattnet i alla hav är mer eller mindre salt. Det beror på att vatten löser salter och mineraler ur berggrund och jord som sedan förs ut till havs genom vattnets kretslopp. Havets salthalt beror främst på tillförseln av sötvatten och avdunstning. Språngskikt – skiktning av havsvatten beroende på salthalt och temperatur

Östersjön, som tar emot mycket sötvatten, har en salthalt på 7-13 promille vilket motsvarar 7-13 g salt per liter vatten. Det kallas då för bräckt vatten. Persiska viken har pga. den höga avdunstningen den högsta salthalten i världshaven – 41 promille. Genomsnittet i världshaven ligger kring 35 promille.

Havsströmmar Från ekvatorn rör sig varmt ytvatten som havsströmmar mot polerna där vattenmassorna kyls ner, sjunker och rör sig som kallt djupvatten tillbaka till ekvatorn. Andra orsaker till havsströmmar kan vara skillnad i salthalt, vindar, tidvatten och corioliseffekten.

Tidvatten Orsakas av månens och solens gravitation som påverkar havsytan på jorden. I den del av havet som är vänd mot månen kommer vattnet att dras mot denna med höjt vattenstånd som följd, så kallad flod. I andra delar av havet kommer vattenytan istället att sänkas, så kallad ebb.

Havets resurser Fiskenäring Energiresurser 16 % av världens total proteinintag Södra och sydöstra Asien ca 50 % av intaget ¾ av all fisk används som mat Kina, Japan, USA, Ryssland m.fl. Energiresurser Olja Naturgas Mineraler Ryssland, Saudiarabien och Norge största oljeexportörerna

Vattendrag Vattendrag Ytavrinning Vattendelare Dräneringsområde Floder Älvar Forsar Bäckar Ytavrinning Vattendelare Dräneringsområde

Vattendragens ekonomiska betydelse Ex Assuandammen Dammarnas geografiska påverkan Dammarnas politiska påverkan

Sjöar Får sitt vatten genom Tillförsel beror på årstid Nederbörd Tillrinning Grundvatten Tillförsel beror på årstid

Grundvatten Vatten som lagrats på olika djup i marken Markvatten Perkolation Fossilt vatten Relikt vatten

Översvämningar Katastrof och livsnödvändighet Vattendragens botten byggs sakteliga upp av sediment Kan också bero på vattenmättad mark Växthuseffekten

Det tillgängliga vattnet Tillgång till vatten bestäms av Mängden nederbörd Avdunstning från mark- och vattenytor Växternas upptagningsförmåga Kan variera kraftigt beroende på plats och tid på året