Samverkan utifrån ett Barnrättsperspektiv Kristina Bartley Fil dr Sociologi Högskolan i Borås.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Barnets rättigheter från teori till praktik
Vår vision för Segevångsskolan bygger på att vi tror att alla kan lyckas. Segevångsskolan ska vara en skola där alla är trygga, delaktiga, ansvarskännande.
Säters förskolor fastställd vt.2009 ( rev.ht. 2010)
Ledning & Styrning i Samverkan UTKAST FÖR VIDAREUTVECKLING Reflektioner och summeringar från intressentdialog den 25/9 på St Gertud i Malmö.
Brukarnas medverkan i kunskapsprocessen – Från egen erfarenhet till inflytande – Delaktighet och kunskapsutveckling David Rosenberg.
Barnen allas ansvar PSYNKprojektet
VÄSTBAS TIDIGT – TILLSAMMANS Ett sätt att samverka kring barn och unga
Psykosocial problematik Barn som far illa Lagstiftning Elisabeth Cedervall 2011.
NEUROPSYKIATRISK COACH
Samverkan – himmel eller helvete?
Samordning – samverkan - samarbete Falkenberg 21 november 2011 Berth Danermark
God Kharma! Detta är en kort men trevlig läsning. Njut! Det här är vad Dalai Lama har att säga inför Allt tar bara några få sekunder att läsa och.
Vilka är vi? Utväg barn/ungdom
Samverkan - grundläggande begrepp och struktur i samverkan
Samverkan mot våld Myndighetssamverkan mellan länets kommuner, Norrbottens läns landsting, Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten. Länssamordnare Marianne.
©GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Depressioner hos barn Konferens Draken Länsstyrelsen, GR, FoU i Väst/GR.
Växjö kommun,  Kommunala högstadieskolor, Växjö kommun  Administratörer, kulturaktörer, koordinatorer och elever  Delaktighet som värde och praktik.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Samverkan i partnerskap vid psykisk ohälsa !? 27 januari 2012 Birgitta Johansson Huuva Psykiatridirektör.
i kommuner, landsting/regioner
Välkomna!.
Områdesutveckling Torpa
Föräldramöte Ht
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Barn som far illa Region Skåne
Arbete med unga som varken arbetar eller studerar Studie av arbetet med unga mellan 16 och 25 år som varken arbetar eller studerar 21 kommuner och 38.
Sammanställning av gruppdiskussioner på pers.ass.-kurs, Fyrbodal
Funktionshinder i tiden 1-2 april, Stockholm Samling för social hållbarhet – åtgärder för jämlik hälsa i Västra Götaland.
SMAK-seminariet Berth Danermark
marie rahlén-altermark psynkprojektet SKL
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Grov organiserad brottslighet
Samverkan för det gemensammas bästa Nätverken Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa.
Social oro ur ett teoretiskt perspektiv Per-Olof Hallin Urbana studier Malmö högskola Vad händer efter Husby? - Samverkan i praktiken, Umeå
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Folkhälsoarbete och arbete med social hållbarhet ur ett regionalt och kommunalt perspektiv Nora
Överenskommelse om samordning kring barn
Lärande i arbetslivet. kombinerar ett individuellt och ett organisatoriskt perspektiv syftar till att utveckla en individuell förmåga att ta kontroll.
Gymnasieutredningen Gymnasieutredningen U 2007:01 Anita Ferm.
Att bli klokare med hjälp av andra Socialt kapital är summan av den tillit som individerna i en grupp eller samhälle har för varandra. Det är beroende.
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I FÖRSKOLEVERK-SAMHETEN
Hinder och möjligheter Hur förbereder man mottagande ur ett kommunövergripande perspektiv.
Samverkan – hindrande och främjande förhållanden Örebro 27 januari 2012 Berth Danermark
Rökfria skolgårdar – ett gemensamt uppdrag
Vem är Benny. Vem är Benny Uppgift: Läs texten Vem är ”Benny”? Hur ska ni förstå Benny? Försök förklara hans handlingar utifrån berättelsen? Hur reagerar.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Samverkan i partnerskap vid psykisk störning 30 januari 2009 Hur kan vi tillsammans bli bättre? Inspirationsdag för ledare, om samarbete.
Samverkan mellan vårdgivare 24 mars 2011 Maj Rom.
Demokratitorg Ett möte mellan unga och politiker.
För ett bättre samarbete runt barn och ungdomar med psykisk ohälsa
Eneffektiv användning En effektiv användning av resurser.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Finansiell samordning
Erfarenheter från samstyrning Ewa Carlsson 1 juni 2015 Offentliga Rummet i Visby.
Rudboda skolas fritidshem och fritidsklubb
Läkarundersökning inför placering av barn och unga
Sexuella trakasserier och respekt VO1:s arbete kring temadagen den 24 februari 2016.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar #grundSoL Introduktion till gemensamma grunder för samverkan.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar Modul 02: Aktörer och deras roller och ansvar #grundSoL.
Möjlighet till Egen Kraft!
Trygg i Göteborg Introduktion för socialsekreterare 19 oktober 2016.
GRUPPDISKUSSION 1. Under passet ”Hemlöshet – då och nu” med Elin Eriksson från Eskilstuna Stadsmuseum kom det fram att många personer som befinner sig.
Gränslös samverkan.
Att utvärdera en organisation som är en del av en institution
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
CKS -Centrum för Kunskap och Säkerhet-
För föräldrar till barn 6-12 år
Olika är normen!.
Tobak - Lektion 3 Åk 4-6.
Hot och hat mot förtroendevalda
Lokal lägesbild Hälsingland 2018/2019
Presentationens avskrift:

Samverkan utifrån ett Barnrättsperspektiv Kristina Bartley Fil dr Sociologi Högskolan i Borås

Ett perspektiv … ”Det har varit lugnt här länge nu och så kommer de plötsligt hit och startar ett krig – då får de krig också.” (BT s 4) ” Polisen måste bli bättre på att bygga en relation med dem som bor här. Man kan inte bara komma hit och försöka sätta sig i respekt. Man måste börja med att säga hej och prata med folk.” (BT s 5)

Ett annat perspektiv … ”Vi måste ingripa – ungdomarna måste förstå att om de gör saker som är brottsliga måste vi ingripa …..” (BT s 6) ” Vårt uppdrag är att utreda och beivra brott. Vi har skyldighet att ingripa, men måste förstå hur viktigt det är att bygga relation och skapa förtroende.” (BT s 6)

Samverkan • Förutsättning för att komma tillrätta med social problematik • Uppnå mål som inte vore möjligt om organisationerna inom olika sektorer arbetar på varsitt håll • Andra former av styrning och maktutövning • Horisontell fördelning av ansvar istället för hierarkisk och auktoritär ordning • Stärker demokratiska krafter (Källa: Bartley & Ericson 2011.” Ett plus ett kan bli tre” – en studie om samverkan kring sociala risker.)

Samverkan (2) • Vagt begrepp – en kult som alla tror på men få praktiserar • Får ibland stå för all form av samarbete, nätverk, partnerskap, interaktion och utbyte • Få lyckas realisera de ideal och löften som knyts till samverkan (Källa: Bartley & Ericson 2011.” Ett plus ett kan bli tre” – en studie om samverkan kring sociala risker.)

GRÄNSARBETE Gränsöverskridande STADSPLANERING UNGDOMSSAMORDNARE RÄDDNINGSTJÄNST FOLKHÄLSA RFAF FRITID/SKOLA POLIS BUP SOCIALTJÄNST ÅKLAGARE Gränsupprätthållande BRÅ

Åtgärdande FörebyggandeFrämjande Räddningstjänst Socialtjänst Polis BUP Åklagare Skola/skolhälsa Stadsplanering Fritid Folkhälsa Ungdomssamordnare

Samverkanshinder och styrningsproblematik • Samverkan saknas eller försvåras av att verksamheterna har olika perspektiv och uppdrag • Olika problembilder • Vissa knöt problematiken till situation andra till individer - Öar av samverkan • Försvårar överenskommelse om vad för problem man ska samverka kring • Saknas mål med samverkan • Saknas organisation för samverkan • Saknas samsyn kring metoder eller arbetsrutiner för samverkan (Källa: Bartley & Ericson 2011.” Ett plus ett kan bli tre” – en studie om samverkan kring sociala risker.)

Typ av villkorStrukturella hinderKulturella hinder Förstå • För lite styrning • För mycket styrning • Brist på information • Brist på kunskap om varandras verksamheter • Stereotypt och snävt tänkande beträffande kön, klass och etnicitet. • Syndabockstänkande • Eldsjälsproblematik – person istället för funktion. Kunna • Brist på resurser. • Mandat Vilja • Ansvarsförskjutning. • Misstroende mot andra verksamheter. • Illojal konkurrens • Bristande engagemang. • Hot om våld och fysisk skada.

Vi är som tårtbitar. Men vi har olika professioner och olika ingångar. Så vi har olika dörrar in här. Vi kommer från olika miljöer men vi har samma mål. Så det är här vi får kollisioner mellan professioner (Källa: Bartley & Ericson 2011.” Ett plus ett kan bli tre” s.49. Ur bandat referensgruppsmöte)