Riskbedömning vid ändring i verksamheten

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Säkerställd intern styrning och kontroll
Advertisements

Metodstöd.
ARBETSGIVAREN                                        Som arbetsgivare har du ett lagstadgat ansvar för att ta tillvara dina medarbetares arbetsförmåga.
Nyttorealisering på 10 min
FMS gör människor Fysiskt Mentalt Socialt starka
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Att samverka i arbetsmiljöarbete
Systematiskt arbetsmiljöarbete
Systematiskt arbetsmiljöarbete för god psykosocial arbetsmiljö
Arbetsmiljölagen och SAM -Systematiskt arbetsmiljöarbete
Miljosamverkanvasterbotten.se Miljösamverkan Västerbotten och Egenkontroll med fokus på riskbedömning Umeå, 20 februari 2013 Lisa Redin Projektledare Miljösamverkan.
Elevinflytande i planeringen av undervisningen
Vanliga fel vid riskbedömning
Vems ansvar? vad kan vi göra?
Reglemente för God hushållning och intern kontroll
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
Introduktion till FYRA STEG FÖR BÄTTRE ARBETSMILJÖ – 4-stegsmetoden
Intressenter OL108A.
Steg 3 – Mötet RUTINER FÖR VÅRT ARBETSMILJÖARBETE
Med systematiskt arbetsmiljöarbete menas
Arbetsmiljöverkets vision
Date LEDARUTVECKLING Coachning Jan 2010.
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Steg 2 – Mötet HUR ÄR VÅR ARBETSMILJÖ OCH VAD BEHÖVER VI GÖRA?
AFS 2001:1 Om kunskaper och kompetens Chefer och arbetsledande personal har avgörande betydelse för att arbetsförhållandena skall vara tillfredsställande.
Elisabeth Ingesson, Kalmar Läns Landstingsavdelning 097
Samordnad Individuell Plan
Kartläggning av inköpsprocessen
Riskgranskning av organisatoriska förändringar
Steg 4 - Mötet FÖLJA UPP OCH UTVÄRDERA VÅRT ARBETSMILJÖARBETE
Vinster med förebyggande företagshälsovård
ELEVER I SKOLAN = ELIS
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan
Projektledarträning. Målsättning / Önskat utfall Deltagarna/teamet har en gemensam uppfattning avseende sina egna och gruppens styrkor och svagheter i.
AFS 2001:1 Systematisk Arbetsmiljöarbete, SAM
Arbetsmiljöverkets inspektion Skolan 2013–2016, skolhuvudmän Denna checklista fokuserar på skolhuvudmannens systematiska arbetsmiljöarbete och lyfter frågor.
Riskanalys i patientsäkerhetsarbete
Arbetsmiljöverkets inspektion av skolor i Kristianstads kommun 2015
Arbetsmiljölagen och det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Sundsvalls kommuns Servicecenter HR, IT, Ekonomi Jonas Borg, koncernstaben, Sundsvalls kommun
Barnkonsekvensanalys Om att systematiskt fatta beslut för barnets bästa.
Vad är arbetsmiljö ? Människa Teknik Organisation.
Spridningskonferens Projektet Sociala risker Bakgrund Projektet bedrivits under Tvärsektoriellt samarbete, både inom Lst och kommunerna.
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
RUTIN FÖR SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE (SAM)  RISKBEDÖMNING MED HANDLINGSPLAN SAMVERKAN  AVTAL  APT - ARBETSPLATSTRÄFFAR  SAMVERKANSGRUPPER.
Annika Davidsson Avdelningen för Redovisning och Intern revision 1 Intern styrning och kontroll i den svenska statsförvaltningen Annika Davidsson.
Vår arbetsmiljö och det systematiska arbetsmiljöarbetet
Samverkan.
Bedömning av individens kriminalitet
Psykosocial arbetsmiljö: bilolycka
Konkurrensverkets upphandlingstillsyn 2016
Analytics - Vad ni kan göra
Arbetsmiljö.
Att starta, planera och driva projekt
Förändringsprocessen
Riskbedömning vid förändring i verksamheten
Kännetecknande för det goda arbetet
Vad kan redskap vara? Metoder Verktyg Vägledningar/handböcker
Riskbedömning vid förändring i verksamheten
En workshop framtagen av Scillani Information AB
Utveckla lönebildningen
ARBETSTEKNIK I VÅRDEN FÖRFLYTTNINGSKUNSKAP Uppföljningsutbildning
Tillämpningsområde och definitioner
Ledningens genomgång: Informationssäkerhet Mall där allt underlag finns i denna presentation Datum 2018-XX-XX.
RISKBEDÖMNINGAR Inför ändringar i verksamheten
Systematiskt hälso- och arbetsmiljöarbete (SHAM)
Ledningens genomgång: Informationssäkerhet mall kortversion – underlag i annat underlag Datum 2018-XX-XX.
Samordningsförbundet
OL108A // Introduktion till projektledning // Samhällsentreprenör
Presentationens avskrift:

Riskbedömning vid ändring i verksamheten Målet är att bedöma om ändringarna medför risker för ohälsa eller olycksfall som kan behöva åtgärdas

Tillvägagångssätt - metod Identifiera risker – lyft fram farhågor Bedöm riskerna Upprätta en handlingsplan Identifiera alla riskerna. Undvik lösningsdiskussioner i detta skede. Bedöma allvarlighet på risken (sannolikhet och konsekvens). Riskvärdet blir en prioritering för fortsatta steg, dvs diskussioner kring lösning ska fokuseras på de saker som har högst allvarlighet till att börja med. Diskutera fram lämplig åtgärd enligt prioritering. Utgångspunkt för riskhantering är alltid att eliminera risken. Om det inte går så jobbar man för att minska sannolikheten och/eller minimera konsekvensen. Lösningar kan vara av både tillfällig och permanent karaktär. Utse en person i gruppen som ansvarar för att driva frågan: Obs! ansvaret för lösningen kan ligga någon annanstans, men ansvaret att driva frågan ligger i gruppen. Tidsätt åtgärden. Besluta var handlingsplanen ska följas upp. Det kan antingen läggas i ordinarie möte (ex APT) eller så bedöms att gruppen behöver boka in uppföljningsmöten för att driva på vissa frågor. Alla punkter måste inte följas upp på samma ställe.

Riskbedömningen ska göras innan förändringen genomförs ska avse tiden efter genomförd förändring ska göras både på grupp- och individnivå ska omfatta såväl fysiska som sociala och psykologiska risker Observera att förändringsarbetet i sig kan utgöra en risk för ohälsa!

Syfte och mål med riskbedömningen Syftet med riskbedömningen är att tidigt involvera de som berörs av förändringen Bidra med erfarenheter och lärdomar Bred förankring ”Rätt direkt” Målet med riskbedömningen är att genomföra en förändring på bästa möjliga sätt Förutse hinder på vägen och mitigera Säkerställa att alla är ”med på tåget” Observera! Riskbedömningen är inte ett verktyg för att förhindra en förändring, utan att göra den så smidig som möjligt. Det kan komma upp saker vid en genomgång som gör att tidpunkten för förändringen förflyttas i tiden. Startskottet för att sätta igång en riskbedömning går när man tar beslutet för att en förändring ska genomföras!

Stödblankett

Steg 1 Risker/farhågor Oros-molnen SPÅNA FRITT! Hot Stor arbetsmängd Exempel som kan innebära risk för ohälsa och olycksfall Hot Stor arbetsmängd Tidspress Svåra/komplicerade arbetsuppgifter Liten påverkansmöjlighet/ lågt inflytande Otydlig organisation Brister i samarbetet Ensamarbete Våld och hot Otydliga arbetsuppgifter Arbete från höjd Hantering av farliga ämnen Dåligt anpassade arbetslokaler Ensidigt upprepat arbete Ändrad arbetsutrustning Buller/vibrationer Blöta skräpiga golv Yttre omständigheter (väder o vind, årstider, hög/låg Passerande trafik SPÅNA FRITT!

Steg 2 Riskbedömning Värdera Sannolikhet Konsekvens Och utifrån detta avgör hur allvarlig risken är Högt värde= allvarlig Lågt värde= inte allvarlig När alla risker är bedömda gör en rimlighetscheck att de som fått höga värden spontant känns som viktigast och prioriterade! Riskvärde

Riskmatris 3 Mycket stor risk Stor risk Liten risk Obetydlig risk

Steg 3 Handlingsplan Bestäm åtgärder för att hantera risken utifrån principen Förebygga Mildrande Efterhjälpande Namnge ansvarig och klardatum Bestäm hur ofta uppföljning ska ske

Steg 4 Återkoppling Informera vad ni kommit fram till på mötet till övriga på lämpligt sätt. Anslå handlingsplanen på lämpligt ställe. Informera löpande så länge det finns öppna punkter på handlingsplanen. Ta aktivt beslut för när handlingsplanen övergår till ordinarie verksamhet och riskbedömningen kan bedömas som avslutad. Vid ett avslut bör man utvärdera processen utifall de finns förbättringspunkter kring arbetssättet inför kommande riskbedömningar.