som egentligen hette Elof Mauritz Olsson

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HÄR BOR JAG Skogstrollen vt 2013
Advertisements

Året var 2004, I en liten stad vid namn Laholm
Vikingatiden År
Kroksjön är en by sydväst om skellefteå.
Svenska trubadurer Trubadur: Kan översättas: den som hittar på.
Elsa Beskow.
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Äventyr i sjumilaskogen
Sagan om den hungriga vargen
Sagan om Piffy.
Bildspel om konstnären
februari 2002, M. Karhu & M. Ylitalo
Gamla bilder från Fykan Familjen Carl Efraim Eliasson
Historien om Antiken i Grekland.
Vi har startat upp vårt nya tema: Folk och rövare i Kamomilla stad
Exempel på Sökning i PLFs CD-Skivor Sökning efter familjen Dahlström i CD-1 Av Sam Blixt.
Hans och Greta.
Ödehuset Måndag Det var en gång en familj. En pappa som hette Peter och en mamma som hette Mia. De hade två barn som hette Max och Tilda. En dag hade Max.
Birger Sjöberg Birger skrev tre böcker under sin livstid, Kvartetten som sprängdes och Kriser och kransar. Han var en av våra mest folkkära.
Patientenkät sommaren -13
PABLO PICASSO.
Soldater i trettioåriga kriget
Relativa pronomen & adverb
Egypten.
Två år sen jag gjorde ett bildspel. Förra julen var jag i en process, då jag fick besked att jag inte skulle få ta över vandrarhemmet, vilket gjorde att.
Två av våra stora författare
EMIGRATION – SVERIGE TILL AMERIKA – 1800-TALET
Vi vill sända denna lilla saga som en extra tanke till julen
Traktorer då och nu.
Isländska sagor.
REVOLUTIONERNAS ÅR 1848 OCH DAS KAPITAL
Förintelsen del 5 Avslutning
Jenny Nyström.
Det är ett hus kom så åker vi närmare. Då ser vi en man då frågar vi om får kolla runt.
Kirik Viking.
Det va en gång en katt och hund del 1
Jag heter Carl X Gustav. Jag är kung i Sverige
Ödehuset Det var en gång en flicka som hette Lisa. Hon
Sverige – en stormakt på 1600-talet
Innehåll Profeten Ibrahim (Abraham) Introduktion Profeten Nuh (Noa)
Veronica Maggio Veronica Maggio.
Varje dag försvinner flera personer…
Judendomen.
Historien om Grekland.
Henrik Sjöfararen ( ) Den portugisiska prinsen Henrik Sjöfararen stöttade den första expeditionen i Atlanten för att så småningom hitta en sjöväg.
Den 19 december 1878 föddes Anders Elof som näst äldsta barn till Backstugubon Carl August Andersson (Rehn) och dess hustru Emma Charlotta Svensdotter.
Vasatiden
Rut - den belönande troheten Rut av Moabitisk härkomst.Rut av Moabitisk härkomst. Änka efter Machlon sin Israelitiska make som flyttade till Moab med sina.
Det var en gång en drake som hette Nidaros
Humlans förskola öppnades någon gång på 70 talet. Fyra avdelningar som hette: Granen, Enen, Tallen och Kotten. Det har varit fritids, späd och syskon avdelningar.
Att inleda och avsluta en berättelse
DEN MAGISKA DÖRREN.
Den magiska dörren.
BUDDHA Buddha betyder den upplyst den första Buddha hette Siddhartha.
Grattis faster! ...jag hörde att du fyller år idag. Det tänkte jag man kunde fira genom att bland annat visa lite hur jag har det  Pappa pratade om någon.
MADE BY: LAURA WINNER Första gången Cook fick order om att hitta Australien visste han bara att det skulle ligga någonstans i Stilla Havet. Från Tahiti.
Grej of the day The King.
Alfred NOBEL.
Det va en gång en katt och hund del 1
Något om Olles ”kusiner”, de som tog namnet Dellerstam.
Tage Tage William Etul föddes som äldsta barn till Elof Mauritz Olsson och hans hustru Hilda Christina f. Andersdotter i detta hus i Södra Stensjö.
Den 25 november 1885 föddes Emelia Charlotta, dotter till Carl August Andersson (Rehn) och hans hustru Emma Charlotta Svensdotter. Dopvittnen var farbrodern.
1800-talet.
Av: Linus, Clara och Agnes!
Frihetstiden
BESÖKET PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN VI HAR VARIT PÅ STUDIEBESÖK PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN. ÅTERVINNINGSCENTRALEN ÄR EN SOPTIPP DÄR MAN KAN SLÄNGA SKRÄP SOM.
stenåldern, bronsåldern och järnåldern
Karl XII & Stora Nordiska kriget
HÖSTAKTIVITETER -15/16.
Carl Von Linné.
Presentationens avskrift:

som egentligen hette Elof Mauritz Olsson Olle som egentligen hette Elof Mauritz Olsson föddes den 10 juni 1886 som andra son till pigan Carolina Carlsdotter i Sillhövda församling. Fadern skall ha varit Ola Nilsson men föräldrarna var inte gifta och Olle hade aldrig någon kontakt med sin far. Olle hade en äldre bror, Per Olof född 1880-09-22, men denne var utvecklingsstörd och skrevs som idiot i kyrkböckerna. Brodern dog 1911 och modern redan 1901.

Olle gick fyra år i varannandagsskola Olle gick fyra år i varannandagsskola. Modern var fattig och jobbade som hönsapiga i prästgården i Sillhövda församling. Olle fick försörja sig så gott han kunde. En gång fick han en orättvis örfil av sin husbonde. Då blev han arg och promenerade till Danmark och sökte jobb. Dock återvände han till Sverige och här är han ute och fingår med någon dam någon gång på 10-talet.

När Olle besökte sin faster Emma i Norra Stensjö så träffade han sin blivande fästmö där. Med åtta års åldersskillnad så hade han den lilla granntösen i knät första gången de träffades. Men åren gick och här är paret någonstans i Blekinge.

Olle gifte sig med Hilda och 1913 föddes sonen Tage William Etul i det här huset som vi alltid trott låg i Nävragöl men enligt kyrkböckerna hörde till Södra Stensjö. Här ett studiebesök betydligt senare. Tage bör ha tagit fotot. Från vänster till höger: Olle, okänd man (kanske husägaren), Elmar, Linnéa (Tages andra hustru) och Hilda.

Tyvärr var det svårt med jobb nere i Blekinge. Olle, Hilda och Tage emigrerade till Brastad i Bohuslän, dit Hildas syster Frida och hennes man Axel hade flyttat. De bodde i Tegen, Rixö. Men 1920 hade de flyttat ner till Gårda i Örgryte församling som på den tiden inte tillhörde Göteborg. Tage började redan som fem-åring i privatskola och på Valborgsmässoafton föddes dottern Wivan Elvy Linnéa.

I november 1920 flyttade de till Malmberget i Norrbottens län där familjen Olsson tillsammans med Mendel (någon slags jobbarkompis till Olle) öppnade en minut- och diversehandel. Dock fick Hilda lappsjuka och 1922 flyttade de tillbaka till Göteborg.

Vykort från Malmberget.

De bosatte sig först i Rambergsstan på Hisingen, flyttade sedan till Haga i sta’n, därifrån till Fjärde Långgatan och sedan till Andra Långgatan i Oscar Fredriks församling.

På Styrsö tydligen 1940: Överst: Olle, Elmar, Linnéa. Nederst: Hilda, Tage, Wivan. 1944 på Bocken De skaffade sommarnöje. Först hyrde de på Styrsö, sedan köpte de hus på Bockholmen och när de inte fick behålla det så hittade de en trevlig stuga i Hjuvik, Torslanda.

Om man bor på en ö måste man ha båt. Här är både motorbåten och J-10:an. Ekan ligger dock längre in mot land.

Och har man båt kan man ju alltid åka till Marstrand och handla.

Det här är också en utflykt till Marstrand fast med en grannbåt sommaren 1958. Flytvästar? Fanns det då? Olle längst till höger respektive längst till vänster.

Det här sägs vara juni 1936 på Olles 50-års dag. Det här bilden känns mer bekant. När det var väder, sjörapport och dagens eko på radion fick man inte säga ett knyst för då skulle Olle lyssna. Olle dog 1960.