Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Förintelsen del 5 Avslutning

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Förintelsen del 5 Avslutning"— Presentationens avskrift:

1 Förintelsen del 5 Avslutning
Glöm inte ljudfil och filmklipp.

2 Förintelsen ur andra perspektiv
Bilder från förr och nu Judisk klezmermusik: ”Ballade” med Jascha Liebermann Trio

3 Förintelsen ur andra perspektiv
Ett tomt hus i Krakow 2002 En dag i mars 1943 tvingades de familjer som bodde här ut på gatan. De gick gatan ner och tog sedan till vänster. De gick vidare genom staden, över bron, in i ghettot… …och kom aldrig tillbaka…

4 Förintelsen ur andra perspektiv
Museet i Auschwitz Tusentals grytor, kastruller, bunkar och pottor… …vem tog med sig dessa till Auschwitz? …vilken gryta skulle du ta med dig hemifrån om du tvingades flytta?

5 Förintelsen ur andra perspektiv
Judiska begravningsplatsen i Warzsawa Varför är det så många gravar? Därför att judarna i Warszawa begravt sina döda här under flera hundra år. De var ca före kriget.

6 Förintelsen ur andra perspektiv
Judiska begravningsplatsen i Warzsawa Varför är gravarna så misskötta? Därför att de barn och barnbarn som skulle skött gravarna, inte längre finns.

7 Förintelsen ur andra perspektiv
I Krakow Före kriget fanns det sju aktiva synagogor i Krakow. Idag finns det bara en kvar som är i bruk. Varför är det så?

8 Förintelsen ur andra perspektiv
Vilken är den gemensamma nämnaren? Svar: Alla har någon form av judisk bakgrund! Vad hade hänt om nazisterna lyckats förinta alla Europas judar? David Beckham Mix Megapol Filmen ”Hajen” Bob Dylan Mendelsohns brudmarsch Jerry Seinfeld En bagel

9 Förintelsen ur andra perspektiv
Minnesplatsen Treblinka Wisnice är en av de Polska städer där den judiska kulturen förstördes. Konstantynow är en annan av dessa, liksom Zyrardow, Checiny, och andra!

10 Förintelsen ur andra perspektiv
En familj bland många, många andra… Det här är Aron Koplowicz som föddes 1884 i ”Polen”. Tillsammans med sin fru Rywka fick de sju barn: Judl (ej på bild), Mirele, Gelcia, Szlomo, Roza, Cesia och Sara. Aron ägde en tygaffär vid Gamla Torget i Bedzin. När han var i Lodz och köpte in varor skötte något av de äldre barnen butiken.

11 Förintelsen ur andra perspektiv
En familj bland många, många andra… Familjen hade det ganska gott ställt. De reste på semester och döttrarna hade moderna kläder. Sara och Roza Cesia, Roza, mamma Rywka, Sara och några brorsbarn Mirele

12 Förintelsen ur andra perspektiv
En familj bland många, många andra… De flesta judar förlorade sina arbeten och alla tvingades flytta in i ghettot i Bedzin. Aron, hans barn och barnbarn bodde med 30 personer i 3 små rum. Men när tyskarna ockuperade Polen ”arianiserades” affären, d.v.s. den konfiskerades och övertogs av en tysk köpman. När tyskarna ockuperade Polen ”arianiserades” familjen Koplowicz affär, d.v.s. den konfiskerades och övertogs av en tysk köpman. De judiska affärsmännen drev dock ”sina” affärer eftersom de inflyttade tyskarna inte kände till trakten och marknaden. Samtidigt förlorade också de flesta judar sina arbeten och de som fortfarande hade anställningar fick försörja sina släktingar. Man tvingades flytta in i ett ghetto i Bedzin och hela familjen Koplowicz 30 personer bodde i tre små rum. Trots de svåra omständigheterna gifte sig några i ghettot, som Roza. För männen var det ett sätt att slippa bli deporterade i ett tidigt skede. Det var också ett sätt att försöka leva ett ”normalt” liv. Till sist deporterades de flesta i familjen till Auschwitz där spåren av dem upphör. Endast Cesia Koplowitz överlevde, flyttade till Israel och dog i Jerusalem på 1980-talet. Sara, Roza och några av syskonbarnen

13 Förintelsen ur andra perspektiv
En familj bland många, många andra… Till sist deporterades alla i familjen, förmodligen till Auschwitz där spåren av dem upphör. Endast Cesia Koplowitz överlevde, flyttade till Israel och dog i Jerusalem på 1980-talet. Bilderna återfanns bland tusentals andra i Auschwitz. Några gifte sig i ghettot, som Roza. Det var ett sätt att trots svårigheterna leva ett ”normalt” liv. Cesia Till sist deporterades de flesta i familjen till Auschwitz där spåren av dem upphör. Endast Cesia Koplowitz överlevde, flyttade till Israel och dog i Jerusalem på 1980-talet.


Ladda ner ppt "Förintelsen del 5 Avslutning"

Liknande presentationer


Google-annonser