Branschorganisationer och konkurrensreglerna

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Konkurrensbegränsande Offentlig säljverksamhet Förbud 1 januari 2010
Advertisements

Köp från eget bolag Upphandlingsstödsdagen 8 november 2013.
Kreditmarknad, Arbetsmarknad, Aktiemarknad
Försäkringskassans förslag för minskat krångel • • Sida 1 Välkommen på pressträff om Försäkringskassans förslag för minskat krångel 12 april.
E-handelsidentiteter ökar konverteringsgraden – En studie utförd av HUI Research på uppdrag av.SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) © 2011 HUI RESEARCH.
1 Frukostseminarium den 13 februari 2009 Claes Langenius och Joakim Sundbom Den nya konkurrenslagen.
FÖRETAGSEKONOMI 1 Annan placering av kapitel 1!?
Varför är det viktigt att mäta?
Nivåanpassad träning För att inkludera alla
8 700 invånare 900 km2 Centralort: Charlottenberg
Revisionsberättelse Årsredovisning för verksamhetsåret 2010 Marks kommun Föredragning kommunfullmäktige
Nordisk slutkundsmarknad
Personalaktuellts Lönedag 2012 Marianne Carell FörsäkringsGirot
PRUTA INTE MED DIG SJÄLV!
Beredningen för integration och mångfald
Post- och telestyrelsen Nn a Alla i Sverige ska ha tillgång till effektiva, prisvärda och säkra kommunikationstjänster. Trygghetslarm Anna Lindgren Konsumentmarknadsavdelningen.
Fornuddens skola Föräldrar år 2 - Våren svar, 65%
Att tänka på vid klimatkompensation
BEANS NÖJD KUND INDEX (e-survey undersökning)
Tillsynare på FI Tillsynsforum Helena Pettersson
En bransch med många ansikten….
Garantiprogrammen med särskild fokus på fas 3
Programmet för affärsutvecklingscheckar -Internationalisering 23 maj 2013 Sophia Litsne Regionutvecklingssekretariatet.
Intervju inför ViV-projektet.
AU Digital samverkan LO Process
Transportstyrelsens marknadsövervakningsrapport 2013.
UPPLANDS INNEBANDYFÖRBUND
Ny målstyrningsmodell för Värnamo kommun!
Jobs and Society uppföljning 2007 Hur går det för kunderna? Ansvarig undersökare på Synovate Temo: Arne Modig Beställare på Svenska Jobs and Society:Harry.
Ursprungsmärkning av el Stf GD Tony Rosten, Energimarknadsinspektionen EDIEL-konferensen 5 oktober i Stockholm.
Frukostmöte Så här mäter MMS tittarsiffror. Tobias Lidholm.
PRIVATJURIDIK Att lösa tvister (kap 5).
Nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården
Aktivitetsrapporter – Hur går det?
Medlemsföretaget Byggmästarn i Helsingborg Östra Göinge 2012 Lokalt företagsklimat.
Medlemsföretaget Byggmästarn i Helsingborg Kungsör 2012 Lokalt företagsklimat.
Medlemsföretaget Byggmästarn i Helsingborg Emmaboda 2012 Lokalt företagsklimat.
Vattenfall Vindkraft Bruzaholm MarkCheck Juni 2014.
Löneökningar med minst 860 kronor per månad och heltidsanställd dock med ett lägsta utrymme om 3,5 procent räknat på avtalsområdets genomsnittsförtjänst.
Trender inom statsförvaltningen
Försäkringskassans roll i samverkan
Stockholm stad Familjedaghem 2013 Staden totalt Presentation Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat –Staden.
Namn på presentation. Ändras i Sidhuvud/Sidfot 1 Reko fjärrvärme Vad innebär det för fjärrvärmeföretagen?
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Patienten som kund? Torbjörn Tännsjö Stockholms universitet
Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2014
Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2014
Medlemsföretaget Byggmästarn i Helsingborg Åtvidaberg 2012 Lokalt företagsklimat.
Mikrofonder – ett exempel från Sverige
Delfinansiering vid begränsat ansvar Staten kan gå in med finansiering när: Verksamhetsutövaren eller fastighetsägaren enligt skälighetsbedömning (10 kap)
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2014 Stödboende Södermalm stadsdel.
Medlemsföretaget Byggmästarn i Helsingborg Katrineholm 2012 Lokalt företagsklimat.
1. 2 Ekonomiska förutsättningar NJS Svenska avdelningen har haft ansvar för utgivningen av NJT sedan 2003 Vår utgångspunkt har varit att NJT ska vara.
Program Arbetet med förorenade områden
Atlassian Roadshow Karlstad Introduktion 1.Om oss 2.Om Atlassian 2.Nästa generations kundtjänst 3.Kortfilm – Agil utveckling 4.Confluence.
Effekterna av av/omreglering inte säkra och måste analyseras marknad för marknad Prisnivå/prisstruktur Produktivitet (intern effektivitet, X-efficiency)
SOI:s årskonferens 1 april 2008 Örebro ”Hur befrämjas konkurrensen av nya LOU?” Ulrica Dyrke Företagarna.
Vad kan offentliga sektorn göra? 1.Institutioner lagar och andra regler kontroll och övervakning, domstolar och myndigheter sanktioner 2.(direkt) marknadspåverkan:
ELEVER I SKOLAN = ELIS
Synpunkter, klagomål och beröm
Produktens olika delar
Om Sveriges Domstolar Introbild - välkommen.
Servitut och Gemensamhetsanläggning - samverkan mellan grannar
Individuella studieplaner på forskarnivå - rättssäkerhetsperspektiv Presentation av två pågående projekt Praxis från UKÄ, Högskoleverket och ÖNH Gruppdiskussioner.
Frågor och svar Svensk e-legitimation VästKom
Kapitel 28 ”Controlling Market Power. Anti-trust and Regulation” Regleringar av marknader. – Naturliga monopol – Konkurrensbegränsningslagstiftning – Avreglering.
PSYKOLOGFÖRETAGARNA SOM BOLAG
Vilken bransch? En bransch 3
KAPITEL 13 Marknadsför rätt.
Presentationens avskrift:

Branschorganisationer och konkurrensreglerna Hanna Näslund

Ny GD Dan Sjöblom Drygt 100 anställda Konkurrensverket Ny GD Dan Sjöblom Drygt 100 anställda

Vad är förbjudet enligt konkurrensreglerna? Missbruk av dominerade ställning Vissa företagskoncentrationer, dvs. köp av företag Konkurrensbegränsande avtal eller samarbete mellan företag (karteller)

Våra utredningsverktyg Ålägga den som har information att inkomma med uppgifter Ålägga den som har information att inställa sig vid förhör Undersökning på plats (gryningsräd)

Sanktioner Allvarliga överträdelser av konkurrensreglerna kan sanktioneras med konkurrensskadeavgift som kan uppgå till tio procent av respektive företags omsättning. Konkurrensbegränsande samarbeten kan ligga till grund för skadeståndsanspråk. Vissa typer av överträdelser av konkurrensreglerna kan leda till näringsförbud.

Eftergift och nedsättning Först att anmäla för full eftergift Lämnar all information Samarbetar fullt ut Lämnar kartellen

Den svenska bensinkartellen Gryningsräd efter tips om likalydande brev. Dom i Stockholms Tingsrätt  52 miljoner Överklagat till Marknadsdomstolen  112 miljoner. Går ej att överklaga.

Varför uppmärksammar vi branschorganisationer? Branschorganisationers hela existensberättigande ligger i att ge sina medlemsföretag service och agera som en plattform för kommunikation  stora fördelar, men även en risk att överträda konkurrensreglerna

Enkät och Sifoundersökning Flera ärenden och tips rörde branschorganisationer  behov av att Öka vår kunskap om vilka typer av samarbeten som kunde vara problematiska samt Agera utifrån den kunskapen i informationssatsningar riktade till branschorganisationer

Rapport – samarbeten inom branschorganisationer Urval av utgångspunkter för KKV:s bedömning: Om konkurrerande företag gemensamt eller genom uppdrag till exempelvis en branschorganisation fastställer hela eller delar av försäljningspriser eller rabatter, så betraktas den typen av samarbete som en kartell och är otillåtet enligt konkurrensreglerna. Prisrekommendationer är konkurrensbegränsande i sig genom att de skapar en utgångspunkt för prissättningen. 

Urval av utgångspunkter forts. Kalkylstöd som innehåller exempel eller förslag på värden kan uppfattas som prisrekommendationer och därigenom begränsa konkurrensen. Informationsutbyte gör det möjligt för företag att fatta väl underbyggda beslut, till exempel vad gäller investeringar. Risken med informationsutbyte är att det kan leda till en konkurrensrättsligt otillåten samordning av företagens marknadsagerande.

Vem kan hållas ansvarig? Varje branschorganisation och dess medlemsföretag måste själva ta ansvar för att deras agerande är förenligt med konkurrensreglerna. En branschorganisation kan hållas ansvarig för ageranden som bedöms utgöra beslut av en företagssammanslutning och som begränsar konkurrensen. Medlemsföretagen kan hållas ansvariga för sitt eget agerande om de tillsammans med andra konkurrenter samordnar sitt agerande på marknaden utifrån en branschorganisations beslut eller rekommendationer, men även för det som branschorganisationen gör på deras uppdrag.

Vad hände sedan?

Vägledning I rapporten utlovade vi att komma med vägledning. Vägledningen kommer att publiceras i april 2009, ni kommer att hitta den på vår webbplats. Utkast redovisas här. Vägledningen kan inte ge svar i konkreta ärenden, utan bör ses som en vägvisare avseende om den fråga ni har hamnar nära en gråzon eller ej. http://www.konkurrensverket.se/vagledning

Mer information www.konkurrensverket.se http://europa.eu.int/comm/competition hanna.naslund@kkv.se 08-700 16 44