Historiebruk.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
samlade Ord och begrepp – WW2
Advertisements

Det problemorienterade föräldrasamtalet Hur reagerar du själv när du ska få veta något jobbigt?  Ni kan till exempel föreställa.
REKLAM OCH MARKNADSFÖRING
Källkritik.
Att hålla lektion i ämnet Idrott & Hälsa
Tre exempel: kommersiellt, politiskt, nationalistiskt
Kulturell och ideologisk jämförelse
MALMÖ HÖGSKOLA Seminarium kring kvalitetsgranskning av examensarbeten.
Härnöstudier.
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Geografi År 1-2 År 3-4 År 5 År 6 Kartan: Känner till närmiljön
Årskurs 8 Entréskolan vt 2013
Kända berättande verk samt ord och begrepp som används i analys.
Fördjupning i historia
Servicekunskap Lektion 1 s 7-14
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
Så gör du.  Namn  Arbetsplats/Yrke  Fritidsintresse   En bra bok/film 5 SNABBA Kaffe – The Bil –
Ett nytt sätt att se världen på – 1800.
Att skriva en artikel.
Att analysera samhällsfrågor
Konsten att leda sig själv
Lag och Rätt.
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
”Vilka borde vi vara, då?” Johan Wickström. ”DEN ANDRE – VEM ÄR DET? Vem skapar bilden? Varför? På vilka sätt? När? Var? Vem är då den förste/ene? Hur.
Sociologi.
Vad är du för typ av person?
Skärp dig! – Hur svårt kan det vara att förändra?
Turismens historia kapitel 2.
Om konsten att bedöma trovärdigheten hos det du ser, hör och läser
Att övertyga ! Disposition och mall.
Etik och Moral Läran om rätt och fel.
Etik Moral Filosofi.
Varför vi arbetar med lässtrategier och vad de ger oss
Sociala och kulturella fenomen Livsstilar och kroppsideal
Nationalitet och etnicitet
Samhällskunskap 1a1 Kursens: mål innehåll kunskapskrav samhällsfrågor
Dokumentation av PRAO med hjälp av digitalt berättande
Hur gör man en debattartikel?
Semantik Vaghet: Många ord eller begrepp har oklara gränsdragningar.
PPP Den moderna vetenskapsteorins berättelse om sin förhistoria.
KÄLLKRITIK.
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
Förstå, jämföra och föreslå åtgärder Centrala ord och begrepp
Religionskunskap 1, 50 p. Religionskunskap 1, 50 p.
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I FÖRSKOLEVERK-SAMHETEN
Filosofi 1.
 Essensen i hans produktion är historien om de olika sätt varpå människor blir subjekt i vår kultur  Analyserar ex. historiska processer som är avgörande.
Genus och Kön.
Samhällets ojämlikhet
Hur kan vi veta vad som hänt i det förflutna?
Vad menas med Normkritik egentligen?
Medlemsmodellen SPF 26 november Om Medlemsutveckling Vi jobbar med förhållningssätt, metoder och strategier för att öka er förmåga att rekrytera,
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
NOVELL En novell är en kort berättelse. Det kan vara en djupdykning i en persons tankar under en kort tid, eller en spännande återgivning av en enda händelse,
Analysförmåga Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar
Del 1 Medicinens och omvårdnadens etik
Moral och Etik Moraliska frågor berör frågor om vad som är rätt och fel/orätt, ont och gott. Andra vanliga begrepp som använd är bör, plikt och rättvisa.
Vi uppfattar verkligheten på olika sätt
Nationer, ideologier och folkmord genom
Källkritik.
Vad är historiebruk för spännande?. – Historiebruk handlar om hur vi använder (brukar) historia i samhället i olika sammanhang och för olika syften. –
Välkommen till svenska 1
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Sociologi Introduktion.
6. Hur påverkas politikerna?
Psykiskt funktionsnedsättning
Hur kan vi veta vad som hänt i det förflutna?
Religion.
Presentationens avskrift:

Historiebruk

Vetenskapligt historiebruk Akademiska, professionella historiker Tar reda på ”vad som faktiskt hände” i den mån det går. Det vetenskapliga historiebruket innefattar källkritik, försök att göra rimliga rekonstruktioner och tolkningar av det förflutna. Det vetenskapliga historiebrukets funktioner är dels att försöka fastställa en sanning, dels att granska, ifrågasätta och omtolka etablerade fakta.

Existentiellt historiebruk Det här bruket har med att göra att vi människor har ett behov av att minnas, eller att glömma, för att känna orientering och stabilitet i ett samhälle satt i snabb förändring eller satt under stark press. Främst förekommer bruket i samhällen som har upplevt, eller upplever, en konflikt eller annan traumatisk historisk upplevelse”, t ex folkmord. Samhällen kan hållas samman genom minnet av en eller flera traumatiska upplevelser som till exempel judiska grupper som hålls samman av Förintelsen.

Moraliskt historiebruk Utgångspunkten för det här bruket är när exempelvis en totalitär eller auktoritär statsmakt har undanhållit medborgarna de delar av historien som anses skada den politiska makten. Förändringar inom maktförhållanden i samhällen kan göra att historiska minnen som tidigare undanhållits nu kommer fram på agendan igen. Detta får till följd att en uppgörelse kan göras med statsmakten och man kan återgå till hur historien såg ut innan statsmakten ingrepp i historien. Dessa avslöjande kan få stora samhälliga konsekvenser och att historiebilden kommer att ändras.

Ideologiskt historiebruk Intellektuella och politiska grupper Här handlar det om att man med hjälp av historien lägger den tillrätta, för egen vinning, där man vill legitimera en maktposition. Ingrepp i historien kan göras så att eventuella problem på vägen till makten tonas ner eller glöms bort helt. Allt för att man ska nå ett historiskt sammanhang för de nuvarande maktförhållandena.

Icke-bruk T.ex. politiska grupper Ett icke-bruk används när brukarna medvetet undanhåller historien för sina syften. Historien används inte alls utan ses som helt ovidkommande för det nuvarande samhället. Istället ska man se det nuvarande samhället som det nya och framåtskridande och man ska inte blicka bakåt utan framåt.

Kommersiellt historiebruk Användning av historien i rent kommersiella syften . Ofta motiv som har en stark emotionell kraft, t ex Förintelsen. Det här avspeglar sig tydligt inom populärkulturen, till exempel inom film, datorspel , musik och skönlitteratur, där man väljer historiska företeelser som väcker uppmärksamhet och som man därigenom kan tjäna pengar på. Företeelsen bör framställas på ett sådant sätt som konsumenterna generellt själva uppfattar den för att inte väcka alltför stor anstöt hos dem. För att bli framgångsrik krävs det ofta dessutom att historien inom det här bruket anpassas till en nationell och ofta amerikaniserad kultur. Det här innebär att man ofta gör en uppdelning av identiteter som ”vi” och ”de andra” eller ”goda och onda”. ”De andra” eller de onda presenteras ofta i form av identiteter som utgår från stereotyper och fördomar. Anledningen till att man gör så här är bland annat att förstå oss själva och vår plats i världen. Inom det här historiebruket anpassas alltså historiens form och innehåll i syftet att nå så många konsumenter som möjligt.

Vilket historiebruk? På följande slides följer ett antal bilder. Analysera bilderna och svara på vilken typ av historiebruk bilderna kan kopplas till. Motivera varför du anser att bilden kan kopplas till ett viss historiebruk. (minst c.a 150 ord per bild).

300 (film)

”Citysaneringen”. Ombyggnad av centrala Stockholm 50- 60- talet. http://www.kulturvardsforum.se/forum/topics/varf-r-stoppades-inte-rivningsraseriet?xg_source=activity

http://sverigesradio. se/sida/artikel. aspx http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4623254