Förintelsen del 5 Avslutning

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Året var 2004, I en liten stad vid namn Laholm
Advertisements

Vikingatiden År
Judendomens historia – första delen av filmen.
Elsa Beskow.
Bildspel om våra fjärilslarver
Sagan om Piffy.
Bildspel om konstnären
Gamla bilder från Fykan Familjen Carl Efraim Eliasson
Ronja och Bojj på äventyr av Moa Eliasson och Marcus Mäkele.
Världsreligioner – Ni ska känna till:
Hans och Greta.
Birger Sjöberg Birger skrev tre böcker under sin livstid, Kvartetten som sprängdes och Kriser och kransar. Han var en av våra mest folkkära.
78 respondenter. 2 [1] Hur har det varit hemma sedan du var här sist?
PABLO PICASSO.
Soldater i trettioåriga kriget
Välkommen till trettondags Gudstjänst.
De tidiga högkulturerna växte fram för mellan 4000 och 6000 år sedan
Grekland bestod av flera små riken/stater
Mellankrigstiden.
Egypten.
Två år sen jag gjorde ett bildspel. Förra julen var jag i en process, då jag fick besked att jag inte skulle få ta över vandrarhemmet, vilket gjorde att.
Traktorer då och nu.
TYSKLANDS ENANDE & Otto von Bismarck.
Det glada 20-talet Efter första världskriget var människorna i Europa positiva till framtiden. Man trodde att det aldrig skulle bli några mer krig.
KRISTENDOMEN Vad tänker du på när du hör ordet kristendom?
REVOLUTIONERNAS ÅR 1848 OCH DAS KAPITAL
Jenny Nyström.
som egentligen hette Elof Mauritz Olsson
Jag heter Carl X Gustav. Jag är kung i Sverige
Världens äldsta religion
Judendomen.
Judiska högtider.
Israel/Palestina Döda Havet Det skall komma en tid, säger Herren, då jag skall låta ett rättfärdigt skott växa ur Davids stam. Han skall vara konung.
Tidig kristendom i Rom.
Förintelsen.
De försvunna monstret Det var en gång en monster mamma som födde en monster bebis. Monster bebisen heter Brolle. Bebisen var jätte snäll och omtyckt. Dom.
Judendomen.
En av de första städerna var Ur
De Abrahamitiska religionerna
Har du koll på buddhism?. Har du koll på buddhism?
Till Sion! 1897 ville Theodor Herzel, att världens judar skulle återskapa den judiska staten. Målet var att skapa en judisk stat, där alla judar kunder.
Är du 40-, 50-, 60- eller 70-talets barn......??? Hur har du KUNNAT överleva?
Fakta om andravärdskriget
Pengar 1 Jacob Freij, Mogärdeskolan 4-9, Vetlanda –
Förintelsen del 3 Hur kunde man genomföra Förintelsen?
Mannen som gav tiotusentals judar livet
DEN MAGISKA DÖRREN.
Propaganda Identifiering Fördrivning Koncentration Förintelse/ utrotning Hur? Hur? Hur?
Förintelsen Holocaust

-att förstå bildspråk liknelser, metaforer, idiom och ordspråk
En värld i lågor Andra Världskriget.
Alfred NOBEL.
Grej of the day Ledtråd: dagbok, gömd.
Soldater i trettioåriga kriget
Kristendomen Rehab & Anna.
Tage Tage William Etul föddes som äldsta barn till Elof Mauritz Olsson och hans hustru Hilda Christina f. Andersdotter i detta hus i Södra Stensjö.
1800-talet.
JÄRNRIDÅN FALLER ANDRA VÄRLDSKRIGET
Abrahamitiska religioner
Av: Linus, Clara och Agnes!
Har du koll på buddhism?.
De bibliska berättelserna Finns inte några andra källor som kan bekräfta att Abraham, Mose och David verkligen har funnits.
Kriget tar slut på jorden ALLT PÅBÖRJADE NÄR BRITTERNA VANN SLAGET VID EL-ALAMEIN DÅ BRITTERNA VANN ALLA SLAG I AFRIKA EFTER DET OCH SÅ SNART VAR AFRIKA.
Utkik Historia: s , Frihetstiden
stenåldern, bronsåldern och järnåldern
Medeltiden Läxförhör 1 Vad ska vi kunna?
Den ryska revolutionen
Judendomen.
Jesu lidande och död.
Presentationens avskrift:

Förintelsen del 5 Avslutning Glöm inte ljudfil och filmklipp.

Förintelsen ur andra perspektiv Bilder från förr och nu Judisk klezmermusik: ”Ballade” med Jascha Liebermann Trio

Förintelsen ur andra perspektiv Ett tomt hus i Krakow 2002 En dag i mars 1943 tvingades de familjer som bodde här ut på gatan. De gick gatan ner och tog sedan till vänster. De gick vidare genom staden, över bron, in i ghettot… …och kom aldrig tillbaka…

Förintelsen ur andra perspektiv Museet i Auschwitz Tusentals grytor, kastruller, bunkar och pottor… …vem tog med sig dessa till Auschwitz? …vilken gryta skulle du ta med dig hemifrån om du tvingades flytta?

Förintelsen ur andra perspektiv Judiska begravningsplatsen i Warzsawa Varför är det så många gravar? Därför att judarna i Warszawa begravt sina döda här under flera hundra år. De var ca 380 000 före kriget.

Förintelsen ur andra perspektiv Judiska begravningsplatsen i Warzsawa Varför är gravarna så misskötta? Därför att de barn och barnbarn som skulle skött gravarna, inte längre finns.

Förintelsen ur andra perspektiv I Krakow Före kriget fanns det sju aktiva synagogor i Krakow. Idag finns det bara en kvar som är i bruk. Varför är det så?

Förintelsen ur andra perspektiv Vilken är den gemensamma nämnaren? Svar: Alla har någon form av judisk bakgrund! Vad hade hänt om nazisterna lyckats förinta alla Europas judar? David Beckham Mix Megapol Filmen ”Hajen” Bob Dylan Mendelsohns brudmarsch Jerry Seinfeld En bagel

Förintelsen ur andra perspektiv Minnesplatsen Treblinka Wisnice är en av de Polska städer där den judiska kulturen förstördes. Konstantynow är en annan av dessa, liksom Zyrardow, Checiny, och 17 000 andra!

Förintelsen ur andra perspektiv En familj bland många, många andra… Det här är Aron Koplowicz som föddes 1884 i ”Polen”. Tillsammans med sin fru Rywka fick de sju barn: Judl (ej på bild), Mirele, Gelcia, Szlomo, Roza, Cesia och Sara. Aron ägde en tygaffär vid Gamla Torget i Bedzin. När han var i Lodz och köpte in varor skötte något av de äldre barnen butiken.

Förintelsen ur andra perspektiv En familj bland många, många andra… Familjen hade det ganska gott ställt. De reste på semester och döttrarna hade moderna kläder. Sara och Roza Cesia, Roza, mamma Rywka, Sara och några brorsbarn Mirele

Förintelsen ur andra perspektiv En familj bland många, många andra… De flesta judar förlorade sina arbeten och alla tvingades flytta in i ghettot i Bedzin. Aron, hans barn och barnbarn bodde med 30 personer i 3 små rum. Men när tyskarna ockuperade Polen ”arianiserades” affären, d.v.s. den konfiskerades och övertogs av en tysk köpman. När tyskarna ockuperade Polen ”arianiserades” familjen Koplowicz affär, d.v.s. den konfiskerades och övertogs av en tysk köpman. De judiska affärsmännen drev dock ”sina” affärer eftersom de inflyttade tyskarna inte kände till trakten och marknaden. Samtidigt förlorade också de flesta judar sina arbeten och de som fortfarande hade anställningar fick försörja sina släktingar. Man tvingades flytta in i ett ghetto i Bedzin och hela familjen Koplowicz 30 personer bodde i tre små rum. Trots de svåra omständigheterna gifte sig några i ghettot, som Roza. För männen var det ett sätt att slippa bli deporterade i ett tidigt skede. Det var också ett sätt att försöka leva ett ”normalt” liv. Till sist deporterades de flesta i familjen till Auschwitz där spåren av dem upphör. Endast Cesia Koplowitz överlevde, flyttade till Israel och dog i Jerusalem på 1980-talet. Sara, Roza och några av syskonbarnen

Förintelsen ur andra perspektiv En familj bland många, många andra… Till sist deporterades alla i familjen, förmodligen till Auschwitz där spåren av dem upphör. Endast Cesia Koplowitz överlevde, flyttade till Israel och dog i Jerusalem på 1980-talet. Bilderna återfanns bland tusentals andra i Auschwitz. Några gifte sig i ghettot, som Roza. Det var ett sätt att trots svårigheterna leva ett ”normalt” liv. Cesia Till sist deporterades de flesta i familjen till Auschwitz där spåren av dem upphör. Endast Cesia Koplowitz överlevde, flyttade till Israel och dog i Jerusalem på 1980-talet.