Alla har inneboende.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Året var 2004, I en liten stad vid namn Laholm
Advertisements

Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Samtala om böcker.
Att förstå anonymiteten (översättning från
Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap
Det problemorienterade föräldrasamtalet Hur reagerar du själv när du ska få veta något jobbigt?  Ni kan till exempel föreställa.
Ett fel på kvinnor.
Barnanpassad utredning
Att leva med multipel skleros
- Kroppens kontrollcentrum -
BILD
Patientenkät sommaren -13
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Släktskapsregeln för 6a
Välkommen till Ungdomssamling!
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Aktör / Struktur.
Två år sen jag gjorde ett bildspel. Förra julen var jag i en process, då jag fick besked att jag inte skulle få ta över vandrarhemmet, vilket gjorde att.
Vi vill sända denna lilla saga som en extra tanke till julen
Kognitiva funktioner Verbal förmåga Logisk-Analytisk förmåga
FUNKTIONSSKATTNINGSSKALA
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Vad håller tillbaka din passion?
Analytiker & Holistiker
Högtidstal Retorik.
Muntligt Jag kan….
Från KARMA till NÅD “När man bestämmer sig för att åstadkomma det som är av ett kreativt inflytande – då är inte längre det väsendet under lagen av orsak.
Plug In riktar sig till elever som avbrutit eller riskerar att av bryta gymnasieskolan. Nationellt är frånvaron hög, närmare 30 %, för Västerbotten ligger.
Unga poeters sällskap Av Mårten Melin Lättläst.
Malin Junerfält Mitt Syslöjdsarbete.
Dom, de eller dem? Förklaring.
Röd & Grön Zon I RÖD ZON Pratar jag till … DIG! I GRÖN ZON
Det kognitiva perspektivet (Kapitel 4)
Relationer skapas, upprätthålls och avbryts genom tal
Grunderna - Från ett logiskt perspektiv André Bodin, Anders Edholm – 2011.
Vad är du för typ av person?
Antal brukare:7 personer - 5 män - 2 kvinnor (Medelålder 35 år / Diagnoser: Autist / Autistiska drag) Personal styrka: Enhetsledare Vårdare i heltid 4.
Att skriva efter en litteraturdiskussion
Att övertyga ! Disposition och mall.
omniensen i monoteismen
MG Production Den 75-årige Stig besöker sin läkare för att få sin sperma undersökt !
Sammanställning Enkät HT-2012 Antal svarande: 360/443 (81,6% svarsfrekvens)
ATT BLI EN EXPERTLÄSARE.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Ordkunskap Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
SIM TEAM.
Händerna 1 Idé Ben Furman.
GÅ I FÖRSVAR.
DEN MAGISKA DÖRREN.
Skriva noveller.
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
SAMHÄLLET & LIVET SOM ETT SPEL… Christian Munthe Filosofiska institutionen
Diskussionstillfälle 4
Idrottspsykologi.
Debattartikel.
Identitet Vad formar oss till oss?.
Att Skapa Serier.
NOVELL En novell är en kort berättelse. Det kan vara en djupdykning i en persons tankar under en kort tid, eller en spännande återgivning av en enda händelse,
Vackert om kvinnor Luta dig tillbaka och sätt på ljudet. Bildspelet sköter sig utan att du behöver klicka.
Passion för livet utvecklas och stödjs av Region Jönköpings län
Attraktiv Hemtjänst Deluppdrag Införa välfärdsteknologi Max Domaradzki.
Socialpsykologi.
Nonviolent Communication
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Vad är viktigt för parrelationen
Presentationens avskrift:

Alla har inneboende

Jag såg en amerikansk TV-serie om hjärnkirurger Jag såg en amerikansk TV-serie om hjärnkirurger. En av patienterna beskrev hur det kändes att få förbindelsen mellan höger och vänster hjärnhalva avklippt. – Det känns som att äntligen bli av med en besvärlig inneboende, som att äntligen få vara ifred hemma.

Jag känner verkligen igen känslan av att ha någon boende i mig Jag känner verkligen igen känslan av att ha någon boende i mig. Någon som stör och stökar till. En person jag inte känner att jag valt som min vän, en person som har många olika ansikten, som ibland kan skrämma mig, en person som jag har en komplicerad relation till.

I filmen ”Notting Hill” har huvudrollen en inneboende som glömmer av att vidarebefordra livsviktiga telefonmeddelanden, som dricker upp den sista mjölken, som aldrig diskar efter sig, som aldrig tvättar kläder och som lånar utan att bry sig om att lämna tillbaka.

Den där rösten, varelsen, kraften, känslan, viljan som stökar till för mig, som bor i mitt hus, i mig. Men som jag ändå inte kan, inte vill sparka ut.

Och vi för mångordiga resonemang med oss själva för att förklara våra avsikter och våra planer. Och ändå; ofta konstaterar vi att det är först i efterhand vi förstår varför vi gjorde som vi gjorde och varför vi kände som vi kände.

Samtidigt; något i oss förstod direkt vad det handlade om Samtidigt; något i oss förstod direkt vad det handlade om. Vi fattar trots allt oftast förnuftiga beslut. Något, eller någon, i oss ligger ett steg före det verbala medvetandet.

Det är inte rationalitet eller inte vi pratar om, det handlar om språk, om sätt att uttrycka och förmedla insikter och övertygelser. Vi kan göra det med ord och vi kan göra det på andra sätt, genom känslor, fantasier, drömmar, handlingar och bilder.

I ”Notting Hill” är det den hopplöse inneboende som slutligen ser till att Hugh Grant får kärleken.

Vad vi än väljer att kalla det som vi upplever som en inneboende så kan vi inte sparka ut henne eller honom. Vi har att välja mellan att hamna i konflikter eller att samarbeta. Undersöka hur vi kan föra samtal, med vilka språk, med bilder, med teckenspråk, känslor, kroppsförnimmelser, aningar.

I TV-serien klippte de av förbindelsen mellan de båda hjärnhalvorna på en kvinna. Efter operationen gjorde hennes vänstra kroppshalva saker som hon inte förstod. Bara för att man klipper av förbindelsen slutar inte den inneboende att röra sig, att uttrycka sig, att stöka till, att uttrycka vilja.