Herbjørg Wassmo.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Svenska trubadurer Trubadur: Kan översättas: den som hittar på.
Advertisements

Elsa Beskow.
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Författare Josefin Berntsson År 2013
Brukarnas perspektiv: KUNSKAP/INFORMATION
Sagan om Piffy.
Bildspel om konstnären
februari 2002, M. Karhu & M. Ylitalo
Ödehuset Måndag Det var en gång en familj. En pappa som hette Peter och en mamma som hette Mia. De hade två barn som hette Max och Tilda. En dag hade Max.
Birger Sjöberg Birger skrev tre böcker under sin livstid, Kvartetten som sprängdes och Kriser och kransar. Han var en av våra mest folkkära.
För intelligenta kvinnor Ett gift par åkte under ett veckoslut bort tíll en sjö, där man kunde fiska.
Vi vill sända denna lilla saga som en extra tanke till julen
Välkommen till Sverige!
VÅRDFÖRBUNDET 2007.
Selma Lagerlöf En författare i världsklass.
REVOLUTIONERNAS ÅR 1848 OCH DAS KAPITAL
”Det finns inte mycket som kräver så noggranna förberedelser som ett improviserat tal.” och Winston Churchill, som sade dessa ord, borde veta. ~ klicka.
Frågesport.
Alla har inneboende.
Kända berättande verk samt ord och begrepp som används i analys.
Krister Henriksson är född 1946
Jenny Nyström.
Det va en gång en katt och hund del 1
Jag heter Carl X Gustav. Jag är kung i Sverige
Ödehuset Det var en gång en flicka som hette Lisa. Hon
Minna Hedberg Hjort och Melwin Eklund
I krig och kärlek är allt tillåtet
Kvinnor i konfucianismen Av Theresa Kelleher. Kvinnor i konfucianismen under den klassiska perioden Kelleher börjar med en översikt över konfucianismen.
Flickan med silverörhänget
Veronica Maggio Veronica Maggio.
Romantiken 1760 – 1840.
FOLKRÖRELSER På 1800-talet.
Att skapa världar och leda rollspel
De försvunna monstret Det var en gång en monster mamma som födde en monster bebis. Monster bebisen heter Brolle. Bebisen var jätte snäll och omtyckt. Dom.
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Sleeping girl Roy Lichtenstein.
Anne Frank Historia.
Den oroliga chefen kollar på klockan, Hans bästa arbetare är sen, Och snart börjar ett viktigt möte. Chefen bestämmer sig för att ringa hem till honom.
Att skriva efter en litteraturdiskussion
Moa hjärta Jesse *Boken är lättläst och har 111 sidor.
Urnordiska Mellan ca 200 – 800 e Kr. talade de nordiska folken i stort sett samma språk. Isländskan är i dag mest likt det språket.
Fakta om andravärdskriget
Litteraturhistoria ca 700 f. Kr. – 300 f. Kr.
Marianne Fredriksson
Ordkunskap Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Alice josefsson Författar - & bokprojekt, 8A 2011.
Berättelser – det stora nordiska kriget Fånge. Hela dagen hade vi stridit vid Poltava. Ryssarna gjorde anfall på anfall mot våra ställningar. Krutröken.
C. S. Lewis.
Den magiska dörren.
Referat Hur och mall.
Sveriges första kvinnliga nobelpristagare
Norge.
Grej of the day Ledtråd: dagbok, gömd.
Det va en gång en katt och hund del 1
Kleopatra (69 f.Kr-31 f.Kr).
Utveckla skrivandet.
Lorem Ipsum, andra fristående delen i romansviten om skuld, försoning och återhätmning. Vi följer karaktärerna från ”Ingmar Bergman kände aldrig skuld”.
En författare som blev en svan
En dynamisk matresa Carola Lind. En bok med 9 recept per dag. Totalt 63 recept, från billigt och lätt till lätt men lite dyrare.
Norge.
Skapande skola Kyrkskolan. Pengarna som tilldelats Kyrkskolan har använts till författarbesök. År 1-3 har haft besök av Helena Bross vid två.
LEDTRÅD En strålande person.
Renässansen WILLIAM SHAKESPEARE MACBETHMYTEN LEONARDO DA VINCI
Rihanna.
Veckans fördjupning handlar om en känd barnbok som görs om i en serietidning. Kan du gissa vilken bok det är? Lös rebusen för att få en ledtråd.
Språkhistoria 3.
Textbindning ett steg vidare från meningsbyggnadsövningarna.
”Jag skriver icke för att heta poet, jag skriver för att slåss”
Gunilla Bergström är författare till alla böcker om Alfons Åberg.
Astrid Lindgren.
Presentationens avskrift:

Herbjørg Wassmo

Fakta om författaren Herbjørg Wassmo är född 1942 på Skogsøya i Øksnes kommun i Nordnorge.

Som barn ville Wassmo bli bildkonstnär, men utbildade sig ändå till lärare. Hon skrev dikter redan som barn, men skoluppsatserna var full av stavfel. ”Jag har aldrig tyckt att det är nödvändigt att skriva grammatiskt korrekt”, har hon sagt. Wassmo arbetade som lärare i många år och hade bara haft skrivandet som hobby när hon 1976 debuterade med diktsamlingen Vingeslag.

Så småningom tog skrivandet allt mera tid och Wassmo sade upp sig från lärarjobbet och började studera litteraturvetenskap vid sidan av skrivandet. Sitt genom brott fick Wassmo med sin första roman, publiksuccén Huset med den blinda glasverandan år 1981. Boken är den första i trilogin om flickan Tora. De två andra delarna heter Det stumma rummet och Hudlös himmel. Hudlös himmel fick Nordiska rådets litteraturpris år 1987. Många andra av hennes böcker har prisbelönats. Hon är översatt till 14 språk.

Trilogin om Tora

Trilogin om Dina En annan trilogi, som hör till Wassmos mest kända verk, är Dinas bok, Lyckans son och Karnas arv. Dinas bok blev filmen I am Dina år 2002 med Marie Bonnevie och Gérard Depardieu i huvudrollerna.

De två tydligaste röda trådarna i Wassmos produktion finns i båda trilogierna: kvinnoperspektivet och den nordnorska verkligheten. Handlingen i Huset med den blinda glasverandan är förlagd till området Vesterålen, norr om Lofoten i Nordnorge. Romanen utspelar sig på 1950-talet och huvudpersonen Tora är en ”tyskunge” – d.v.s. att hennes biologiska pappa är en tysk soldat som varit i Norge under kriget.