Varför finansiell samordning?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

23 april 2014 Om Arenasamverkan i GGVV
Samordningsförbundens uppdrag och organisering
Brukarfokus i biståndshandläggning
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Innehåll Tidig Bedömning och Fortsatt Bedömning
Träning ger färdighet!.
Elevinflytande i planeringen av undervisningen
I Ledningssystem för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess i VGR anges att: Regionens verksamheter ska ha en aktiv roll i en kring individen.
(Underlaget till dessa bilder är hämtade från OH- bilder från regeringskansliet, socialdepartementet) Finansiell samordning inom rehabiliterings-området.
Samverkan - grundläggande begrepp och struktur i samverkan
Forskning och utveckling/innovation i Norrbottens kommuner
Projekt ”Barnets rättigheter i vårdnadstvister” Projektet drivs i samarbete med Socialstyrelsen, FoU i väst GR, regionförbundet i Örebro och sex kommuner.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Samverkan i partnerskap vid psykisk ohälsa !? 27 januari 2012 Birgitta Johansson Huuva Psykiatridirektör.
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Framtidsspåret.se ett steg framåt……...
Välkommen till ESF:s seminarium
Ramverk för patientmedverkan
Försäkringskassans roll i samverkan
Finansiell samordning – för vem ger det resultat ?
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Aktivitetsersättningen I november 2010 uppbar personer ersättningen. År 2007 var det personer. Psykisk funktionsnedsättning är den vanligaste.
Samordningsförbundet
Från webbenkät till internat. Webb enkät om förslag på mått -Cirka 250 sakkunniga ombads svara -Öppen att besvara mellan 3 okt och 5 nov -Sammanlagt inkom.
Finansiell samordning Trollhättan 20 februari 2015.
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
AT-utbildning februari 2014 Försäkringskassans ansvar och uppdrag i sjukförsäkringsprocessen Camilla Nohammar, Försäkringskassan.
Utveckla samverkan och kunskap om psykisk ohälsa
Regionala samrådet Direktivet Utbildnings- och insatskedjan
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar
Vad, hur och varför samverkan? Resultat !?
Lärande utvärdering genom följeforskning
Gemensamma mål för samverkan Strategigrupp äldrevård Samverkansrutiner - primärvård, sjukhus och kommun Habo kommunMullsjö kommun.
Överenskommelsen inom integrationsområdet Uppsala 30 september 2014 Julio Fuentes Organisationsrepresentant Styrgruppen.
Varför Samverkan? Många med offentlig försörjning Problemen kräver helhetslösningar myndigheten äger del- lösningar Nya behov – integration.
Kvalitetsutveckling - administrativa processer
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan
Samverkan är inte ett tillstånd som går att uppnå vid ett givet tillfälle utan en ständigt levande process som varje dag måste erövras, etableras och ständigt.
Utgångspunkter och förhållningssätt Djurönäset 15 april 2015
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Finansiell samordning
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Delat beslutsfattande  Delat beslutsfattande är en evidensbaserad metod vilket innebär att den har funnits ha vetenskapligt stöd  Metoden har visat ge;
Förstudie om gemensam insatsmarknad i Nacka. Bakgrund och syftet med förstudien Nacka kommun och Arbetsförmedlingen Nacka Värmdö har under flera år har.
Samarbete i teamet och ett rehabiliterande synsätt i myndighetsutövningen IngaLill Karlström, Östersunds kommun. E-post:
Presentationstitel Månad 200X Sida 1 SamPlan För de som saknar sjukpenninggrundande inkomst Syftet med projektet är att utveckla och pröva en modell för.
TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD. Bakgrund till Mottagningsteamet - Behov av insats, där parterna samverkar i gemensam lokal. - Individen ska inte behöva besöka.
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar #grundSoL Introduktion till gemensamma grunder för samverkan.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Samhälle Mål: ”Gotland erbjuder hög livskvalitet med social rättvisa, inomregional balans och en hållbar tillväxt som gör att människor vill bo och verka.
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar Modul 02: Aktörer och deras roller och ansvar #grundSoL.
Ramverk för patientmedverkan
Operativ personal från:
Samordningsförbund En egen juridisk person
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
Välkommen till Baskurs ”Riskbruk, missbruk och beroende”
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Varför en satsning på psykisk hälsa?
Samordningsförbundet Göteborg Hisingen/ DELTA
Utvidgad SIP – ”Jobb SIP” Samordnad individuell plan
Syfte, målbild och värdegrund för Närvårdssamverkan Södra Älvsborg
Utvidgad SIP Samordnad individuell plan
Samordningsförbundet Göteborg Hisingen/ DELTA
Inkluderande rehabilitering
Politisk samverkansberedning för hälsa, vård, omsorg och skola
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
VärNa modellen – att mäta och styra samverkan
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Presentationens avskrift:

Varför finansiell samordning? Vilket problem skall Vi hantera? - Individers behov av rehabilitering tillgodoses inte - Samhällets resurser används inte kostnadseffektivt

Varför är det så? Rehabiliteringsansvaret är uppdelat på flera aktörer Oklart ansvar Gemensamma metoder saknas Olika mål för myndigheterna Informationsbrister mellan myndigheter Ekonomiska incitament saknas

Försäkringskassa Arbetsförmedling Kommun Landsting Budget och redovisning i myndigheter Samordningsförbund Budget och redovisning i ett samordningsförbund

Vad säger lagen? Motiv och syfte Finansiell samordning mellan olika aktörer inom rehabiliteringsområdet ska underlätta en effektiv resursanvändning. De samordnade resurserna ska användas för insatser som syftar till att den enskilde ska uppnå eller förbättra sin förmåga till förvärvsarbete.

Vad säger lagen? Målgrupp Människor som är i behov av samordnade rehabiliteringsinsatser för att uppnå eller förbättra sin förmåga till förvärvsarbete. Cirka 5 procent av befolkningen i arbetsför ålder.

Vad säger lagen? Åtgärder Finansiering av insatser inom de samverkande parternas samlade ansvarsområde med syfte att återställa eller öka den enskildes funktions- och arbetsförmåga. Viktigt att även förebyggande åtgärder kan komma till stånd inom ramen för den finansiell samordning

Vad säger lagen? Ledningen för den finansiella samordningen En gemensam och självständig beslutsfunktion: • Samtliga parter är representerade (medlemmar i förbundet) • Fattar beslut i eget namn • Kallas Samordningsförbund

Vad säger lagen? Samordnings förbundets uppgifter - Besluta om hur tillgängliga medel skall användas - Besluta om mål och riktlinjer - Finansiera de rehabiliteringsinsatser som d e samverkande parterna tillhandahåller - Stödja samarbetet mellanparterna - Svara för uppföljning och utvärdering - Upprätta budget och årsredovisning Ej fatta beslut som avser myndighetsutövning.

Vad säger lagen? Samverkansparternas uppgifter Beslutar om insatser till enskilda personer. Samverkansparterna behåller sitt rehabiliteringsansvar för den enskilde. Myndighetsutövningen ligger kvar på respektive part.

Samordningsförbundets ledamöter De skall kunna anlägga en helhetssyn på de frågor samordningsförbundet har att ta ställning till. De måste ha förmåga att höja sig över ett sektoriserat tankesätt och se till de syften och motiv som ligger bakom den finansiella samordningen.

Arbetssätt inom DELTA

Vad har vi gjort? Kartlagt behov Förslag beretts i gemensam beredningsgrupp Organiserat verksamheter utifrån behov Samlokaliserat myndigheter Förstärkt med kompetens Utvärderat – verksamhetsutveckling Implementerat arbetssätt och synsätt

Lokala behov fångas genom … Kartläggning - Stadsdelar / Hisingsgemensamt - Tvärsektoriellt och Tvärprofessionellt - Gemensam beredning Ansökan

Ansökan IDÉ – FASEN 1. UTGÅNGSPUNKTER 2. MÅL 3. BEHOVSGRUPP 4. AKTIVITETER

Ansökan ANSÖKAN 5. PROJEKTSTYRNING - ORGANISATION 6. PROJEKTETS RELATION TILL ANDRA VERKSAMHETER 7. RESURSER 8. TIDPLAN FÖR PROJEKTET 9. HUR UTVÄRDERAS PROJEKTET 10. HUR IMPLEMENTERAS VUNNA ERFARENHETER KONTAKTPERSONER

Samordnings-förbundet Organisationsschema Arbets-förmedlingen Kommun Landsting Försäkrings-kassa Samordnings-förbundet Tjänsteman Berednings-grupp Aktiviteter Aktiviteter Aktiviteter Aktiviteter

Vad är ansvarig tjänstemannens roll? Har ansvar för beredning av ärenden tillsamordningsförbundet Ansvarar för verkställande av beslut Är sammankallande i beredningsgruppen Företräda samordningsförbundet på tjänstemannanivå

Vad är beredningsgruppens roll? Utgör ett stöd för den ansvarige tjänstemannen Återföra information från samordningsförbundet och beredningsgruppen till den egna organisationen Skapar förutsättningar för samarbete mellan handläggare där samverkan behövs Identifierar behov av samverkansinsatser Skapar förutsättningar för implementering i den egna organisationen

Medel kan ansökas för Testa och pröva nya professioner/tjänster, arbetssätt/metoder och organiseringar som inte finns idag. Kostnader som möjliggör och bidrar till att samverkan kan utvecklas ex lokaler, samordnare, administration osv. Tjänster som innebär att det finns en samverkanskostnad i förhållande till ordinarie verksamhet.

Teamarbete Team Gemensam planering Gemensamt Gemensamma synsätt metoder Gemensamt synsätt Team som möter individen I samma lokaler Samlad kompetens Gemensam tid

Samarbeta Job ready Traditionellt Arbetsför DELTA Anställningsbar Fysisk, social, psykisk/ intellektuell förmåga DELTA Anställningsbar Yrkeskomp, språk, Social komp, ålder

Helhetssyn Förmåga att se individens samlade behov Förmåga att se den egna myndighetens insatser i förhållande till andras Förmåga att förstå egna arbetsuppgifter i förhållande till andras Förmåga att uppleva ett meningsfullt sammanhang

Hur utveckla en helhetssyn? Gemensamma mål Samlokaliserade Tar tid Stöd - professionellt - processtöd

Ett gemensamt välfärdsarbete – Ledningens roll Reguljär verksamhet Centralt styrt Sektoriellt organiserad Lokalt styrd Gemensamt organiserad

Ledare i samverkan Utveckla och stöd effektiva processer och strukturer för samverkan Hantera konflikter som kan uppstå mellan olika intressen, värderingar och kulturer Hantera skillnader i makt och inflytande mellan organisationerna Hantera situationer dör det råder brist på förtroende och dubbla lojaliteter

Ledarskap i samverkan Arbetssätt Nya metoder Samlokalisering Gemensam handlingsplan Kollektiva minnen Gemensam beredning Gemensam utvärdering Processtödjare

Organisation Gemensam budget Mål Styrgrupp Teamarbete Samordnare

Mall för självvärdering Projektets förutsättningar Hur drivs processen? Resultat/ Effekter DELTAGARNA PERSONALEN ORGANISATIONEN

Vad man gör? Hur man gör det? Varför man gör som man gör? Reflektion kring: Vad man gör? Hur man gör det? Varför man gör som man gör?

Erfarenheter av finansiell samordning För individen - respektfullt bemötande - adekvata åtgärder - delaktighet i rehabiliteringen

Erfarenheter av finansiell samordning Personalen - meningsfullhet - minskad frustration - kompetensutveckling

Erfarenheter av finansiell samordning Samhället - förkortad rehabiliteringsprocess - minskade väntetider - tydligare ansvarsgränser

Förutsättningar för implementering Förstå Kunna Vilja

Implementeringsalternativ Fullständig implementering Det första alternativet innebär att en aktivitet i sin helhet tas över av den ordinarie organisationen både vad gäller ansvar och finansieringen. Delad implementering Det andra innebär att hemmaorganisationerna tar över ansvar och finansiering till vissa delar av aktiviteten medan resterande del av aktiviteten bibehålls med fortsatt finansiell samordning.    

Implementeringsalternativ Strukturell implementering Det fjärde innebär att bibehåller aktiviteten i nuvarande form och fullt ut fortsätta en gemensam finansiell samordning. Professionell implementering Det tredje innebär att man inom en aktivitet har tagit fram nya arbetsmetoder och förhållningssätt som är applicerbara på övrig verksamhet. I dessa fall innebär implementeringen att kunskaperna kan spridas till liknande verksamheter i berörda organisationer.

Samverkan är inte ett tillstånd som går att uppnå vid ett givet tillfälle utan en ständigt levande process som varje dag måste erövras, etableras och ständigt underhållas. (Samverkansutredningens betänkande SOU 2000:114)