Varför byta till RH 2000? RH 2000 har en väsentligt högre noggrannhet och kvalitet än föregångarna RH 70 och RH 00, vars primära syfte var den småskaliga.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Fallgropar Omärkta planer, ritningar och kartor
Advertisements

ÖPPET KÖP BYTESRÄTT Ingen lag!
Samverkansprojektet Svensk geoprocess
Framtidens detaljplaner Vad görs för att möta kraven?
Magnus Ivarsson Kvalitetssamordnare
Nyttorealisering på 10 min
Via SMS så får du erbjudande om nya vikariepass, kan acceptera eller avböja dessa erbjudanden, eller blir direktbokade på pass. Förfrågningarna besvaras.
En översyn av riksintressen pågår
Välkommen till en dag då vi skall låta tanken flöda fritt för att få informationen att flöda i planeringsprocessen.
Fråga: I kommuner som använder system RT R10 5 gon V, hur skall utcheckning och nätverks-RTK utföras? Svar: Hanteringen är olika före och efter Lantmäteriets.
Information Informera genom besök på kommunala enheter m m samt info via mail till företag, konsulter m fl. Gör en utskickslista med noteringar om mottagarbekräftelser.
G I S Strate Kan GIS löna sig? 3.
Geodesi 2010 För en hållbar Geodetisk Infrastruktur RH 2000 ger nytta! Några exempel.
Janos Böhm Kartdagarna och GIT-Mässan mars, 2012
Släntbeteckningar kan behållas
Byte av höjdsystem till RH2000
Ansökan Sinnescentrums FoU medel
ERGONOMI Vad är det?.
Referenssystem för GPS
Lokal mätning i de nya referenssystemen
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
Nyttobeskrivning för pågående gemensamma IT-insatser i VG
Dokument- och ärendehantering
Sveriges kommuner och Lantmäteriet i tajtare samverkan Svensk geoprocess bidrar till effektivare informationsförsörjning med enhetliga geodata.
SVERIGES NYA HÖJDSYSTEM
Samverkansprojektet Svensk geoprocess Intensifierad samverkan mellan kommunerna, SKL och Lantmäteriet för att förenkla för så många som möjligt med en.
Basgenomgång Vilka objekt i basen/filen ska ha en höjd? Dessa bör listas inför omräkning. Utjämnade höjdfixar som ej ska ha skiftkorrektion skiljs ut.
Ofta förekommande frågor
Nya PBL ett instrument för hållbar utveckling av din kommun ?
Ny nationell höjdmodell över Sverige SweDEM
Introduktionskurs för användare Del 1
Hållbara stomnät- finns de?
Kvalitet – En förutsättning för driftsäkerhet Per Wikström DC-SYD 25 april 2013.
Införande av RH 2000.
Nore Eriksson, GIS-Väst ADRESS Ca 80% av alla beslut i en kommun har någon form av geografisk koppling Efter det egna namnet är adressen den viktigaste.
Vad har NNH använts till? Resultat från nationell inventering
SWECO VBB SWECO Konsultföretag med ca 4200 medarbetare VBB
Socialinvesteringsfond Norrköpings kommun
Behörighet som mätningsman
Rollfördelning i funktionärsbåset Vem gör vad i Danicahallen.
INNEHÅLL Vad är en biotopdatabas? Varför behövs den? Vad gör projektet idag och vad är målet?
Sveriges Kommuner och Landsting är kommunernas förbund för gemensamma frågor. När SKL drog ner resurserna gick kommunerna själva in med pengar för insatser.
Globalt, t ex Google Earth EU, INSPIRE Nationellt, Geodatrådet och Geodataprojektet Regionalt, t ex Geodatacenter Skåne Lokalt, kommunalt Infrastrukturer.
Assistanskommittén – bred översyn av personlig assistans för vissa personer med funktionshinder.
Geografiskt referenssystem, Nuläge och framtid
Nya föreskrifter och allmänna råd
Nationell taxa PM den 6 november Varför ändra? Patienterna Saknas öppen kvalitetsredovisning, stödjer inte vårdkedjan, stödjer inte teamarbete EU-rätten.
1 Enhetligt nationellt referenssystem. 2 Nya krav på referenssystemen Visionen om en nationell RTK- tjänst som ger en hög noggrannhet direkt i det lokala.
Från mode och trend till ett balanserat strategibeslut: Outsourcing - Abrahamsson, Andersson & Brege Jenna Brandon, Sofie Flint, Madelene Görs, Linnea.
LFA Steg 1: OMVÄRLDSANALYS
Presentation vid Internrevisionsdagarna
HÖJDMÄTNING MED GPS Mikael Lilje Lantmäteriet
RH2000 i Göteborg och i regionen
TEKIS -TRANS TOPOBASE NDRK Modul för Gränssnitt 2000 i Topobase 2008  Gränssnitt 2000 är ett sammanhållet koncept för utbyte av geografisk information.
BYTE TILL SWEREF 99 Mikael Lilje, Lantmäteriet
Referenssystem och GNSS i praktiken
BILD 1 1. Frågeställningar - underlag för diskussion med offentliga myndigheter Hur ser arbetskraftsförsörjningen ut i er kommun under de närmaste 20 åren?
Transformationer från SWEREF 99 till andra system
Referenssystem och mätning med GNSS
Användarseminarium Bispgården 8 april 2008 Mätning i SWEREF 99.
Nordost-RTK Användarseminarium Piteå 1 februari 2007 Referenssystemfrågor Bengt Andersson Lantmäteriverket - Geodesi
Användarseminarium Ost-RTK Växjö, 1 september 2005
Synpunkter, klagomål och beröm
MÅSTE MAN SPARA ALLT? -Gallra i samlingarna. Det här tänker jag prata om… Gallra i de befintliga samlingarna Hur man kan tänka kring insamling och gåvor.
Frågor och svar Svensk e-legitimation VästKom
TMALL 0141 Presentation v 1.0 Webinarie - Hastighetsdata 2016 Emma Klasson
Ny Nationell Höjdmodell (NNH). Laserskanning (LiDAR) Graphics: DN/Stefan Rothmaier Aerial photo 3D-model of same area New DEM for Sweden.
Nätverksträff Linda Strand-Lundberg Lotten Hultgren Viklund
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
Samordnad utveckling för god och nära vård
Presentationens avskrift:

Varför byta till RH 2000? RH 2000 har en väsentligt högre noggrannhet och kvalitet än föregångarna RH 70 och RH 00, vars primära syfte var den småskaliga kartläggningen och ej kommunala tillämpningar. Datautbyte mellan kommuner, statliga myndigheter/verk och privata företag underlättas. Mindre risk för missförstånd om alla relaterar till samma höjdsystem. Finns två eller flera höjdsystem i kommunen idag, vilket kan krångla till det och leda till sammanblandning? Tillgång till NNH (Nya Nationella Höjdmodellen), som enbart levereras i RH 2000 för en ringa kostnad, ger möjlighet att: * framställa terrängmodeller * generera höjdkurvor av god kvalitet och där stereokartering inte ”når” ner till marken, för t ex detaljplaneläggning eller planering av lednings- dragningar m m. * utföra översvämningsanalyser där det tidigare inte varit möjligt Finns kompetens och erfarenhet om stomnät ännu kvar i kommunen är det mycket viktigt att ta tillvara denna för ett byte till RH 2000.

Varför byta till RH 2000? Geoidmodellen Swen 08_RH 2000 i GNSS-mottagare ger bättre mätresultat och underlättar mätningsarbetet. Risken för missförstånd och fel när konsulter anlitas minskar om endast ett höjdsystem förekommer i landets kommuner. Då behöver de inte växla mellan olika höjdsystem och ändra inställningar i GNSS-mottagarna. Risken för felaktiga höjduppgifter minskar i en krissituation om alla använder RH 2000. Digitala data är svåra att märka med höjdsystem. Risken för missförstånd i dialog mellan kommun, konsult och tredje man minskar om endast ett höjdsystem (RH 2000) används. Mer och mer höjddata samlas in och lagras för 3D-kartor. Kostnader för hantering av olika höjdsystem, teknisk kompetens och pro- gramvaror minskar när ”onödigt” dubbelarbete försvinner. Landhöjningen gör att äldre höjdsystem sällan relaterar till havsytan numera. Lantmäteriet stödjer kommunerna med råd och beräkningshjälp.

Hur ser det ut idag i kommunen? Finns det ett höjdnät eller flera? Finns gamla mätprotokoll kvar? Finns det en eller flera baser som ska räknas om i kommunen? Vilka berörs av höjduppgifter i kommunen? Finns kompetens i kommunen om stomnät ,kartor, baser/filer m m eller anlitas konsult? Är befintliga kartor och handlingar märkta med det höjdsystem och koordinatsystem de är upprättade i?

Hur ser det ut idag i kommunen? Finns brickor eller dylikt, med gamla höjd-uppgifter för höjdfixar, uppsatta i terrängen eller på byggnader m m? Dessa bör tas bort eller slipas över. Risken för missförstånd är annars stor. Finns sådana fysiska höjduppgifter även på VA-sidan eller hos andra enheter? Införskaffa en slipmaskin.

Är det komplicerat att byta? Lantmäteriet ställer upp med information och stöd samt beräknings-hjälp, eftersom det är ett riksintresse att alla går över till RH 2000. Många kommuner har redan bytt och har tips och råd att dela med sig av. Att vara noggrann är A och O! Alla kartor/handlingar/baser/filer måste ha angivet höjdsystem, även det vi tar emot från t ex konsulter. Lägg stor vikt vid information till alla berörda, framförallt bygglov-handläggare och VA-ingenjörer, som under övergångsperioden mellan gammalt och nytt höjdsystem måste vara observanta på höjduppgifter. Nej, det är inte så komplicerat att byta om man bara är noggrann!