Ledarutveckling över gränserna 2012/2013

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Brukarenkät Måltidssituation. Vilken avdelning bor du på? Avdelning 1.Sparven2(9%) 2.Vargtass2(9%) 3.Blåklockan2(9%) 4.Lindorna2(9%) 5.Skogsstjärnan2(9%)
Advertisements

Samtala om böcker.
Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap
Coachande ledarskap som mentor
Behandlingsfas 1, hjälpmedel
Det problemorienterade föräldrasamtalet Hur reagerar du själv när du ska få veta något jobbigt?  Ni kan till exempel föreställa.
Patient- och anhörig perspektiv på heldygnsvården, avdelning 1
… som skulle arrangera en löptävling.
Gun Frödemo - kurator Studenthälsan.
KOLLEGIAL HANDLEDNING REFLEKTION TILLSAMMANS I ARBETSLAG
Resultat Det som framkom i mätningarna var att aktiviteter som är omtyckta (bl.a. musik, gymnastik) av boende gör att fler stannar kvar i salongen och.
Vad säger lagen? – om projekt När barn är anhöriga
Att leva med multipel skleros
HAKIR (handkirurgiskt kvalitetsregister) Ett samarbete mellan Södersjukhuset AB Linköpings Universitetssjukhus Skånes universitetssjukhus i Malmö Uppsala.
Ledarutveckling över gränserna
Patientenkät sommaren -13
KKME – Livsfrågor Oktober 2007
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Källbystugans kvalitetsarbete
Nuläges Analys - utse en bordsvärd - utse en tidshållare - utse en sekreterare Runda Vilka framgångar ser du att ni redan har gjort i i ert projekt? Vilka.
Utvärderingens resultat. Både förutsättningar och individuella aspekter har betydelse för hållbarhet • Förutsättningar i form av: • krav i arbetet • relation.
1) Ni har kommit överens om att barnet ska ta bort sin tallrik från bordet efter måltider. Det går bra ibland och ibland inte. Den här gången går ditt.
Bidrar en integrerad vårdmodell till personcentrerad vård ? sjuksköterskors erfarenheter från en onkologisk klinik Anki Delin Eriksson.
Kristina Ekbom KEFU-dagen Min väg tillbaka Hur filmen kom till om att vara patient inom rättspsykiatrin och ett vårdutvecklingsprojekt som växte.
Kommunen, en attraktiv arbetsgivare
Så gör du.  Namn  Arbetsplats/Yrke  Fritidsintresse   En bra bok/film 5 SNABBA Kaffe – The Bil –
Psykisk ohälsa och arbetsmiljö
Förra måndagen gick vi igenom:
– Anette Blomqvist – Ulrica Larsson – Erik Westerlund – Ledarskapsutveckling över gränserna Case Högsby kommun.
Om jag hade möjlighet att fånga regnbågen hade jag gjort det för din skull och delat dens skönhet med dig.  
Ingrid Svensson, Eva Horneij Inquiry-based learning ( IBL) - En pedagogisk metod som stimulerar till nyfikenhet och gränsöverskridande lärande”
Brukarenkät IFF Brukarundersökning individ, familj och funktionshinder (IFF) hösten Sammanlagt svarade 185 brukare på enkäten. För IF så var.
Malin Junerfält Mitt Syslöjdsarbete.
Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa
Projektet IT-coacher 2013 Enkäter angående intresset av IT-utbildning för seniorer gjordes i kommunerna Lidköping, Götene och Munkedal. De som svarade.
Att samtala med ungdomar om tobak
DAGENS DIKT I dag är det måndag och det är mulet - men inte så kallt.
Växjö 1 Gustav, Petra, Christer, Pernilla, Elisabeth
+ stadsplanering Dansande robot!. + Motivering Vilken plats valde du, och varför?
Eva de Fine Licht Konsultationsinternat Ulricehamn april
Klicka här för att ändra format Klicka här för att ändra format på bakgrundstexten – Nivå två Nivå tre – Nivå fyra » Nivå fem 1 Frågor för god vård i samband.
RIALTO Jenny Alvolin Barn- och ungdomsombud Broschyren: Kartläggning av barnets förmågor och behov. Underlätta för barnets vistelse i fsk/skola.
Energi- och klimatseminariet uppföljning 2014 Kerstin Angberg-Morgården, 11 juni 2014 Energisamordnare på Länsstyrelsen Dalarna.
Att sälja Lions Quest-kurser till skolor /14.
Vilket stöd kan IPS-modellen erbjuda
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
Arbetsförmedlingens insatser för dem som deltagit i programmet arbetslivsintroduktion Siri Persson Avdelningen Rehabilitering till arbete, Strategienheten.
Att inleda och avsluta en berättelse
DEN MAGISKA DÖRREN.
Lönesamtalet.
Brukarundersökning individ- och familjeomsorg Resultat från pilotundersökningen hösten 2014 Sveriges Kommuner och Landsting, SKL Rådet för främjande av.
Ingrid Lindberg, Elin Carlson och Stefan Frisk Medicinkliniken Eksjö
Medarbetarundersökning 2012
Diskussionstillfälle 4
Idrottspsykologi.
Undvik intervjumissarna
Vad är det styr hur du mår på din arbetsplats?
Välmående ledarteam Tomas Ekeberg & Cecilia Blanckert
Vad är hälsa? MÅ BRA MÅ DÅLIGT Verklig ohälsa Upplevd hälsa AVSAKNAD
Nonviolent Communication
Elev loggbok.
Resultat: Under de två veckorna med schemalagda promenader har de utförts 10 dagar av 14. Välbefinnandekurvan hos de boende visar på en minskad oro och.
Utvärdering av workshop - Future Living Vilken grupp tillhörde du? NamnAntal% Byggteknik & Affärsmodeller för framtida bostäder 637,5 Energi och flödeseffektivitet.
SAMTALSMETODIK – HUR NÅR JAG FRAM OCH SKAPAR KONTAKT.
Inspektioner vid akutmottagningar i Värmland och Gävleborgs län
Nuläget i Älvkarleby kommun
Lotsteamet som funktion och dess framtid
Presentationens avskrift:

Ledarutveckling över gränserna 2012/2013 Ulrica Larsson Hultsfred Pernilla Begu, Vimmerby

Uppföljning av projektet upprepad korttidssjukfrånvaro i Eksjö kommun Hur har projektet uppfattats ur de korttidssjukskrivnas perspektiv?

Bakgrund, Personalchef Anders Nermo PA-konsult Nathalie Nilsson Eksjö kommun upplevde att man hade ett högt antal personer med korttids-sjukfrånvaro. Eksjö kommun startade ett projekt augusti 2012 för att arbeta med att förändra situationen.

Vid projektets start hade 120 personer fler än sex sjukdomstillfällen under en tolvmånadersperiod.

INSATSER: Projektledaren hade samtal/intervjuer med i stort sett samtliga som hade hög korttidssjukfrånvaro Återkoppling till cheferna

Stöd till cheferna Akuta insatser Inbjudan till inspirationsseminarium kring kost, hälsa och mental träning.

Intervjuer med personer som i en del av sin rehabilitering ingått i projektet.

Hur har du upplevt projektet? Vad var positivt/negativt? + Samtalet var positivt Bra att få ett annat tänk Bra att man tar tag i det och får chans att ändra ett beteende Tydlig förklaring vad projektet skulle gå ut på - Till en början var det ”taggarna ut”. ”Vad har jag gjort?” Inget samtal med chefen Saknar information om projektet Det kändes som att chefen ”lämnade över”

Hur upplevde du samtalet/intervjun? Bra att tala med en neutral person Jag blev sedd och lyssnad på. Man fick sätta ord på sin arbetssituation. Man fick reflektera över sin egen frånvaro. En skjuts att tänka över sin situation

Gjordes akuta insatser för att hjälpa dig? Nej Fick samtalsstöd Läkarundersökningar Försök till förbättringar av arbetsmiljö genom att ta in ingenjör från Previa

Vad har du för tankar kring de inspirationsföreläsningar som du kommer att erbjudas? Jag känner inte till att föreläsningarna är riktade bara till de som ingått i projektet. Bra så länge man har möjlighet att gå. Bra att man kan få det som kompetensutvecklingstid. Bra men ibland svårt att få tid att gå dit. Det är ingenting för mig. Jag vet redan hur man ska leva. Det är inte hur jag lever som är problemet utan den fysiska och psykiska miljön på min arbetsplats.

Vad vill du se för fortsättning? Jag vill ha en återkoppling. Hur gick det med projektet? Hur tänker man på mina svar som jag gav i intervjun. Förändras något på min arbetsplats? Det behövs ingen fortsättning. Jag har lagt det bakom mig. Ett uppföljningssamtal där man undersöker nuläget vore önskvärt.

Hoppas att projektet fortsätter och att man samtalar med den som är sjukskriven. Jag hade ingen aning om att arbetsgivaren skulle ta tag i min sjukskrivning. Det har aldrig hänt tidigare. Jag trodde det här projektet var kommunens sätt att ”rycka upp sig”.

Vad kunde ha gjorts annorlunda? Tidig återkoppling Vad erbjuds för att vi ska kunna må bra? Politiska beslut påverkar vår arbetssituation och är svåra att påverka. Hur kommer mina synpunkter fram till våra politiker? Chefen borde involveras mer i projektet

Tydligare information från arbetsgivaren kunde givits innan man blev kallad till intervju. Valfri friskvård (inte bara simning) Chefen kunde ha tagit tag i problemet. Kommunen borde utveckla rutiner för hur man ska ta hand om sin sjukskrivna personal.

Slutsats Från arbetsgivarens sida har projektet lett till en minskad sjukfrånvaro vilket ger både en kvalitetshöjning och en kostnadsminskning. Juli 2012 Juli 2013 Antal personer med korttidssjukfrånvaro 123 101 Antal sjukdagar 4881 4230 Kostnad korttidssjukfrånvaron 3 100 000 2 500 000

Från de korttidssjukskrivnas sida har projektet upplevts positivt Från de korttidssjukskrivnas sida har projektet upplevts positivt. Man känner att man blivit sedd och lyssnad på. Chefen borde varit mer involverad både före, under och efter projektets gång. Uppföljning av projektet önskas.

Framåtblickar: Viktigt att redovisa vad projekt går ut på Viktigt att återkoppla Viktigt att involvera cheferna mer Viktigt att fortsätta se och höra sin personal