Provbetyg – Slutbetyg Likvärdig bedömning? En statistisk analys av sambandet mellan nationella prov och slutbetyg i grundskolan, 1998-2006.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Camilla Wallström Kunskap föds där tanke och känsla möts
Advertisements

Nya skolan till hösten Projektarbete En personlig dator Aktivt lärande
I detta bildspel reflekterar kollegor i olika ämnen tillsammans över språkliga handlingar i klassrummet. Underlag till diskussionen är den uppgift som.
Kort genomgång utifrån grundskolans styrdokument
Från Vasatid till Vasalopp Lpp Historia åk 5, Vasatiden
Välkomna till information kring betyg och bedömning
Förstå, jämföra och föreslå åtgärder Centrala begrepp.
SCB i Almedalen 2012 Statistikens betydelse för samhället
20 år med förändringar i skolan: Vad har hänt med likvärdigheten?
Betyg i årskurser där man ej haft undervisning i ett ämne
Välkommen till Vikenskolan
Långtidsarbetslöshet och arbetslöshetstider i ett konjunkturperspektiv
Elever med utländsk bakgrund -
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Mål och betygskriterier
Våren 2009 Beskriv ett land Mathias Ahrn Jan-Eije Hammaräng.
”Likvärdig utbildning i svensk grundskola?” (Skolverket/Sverker)
Inklusion av placerade barn Nyborg 28 augusti 2012
- Konsten att ge feed-back
Välkommen till kursen i Statistik och geometri!. -Vad är matematik? -Vad är uppdraget? > Förmågor och centralt innehåll i Lgr11 -Varför och hur den här.
Upphandlingsbyrån Umeå kommun
Planering.
Svenska p Svenska p.
Läroplansträff Välkomna. Dagens arbete Björkbackaskolan presenterar sitt framgångsrika arbete med lärandeuppdraget Bedömning för lärande -
Höstbetyg 2013 årkurs 9. Information Resultatet redovisas för de kommunala skolorna och de nyckeltal som redovisas: Genomsnittliga meritvärde Från och.
Hej och välkomna!.
1 Kommentarer ”Lika skola med olika resurser?” Peter Fredriksson IFAU.
SKOLAN, PISA OCH FÖLJDER AV EN MARKNAD ALMEDALEN 2014 GUNNAR BERG K G KARLSSON MAGNUS OSKARSSON MITTUNIVERSITETET.
Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det nionde skolåret
Hovstaskolans styrdokument
Kvalitetsarbete i korthet – varför, vad och hur?
1 Mål och betyg. Samhällets målsättning och lärarens målsättning.
Grundskola Elever 2013 Grundskoleenkät - Elever ( per klass)
1 Vad visar PISA -undersökningarna? KEFUDAGEN Den 4 juni 2013 Anita Wester, Skolverket OH-mallen.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
/X Regelbunden tillsyn höstterminen 2009 Skolinspektionen bedömer att det kvalitetsarbete som bedrivs har en god struktur och är kopplat till.
Syftet med rapporten Belysa likvärdighetens utveckling utifrån olika indikatorer Diskutera orsaker till utvecklingen Analysera konsekvenserna för likvärdigheten.
Grundskola Föräldrar 2013 Grundskoleenkät - Föräldrar Enhet:Gillberga skola.
1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Öppna jämförelser Grundskola – Håkan Sörman VD Sveriges Kommuner och Landsting.
Sv/En Media - Jag skriver Mikaela Johansson Robert Klåvus.
Kvalitetsredovisning Resultat för grundskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
Stadsbidrag Läsa-skriva-räkna.
BETYGSKRITERIER I GEOGRAFI
Kvalitetsredovisning Resultat för gymnasieskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
Riktad tillsyn av bedömning och betygssättning
Litteratur.
Grundskola Elever 2013 Grundskoleenkät - Elever Enhet: Gillberga skola.
Formellt, skarpt och snyggt
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Varför IUP och skriftliga omdömen? Varför ny läroplan?
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Förskoleklass, grundskoleutbildning och skolbarnsomsorg Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och.
Källängsråd Föregående protokoll, bordlagda punkter Konstgräs Läromedel Paviljongen 2. Skolans verksamhet - Polisingripandet förra veckan - Betyg.
Kunskaps mål Centralla innehåll Väggen att upp nå målen Bedömning betygsättning Utvärdering Vad är undervisning?
Uttala de flesta svenska språkljuden Bokstävernas namn och ljud (stora och små). Ordbilder på vanligt förekommande korta ord t.ex. jag, och, kan. Läsa.
Resultatsammanställning Västernorrland Skolpresidiet Lars Thorin.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Brukarenkät Tillfrågade grupper och svarsfrekvens Föräldrar i familjedaghem (35% svar) Föräldrar i förskola (74% svar) Föräldrar i förskoleklass.
Begreppet undervisning Utbildning: Den verksamhet inom vilken undervisning sker utifrån bestämda mål Undervisning: Sådana målstyrda processer som under.
”Nu ska ni få visa vad ni lärt er. För att det ska bli rättvist får alla samma uppgift att lösa – klättra upp i trädet!”
Välkommen till svenska 1
Brukarenkät 2010 Till redovisningen:
Svenska som andraspråk 3
LPP i Geografi ht Varför läser vi Vad skall vi gå igenom?
Varför just ämnet fysik?
Begreppet undervisning
Enkät i gymnasieskolan 2015
Arbetsmiljön FB-kvalitet våren 2018 Tage Johansson
Öppna jämförelser – Grundskola 2018
Betyg i moderna språk nu redan i år 6
Betygssättning på högskoleförberedande program i kursen svenska 3
Presentationens avskrift:

Provbetyg – Slutbetyg Likvärdig bedömning? En statistisk analys av sambandet mellan nationella prov och slutbetyg i grundskolan,

Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det nionde skolåret Svenska Eleven skall: – aktivt kunna delta i samtal och diskussioner och sätta sig in i andras tankar samt kunna redovisa ett arbete muntligt så att innehållet framgår och är begripligt, – kunna läsa till åldern avpassad skönlitteratur från Sverige, Norden och från andra länder samt saklitteratur och tidningstext om allmänna ämnen, kunna återge innehållet sammanhängande samt kunna reflektera över det, – kunna läsa, reflektera över och sätta in i ett sammanhang några skönlitterära verk och författarskap med betydelse för människors sätt att leva och tänka, – kunna ta del av, reflektera över och värdera innehåll och uttrycksmedel i bild, film och teater, – kunna skriva olika sorters texter så att innehållet framgår tydligt samt tillämpa skriftspråkets normer, både vid skrivande för hand och med dator, – ha kunskaper om språket som gör det möjligt att göra iakttagelser av eget och andras språkbruk.

Provbetyg-Slutbetyg: Elevnivå •De nationella proven är inga examensprov •Helt naturligt att slutbetyg och provbetyg inte är det samma för enskilda elever •Enskilda elever kan ”underprestera” eller ”överprestera” vid provtillfället

Provbetyg-Slutbetyg: Elevnivå

Provens styrning på elevnivå över tid •De nationella proven inte mer styrande idag än i slutet av 1990-talet.

Relationen provbetyg – slutbetyg: Skolnivå • Viktigt att skilja på elevnivå och skolnivå vad gäller avvikelser mellan provbetyg och slutbetyg • Avvikelser på skolnivå mäts med nettoavvikelser • Nettoavvikelsen = en skolas genomsnittliga avvikelse mellan slutbetyg och provbetyg

Nettoavvikelse: exempel Ex.1: 25% högre, 25% lägre, 50% samma. → Nettoavvikelse = 0 Ex.2: 40% högre, 10% lägre, 50% samma → Nettoavvikelse = +30%

Relationen provbetyg – slutbetyg: Skolnivå

1.Elever från skolor med höga nettoavvikelser klarar sig i genomsnitt sämre i gymnasiet jämfört med elever från skolor med låga nettoavvikelser (givet samma slutbetyg) 2.Elever från skolor med höga nettoavvikelser klarar sig sämre på PISA-testet (matematik) jämfört med elever från skolor med låga nettoavvikelser. Hur vet vi att skillnader i skolors nettoavvikelser verkligen speglar skillnader i betygsättning?

Viktiga slutsatser: • Variationen/spridningen i skolornas nettoavvikelser kan ses som en indikator på likvärdighet i betygsättning mellan skolor • Det finns brister i likvärdigheten vad gäller betygsättning mellan skolor

Hur har likvärdigheten förändrats över tid?

Viktigt Resultat •Likvärdigheten i betygsättning har inte förbättrats, men inte heller försämrats, sedan slutet av 1990-talet.

Vilka är det som får högre slutbetyg än provbetyg? • Det är framförallt elever som ej fått ett Godkänt på provet som får ett högre betyg (G) i slutbetyg • I matematik får drygt 70 % av alla elever som ej fått Godkänt på provet ändå ett G i slutbetyg. • För elever med G eller VG på provet är det ca % som får ett högre slutbetyg än provbetyg (i matematik).

Skillnader mellan ”generösa” och ”restriktiva” skolor •Jämförelse av 2 elever med EUM i provbetyg → Eleven på den ”generösa” skolan har ca dubbelt (2 ggr) så stor sannolikhet att få G i slutbetyg •Jämförelse av 2 elever med G i provbetyg → Eleven på den generösa skolan har ca 6 ggr större sannolikhet att få VG i slutbetyg •Jämförelse av 2 elever med VG i provbetyg → Eleven på den generösa skolan har ca 10 ggr större sannolikhet att få MVG i slutbetyg Exemplet matematik

Vilken typ av skolor är det som avviker mycket?

Sätter konkurrensutsatta skolor högre betyg i förhållande till provbetygen?

•Nej, ingen skillnad mellan skolor i konkurrensutsatta områden jämfört med övriga skolor, vad gäller betygsättning i förhållande till resultaten från de nationella proven.

Sätter fristående skolor högre betyg än kommunala skolor utifrån resultaten på de nationella proven?

• Inga skillnader i något ämne mellan kommunala och fristående skolor utifrån en enkel analys (gäller både 2005 och 2006) • Inga skillnader i något ämne utifrån en flernivåanalys där hänsyn tagits till en del bakgrundsfaktorer (gäller både 2005 och 2006) • Det finns en stor variation i nettoavvikelse bland fristående skolor, liksom bland kommunala skolor. De fristående skolorna skall inte generaliseras.

Varför skiljer sig Skolverkets resultat från Kalibers? •Kaliber tittar bara på de 10 % skolor som avviker mest. •Skolverkets rapport har tittat på samtliga skolor

•Slutsats: problemet med likvärdig betygsättning mellan skolor är generellt och har inget att göra med ifall skolan är fristående eller kommunal.

Troligaste förklaringarna - skillnader på skolnivå

•Stödinsatser efter provet

Troligaste förklaringarna - skillnader på skolnivå •Stödinsatser efter provet •Betygsättning på andra grunder

Troligaste förklaringarna - skillnader på skolnivå •Stödinsatser efter provet •Betygsättning på andra grunder •Lärare har svårt att underkänna elever

Troligaste förklaringarna - skillnader på skolnivå •Stödinsatser efter provet •Betygsättning på andra grunder •Lärare har svårt att underkänna elever •Olika tolkningar av mål och kriterier

Exempel på mål i svenska ”kunna läsa, reflektera över och sätta in i ett sammanhang några skönlitterära verk och författarskap med betydelse för människors sätt att leva och tänka”