Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Välkommen till kursen i Statistik och geometri!. -Vad är matematik? -Vad är uppdraget? > Förmågor och centralt innehåll i Lgr11 -Varför och hur den här.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Välkommen till kursen i Statistik och geometri!. -Vad är matematik? -Vad är uppdraget? > Förmågor och centralt innehåll i Lgr11 -Varför och hur den här."— Presentationens avskrift:

1 Välkommen till kursen i Statistik och geometri!

2 -Vad är matematik? -Vad är uppdraget? > Förmågor och centralt innehåll i Lgr11 -Varför och hur den här kursen?

3 Centralt inneh å ll i å rskurs 4-6

4

5

6

7 -Att presentera data och den information de innehåller så överskådligt som möjligt Statistik -Teorier och metoder för att samla in, bearbeta, analysera och presentera data, samt att kunna dra slutsatser utifrån dessa. Beskrivande statistik

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17 Exempel från nationella prov ÄP5Ma98

18

19

20

21

22

23

24 -Det här är elever som är 15 år och som gått i en skola där lärarna alltmer fått en fokusering på det enkelt mätbara. Sverige får 491 poäng, jämfört med OECD-snittet som är 500 poäng. Sverige är bland annat sämst av de nordiska länder som deltog. För svensk del hamnar nästan en fjärdedel, 23,5procent, i den kategori som benämns "lågpresterande", det vill säga under nivå 2 i studien.

25 "Svenska elever klarar de statiska uppgifterna bättre men har svårare för de uppgifter som kräver att man kontrollerar och reflekterar", skriver Skolverket och beskriver resultatet som "oroande".

26 Per-Olof Bentley, professor i matematikdidaktik vid Göteborgs universitet, är inte förvånad. Han säger att om man ger svenska elever en rutinuppgift som de gjort tidigare så presterar de lika bra som de andra. Om de däremot får en uppgift som de inte sett förut och där de ska tillämpa kunskaperna i ett nytt sammanhang, då "rasar det".

27 Singapore toppar med 562 poäng närmast före Sydkorea (561) och Japan (552). De danska eleverna ligger med 497 poäng nästan exakt på OECD:s genomsnitt på 500 poäng, sex poäng före Sverige. Även Norges elever ligger nära genomsnittet medan Finland med sina 526 poäng hamnar i topp både i Norden och Europa.


Ladda ner ppt "Välkommen till kursen i Statistik och geometri!. -Vad är matematik? -Vad är uppdraget? > Förmågor och centralt innehåll i Lgr11 -Varför och hur den här."

Liknande presentationer


Google-annonser