Dokumentationens etik!. Dokumentation för vem? Kunskapsinsamlandets utgångspunkter Föreställningars betydelser Journalers berättelser Organiseringens.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Året var 2004, I en liten stad vid namn Laholm
Advertisements

Det första du bör göra är att rita horisonten
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Som •Han körde på Slottsgatan som har en hastighets-begränsning på 50 km/h. •En kvinnlig bilförare körde på en man, som är i 20 års ålder. •Kvinnan, som.
Samtala om böcker.
Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap
Behandlingsfas 1, hjälpmedel
februari 2002, M. Karhu & M. Ylitalo
Ett bildspel om dig och dina kompisar.
Frågor på ytan, under ytan och på djupet
Barnanpassad utredning
Hans och Greta.
Ödehuset Måndag Det var en gång en familj. En pappa som hette Peter och en mamma som hette Mia. De hade två barn som hette Max och Tilda. En dag hade Max.
Bildtolkningar Hälsa.
78 respondenter. 2 [1] Hur har det varit hemma sedan du var här sist?
Härnöstudier.
Aktör / Struktur.
BO OCH LEVA INTRODUKTION AV KAPITLET Hur undvika vräkning Samboregler
Vi vill sända denna lilla saga som en extra tanke till julen
1) Ni har kommit överens om att barnet ska ta bort sin tallrik från bordet efter måltider. Det går bra ibland och ibland inte. Den här gången går ditt.
ÄR DET BÄTTRE ATT VARA SINGEL ELLER VARA GIFT?
Jenny Nyström.
Det är ett hus kom så åker vi närmare. Då ser vi en man då frågar vi om får kolla runt.
Det va en gång en katt och hund del 1
Sagan om björnen.
Jag heter Carl X Gustav. Jag är kung i Sverige
Ödehuset Det var en gång en flicka som hette Lisa. Hon
I krig och kärlek är allt tillåtet
Chefen tittar förtvivlad på sin klocka och upptäcker att hans underordnad inte kommer att komma i tid för att hålla ett mycket viktigt seminarium på en.
Rättigheter under 1800-talet
Barnens sagor.
Varje dag försvinner flera personer…
De försvunna monstret Det var en gång en monster mamma som födde en monster bebis. Monster bebisen heter Brolle. Bebisen var jätte snäll och omtyckt. Dom.
Röd & Grön Zon I RÖD ZON Pratar jag till … DIG! I GRÖN ZON
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Reportagets delar Rubrik Underrubrik Ingress Brödtext Mellanrubrik
Det kognitiva perspektivet (Kapitel 4)
Etik - Vad är det?.
Vad är du för typ av person?
BO OCH LEVA. Jag ska resa ett halvår och tänkte slå två flugor i en smäll – min kompis behöver en lägenhet och jag slipper betala hyra, så jag hyr ut.
SEX och relationer Del 2. SEX och relationer Del 2.
Att skriva efter en litteraturdiskussion
Sammanställning av gruppdiskussioner på pers.ass.-kurs, Fyrbodal
Ett Brott Är Ett Brott Av Lovisa
Innehåll Profeten ’Isa (Jesus) Introduktion Profeten Nuh (Noa)
Moa hjärta Jesse *Boken är lättläst och har 111 sidor.
BO OCH LEVA INTRODUKTION AV KAPITLET Hur undvika vräkning Samboregler
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Linnéa. Gode Gud Jag skriver för att säga förlåt för att jag var arg igår när du ignorera mina böner och ingenting blev som jag ville.
1. Bosättning Hur bodde befolkningen förr i tiden?
Det var en gång en man som  inte var nöjd med sitt redskap.
Bo och leva INTRODUKTION AV KAPITLET Hur undvika vräkning Samboregler
Etik Moral Filosofi.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Att inleda och avsluta en berättelse
Översikt  Vad lärde vi oss sist?  Rättelse inte en miljon  Profetens ömhet och mildhet (rifq) – 6 exempel  Polisen – Burqa – Den bästa av.
DEN MAGISKA DÖRREN.
Den magiska dörren.
Värderingsövning/ fyra hörn
Gud På dessa fem pelare vilar ett liv i islam = ett liv enligt guds vilja, som leder till gemenskap med gud i detta livet och nästa. Bönen: fem gånger.
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
Det va en gång en katt och hund del 1
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Pulpetenbladet Juni 2015 Uppfräschning av lokalen Tvärtom om vad vi skrev under aktuellt fliken i förra pulpetenbladet så kommer vi inte att ta in någon.
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Vi uppfattar verkligheten på olika sätt
Kajsa och mormor i Danmark av Cajsa och Hannes. Det var en fin sommardag. Kajsa skulle gå ut och sälja kolor på torget.
Att skriva en nyhetsartikel
Presentationens avskrift:

Dokumentationens etik!

Dokumentation för vem? Kunskapsinsamlandets utgångspunkter Föreställningars betydelser Journalers berättelser Organiseringens betydelse

Dokumentationens etik Dokumentation för vem?

Rättsäkerhet

Forskning

För andra handläggare

Diskussions fråga Andra mottagare?

Dokumentationens etik Dokumentation för vem? Kunskapsinsamlandets utgångspunkter

Lisa sitter i tunnelbanan och ber människor i rusningstrafik om småpengar. Hon är en av Stockholms uppskattningsvis åtta hundra hemlösa kvinnor. Och en av många som sökt sig till Stockholm från landsorten. Det finns två versioner på historien om hur det gick till när Lisa flyttade till Stockholm. Den ene handlar om en äventyrslysten ung frisörska som blir blixtförälskad i mannen som står bakom henne i Konsumkön och som visade sig vara på besök från den kungliga huvudstaden. Eftersom jobbet i frisersalongen började bli enformigt och livet i allmänhet lite väl oglamouröst var beslutet ganska enkelt. Hon packade in livet i baksätet på bilen och körde mot Stockholm. Väl där ringde hon familj och vänner och berättade om den mysiga lilla tvåan de hade fått tag i söder om stan. De fick även höra om hennes nya jobb på en av de tjusiga frisersalongerna i City. Det hade inte alls varit svårt med jobb som alla där hemma hade förutspått. Anledningen till att samtalen hem kom med allt längre mellanrum och till sist upphörde var att hon helt enkelt inte hann ringa. Hon hade så mycket att göra. Fest, jobb nya vänner. Den andra versionen är historien om en ganska trasig tjej som blev påkommen med att stjäla ur kassan på frisörsalongen där hon arbetade som lärling. Byn hon bodde i var liten och det dröjde inte länge förrän alla visste vad hon gjort. Men huvudanledningen till flytten var ändå i form av en man som stod framför henne i Konsumkassan. De behövde bara titta på varandra så visste de att de två var av samma sort. Han var på besök från kungliga huvudstaden, tillfälligt intagen på ett behandlingshem i närheten och förstod henne precis. Sådana som de skulle hålla ihop. Väl i Stockholm ringde hon hem några gånger, berättade om den mysiga lägenheten, men utelämnade att de höll på att bli vräkta eftersom värden tyckte att det blivit en knarkarkvart. Hon berättade att hon hade flera jobb på gång men inte att det var i form av ”ring inte oss, vi ringer dig”. När de blev vräkta och inte hade någonstans att bo slutade hon ringa helt. Av Anna –Sara Löfqvist (Hämtat från Situation Stockholm, 2001)

Sanningar!!!

Sanning - Objektiv !! Finns uppenbarligen en rädsla att inte vara objektiv och saklig, vilket riskerar att hämma andra viktiga bilder för att skapa ett underlag till beslut/ handling

Dokumentationens etik Dokumentation för vem? Kunskapsinsamlandets utgångspunkter Föreställningars betydelser

En kvinna träffade en av sina vänner och började beklaga sig över hur ovänlig traktens apotekare var. Hon sa att apotekaren var världens ohövligaste person och att någon borde säga det till honom rakt upp och ned. ”Jag känner honom, jag skall se vad jag kan göra” sa hennes vän. Ett par veckor senare möttes de två kvinnorna igen. ”Vad gjorde du?”, Frågade kvinnan som beklagat sig över apotekaren. ”Jag gick till apoteket igen och mannen var helt förändrad. Han var vänlig och trevlig. Pratade du verkligen med honom om hans uppförande?” ”Nja, inte precis” sa vännen. ”Jag sa till honom att du tycker han är charmerande.”

Vad kan påverka innehållet?

Egna avstamp

Risker ? Reagerar vi olika på beteenden om det är pojkar eller flickor ? Väger vi modern/kvinnans synpunkter/berättelser mer än fadern/mannens? …………………………………………. ………………………………………………

Kognitiv dissonans

Malmletare !

Resenär

Den andres berättelse

Diskussions frågor! Vad innebär ej för omfattande än nödvändigt? Vad är tillräcklig information? Vems definition skall gälla? Och hur tas detta med i dokumentationerna? Det är inte ovanligt med oenighet i arbetsgrupper. På vilket sätt kommer den enskildes uppfattning med?

Den egna arbetsgruppen

Den sociala diskursen

Dokumentationens etik Dokumentation för vem? Kunskapsinsamlandets utgångspunkter Föreställningars betydelser Journalers berättelser

”tjocka”

Mönster och överblick

Vilken ”bild” riskerar journalen ge? Icke motiverad Motiverad Sjuk Frisk Lat Överambitiös Diagnos för vem??

tidsperspektivets betydelse

Textproblem! Man, vem är det Vid ett flertal tillfällen hade den treårig pojken setts ensam ….. Det hade enligt…. hänt att …..”slängt ut” barnet från hemmet Personalen tyckte att …….. Ibland kom …. för sent Brukade inte vilja Ofta vill hon inte

Fler textproblem Skolan har lagt ned stora ansträngningar Mötena har alltid varit ångestfyllda …………………………………………

Dokumentationens etik Dokumentation för vem? Kunskapsinsamlandets utgångspunkter Föreställningars betydelser Journalers berättelser Organiseringens betydelse

Mallar

Särskild enhet Integrerad arbetsuppgift

Plats Annan Plats?

Handhavande av journaler !

Regelbunden rensning

Vad av detta tar ni med