Att ta sitt ansvar som offentlig arbetsgivare

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kompetensplattform Västra Götaland Westum
Advertisements

Om mänskliga rättigheter
Göteborg Kvinnofrid Norra Bohuslän - Socialtjänstens arbete mot våld i nära relationer.
Folkhälsa och funktionshinderspolitiken - hälsa på lika villkor
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Utvecklingstrappa för socialt företagande KAK 1997 Anpassad linje 1998 Projekt Valborg 2000 Kooperativ Valborg 2004 Projekt Valfrid 2007 Luleå.
Disposition - Hållbar utveckling
En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken
Arbetsförmedlingens uppdrag för personer med funktionsnedsättning
Välkommen Barnet i rättsprocessen Brottsmål & Vårdnadsmål
Rätt stöd till arbete Handikappförbundens syn på arbetsmarknadsfrågan.
Mänskliga rättigheter i Västra Götaland
Tillgänglig information
Myter om mänskliga rättigheter - fritt efter Elisabeth Abiri
Mänskliga rättigheter
En kommunal pilotverksamhet för romsk inkludering
Rättighetskommitténs kansli
RÄTTEN TILL BÄSTA MÖJLIGA FYSISKA OCH PSYKISKA HÄLSA
Välkommen till information om utvecklingsarbete
Vad innebär ett barnperspektiv
Länsstyrelsen Västra Götalands län
Hjärta eller hjärna? Susanne Håkansson Karriärvägledare
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
1 - Förstudien Tillväxt för alla - Socialfonden
Barnrättsperspektiv på inflytande och delaktighet med underrubrik: Om barn och unga i fysisk planering – en fråga om social hållbarhet Gabriella Olofsson.
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Nya tider och nya behov – men har vi nya lösningar?
VAD ÄR EN STUDIECIRKEL? INTRO
Lagar och överenskommelser
Försäkringskassans roll i samverkan
Lupp - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken. Incitament för att ta hänsyn till barn och unga Nationella ungdomspolitiska mål Nationella ungdomspolitiska.
Funktionshinder i tiden 1-2 april, Stockholm Samling för social hållbarhet – åtgärder för jämlik hälsa i Västra Götaland.
Samverkan Asperger Till Sysselsättning Arbete
Vägar till en jämlik hälsa
En utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina. (Brundtlandkommissionen) De åtgärder.
Elizabeth Englundh Socionom, Fil. Dr I PEDAGOGIK
Demokrati och diktatur
Politiskt deltagande: demokrati och mänskliga rättigheter
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Folkhälsoarbete och arbete med social hållbarhet ur ett regionalt och kommunalt perspektiv Nora
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
Riktlinjer för tillgänglig information och kommunikation Rådet för funktionshinderfrågor 27 september 2012 Jan Terneby.
KOMPETENS OM MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Luleå 4 juni 2012 Arbetsförmedlingen och Arbetsintegrerande sociala företag.
- aktiva och delaktiga medborgare Det goda livet.
Konferens om Forskning och utvecklingsarbeten inom funktionshinderområdet i Öresundsregionen 5 april 2011 Rafael Lindqvist Från sociala rättigheter.
Rädda Barnen Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Folkhälsoinsatser utifrån ett rättighetsperspektiv
Sara Nyberg, ECE/Lärande Dan Borglund, ECE/Lärande
Samordna rehabiliteringen – Brukarcoach/IPS Bakgrund SoL, HSL Överenskommelser/avtal Riktlinjer Förordningar Samordna rehabiliteringen 2011 Supported employment.
Tillsammans skapar vi jobb för fler!
Varför Samverkan? Många med offentlig försörjning Problemen kräver helhetslösningar myndigheten äger del- lösningar Nya behov – integration.
Personalpolitisk inriktning
The views expressed in this document are those of Region Västra Götaland and have not been endorsed by Equity Action Samling för social hållbarhet Handlingsplan.
11:11 Meet Malmö – detta är bara början (Bilden på oss alla)
Finansiell samordning
Hur ska sjukvården medverka till kortare sjukskrivningstider? Ilija Batljan, landstingsråd (s)
Mänskliga rättigheter i Västra Götalandsregionen Förvaltning/avdelning/grupp/enhet som dragningen är för Datum:
Kommissionen för jämlik hälsa Att sluta hälsoklyftorna i Sverige Magdalena Brasch.
Jenny Långström Jämställdhetsutvecklare Tel: Mobil:
Minskad ungdomsarbetslöshet + bättre tillgänglighet = sant.
Länsstyrelsens nya uppdrag insatser för asylsökande m.fl.
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
PILA Praktik, Introduktion, Lärande, Arbete
Uppsala Public Management Seminar 14 mars
Strategi för kollektivtrafik på jämlika villkor
Göteborgs stads likabehandlings-arbete
Om översynen av stadens råd för funktionshindersfrågor
Kampen för lika möjligheter för HBTI-personer i EU
Kampen för lika möjligheter för HBTI-personer i EU
Presentationens avskrift:

Att ta sitt ansvar som offentlig arbetsgivare Rätt stöd till arbete, Göteborg 2014-04-10 Rättighetskommitténs kansli

Västra Götalandsregionen Kommittén för rättighetsfrågor (politiker) Rättighetskommitténs kansli (tjänstepersoner) Sakområden Mänskliga rättigheter Rättighetsbaserat arbetssätt Diskriminering och normer Jämställdhet/hbtq Etnicitet/trosuppfattning Funktionshinder Ålder Arbetar med Utbildningar Pilotverksamheter Riktlinjer, remisser Tillgänglighet TD Samråd med civilsamhället Bidrag Unikt Sverige inom offentlig sektor – Västra Götalandsregionen har en kommitté med särskilt ansvar för MR-frågorna och att politiker och tjänstemän arbetar ihop om detta Arbetar inte på individnivå utan övergripande och strategiskt Sakområden: stort område: därför har såväl tjänstemän som politiker ansvar för särskilda områden och i kontakten med civilsamhällets organisationer

Innanför - utanför Presentera dig som långtidssjukskriven på nästa fest och se vad som händer … Förklara att du har HIV för dina nya arbetskamrater … Steget mellan innanförskap och utanförskap är oerhört kort. Ofta räcker det med ett enda litet ord Vi älskar att sortera – dela in världen i normala och icke-normala, vi och dem … Gränserna är papperstunna. Samhället oförlåtande när de korsas Ledare i tidningen Faktum #81 2009

Tillgänglighet är svårt, eller hur …? Samhället planeras framför allt utifrån normen, normaten. Och ofta görs tillägg i form av ramper och annat i efterskott eftersom man inte tänkt från början. Och ändå blir det inte alltid bra; exempelvis för kraftig lutning. Och vad har man gjort här egentligen??? Bilden är tagen (någonstans i världen, självklart inte inom Västra Götalandsregionen!) av Gert Wingårdh, känd arkitekt, som tidigare inte tänkt tillgängligt när nya miljöer konstruerats men som med åren fått mer kompetens om personer med funktionsnedsättning och deras vardag.

Fler anställda med funktionsnedsättningar - hur började det? Praktikprojekt Påtryckningar från Rådet för funktionshinderfrågor Rapporten Den onödiga ohälsan Politiskt initiativ och samverkan mellan två politiska grupperingar: handikappkommittén & personalutskottet

Västra Götalandsregionens ansvar Uppfylla invånarnas rätt till bästa möjliga hälsa Uppfylla invånarnas rätt till arbete Rättighetskommitténs kansli

Mänskliga rättigheters utgångspunkt Rättigheterna är odelbara och universella Alla människor är lika i värde och rättigheter Alla människor har rätt till samtliga rättigheter utan någon diskriminering Relatera till exempelvis budget och besparingar, prioriteringar … Aktuella, relevanta tidningsartiklar (kolla upp VILKA)

FN:s allmänna förklaring Artikel 22-27 handlar om sociala rättigheter: Rätten till social trygghet Rätt till utbildning Rätt till arbete Rätt till bostad Rätt att delta i kulturlivet Var och en har rätt till vila och fritid Kopplingar till VGR: abetsgivarperspektiv 0ch invånarperspektiv. Kultursektorn, folkhögskolor & natutbruksgymnasier. TD Rätt till vila och fritid – stor andel psykisk ohälsa när man söker vård…..

Rättighets- och skyldighetsbärare Rättighetsbärare – alla invånare i Västra Götaland Skyldighetsbärare – alla anställda inom VGR som organisation Förklara komplexiteten …! Staten skyldighetsbärare men delegerat ansvar till olika myndigheter – kommuner/landsting/regioner Olika roller – arbetsgivarrollen, verksamhetsutövare och arena för befolkningens demokratiutövande

Från behov till rättigheter Ett rättighetsbaserat arbete förtydligar vem som är rättighetsbärare respektive skyldighetsbärare.   Insatser till ”utsatta människor” riskerar att enbart åtgärda effekterna och inte strukturerna. Finns inga ”svaga grupper” utan bara mer eller mindre starkt skydd. Från vi (som hjälper) och dom (som behöver) till oss (alla har olika behov men samma rättigheter) Få stöd till egenmakt för att utkräva sina mänskliga rättigheter JAN RBA – omsätta MR Utveckla resonemanget om egenmakt, i förhållande till hälsofrämjande Vilken bild har vi av en patient? Någon det är synd om som och som vi vill hjälpa? Vad sätter vi i centrum? (Prognosen) Vem är motpart? Vilken bild har vi av en brukare? Någon som har ett behov av något? Den som brukar våra tjänster? Fokus på det som brukas dvs. sjukvård (jord-brukare)Vem är motpart? Vilken bild har vi en kund? Utbud efterfrågan/vallfrihet? Någon med ekonomiska resurser? Fokus på profit? ”Nöjda kunder har alltid rätt.” Vem är motpart? Producentrn Vilken bild har vi av en rättighetsbärare? Vad händer med maktrelationen!?

Rättighetskommitténs kansli Konventionen om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning Kvinnor med funktionsnedsättning Barn med funktionsnedsättning Tillgänglighet Utbildning Arbete och sysselsättning Yttrandefrihet och åsiktsfrihet sant tillgången till information Rättighetskommitténs kansli

Några av FN:s principer för ett rättighetsbaserat arbete Inventera olika individers och gruppers tillgång till en eller flera mänskliga rättigheter. Verksamheten/uppgiften fokuserar särskilt på områden och/eller grupper där skyddet är svagast. Centrala rättighetsprinciper: delaktighet, icke-diskriminering och jämlikhet, tydligt ansvarstagande och öppenhet. Gäller såväl invånare/patienter/kunder som de interna arbetsprocesserna. Rättighetsskyddet stärks genom ansvarigas förmåga att leva upp till sina åtaganden och rättighetsbärarnas förmåga att kräva och åtnjuta sina rättigheter. Hur ser tillgången ut till Västra Götalandsregionen olika verksamheter? Finns servicen överhuvudtaget och i tillräcklig omfattning? Genom att relatera målen till FN:s artiklar och principer blir målen tydligare och mer oomtvistade. Det är också ett bra sätt att få in ett MR-tänk i verksamheterna genom att använda ett MR-språk. Viktigt och glöms/bortprioriteras ofta bort. Det finns inga svaga grupper (alla människor har stor och oanad kapacitet som många gånger inte ges tillfälle att ”blomma ut”). Det är samhället som genom svagt skydd, otillräckliga resurser orsakar detta och därför har ett ansvar som skyldighetsbärare att fokusera på dessa områden/grupper 12 12

Uppdraget från politiken Definiera begreppet socialt ansvarstagande i arbetsgivarrollen Ge konkreta exempel hur Västra Götalandsregionen kan arbeta för att förbättra förutsättningarna för personer med funktionsnedsättning att få praktik respektive arbete i den egna organisationen

Förslag och beslut, dec 2008 Socialt ansvarstagande Västra Götalandsregionen - ledande när det gäller praktik/arbete för personer med funktionsnedsättning Chefer och handläggare - goda kunskaper om funktionshinder Utveckla rehabiliteringsprocessen för redan anställda Samverkansavtal Västra Götalandsregionen, FK och AF Projektet Arbetsmarknadsnoder Fyra samordningstjänster Särskilda medel

Finansiering av projektet Anställningar med lönebidrag Statsbidrag utgår för del av lönen efter individuell prövning av Arbetsförmedlingen Västra Götalandsregionen centralt står för mellanskillnaden mellan full lön och statsbidraget under projekttiden (sammanlagt 30,5 mkr under tre år) Rehabilitering och omställning Arbetsmiljödelegationen har avsatt 5 mkr till noderna för utveckling av arbetssätt, olika pilotprojekt, andra insatser ex för information och utbildning

FyrboDal Skaraborg Göteborg Sjuhärad Västra Götalandsregionen har nu ökat möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att få praktik och arbete. Detta är ett gemensamt arbete tillsammans med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. En gemensam överenskommelse undertecknad. Fler personer ska kunna bidra på arbetsmarknaden. VGR vill ta ett större socialt ansvar och uppfattas som en god förebild och en attraktiv arbetsgivare

Fyra geografisk/lokala noder I varje nod (Göteborg, Borås, Uddevalla och Skövde) Handläggare Representanter från olika förvaltningar i Västra Götalandsregionen Representanter från FK och AF Regionövergripande styrgrupp Rättighetskommitténs kansli

Arbetsformer Rekrytering, matchning Praktik anställning med statligt bidrag Samverkan internt och externt med FK och AF Utbildningsinsatser Broschyr 15 Konferenser (attityder/värderingar,om projektet) APT-material

Resultat 278 påbörjat praktikperiod varav 227 övergått till anställning Ökad kunskap om personer med funktionsnedsättning Förbättrad rehabiliteringsprocess för långtidssjukskrivna

Från projekt till ordinarie verksamhet Erfarenheter och resultat från projektet arbetas in i ordinarie verksamhet Regiongemensamma medel Tre handläggartjänster Måltal för varje förvaltning Andra grupper som har svårt att komma in på arbetsmarknaden?

Vad har vi lärt? Politiska beslut – en förutsättning Förankring Samverkan där roller och ansvar kontinuerligt utvecklas, internt och externt Att utvecklas genom att arbeta tillsammans Värderingar/attitydfrågor och tillgänglighet Särskild kompetens Uthållighet

Tack för mig Jan Terneby E-post: jan.terneby@vgregion.se Rättighetskommitténs kansli