Egenkontroll vid livsmedelshantering !

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Synpunktssystem Vilka ändringar har gjorts i riktlinjen för synpunkthanteringen? Vad innebär ändringarna för dig som arbetsledare? Synpunkter som grund.
Advertisements

ByggaL – metod för byggande av lufttäta byggnader
Märkning uteblev – patient opererades på fel sida
Magnus Ivarsson Kvalitetssamordnare
En bild av debatten Vårdskandaler Vinster
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Revisionshistorik Versions- nummer Datum Ansvarig
Patient fick fel läkemedel – hjärnskadades
Nordic Quality – internpresentation Nordic Quality i korthet •Nordic Quality är en kvalitetsmärkning som certifieras av det oberoende nordiska certifieringsorganet.
Affärside Fallskyddspecialisterna är ett komplett fallskyddsföretag vilket innebär att vi förutom försäljning av fallskyddsprodukter och räddningssystem.
Några viktiga krav i ISO9001:2000
Verksamhetsledning Tre viktiga komponenter i ledningen Styrning
Systematiskt arbetsmiljöarbete
Patient vistades ensam i sjukhusets
(CAP-) Övervakning av tvärvillkoren på mjölkproducerande gårdar Utbildning i tvärvillkoren för rådgivarna för systemet för jordbruksrådgivning Rådgivningsdel.
Landstinget i Östergötland
Autoklav, Dac, Diskdesinfektor och Sugsystemet
Centrala innehåll och kunskapskrav
Vanliga fel vid riskbedömning
Egenkontroll Haccp NGS.
Reglemente för God hushållning och intern kontroll
§ 41 Räddningstjänstlagen
VÄLKOMMEN!!!.
Anläggningssäkerhet Dokumenterad riskanalys ger underlag för val av skydd.
Intressenter OL108A.
Modell för arbetsmiljöledningssystem
Hygienrutiner i förskolan
Arbetsberedning förebygger risker och fel
Matlagning i hemmet.
Riskhantering Säkrare resultat genom systematisk riskhantering
Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet & Svenska Bilsportförbundet
Modell för Utveckling av ledningssystem
Förskolans förutsättningar och aktuell lagstiftning.
ISO – Vägledning för kvalitetsledning i projekt
Implementering av H ProgSäk
Lars Asteborg, Medicinteknisk samordnare Tillsynsavdelningen
Livsmedelskontroll
Nya föreskrifter och allmänna råd
Kvalitetssäkring ISO 9000.
5S grunden för allt förbättringsarbete
Förskolans förutsättningar och aktuell lagstiftning.
Lex Sarah Lex Sarah är en del i det lagstadgade systematiska kvalitetsarbetet. Gäller för verksamheter inom SoL och LSS. Syftet är att verksamheten ska.
Skriv in processens namn här Skriv in produktens och företagets namn här.
Gällivare Sjukhus Anna-Karin Lindmark Enhetschef
Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan
Utdrag ur Vikingalagen i Eddan År 1000 e.Kr. Var en bra handelsman
PROJEKT Projektkurs - DA7075 VT04.
Föreläsning om RUP RUP – Rational Unified Process
Om HSA och HSA-ansvarigs roll
Arbetsmiljöverkets inspektion av skolor i Kristianstads kommun 2015
Patientsäkerhetslag 2010:657 3 kap. Vårdgivarens skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete.
OFFENTLIG, EGENKONTROLL & HACCP Syftet Öka kunskapen kring Egenkontrollens/HACCP olika delar genom teori och praktiska övningar Målet Eleven ska ha kännedom.
Mål i Södertälje Miljökontorets mål för människors hälsa.
Utbildning i egenkontroll för hantering av livsmedel Östersunds kommun 2016 Vård- och omsorgsförvaltningen.
Ny elsäkerhetslag den 1 juli 2017 – en sammanställning av innehållet i det nya elsäkerhetsregelverket.
Läs detta först Detta dokument har tagits fram av Elsäkerhetsverket och kan användas av företag och organisationer som önskar utbilda egna medarbetare.
Metod för produktion av lufttäta byggnader
Förslag på vårdhygieniska frågor till diskussionsunderlag
Ackreditering enligt EN ISO/IEC 17025:2005
Miljöpolicy Mastec Stålvall konstruerar, utvecklar, tillverkar, monterar, testar, installerar och bidrar med fältsupport till utrustningar med avancerade.
Presentation av ledningssystemet
Ackreditering SS-EN ISO 17025, allmänna kompetenskrav för provnings- och kalibreringslaboratorier SIS-CEN/TS 15675, applikation av SS-EN ISO SS-EN.
VÄLKOMNA.
Lektion Kvalitet och miljö HT 17- Bengt Sigvald
Årlig revision Ekonomidag Stockholms universitet
Öka er kunskap kring smittspridning vid livsmedelshantering
Ibruktagande besiktning
Medicinteknik Hur säker är medicinteknisk utrustning
Intern styrning och kontroll
Presentationens avskrift:

Egenkontroll vid livsmedelshantering ! Alla livsmedelsföretag ska ha ett säkerhetssystem för sin livsmedelshantering, så kallade egenkontroll-program.

Fastställda egenkontrollprogram Egenkontroll-programmen ska vara uppbyggda utifrån säkerhetstänkande och fastslagna av Samhällsbyggnadsnämnden.

Kritiska kontrollpunkter Alla kritiska steg ur livsmedelshygienisk synpunkt ska identifieras. Var kan fel uppstå och hur kan man undvika dessa? Hur kan man kontrollera de kritiska kontrollpunkterna?

Dokumentation Lägg upp en plan på hur kontrollerna ska gå till och vad som ska göras om fel uppstår! Dokumentera.

HACCP=Hazard Analysis and Critical Control Points Ett bra kontrollsystem kan man lägga upp med hjälp av HACCP-system som är ett standardiserat system för livsmedelsproduktion. Systemet är uppbyggt på 7 olika principer.

HACCP´s principer 1. Utför en faroanalys. 2. Bestäm de kritiska styrpunkterna (CCP) 3. Fastställ de kritiska gränsvärdena för varje kritisk styrpunkt. 4. Upprätta ett system för övervakning av varje kritisk styrpunkt. 5. Fastställ korrigerade åtgärder för varje kritiska styrpunkterna. 6. Fastsäll rutiner för verifiering av HACCP-systemet. 7. Upprätta dokumentationsrutiner för HACCP-systemet

Viktiga kontrollpunkter Utbildning All livsmedelspersonal ska ha kunskaper i livsmedelshygien i den omfattning som krävs för de arbetsuppgifter som de utför. Dokumentation ska finnas på innehållet av instruktionens/utbildningen och namn på personalen som deltagit. En viktig informationspunkt är personalhygien .

Viktiga kontrollpunkter Rengöring Dokumentation ska finnas över att rengöring är utförd och är bra utfört. Kontroll av rengöringskvalité kan göras genom att tryckplattsundersökning. En rengörinsplan för alla utrymmen och utrustning bör finnas.

Viktiga kontrollpunkter Underhåll av lokaler, inredning, utrustning Noteringar ska finnas på eventuellt underhållsbehov. Planering ska finnas på när reparationsarbetet ska utföras. Utförda åtgärder ska dokumenteras.

Viktiga kontrollpunkter Skadedjur Man ska förebygga så att inga skadedjur tar sig in i lokalen. De förebyggande åtgärderna som görs ska vara dokumenterade.

Viktiga kontrollpunkter Förpackningsmaterial Material som används till livsmedel ska vara av sådan kvalité och beskaffenhet att inga främmande ämnen kan komma i maten. Materialet måste vara godkänt för livsmedel. Förpackar man i syrefri miljö ska kontroll göras på restsyrehalten.

Viktiga kontrollpunkter Ankomstkontroll av varor och emballage Varor och emballage som levereras till företaget ska uppfylla givna specifikationer. Dokumentation över ankomstkontroll ska föras. Vid felaktigheter ska åtgärder vidtas. Minnesanteckningar ska göras.

Viktiga kontrollpunkter Temperaturkontroller Dokumentation ska finnas på viktiga temperaturer i hanteringen, t.ex.: Temperatur ankommande kylvaror och varm mat Lufttemperatur i kylar och frysar Nedkylning Varmhållning Återuppvärmning Temperatur på disk- och sköljvatten Temperatur på utlevererad kyld och varm mat

Viktiga kontrollpunkter Dricksvatten Har företaget en egen vattentäkt ska dokumentation finnas över regelbundna vattenundersökningarna. Även egentillverkad is ska undersökas så att en bra kvalité kan garanteras.

Viktiga kontrollpunkter Korrigerande åtgärder När felaktigheter upptäcks på de kritiska kontrollpunkter som övervakas ska dokumentation finnas över den åtgärd man vidtagit för att rättat felen.

Viktiga kontrollpunkter Egenkontrollprogrammets innehåll och funktion En intern revision ska göras årligen av det fastslagna egenkontrollprogrammets innehåll och genomförande.