Rationell kommunikations- och beslutsprocess för nationell katalogisering Presentation av delstudie 2 i Kungl bibliotekets katalogiseringsutredning vid.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Barns psykiska ohälsa – ett prioriterat arbete
Advertisements

Katalogiseringsutredningen : Delprojekt 1, kvantitativa uppgifter och analys av postflödet Presentation på katalogrådets möte Susanne Sellei.
Göteborg Kvinnofrid Norra Bohuslän - Socialtjänstens arbete mot våld i nära relationer.
Gemensam HR(PA)-funktion i Hälsingland
Träddiagram - ett sätt att ta fram aktiviteter och prioriteringar för hur man ska jobba med ett visst område.
Kartläggning av energirådgivningen Stockholms län
Sidnummer I Nationens tjänst…. Om den nationella katalogen och de nya biblioteksuppdragen Kultur i Väst Regionkonferens Gunilla Herdenberg.
Handlingsprogram mot övervikt och fetma i VGR Förslag till projektplan
Planerad Kommunikation - att skapa och använda en kommunikationsplan
”Svenska ämnesord” Skapandet av ett nationellt ämnesordssystem
Välkomna!. Vård- och omsorgscollege 17 Regionala college 70 Lokala college 145 Kommuner 19 regionala college representerade idag.
Sidnummer1 Nationell katalog – i nationens tjänst 3 maj 2011 Maria Hedenström.
FUTURUM.KOM. 25 folkbibliotek i Kalmar, Blekinge och Kronobergs län Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket i Kalmar län.
Q2 Q3 Okt Nov Dec Jan Feb Mar Maj Jun Göteborgs universitet förnyas Apr Styrelsemöte 7 apr Styrelsemöte 12 okt Start ny organisation.
Specialbiblioteken i den nationella biblioteksstatistiken Christine Lindmark Avdelningen för nationell samverkan Kungl. biblioteket 6 oktober.
Dewey i Sverige – Sverige i världen Presentation på Bok & bibliotek 2009, Biblioteksföreningens scen fredagen 25 september kl Mats Lindquist,
Övergång till DDC Katalogutredningen delstudie 3. Presentation vid referensgruppsmöte Magdalena Svanberg
Överenskommelse om samverkansformer mellan läkemedelsföretag och den offentliga hälso- och sjukvården och dess medarbetare Ändringar gällande fr o m 1.
Projekt in- och utskrivningsklar patient
 Från idé till slutprodukt  100 gymnasiepoäng  Programmålen styr  Enskilt eller i grupp  Om projektarbetet på Elevportalen (under Aktiviteter)
Arbetssätt och inflytandestrukturer Nationella referensgruppen 29 mars 2007 Gunnar Sahlin.
(1) Landstinget Kronoberg 2009 – 2015.
Ett processinriktat arbetssätt
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
i kommuner, landsting/regioner
Avdelningen för nationell samverkan och inflytandestrukturen.
Välkommen till ESF:s seminarium
Välkomna Information om utredning Utredningen syftar till att kartlägga och föreslå eventuella justeringar i de insatser och den organisation som Lidköpings.
Ramverk för patientmedverkan
 Stockholm 1 oktober  Folkbildningsrådets uppdrag  Etik och gränsdragning  Översyn av statsbidragssystemet  Samtal och diskussion.
Följa upp läget i landet
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Det nationella digitala biblioteket
Sammanhållen Hemvård i Gävleborg – arbetsläge och tidplan för beslutsprocess och genomförande December 2011.
En utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina. (Brundtlandkommissionen) De åtgärder.
Planerad Kommunikation - att skapa och använda en kommunikationsplan
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Förstudie: Hållbar konsumtion
Övergång till DDC Katalogutredningen delstudie 3. Presentation vid Libris katalogråd Magdalena Svanberg
Aktionsforskning en del av kvalitetsarbetet i Falköping
Provtagningens betydelse! 20 § Provtagning av avfallet ska ske enligt en provtagningsplan som ska utarbetas i enlighet med SS-EN 14899:2005 (NFS 2010:4)
Projekt Futurum.kom1 Projektorganisation Futurum.kom Förslag till.
”Om vi fick bestämma” Kick-off oktober 2012.
Göteborgs universitet förnyas – implementering av organisationsarbetet
Värmland Missbruks- och beroendevård för Värmlänningen!
1 SLUTRAPPORT NULÄGESANALYS STYRGRUPP – Frågor och analys
1 Institutionella arkiv Turid Hedlund OACS - Open Access Communication for Science.
Kartläggning av inköpsprocessen
Riskanalys koloncancer ---- Patientmedverkan i riskanalys
Biblioteksstämma 2007 Viktiga frågor ur KB:s perspektiv 23 november 2007 Gunilla Herdenberg och Gunnar Sahlin.
Sara Nyberg, ECE/Lärande Dan Borglund, ECE/Lärande
Nordiskt möte 5-6 okt 2004Jan Hagerlid E-publicering inom högskolan - Sverige.
Utvärdera – hur gör man praktiskt? Metoder och verktyg Presentation för Göta Styrgrupp,
Kommunikationsplan för ----
Skolutveckling genom aktionsforskning
Handlingsplan för utveckling av exploateringsprocessen Ansvar och befogenheter I exploateringsprojekt Utkast 3 Exploateringsgruppen /Susanne Ek.
Gör barn starkare i kommuner, landsting/regioner Vägledning politiker.
► Att lära för ett effektivare genomförande Om styrkor och förbättringsmöjligheter i Socialfondens lärande Baserat på Swecos uppdrag från utvärderingen.
Något att tänka på när man söker pengar
Ramverk för patientmedverkan
Att starta, planera och driva projekt
Examensarbete för högskoleingenjörsexamen i maskinteknik (MSGC17) 22
Process för verksamhetsplan - Miljösamverkan
Riskanalys koloncancer ---- Patientmedverkan i riskanalys
Fokus Yrkesutbildning VO
Projektplaner maj 2018 för förstudie tidiga insatser på skolans arena vid, eller risk för, psykisk ohälsa.
Universitetsgemensam IT
Kartläggning och analys av anmälningar om barn som far illa
PoPS: Processkartläggning av, och pilotutredning inom, utveckling av stödtjänster Driftrådet 28 maj 2019.
Uppstart Status quo september 2018
Presentationens avskrift:

Rationell kommunikations- och beslutsprocess för nationell katalogisering Presentation av delstudie 2 i Kungl bibliotekets katalogiseringsutredning vid referensgruppsmöte den 28 mars 2006 Gunilla Lilie Bauer och Christine Lindmark Stockholms universitetsbibliotek

Bakgrund Diskussion bland katalogchefer, 2004 Skrivelse till riksbibliotekarien från nio bibliotekschefer, februari 2005 Diskussioner inom KB pågår samtidigt om att tillsätta en katalogiseringsutredning, 2005 Utformning av uppdrag, andra halvåret 2005 Beslut om finansiering och uppdrag, december 2005 Delstudie 2 av 3 i KB:s Katalogiseringsutredning

Syfte Förbättra besluts- och kommunikationsprocess för den kooperativa katalogiseringsverksamheten Föreslå förändringar som kan rationalisera och förbättra katalogiseringssamspelet mellan KB och universitets- och högskolebiblioteken, UH-biblioteken

Mål Berörda parter ska anse att samarbete och kommunikation om katalogiseringsfrågor mellan central och lokal nivå har förbättrats på ett påtagligt sätt. I slutet av 2006 ska nya avtal mellan berörda parter tas fram. I avtalen ska framgå var, när, hur och av vem beslut om ändrade katalogiseringsrutiner tas samt hur förslag till förändringar och utvecklingsarbete kommuniceras och förankras.

Metod och arbetssätt Att i projektform och med processanalys som metod analysera kommunikation och beslutsstruktur för katalogiseringsarbetet Analysen görs vid SUB Analysresultatet sprids och stäms av med andra UH-bibliotek Lokala kompletteringar görs av dem som vill delta

Projektorganisation Styrgrupp och referensgrupper, samma som för övriga delstudier Projektledare och projektgrupp Gunilla Lilie Bauer, Bodil Gustavsson och Christine Lindmark Stockholms universitetsbibliotek Expertpanel Katalogchefer/-ansvariga vid UH-biblioteken Katalogchefer/-ansvariga vid KB: Pia Leth, Anders Cato, Agneta Holmenmark, Sara Gube-Josefsson och Christer Larsson Projektledare för övriga delstudier: Susanne Sellei och Magdalena Svanberg

Projektplan i sammandrag Startfas: kvartal 1 Lägga fast projektets ramar, planera och starta det praktiska arbetet Genomförandefas: kvartal 2 och 3 http://www.kb.se/ku/del_2.htm Slutfas: november – december Slutrapport med konkreta förslag till nya avtal som styrgrupp och uppdragsgivare kan ta beslut om Avslutningsseminarium den 16 november 2006

Projektfaser, delmål, huvudaktiviteter Genomförandefas: april – november 2006 När processanalys och kompletteringar är gjorda. När resultaten av processanalysen är beskrivna och spridda och problembilden har blivit bekräftad. När resultaten är analyserade, förändringar är föreslagna av projektgruppen, avstämda med expertpanelen och godkända av styrgruppen. Huvudaktivitet: Förslag till förändrad beslutsprocess och riktlinjer för kommunikation samt avtalstexter utarbetas och förankras. När det finns konkreta förslag till förändringar i beslutsprocessen och ändrade riktlinjer för kommunikation. När det finns ett förslag till ändrad avtalstext. Slutfas: december 2006 När förslagen är avstämda i referensgrupperna och godkända av uppdragsgivaren.

Kommunikationsmål Alla målgrupper Ha kännedom om projektets existens, dess övergripande syfte, webbadress och veta hur och vilka de kan kontakta för att påverka och bidra i projektet Katalogrådet/katalogchefer/-ansvariga känna delaktighet vilja bidra i analysarbetet och förslagsställandet vilja medverka till att förändringarna genomförs i praktiken

Kommunikationsmål, forts Bibliotekschefer/överbibliotekarier och Libris ledningsgrupp Känna delaktighet Vilja medverka till att förändringarna genomförs i praktiken Delprojektledare i katalogiseringsutredningen Utnyttja processanalysen för sina respektive delstudier Vilja prova de nya kommunikationssätt som föreslås

Kommunikationskanaler Webbplats: http://www.kb.se/ku/default.htm E-post Muntligt vid möten och intervjuer

Aktiviteter just nu Identifiera huvudaktörerna i beslutsprocessen Libris ledningsgrupp Libris katalogråd KB:s avdelningar (BUS, Libris, IDA ...) Svensk Biblioteksförenings kommittéer för katalogisering och klassifikation ”Formatet” Studera dokumentation och kommunikationsvägar Protokoll, utredningar, rapporter, e-postlistor m m

Aktiviteter just nu, forts Kartläggning av besluts- och kommunikationsprocessen för fyra ärenden/typfall 1998 - 2006 E-resurser Utländska poster Auktoritetsposter Ämnesord/SAB-rubriker

Våra frågor till er här idag Har vi valt rätt ärenden/typfall? Har ni andra förslag? Vilka bibliotek är intresserade av att bidra med lokala kompletteringar? + allt annat som ni vill tillföra?