Kan vi konkurrera med Google? Hur ett discoverytverktyg kan förändra användningen av biblioteken. -Lisa Carlson.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Att svara på tentafrågan - Strategier Språkhandledningen på IT-fakulteten.
Discovery Tools - blev det som vi trodde?
Delaktighet i ett patientperspektiv. Bakgrund •Resultat patientenkät 2011 –25% kände sig inte delaktiga –25-40% var inte nöjda med information om sjukdom.
Sök och hitta – ny strategisk inriktning Tomas Johansson,
Learning Study / Stöd för genomförande och dokumentation
Gymnasiearbetet Tekniker och resurser för informationssökning
Nuläges Analys - utse en bordsvärd - utse en tidshållare - utse en sekreterare Runda Vilka framgångar ser du att ni redan har gjort i i ert projekt? Vilka.
Maria Bergström Socionom och sakkunnig RFSU
Libris som mobilapplikation • Målgrupp • Specifikt mobil • Relaterat till researchprocessen • Kan sträcka sig en bit in i framtiden • Smartphones.
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Årskurs 8 Entréskolan vt 2013
Att söka information Introduktion till EBV modul 1 Nils Johansson Version
Formellt, skarpt och snyggt
Hela världen talar… Global Issues in Context är en lektion i att lyssna! Hulebäcksgymnasiet, Härryda. Västerhöjdsgymnasiet, Skövde.
Att analysera samhällsfrågor
ATT PRODUCERA EN UNDERSÖKNING
Om vi fick bestämma. För, med & av unga Vad är en ungdom?
Logga in i Fronter och klicka på:  Rum  Alla rum  Biblioteket  Projektarbetet En plats att börja på Här hittar du massor av råd och tips – följ länkarna!
Malin Junerfält Mitt Syslöjdsarbete.
MEDELVÄRDE, MEDIAN & TYPVÄRDE
Hur går forskning och vetenskapligt skrivande till?
LOPAC - ett samarbetsprojekt Göteborgs UB, Växjö, Lund, Uppsala LIBRIS.
Libris som lokal OPAC Libris som lokalt discovery system?
Betyg och förmågor.
Sanna Godenäs Pia Olsson Annika Bertling
Välkommen till Ledardagen!
STOCKHOLMS UNIVERSITETSBIBLIOTEK Te l e f o n v x l: F ax: w w w.s u b.s u.se Källkritik Värdera sanningshalt Bedöma trovärdighet.
Bakgrund! Piteå kommun skall lägga om strukturen i det befintliga nätverket. Det kommer att gå från tre system som löper paralellt med varandra till ett.
1 Mötesplats för framtiden oktober 2005 Speciella tjänster för speciella frågor - att skapa ”virtual desks” – eller virtuella tjänster: Elektronisk.
Välkomna till Kommunikationsplanerin g Linköping 7/12.
Forsknings- och utvärderingsmetoder, 15 hp
Verktyg för effektiv omvärldsbevakning. Omvärldsprocessen Sökstrategier Verktyg för att få omvärlden att komma till dig.
Finns databaserna? Viktor Sarge Regionbibliotek Halland Utvecklingsledare – Digitala biblioteksmiljöer.
Ett naturvetenskapligt arbetssätt
Biblioteken och det livslånga lärandet / ny pedagogisk roll för bibliotekspersonal Länsbibliotek Sydost Eva-Maria Flöög.
Informationssökningsprocessen:
Skräddarsytt bibliotek Presentation av Bibliotek
Lässtrategier Att använda lässtrategier innebär att få mentala verktyg för att förstå en text. Lässtrategier är riktade handlingar som utförs medvetet.
Läroplansträff Välkomna!.
PROJEKTARBETE 2010 – 2011.
©Else-Britt Hellström
Legoknekt, barnamördare eller hjälte?. Undersökning I Vilket stöd upplever soldaterna från allmänheten?
Källkritik ID1A 25/ Svenska.
 Vad går uppgiften ut på?  Vilket ämne ska jag skriva om?  Vad vill jag veta?  Vilka frågor har jag?  Vad kan jag själv om detta?  Vad behöver jag.
Uppföljning och utvärdering
Tillit, Tid och Reflektion Tre nyckelbegrepp i klinisk handledning
1 Kommentar till: Promemoria med förslag till ökad organisatorisk frihet för statliga universitet och högskolor, m.m. U2010/222/UH av Professor Peter Lohmander.
Samhällsvetenskapligt arbetssätt
Naturvetenskaplig undersökning
SCHOOL OF HUMAN SCIENCES Värdepedagogiskt forskningsfält på HiK Utgår från den del av den pedagogiska praktiken som leder till att barn och unga utvecklar.
Varför inte bara Google?
Samarbetsytor i Aurora
pedagogisk dokumentation
Varumärket yrkeshögskolan – vårt gemensamma åtagande
Informatik C VT 2010 Informationssökning Magnus Olsson, Umeå UB Tel
Formellt, skarpt och snyggt
Kunskaper i informationssökning hos studenter vid Högskolan i Borås Katharina Nordling Bibliotek & läranderesurser Högskolan i Borås
Socialpsykologi.
Annika Kraft Biträdande utbildningschef Michael Rystad
BEANS NÖJD KUND INDEX 2015 Resultat från webbenkät.
Skollagen (2010:800) I 2 kap. 36 § skollagen, som började tillämpas 1 juli 2011, står det att eleverna i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan,
EDS Luleå tekniska universitet Presentation på EDS Nätverksmöte Stockholm Christina Rask.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar Modul 02: Aktörer och deras roller och ansvar #grundSoL.
TFYY51 Informationssökning
Rapport om ALMA-projektet
SVERIGES CHEFSORGANISATION
Lön och verksamhet BILD 2: Introduktion forts.
Ledningens genomgång: Informationssäkerhet Mall där allt underlag finns i denna presentation Datum 2018-XX-XX.
Kvalitativa forskningsmetoder, 6 hp Kurstid: 21 januari–15 februari Kurskod: 729G07 Michael Tholander.
Presentationens avskrift:

Kan vi konkurrera med Google? Hur ett discoverytverktyg kan förändra användningen av biblioteken. -Lisa Carlson

Marshall Breeding • Discoverytjänster utvecklas inte för bibliotekarier utan för slutanvändaren. • Syftet är att likställa material som ägs av biblioteket med det prenumererade materialet.

Vad bibliotek jämför sig med i litteraturen. Upplevs skapa krav från användarna. – Enkelt gränssnitt – Snabbt resultat – Relevant resultat Varför är Google så bra då?... ett enkelt svar är att den fungerar som användaren och levererar en tjänst som lyckats bli så självklart att det sätter normen för alla andra.

Syftet • Syftet med undersökningen var att identifiera om en förändring skett över tid gällande e-resurser på bibliotek som implementerat discoverytjänsten Summon och i synnerhet gällande Chalmers bibliotek. • Undersökningen utgår från utvecklingen i användandet av e-resurser som identifierats hos Grand Valley State universitetsbibliotek i USA och Huddersfield universitetsbibliotek i England som implementerade Summon 2009 respektive 2010.

Analys av min kandidatuppsats • Eskalerande nedgång I antal sökningar/inloggningar till databaserna jmfr med året innan biblioteken implementerade Summon. – % • Fulltextnedladdningen av artiklar ökar efter att Summon implementerats. – % • Vidareklicken i länkservern ökar dramatiskt efter att Summon implementerats. – %

Och resultatet… • Att bibliotekens resurser används mer efter implementeringen av Summon. • Att undervisningssituationer/söksupport måste anpassas. Det efterfrågas av studenterna! • Bibliotekarier måste förklara för- och nackdelar med olika sökstrategier, databaser och discoverysystem som Summon och Google är exempel på.

Till sist diskussionen… • Det är upp till ANVÄNDAREN att besluta om vilket system den föredrar att nyttja. • Det räcker sällan med EN källa eller ETT sätt att söka. • VAD och HUR inte VART – Det är farligt med ramar, att kunna utnyttja det som finns tillgängligt med ett kritiskt förhållningssätt är utgångspunkten. – Vad och hur ska ledas av ett kritiskt tänkande under sökprocessen. » Använder jag systemets möjligheter? » Förstår jag systemets begränsningar?

Att fundera på… Hur ska vi överbrygga kunskapsklyftan mellan lärarkåren och utvecklingen av bibliotekens söksystem? Summon är för HB… en ingång till ett ämne ett sätt att bredda sin sökning en av flera sökstrategier ett sätt att upptäcka nya källor …men inte ett sätt att få en medicinsk ”träffsäker sökning”, vilket inte heller är syftet med systemet.

Det går i linje med andras slutsatser: • Hos Huddersfield pekar undersökningen på att användarna blir mindre angelägna om att använda en speciell källa och därmed har möjlighet upptäcka innehåll i andra källor än de som förevisats eller meddelats från lärare eller bibliotekarier att de ska använda. • Och hos GVSU anser man att dessa tre identifierade trender kan tolkas som om Summon haft en dramatisk effekt på användarnas beteende gällande användningen av bibliotekets samlingar.

Slutligen • Empati – En förmåga att känna med andra. – Vi söker inte som våra användare gör.

Här finns jag • Har ni frågor om discovery eller något annat finns jag här: • Och min uppsats finns här: