Föranmälan för godset – är allting på plats nu?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Arbetet med anmälningsavgifter
Advertisements

Välkomna.
Idéer för ett bredare entreprenörskap
Samordningsprojekt för införande av anmälnings- och studieavgifter
Karlstad 16 juni 2011 Modersmål idag och imorgon Karlstad 16 juni 2011
RoHS-direktivet 2002/95/EG om begränsning av användningar av vissa farliga ämnen i elektriska och elektroniska produkter Eva Nilsson, Kemikalieinspektionen.
CE-märkning av byggprodukter
Nyheter kring Ediel® Av Jan Owe.
Projektet och syftet med upphandlingen 1. 2 GIS är ett av flera verktyg för stöd i och utveckling av den kommunala verksamheten.
RISC möten oktober 2013 och januari 2014.
ISPS ÖVNING 1 Lossning av farligt gods
Välkommen till en check av dina alkoholvanor! BALANS Effektiv hjälp för bättre alkoholvanor DEMO.
Vårdförbundet avdelning Västra Götaland
Fjärde Järnvägspaketet Förslag till ändring av direktiv om järnvägssäkerhet Susanna Angantyr och Folke Bark Arlanda
Tema: Uppfinning Av Thomas Mesumbe.
Information om det nya kravet på yrkesförarkompetens
Viktigaste nya kraven enligt förordningen om kosmetiska produkter
BEANS NÖJD KUND INDEX (e-survey undersökning)
Ersättning för extra djuromsorg för suggor -villkor och riktlinjer
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
Elektronisk handel Aktuella frågor Kerstin Wiss Holmdahl Svenska Kommunförbundet 7 december 2004.
Energikartläggning i stora företag
Klicka på knappen i högra hörnet för att starta övningen
Sociala medier idag – några synpunkter Peter Höglund.
Personuppgiftslagen.
Schenker Air & Ocean E-lösningar för sjö- och flygtransporter
GNS järnväg Håkan Sjöström
Branschrådet SERAC Single European Railway Committee Bakgrund / kommitténs grund och roll Nätverk och arbetsgrupper Vad har hänt ? möten,
Hamnskydd Klicka på knappen i högra hörnet för att starta övningen
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
Projektet IT-coacher 2013 Enkäter angående intresset av IT-utbildning för seniorer gjordes i kommunerna Lidköping, Götene och Munkedal. De som svarade.
Informationsväg Försäkringskassan – Vården
Information till IT-designs programstudenter
Genomförandeplan av TSD drift (2012/757/EU)
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Ny E-tjänst för Nyps
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 9. Aktörer i Nyps 22/ Sofia Wallgren Nyps utbildning- Projektmedel.
Strandskydd och miljöpolitik
Legitimation för lärare och förskollärare - Grundskolan
Beslut i Riksdagen Betänkande 2013/14:UbU6 Vissa bestämmelser om legitimation och behörighet för lärare och förskollärare Regeringens proposition.
Legitimation för lärare och förskollärare - Förskolan
Exempel på analys och handlingsplan
Utlämnande av allmän handling
Bygg- och miljökontoret Ånge Kommun
Energieffektiviserings stöd Förordning (2009:1533) om statligt stöd till energieffektivisering i kommuner och landsting Föreskrift 2010:1.
Exder EPC. Exder EPC Välkommen! I det här bildspelet går vi igenom hur man lägger upp nya artiklar samt skickar artikelinformation. Du bläddrar framåt.
Aktiv transfusionsrapportering
Uppgiftslämning till Tullverket via MSW Externt referensgruppsmöte
Agenda  Den norska modellen.  Vilka begränsningar är nödvändiga då 90-serien endast ger 1000 nummer?  Vilka kategorier av användare ska.
Mottagning och produktionssättning av nya Ladok
PEPPOL – en infrastruktur för effektivare e-kommunikation.
Val av transport till resmålet.
Parkeringstillstånd - för rörelsehindrade
Några reflektioner kring LSS/LASS-verksamheten
Syfte och mål Öka tillgängligheten Öka förståelsen för processen
Redovisning av projektstöd - Hur söker man om utbetalning av stöd?
Utbildning Elektroniska blanketter 29-31
UTILTS – kommer till en dator nära dig den 1 april 2009
Syfte och mål Webbanmälan och elektroniskt ärendesystem Öka tillgängligheten Öka förståelsen för processen Öka rättssäkerheten Påskynda ärendeprocessen.
Offentlig sektors ramavtal för ärendehanteringssystem
ATT SKICKA LINGONSYLT TILL HOUSTON, TEXAS
Ursprungsgarantier (UG) Ediel- och avräkningskonferensen 24 november ett intyg för att säkerställa elens ursprung.
Delegering Vem får delegera?
BVForum - en genomgång för revisorer Sören Thuresson.
Synpunkter, klagomål och beröm
Swedish Self Storage Association Stockholm 3 september 2015 MOMS för self storage Ulf Hedström
Frågor och svar Svensk e-legitimation VästKom
Vägledning 5 steg för att följa Dataskyddsförordningen
Öppen frågestund Den 4 maj 2017.
Dataskyddsförordn ing GDPR- ny lag som gäller
Presentation av Behörighetsbeställning på webben
Presentationens avskrift:

Föranmälan för godset – är allting på plats nu? Status på lagstiftningen Status i EU Status i SE Kvarstående frågor

Status på lagstiftningen Övergångsperioden upphör 31 december 2010. 1 januari 2011 blir det obligatoriskt att lämna summarisk införseldeklaration (SID/ENS) till införseltullkontoret (det första i EU) och summarisk utförseldeklaration (SUD/EXS) till exporttullkontoret/utfartstullkontoret. (vissa undantag finns)

Status på lagstiftningen Vid ankomst till det första tullkontoret i EU skall Notification of arrival (NA) omfattande allt gods på fartyget lämnas. Denna skall innehålla MRN på allt gods eller ett åberopande av en entry key. PN (presentation notification) skall lämnas till varje efterföljande hamn för allt gods som skall lossas där.

Status på lagstiftningen För NA och PA gäller nationella regler och i vissa MS stöds dessa av IT i vissa andra inte. Om de inte är IT stödda rekommenderas att befintliga kommersiella dokument används under förutsättning att MRN numren framgår av dokumenten (typ Manifest) Entry key: Entry Key" data = Transport mode at border, Identification of the means of transport (t.ex IMO vessel number) samt Expected date and time of arrival.

Status på lagstiftningen MRN nummer i manifest? Art 186 i EU:s tillämpningsföreskrifter säger: Icke-gemenskapsvaror som uppvisas för tullen ska omfattas av en summarisk deklaration för tillfällig förvaring enligt tullmyndigheternas instruktioner. Den summariska deklarationen för tillfällig förvaring kan ha en av följande former, enligt tullmyndigheternas instruktioner:

Status på lagstiftningen En hänvisning till en summarisk införseldeklaration för varorna i fråga, kompletterad av uppgifterna i en summarisk deklaration för tillfällig förvaring. b) En summarisk deklaration för tillfällig förvaring som inbegriper en hänvisning till en summarisk införseldeklaration för varorna i fråga. c) Ett manifest eller annat transportdokument, om det innehåller uppgifterna i en summarisk deklaration för tillfällig förvaring inbegripet en hänvisning till en summarisk införseldeklaration för varorna i fråga.

Status på lagstiftningen En hänvisning till en summarisk införseldeklaration ska inte krävas när varorna redan har befunnit sig i tillfällig förvaring eller har hänförts till en godkänd tullbehandling och inte har lämnat gemenskapens tullområde.

Sverige Exportförenklingar avseende lokalt klareringsförfarande SE kommer att ha kvar de exportförenklingar vi har idag men med förändrade villkor. Gäller endast direktexport dvs export och utfartstullkontor i Sverige Vi kommer att införa ett elektroniskt aviseringskrav Övergångstid där vi gör i stort sett som idag tills vi utvecklat och driftsatt ett IT stöd för aviseringen Vi kommer att se över Q status systemet I praktiken tills avisering införts kommer för vissa företag MRN nummer inte att finnas

Sverige Att tänka på är att våra nationella regler angående föranmälan av transportmedel och tillhörande fartygsklarering inte påverkas av föranmälan av godset. Enda skillnaden är att i de fall en Notification of Arrival eller en Presentation Notification skall avlämnas skall den lämnas till (fartygsklareringen i Arlanda). Samma gäller exportmanifest med MRN nummer för icke reguljära fartygslinjer som använder genomgående fraktsedel.

Utfartstullkontor Vid vilket tullkontor skall skyldigheten att lämna summarisk utförseldeklaration uppfyllas? T.ex. När man lastar containrar på ett feeder fartyg och man använder sig av genomgående fraktsedel är utfartstullkontoret det tullkontor där rederiet tar över ansvaret för transporten och lastning på båten sker. Detta innebär att SUD skall ha lämnats senast 2/24 (???) timmar innan containern lastas på feeder båten i t.ex. Gbg Hamn även om detta inte är sista EU hamn.

Status på lagstiftningen Export Handshake principle MRN nummer ”Notification of departure”

MRN number, handshake principle och ”Notification of Departure” art 796 d. a) Den person som innehar varorna ska senast vid den tidpunkt varorna överlämnas meddela nästa innehavare av varorna det unika referensnumret för sändningen eller transportdokumentnumret samt uppgift om antalet kollin eller, om transporten sker i containrar, utrustningens identifieringsnummer och, om det har utfärdats, det referensnummer för sändningen som anges i exportdeklarationen.

MRN number, handshake principle och ”Notification of Departure” Detta kan göras på elektronisk väg eller med användning av kommersiella IT-system eller IT-system som används av hamnar eller inom trp-branschen eller, om sådana system inte finns, på något annat sätt. Senast när varorna överlämnas ska den person som övertar varorna registrera det meddelande som ges av den omedelbart föregående innehavaren av varorna. b) Fraktförare får inte lasta varor för transport ut ur gemenskapens tullområde såvida de inte har fått de uppgifter som avses i led a.

MRN number, handshake principle och ”Notification of Departure” c) Fraktföraren ska till utfartstullkontoret anmäla varornas utförsel genom att lämna de uppgifter som avses i a, såvida dessa uppgifter inte är tillgängliga för tullmyndigheterna genom befintliga kommersiella informationssystem eller informationssystem som används av hamnar eller inom transportbranschen. Om det är möjligt ska denna anmälan ingå i de befintliga manifest eller andra transportmeddelanden som föreskrivs.

Planer för driftsättning Status 13.10.2010 ICS och ECS status i MS Planer för driftsättning Status 13.10.2010

ICS i drift Status 13.10.2010

Status i Sverige för ICS Möjligt att skicka in SID/ENS sedan den 17:e maj 2010. Ingen har tillstånd att göra det ännu. 5 systemleverantörer är i processen och 6 företag har sökt i TiD (16/10) NA/PA måste lämnas from 1/1 2011 men kommer inte att ha IT stöd i SE. SE har inte infört meddelandet IE 347 (NA) eller PA IE344 (NA subsequent port). Entry key kan endast användas tillsammans med meddelandet IE 323 diversion request

Status i Sverige för ECS SUD/EXS har varit i drift sedan 1 juli 2009 för all indirekt export och för direkt export (ej NO) för de företag som inte har exportförenklingar (lokalt klareringsförfarande med notering i bokföringen) Överväldigande del av SE:s export är direkt export pga genomgående frakthandling och trafiken till Norge. Separat SUD/EXS kan bara lämnas i TiD.

Norge Diskussioner pågår mellan KOM och NO Problemställning är om NO kommer att göra säkerhets och skydds analys för norsk indirekt export Om inte kan det bli nödvändigt att lämna en separat summarisk utförseldeklaration i SE (Gbg) 2/24 (???) timmar innan godset lastas.

Status i Sverige Olika systemval Tullverkets webb-lösning TID (för mindre volymer och reservrutin) Manuell registrering Egenutveckla systemlösning Standardsystem (större volymer) Via ett ombud (representant) – fullmakt Vem har informationen – vem lämnar till Tullverket ? (eventuellt finns behov av integration, elektronisk överföring) Transportörens kunder till transportören Transportör till ombudet Integration eget affärssystem med Tull-/EDI-system

Sverige EDI-anslutning till Tullverket Välj ett standardsystem (leverantör) Ansök om EDI o/e SID -tillstånd hos Tullverket Installation, utbildning och test Utför slutprov Lämna in en systembeskrivning (prövning) Lämna in säkerhetsintyg (hantering av digitala signaturer ) Produktionsmedgivande utfärdas (p 4-7 tar normalt 1-4 veckor) Utgår för Godkända System – utförs av systemleverantör

Tillstånd SID - EDI Ny tillståndskod i OP – TVSID Ansökan om tillstånd för SID hänvisa till befintligt tillstånd lämna tekniska uppgifter Tester – slutprov Produktionsmedgivande

Tillstånd SID/SUD - TID Ny tillståndskod i OP – TVTIS Ansökan om tillstånd för SID/SUD gäller även företag som redan har TID-tillstånd Anmäla användare

Ansökningsförfarande Om man inte tidigare har tillstånd till att skicka EDI meddelande måste man ansöka om detta. (TV 404.5) Ansökan om att lämna elektronisk summarisk införseldeklaration (TV 404.22) alt Ansökan om att lämna summarisk in- utförseldeklaration via TiD (TV 404.24). Ansökan skickas till Tullverket, Box 12854, 112 98 Stockholm.

Kvarstående frågor Q status i Gbg hamn Norge Praktiska operativa frågor finns vissa som inte är beslutade än (typ vem gör vad)