Intresset uppstod… (Barns inflytande)

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HÄR BOR JAG Skogstrollen vt 2013
Advertisements

Välkomna till förskolan Akvarellen
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Det första du bör göra är att rita horisonten
Välkomna till Blåa Skor!
En förskola att förundras i!
Förskolan Körsbäret Handlingsplan Ht-10, Vt-11
Barnanpassad utredning
Månadsbrev oktober 2013 Måsen
Kamratstödjar konferens 5/ Dagen startade för kamratstödjarna när de anlände till Munkedals folkets hus. Kamratstödjarna blev incheckade och fick.
Konkurrerar vi om förskollärare på Södertörn?
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Läroplan för förskolan (Reviderad 2010)
Föräldramöte 12 september 2011
som underlag för skolutveckling och eget lärande
Kvalitetssäkring 2010/2011 Tullens förskola, avdelning: Kobben
Föräldramöte 11/ Välkomna till Syskonavdelningarnas föräldramöte 2011.
Norrtälje södra förskoleområde Länna förskoleenhet Köpmanholm förskoleenhet Frötuna förskoleenhet Hysingsvik förskoleenhet 2014/15 Alla har förutsättningar.
Nu har våren kommit till Pollux
Kvalitetsäkring , avd. Holmen, Tullens förskola, Tema: Matematik i vardagen Varför matematik? Matematik används dagligen i många olika situationer.
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
VIVA KOMVUX För dig som är över 20 år och behöver mera tid för att lära dig saker på grund av utvecklingsstörning, autism, eller att du som vuxen fått.
Instruktioner Vilken grupp av frågor känner du att du instämmer mest med? Instämmer du i hög grad med de första 10 frågorna är din självkänsla lägre.
Varje dag försvinner flera personer…
Vår resa till Kolmården 12/6-13. Under läsåret 2012/2013 har klass 1 arbetat med djur och natur i vår närmiljö. Vi har arbetat både med vilda djur i våra.
Kvalitetsarbete Lindängehus förskola.
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
Läroplansträff Välkomna.
Läroplansträff Välkomna.
, Hej, Nu har snart en termin gått av det här verksamhetsåret. Vi som jobbar med och för era barn summerar det pedagogiska arbetet på förskolan och konstaterar.
Varför nio träbitar? Barnens funderingar - Jag ska tänka - Tavlan (whiteboard) Tror ni den fastnar där, undrar Annika. Annika provar och den trillar ner.
Vattnet i växtriket Solrosfest på hela förskolan: Tidigt på våren delas solrosfröer ut till alla avdelningar. Varje avdelning, barn och vuxna, diskuterar.
Förändringarna av förskolans läroplan och den nya skollagen
Rosen hösten 2014 Vår vision:
If you want to build a ship, don´t herd people together to collect wood and don´t assign them tasks and work, but rather teach them to long for the endless.
En plats för UTMANING UPPTÄCKSFÄRD ÄVENTYR
Läroplan för förskolan Victoria Blom Solna 5 maj 2011
Vår tolkning av Förskolans Läroplanenfastställd december 2010
Föräldramöte Ht
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Välkommen till Skogsduvans föräldramöte!
Utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga
Läroplansnätverk förskola
”Jag vill vara konstruktiv i debatten”. ”Jag vill inte vara en papegoja och upprepa vad andra sagt i syfte att höra min egen röst…även fast den är trevlig.
Att rita en instruktion
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Livskarriär Din väg mot ett arbete som kommer att göra dig lycklig.
Barnens bild av Sigtuna, Sigtunas bild av barnen Avdelning: År:
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I FÖRSKOLEVERK-SAMHETEN
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Välkomna till Edboskolan
Välkommen.
pedagogisk dokumentation
Det vi vet Barn utvecklar språk; talat-, skrift-, kropps- och teckenspråk i samspel med sin omgivning och möten med den andre.
Förskolechefsträff Välkomna. Dagens arbete Kenth inleder med lite ekonomi Arbetsgång för barn i behov av stöd Implementering av läroplanerna.
Case Aneby Kommun 20-22/ Hur ser Aneby kommuns vision ut kontra verkligheten, område förskolan?
Annika Kraft Biträdande utbildningschef Michael Rystad
Pedagogiska året Vattentornet 15/16
Välkommen till Brunna, Gröna Lund och Stamvägens förskolor
Norrtälje södra förskoleområde Länna förskola Köpmanholm förskola Frötuna förskola 2015/2016 Alla har förutsättningar att lyckas!
Naturkunskap i förskoleklass
IKT – spaning Bjälbo förskola 2014
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE Funktionell kvalitet.
VÄLKOMNA TILL MYGGANS FÖRÄLDRAMÖTE
Verksamhetsbeskrivning
Presentationens avskrift:

”Vi och våra hus”. (Ett Intresse vinklat mot Inflytande och Bygg och konstruktion)

Intresset uppstod… (Barns inflytande) Intresset för var barnen bor uppstod när vi var på en utflykt till vattentornet. Ett barn ville att vi skulle se var hon bodde. Då passade vi på att titta på var ett annat barn bodde i samma område. På den vägen är det. Det har blivit ett projekt att gå hem till barnen för att se var de bor, vilket är väldigt viktigt för dem. Varje vecka planerar vi nu in ett tillfälle till att göra detta. De barn som bor långt bort har fotograferat sina hus och visat för oss andra. Barnen är delaktiga i planeringen av ”utflykten” till deras hem.

Mål att sträva emot: ”Barns inflytande”. Utifrån arbetsplanen. Vad är vårt strävansmål för varje barn när det gäller ovanstående läroplansmål? Att alla ska känna glädje och utmanas utifrån sina egna förutsättningar Att barnens intresseområden syns i verksamheten Att alla skall känna sig delaktiga och ha inflytande i verksamheten Att varje ban ska känna meningsfullhet (demokrati). I gruppen är mina kunskaper och erfarenheter viktiga. Att de får delta i olika former av samarbete. Att de känner att alla vuxna lyssnar och har ett positivt bemötande Att alla barns göranden i förskolan skall synas i utvecklingssamtal /barnaktiva samtal Att barnen blir mer delaktiga i dokumentationer.

Geografiskt på kartan. ( Naturvetenskap, samhälle) Var befinner vi oss i vår närmiljö?

Vi har målat ”Tyresö View” (Skapande, målningsteknik) Ett intresse i gruppen har varit att se hur Tyresö View växer upp med utsikt från vår gård. Vi reflekterade kring intresset och tänkte att vi kan se hur det blir om vi tar fram stafflin på gården och försöker måla av skyskrapan.

”Tyresö view” (Skapande-Bild) Det blev en målningsteknik. Vi använde kolpennor till konturer och akvarell till att färglägga.

Kan vi bygga hus. Vi bygger med limpistol Kan vi bygga hus? Vi bygger med limpistol. (Olika tekniker, bygg och konstruktion.) Ett litet höghus. Nästan en skyskrapa. Ett restauranghus. Man kan äta olika saker där. Ett plasthus, man kan köpa målarfärg och sånt där

Barnen har ritat sina egna hus…

Vi bygger med kaplastavar. Bygg och konstruktion, samarbete Vi bygger med kaplastavar. Bygg och konstruktion, samarbete. Här har barnen fått en utmaning : Kan ni tillsammans bygga någon sorts” hus” tillsammans med en grund av kaplastavar? En bondgård. Det fanns olika djur. Ett glänshus. Ett skepp som glänser. Som kan dra bilar i ett garage.

Olika tekniker Vi provar olika tekniker som lera och kikärtsbygge.

Vad har vi utvecklat? Skapande-måla, rita, färg, bygg o konstruktion, tekniker. Matematik-former, begrepp, räkna, antal, rumsuppfattning, ental, tiotal, siffror, geografi-kartor, meter o kilometer, tid – klockan, Begrepp-låg-hög-högre, upp-ner-i, stort-jättestort-lagom-litet, över-under, höger-vänster, bakom-framför, många-massor-inget, Skriftspråk-Bokstäver, namn, skriva Språk-berättande, reflektion, ordförståelse, Inflytande, delaktighet, rörelse, föräldrars delaktighet, minnen