Innovation i offentlig verksamhet? 2011-02-02. Tänk om man hade en...... Om man gjorde så här...... då skulle problemet lösas! Jag har en idé... Vem kan.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ett projekt som leder Ulricehamns kommun in i en lärande organisation - en organisation som är flexibel, tar till vara erfarenheter och utvecklas i takt.
Advertisements

Mål med samverksanssystemet
Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap
Nulägesanalys genom frågor
Synpunktssystem Vilka ändringar har gjorts i riktlinjen för synpunkthanteringen? Vad innebär ändringarna för dig som arbetsledare? Synpunkter som grund.
KOLLEGIAL HANDLEDNING REFLEKTION TILLSAMMANS I ARBETSLAG
Arbetets förutsättningar – nyckeln till en bra löneutveckling
Varför är det viktigt att mäta?
Enköpingshälsan och Håbohälsans ledarfrukost
Träddiagram - ett sätt att ta fram aktiviteter och prioriteringar för hur man ska jobba med ett visst område.
Hålltider för dagen 9.00 Kaffe 9.30 Inledning, start
Minnesanteckningar från förtroendevaldsträff 15/
Brukarnas medverkan i kunskapsprocessen – Från egen erfarenhet till inflytande – Delaktighet och kunskapsutveckling David Rosenberg.
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Mitt jobb & Min karriär.
Nuläges Analys - utse en bordsvärd - utse en tidshållare - utse en sekreterare Runda Vilka framgångar ser du att ni redan har gjort i i ert projekt? Vilka.
Beredningen för integration och mångfald
Liten introduktion till Wiki’n som KunskapsDatabas
Problemsnack eller bygga lösningar.
En integrerad strategi för kompetensutveckling Linköpings universitet
Struktur för självförbättrande system
Hur tänka och göra som processtödjare
Den nationella ungdomspolitiken
Workshops för närstående - vad har det tillfört? 4.e Strokekonferensen med Anhörigfokus Ylva Lyander & Daniela Bjarne.
- Konsten att ge feed-back
70 % av alla förändringsprojekt fallerar…
Om vi fick bestämma. För, med & av unga Vad är en ungdom?
Malin Junerfält Mitt Syslöjdsarbete.
Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa
POLICY OCH RIKTLINJER Dokumentet Policy och riktlinjer för Gislaveds kommuns hantering av klagomål och synpunkter beskriver : Varför det är viktigt att.
Patientsäkerhetsronder
Det kreativa konceptets användning i rekryteringsannonser
Sanna Godenäs Pia Olsson Annika Bertling
Välkommen till Ledardagen!
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
1 Linnea Grundström, projektledare.
Mål- och resultatstyrning
”Jag vill vara konstruktiv i debatten”. ”Jag vill inte vara en papegoja och upprepa vad andra sagt i syfte att höra min egen röst…även fast den är trevlig.
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Arbetsförmedlingens insatser för dem som deltagit i programmet arbetslivsintroduktion Siri Persson Avdelningen Rehabilitering till arbete, Strategienheten.
ST inom FK Arbetsplatsfacket
Resultat: Vi ser en ökning av antalet tillfällen av utevistelse och promenader. Antalet boende som får erbjudande om utevistelse har ökat, under den tredje.
Medarbetarundersökning 2012
Patientsäkerhetsronder ”Executive Walk Rounds” – EWR.
Västervik Företagandet i Västervik skall vara Enkelt-Roligt-Lönsamt Roger Psajd 2010.
Förslag på pilot: FoU-växthus i Nacka kommun version 0.2.
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande landsbygdsprogrammet Presentationen.
Kommunikation SKS-gruppen PSA Regionkansliets Informations-
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
NEA Seminarium 7 december 2004
Yoghurtförpackning!.
BILD 1 1. Frågeställningar - underlag för diskussion med offentliga myndigheter Hur ser arbetskraftsförsörjningen ut i er kommun under de närmaste 20 åren?
- inom Stockholms läns landsting
Västernorrlandsmodellen används för att lyssna till barn som brukare
Att mäta för att lära - syfte, mål och mått
Ge och ta konstruktiv, förstärkande och utvecklande feedback
K O S T N A D S E F F E K T I V A L Ö S N I N G A R I N O M A V A N C E R A D E E L E K T R I S K A S Y S T E M Delaktighet Vi trivs på jobbet och det.
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
Kompetensförsörjning lärare och socialsekreterare ”Verktygslådan” AttraheraRekryteraIntroduceraEngageraVäxla.
Samhälle Mål: ”Gotland erbjuder hög livskvalitet med social rättvisa, inomregional balans och en hållbar tillväxt som gör att människor vill bo och verka.
Förändringsarbete Bo Ahrenfelt
LEDSTJÄRNOR HSL-ENHETEN
För enklare verksamhetsutveckling och samverkan mot en smartare välfärd SKL har, tillsammans med GR, tagit fram en digital samverkansplattform där man.
VÄLKOMNA! Empatisk Ekonomi, framtidens modell för arbetsliv och samhälleliga resurser Du kan väl inte tro att du kan slåss med de stora amerikanska drakarna?
Lön och verksamhet BILD 2: Introduktion forts.
Omställningen av hälso- och sjukvården
Spridning av säkrare praxis
Processen för Balanserad styrning - steg 2 Mätning-Mätresultat
Den här presentationen innehåller:
Presentationens avskrift:

Innovation i offentlig verksamhet?

Tänk om man hade en Om man gjorde så här då skulle problemet lösas! Jag har en idé... Vem kan hjälpa mig?? Jag skulle vilja starta eget.... Hur gör man?? Det här problemet hade vi! Vi löste det så här!

Ett projekt inom Hälsans nya verktyg Ett projekt inom Hälsans nya verktyg

Ett projekt inom Hälsans nya verktyg Ta tillvara innovativa idéer inom offentlig vård & omsorg även från brukare och anhöriga. Utveckla & kommersialisera de idéer som har rätt förutsättningar Förbättra det innovativa klimatet - Våga tänka, tycka & föreslå!? Syfte

Ett projekt inom Hälsans nya verktyg Exempel på idéer i PIMM Medicintekniska produkter Förflyttningshjälpmedel Vidareutveckling eller förbättring av befintliga produkter Hygienartiklar Arbetsmetoder för effektivare säkrare arbete IT-stöd

Ett projekt inom Hälsans nya verktyg Trikåby

Ett projekt inom Hälsans nya verktyg

Ett projekt inom Hälsans nya verktyg

Ett projekt inom Hälsans nya verktyg

Ett projekt inom Hälsans nya verktyg Enhets & områdeschefer – Innovativt klimat Mycket positiva till att medarbetare tar egna initiativ och kommer med idéer/förslag På hälften av de tillfrågades arbetsplatser tas nyheter och idéer emot mycket positivt. ” Ses som en tillgång och något som ”för gruppen framåt”. Andra hälften är lite mer skeptisk till förändringar. Utvärdering PIMM i Motala

Ett projekt inom Hälsans nya verktyg Idébärare – Innovativt klimat Alla idébärare upplever att det är ”ok” att komma med idéer och initiativ på sin arbetsplats. ”det är ok, men det kan vara svårt!” Att berätta för sin chef och sina kollegor om sina idéer är inte självklart. ”Vad ska de tycka och tänka?”. Rädsla för att ”misslyckas” med sin idé finns där. Utvärdering PIMM i Motala

Ett projekt inom Hälsans nya verktyg Sagt om Pimm... Pimm - en stor tillgång som tar tillvara kompetensen/erfarenheten som finns hos medarbetarna. Ger ökad självkänsla ”Man växer som person, att man är duktig & faktiskt har idéer och vågar” Att premiera kreativitet kan öka denna... ”skapa ringar på vattnet”. Bidrar till ett större ”idétänkande”, bättre redskap i vården samt bättre arbetsmiljö. Återkommande information både från chef, via nyhetsbrev, media samt e-post är önskvärt och viktigt! Viktigt att chefen ser detta som ett verktyg Positiv effekt för medarbetare, brukare/patient och för hela organisationen

Ej friskKattdjur Uthus ?? Mjölk- förpackning ??

Ej friskKattdjur Uthus 7L Mjölk- förpackning KO

Motalas vision (ur Lokalt utvecklingsprogram) ”Motala ska vara en attraktiv och innovativ del av Östergötland där det är enkelt att bo och verka”

Idé & Förslag i LedMot LedMot – hur politik blir verklighet •Organisation och roller •Målstyrning •Verksamhetsutveckling •Styrdokument •Årsagenda Verktyg för verksamhetsutveckling -Dialog Motala -Servicegarantier -Mäta, jämföra analysera -(Bemötande och tillgänglighet) -(Idé och förslagsverksamhet)

IFM (del 1) •Utbildning för en kultur med värderingar som bejakar idéer och förslag samt om systemet •IFM del av arbetsplatsträffen •Fokus på många och små förbättringar – vi sätter mål och följer upp antal förslag

IFM (2) •Alla förslag registreras i DialogMotala – ordning/statistik •Affärsidéer kan sekretesshanteras •Förslagen går via diarium till närmast berörd chef •Idélotsar •Expertpanel

Varför lämnar medarbetare in idéer? •För att göra jobbet enklare eller mindre frustrerande •För att lösa ett problem •För att jag är stolt över mitt arbete •För att förbättra för gruppen eller företaget •För att sluta slösa tid eller pengar •För att göra jobbet säkrare eller mer miljövänligt •För att få bekräftelse Ekonomisk belöning snarare ett stopp!! Dock vanligast…

IFM (3) •Deltar i tex. SKL:s idétävling, Göta priset •Priser till bästa enhet/arbetslag •Årligt IFM-seminarium •Uppföljning i delårsrapport och årsbokslut •Interaktiv utvärdering genom Helix vid Linköpings Universitet (förslag)

Tankar på vägen.. •Sätt mål för verksamheten Formulera mål inom områden ni kan påverka! Ambitionsnivå? •VIKTIGT med förankring i ledningen!!! Lätt att bortprioritera något som inte är väl förankrat! •Fundera över eventuell friskrivning •Fördel med en utomstående idélots!? Viktigt att idélotsen förstår och ”pratar samma språk” Hinder om idélotsen är en kollega? Framgång att möta alla medarbetare personligen! •Titta runt hörnet Vilken kompetens finns i organistationen men inte i de vardagliga mötesplatserna? •”Det här gör vi ju ändå….behöver vi en verksamhet kring idéer & förslag?” Se då systemet som ett redskap för att utveckla det ni redan gör! S: Saves Y: Yourself S: Stress T: Time E: Energy M: Money

Boktips! Louise Östberg ”Glöm de stora, omvälvande idéerna. Det är inte de som gör den stora skillnaden. Istället är det de små idéerna som avgör framgången. ” ”A och O är att efterfråga idéer och att tro på att medarbetarna faktiskt har något att komma med. Man måste också ge feedback på idéerna och självfallet genomföra bra idéer.”

Tack för er uppmärksamhet!