Politiska ideologier i Sverige

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ideologiernas framväxt
Advertisements

Politiska ideologier Socialism Ekologism.
samlade Ord och begrepp – WW2
Marxism ”Historien om alla hittillsvarande samhällen är en historia om klasskamp.” Det kommunistiska manifestet Ekonomi, materialism. Människan.
Styrelseskick.
Liberalism Konservatism
Liberalism Individer och stater är rationella.
Kallas också ”Den dansande kongressen”
Från bonddräng till yuppie Del 2 – 1920 till 1990
Politiska ideologier.
Den industriella revolutionen
Till nästa vecka Läs i Millennium, s och svara på följande frågor:
Från teori till praktik
Ideologierna.
Liberalism Individens frihet! Alla är olika. Marknadsekonomi.
FRANSKA REVOLUTIONEN
Det handlar också om hur människor ska vara mot varandra.
Politik och ideologi.
Så styrs Sverige.
Så styrs Sverige.
Kort sammanfattning Mellankrigstiden.
Demokrati och hur Sverige styrs
Imorgon tänkte jag bjuda på något gott att äta. Ni får välja
Vart femte år är det val till Europaparlamentet Valdagen är den 25 maj 2014 Din röst är viktig! Europaparlamentsvalet 25 maj PRO © Claes.
Demokrati, politik och val.
Partierna i riksdagen.
Vilken ska bort. Fundera TYST och skriv ert svar i skrivboken
En gemensam tanke om hur man vill förändra och göra samhället bättre.
Ideologier Att jämföra.
De politiska ideologierna
Val 2014 och riksdagen.
Vem är det som bestämmer?
KEPS att lära sig ur flera perspektiv
Olika sätt att tänka om samhället och världen…
De politiska partierna
Välfärd och Ideologier
Sveriges politiska system Parti och ideologi
Så styrs Sverige.
Konservatism Den som är konservativ vill konservera/ bevara, tänk på konservburk. Hen vill inte förändra/ förnya, tycker att ”det var bättre förr” och.
Liberalismens kännetecken:
Ideologier.
Politiska ideologier Ideologi kallas en uppsättning tankar, idéer och föreställningar om vad som är viktigt i världen och i livet. Det handlar också om.
Politiska ideologier Analys Utopi Strategi Innehåller tre delar
Demokrati.
Vad skiljer partierna åt?
Bakgrund och inledning
Ideologier.
Hur såg deras perfekta stat ut?
Ideologin om Individens frihet
Liberalism.
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Kulturen och politiken. Ett omstörtande sekel Den västerländska kulturen har genomgått de mest djupgående förändringarna under 1900-talet Det går en gräns.
RYSKA REVOLUTIONEN Sovjet mellan 1917 och 1939.
Vem ska besluta om vad? Grundlagar och val i Sverige.
Demokrati, politik och val. Demokrati = folkstyre För att ett land ska kunna kallas demokratiskt måste det ha: 1.Återkommande fria val. Folket ska fritt.
 Prata om två former av demokrati.  Prata om vad ett parti har för uppgift och hur de jobbar.  Diskutera begreppet lycka och uttrycket ”största möjliga.
Samhällsekonomi Ekonomiska system. Vad är ekonomi? Ordet ekonomi kommer från grekiska ordet för hushållning. Ekonomi handlar om hur vi bäst använder de.
Framväxten av ideologier Kommunism, socialism, liberalism och konservatism.
Hållbar utveckling Vad ska ni kunna?
Internationella relationer
Ideologierna uppkomst
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
1900-talets politiska ideologier
Ideologier.
En samling idéer om hur ett bra samhälle bör styras
Ideologier.
Ideologin om Individens frihet
En samling idéer om hur ett bra samhälle bör styras
Valet 2018.
POLITIK FORMINNEHÅLL Hur?Vad? STATSSKICKIDEOLOGI demokrati diktatur enhetsstat förbundsstat monarki republik regering valsystem konstitution parlament.
Presentationens avskrift:

Politiska ideologier i Sverige

Vad är politiska ideologier? Ideologi kallas en uppsättning tankar, idéer och föreställningar om vad som är viktigt i världen och i livet. Det handlar också om vad man bör och kan göra för att detta ska bli verklighet för så många människor som möjligt. Olika ideologier vill att samhället ska se ut på olika sätt. Därför hör ideologi nära ihop med politik. Människor med samma ideologi sluter sig ibland samman till ett visst politiskt parti. Nationalencyklopedin (2008).http://ne.se/artikel/891311 .sökord ideologi. 2008-12-05, kl.13.00.

Blocktillhörighet Borgerliga blocket Socialistiska blocket ”Öka medborgarnas friheter och ansvar” ” Förändringar ska ske i små steg.” Socialistiska blocket ”Utjämna sociala orättvisor genom ökad statlig kontroll.” ”Det krävs stora förändringar, För att skapa rättvisa.” Vp S C Fp M Kd Mp Miljöpartiet kämpar för miljön och tillhör inte något block.

Miljöpartiet har haft en vågmästarroll Miljöpartiet har haft en vågmästarroll. Man har inte tillhört något block. Vp S C Fp M Kd Mp Den borgerliga alliansen ”Gungbrädan”

Det ideologiska trädet Folkpartiet Moderaterna Socialdemokrati Kristdemokraterna Kommunism Liberalism Socialism Konservatism

Stark, statlig kontroll ”Hjulet” Stark, statlig kontroll Socialdemokrati Miljötänkande Liberalism Konservatism ”Individens frihet” Kommunism Revolution med vapen! Terrorism Nazism

EUs tre pelare Polisiärt och straffrättsligt samarbete Europeiska-gemenskapen Överstatligt arbete EMU Gemensam utrikes- och säkerhetspolitik Polisiärt och straffrättsligt samarbete Mellanstatligt samarbete Schengen-avtalet EUROPOL

Kontrollrågor Vilken färg har det socialistiska blocket? Vilka partier ingår i det socialistiska blocket? Vilken färg har det borgerliga blocket? Vilka partier ingår i det borgerliga blocket? Vilken färg har den borgerliga alliansen? Vilka partier ingår i den borgerliga alliansen? Vad menas med att miljöpartiet har en vågmästarroll? I det ideologiska trädet finns det tre stora grenar: De kallas Socialism, liberalism och konservatism. Vad står de olika grenarna för politiskt? Det ideologiska hjulet visar att ju längre ut på en kant en politisk åsikt är, desto mer är den villig att ta till vapen. Vilka åsikter är lika för Nazism och Kommunism? EUs tre pelare är de uppgifter som EU arbetar med. Vad står de för? Skriv ned partiledarnas namn, partiets namn och partiets symbol.

Dra streck mellan symbol och partiledare!

Partiet heter:________________________ Partiledaren heter:____________________ _________________________ Partiet heter:________________________ Partiledaren heter:____________________ _________________________ Partiet heter:________________________ Partiledaren heter:____________________ _________________________ Partiet heter:________________________ Partiledaren heter:____________________ _________________________ Partiet heter:________________________ Partiledaren heter:____________________ _________________________ Partiet heter:________________________ Partiledaren heter:____________________ _________________________ Partiet heter:________________________ Partiledaren heter:____________________ _________________________