Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Val 2014 och riksdagen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Val 2014 och riksdagen."— Presentationens avskrift:

1 Val 2014 och riksdagen

2 Riksdagen Folket bestämmer vilka 349 ledamöter (representanter) som ska ta plats i riksdagen. Riksdagen har olika uppgifter: Beslutar om nya lagar (stiftar lagar) Bestämmer om statens pengar (statsbudget) Kontrollerar regeringens arbete Påverkar EU Utrikespolitiken

3 Debatt och beslut i riksdagen
I riksdagen (kammaren) debatterar och beslutar ledamöterna om frågor som rör hela samhället. Efter debatten röster ledamöterna för eller emot förslaget. Om majoriteten godkänner (röstar för) förslaget blir det lag!

4 Från förslag till lag! De flesta nya lagar börjar med ett förslag från regeringen. Regeringens förslag kallas proposition. Riksdagsledamöter kan också lämna förslag som kallas motioner. Propositioner och motioner skickas till ett utskott. Utskottet diskuterar förslaget och skriver ett betänkande om vad de tycker om lagförslaget. Riksdagen debatterar och fattar beslut om den nya lagen eller lagändringen i kammaren. Sedan ska regeringen se till att beslutet träder i kraft.

5 Vad är ett utskott för något?
Det är ibland svårt att riksdagsledamöter jobbar med alla frågor samtidigt. Därför delar ledamöterna sig i 15 arbetsgrupper som kallas utskott. Varje utskott har hand om ett visst ämnesområde. T.ex. utbildningsutskottet, utrikesutskottet, trafikutskottet, finansutskottet osv. Ett utskott fungerar ungefär som en miniriksdag där 17 ledamöter från politiska partier arbetar. Ett större parti har fler utskottsplatser än ett mindre. I utskottet diskuteras och bearbetas förslagen som riksdagen sedan ska besluta om.

6 Källor Samhälle i dag 8, s. 112-121.
Riksdagen – en kort vägledning. Studiematerial från riksdagen. Valmyndigheten ( Nationalencyklopedin ( Google (bilder).


Ladda ner ppt "Val 2014 och riksdagen."

Liknande presentationer


Google-annonser