35 år 1975 - 2010.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Barns psykiska ohälsa – ett prioriterat arbete
Advertisements

Presentation av STO-Demens
Nya bibliotekslagens betydelse för personer med funktionsnedsättning Niclas Lindberg, generalsekreterare SDK:s jubileumskonferens 2013 Stockholm 29 november.
Bidrag till universiteten direkt eller via externa finansiärer? Utvecklingen i Sverige och i vissa andra europeiska länder Carl Jacobsson Analysenheten,
Balanserad styrning och uppföljning i Region Skåne
Svenska Rominstitutets vänner 75 år
Starta presentationsläge och klicka dig fram alt
Eurokoderna När blir de klara? Vad menas? •Då respektive standard finns? •När respektive standard kan användas? •Då det går.
Immigrant-institutet ¤ Immigrant-institutet är en frivillig organisation med syfte att vara ett nationellt forsknings- och dokumentationscentrum om invandrare,
J U S T I T I E D E P A R T E M E N T E T Insatser för att värna och fördjupa den svenska demokratin.
Svensk Förening för Radioekologi 10 år,
Immigrant-institutet ¤ Immigrant-institutet är en frivillig organisation med syfte att vara ett nationellt forsknings- och dokumentationscentrum om invandrare,
Enkät till socialsekreterare om placerade barns hälsa och skolgång
Sociala medier – hajp eller morgondagens mötesplats? Madeleine Sjöstedt Erik Jennische.
Tv pucken framtid Bosön 6 Oktober. Resultat historik resp
Syfte och mål En självklar förening för chefer och ledare inom vård och omsorg Utveckla och stödja medlemmarna i deras ledarprofession.
Samhällsekonomi Hushållning med resurser. Resurser? Pengar, arbetskraft, naturtillgångar. Naturtillgångar, Realkapital och arbetskraft resulterar i pengar,
Nationella Nätverket NATIONELLA NÄTVERKET NAVIGATORCENTRUM • april 2010 Nationella Nätverket Med bidrag från Ungdomsstyrelsen 2008,
Missbruksutredningens förslag
Vingåker Energetic Science Park Hans Wallin, KCEM
Högskolornas arbete med studentbostäder Caroline Nordström Stockholms Akademiska Forum.
Pyramis 19 mars Har alla rätt till arbete? Har alla rätt till arbete? Har man kanske skyldighet att arbeta och därmed öka tillväxten i kommunen/regionen/riket?
ETT UNIKT SAMARBETE MELLAN STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING OCH NORRTÄLJE KOMMUN INOM HÄLSA SJUKVÅRD OCH OMSORG
Läsvanestudien En presentation från Dagspresskollegiet.
E-post: Rosenlund Tideliusgatan 12, 6 tr Box Stockholm Tel: E-post:
Vad är SPF? Sveriges Pensionärsförbund, SPF är en politiskt och religiöst obunden medlemsorganisation för personer berättigade till pension, oavsett ålder.
Projektansvarig Inger Landen Projektledare Marie Walther
Socialstyrelsens nationella riktlinjer för god vård och omsorg
Alumnienkäter År Logopedprogrammet vid Göteborgs universitet September 2010 Carmela Miniscalco.
Franska revolution 1 juli 1789 var det mycket oroligt i Paris.
Skånsk kvalitetskraft
Arvika Slalomklubb, ASLK Alkohol- och drogpolicy för Arvika Slalomklubb Arvika Slalomklubb (ASLK) är en ideell förening som bedriver alpin verksamhet,
LSS 1§ Omfattar personer med
Summary Slide Smått & Stort AB Historiska ögonblick Smått & Storts ”kom ihåg” Organisationsschema Årsomsättning (i miljoner kronor)
Göteborg Härryda Mölndal
Mitt liv med Aspergers syndrom Hanna Danmo Källman.
Psykisk hälsa barn och ungdom - Det krävs ett helhetsgrepp
Handikapp&Habilitering
Kompletterande stöd vid Aspergercenter
Modell för dyslexiutredning Arbetet startade i april 2010 Arbetsgruppen är geografiskt och kompetensmässigt tillsatt. - Vad är bäst för barnet? -Minsta.
Elevhälsovården Rikskonferens 14 sept 2009
Behandling av ADHD med Amfetamin. Kortsiktiga effekter på familjeinteraktionen. Treatment of Attention Deficit Hyperactivity Disorder with Amphetamine.
Demokrati och hur Sverige styrs
Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan 1 Sjukvård åt asylsökande Antal asylsökande
Bakgrund och syfte Ska ses i ljuset av tidigare utredningar Organisationers önskan om ett annat och bättre sätt att samverka Regeringen vill erkänna,
Vad innebär LSS-lagen ? Rättighetslag
Nya tider och nya behov – men har vi nya lösningar?
Att tidigt upptäcka barn i behov av särskilt stöd
Mer idrott till fler! Riksidrottsförbundet har av regeringen fått 500 miljoner kronor för satsningar på idrottens barn- och ungdomsverksamhet i det som.
Vad kan man vinna? Hälsoekonomi med samverkansperspektiv
1 Figur 1.1 Utveckling av Sveriges BNP per invånare under perioden 1990–2010 jämfört med OECD och ett genomsnitt för de sex närmaste konkurrentländerna.
19 november 2014 Varför SIP ? 19 november
Två bilder av Avaya användarförenings utveckling Bilderna är gjorda med hjälp av den statistik som finns arkiverad, därför saknas vissa år.
Samverkan Asperger Till Sysselsättning Arbete
Chefs- och Professorsmöte Kort presentation av föreningen och fokus senaste året.
Valideringsprocessen
Psykolog utan gränser, september 2013
Det goda föräldraskapet I samarbete med Örebro Universitet.
Gulfkriget.
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
Förskolans förutsättningar och aktuell lagstiftning.
Förslag till innehåll Beskrivning av SISU Idrottsutbildarnas resa Nyläge från och med 2008 Samarbeten med idrotten Samtal.
Syfte En självklar förening för chefer och ledare inom vård och omsorg Utveckla och stödja medlemmarna i deras ledarprofession.
Kontinuerligt kvalitetsarbete inom kardiologin i Södra regionen.
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Handikapp & Habilitering
Egen styrka-projektet
35 år
Bröstcancerföreninge n Amazona i Stockholm
Praktiskt och tider kring varumärkesbytet
Presentationens avskrift:

35 år 1975 - 2010

1975 Autism- och Aspergerföreningen bildades under namnet ”Stockholmskretsen av Föreningen för psykotiska barn”. Ordförande var Gunnar Nordbeck. Medlemsavgiften var 10 kronor och antalet medlemmar var 26.

1977 En föräldraenkät görs om vilka behov som finns. Samtidigt görs en kommunenkät om inventering av de samhällsresurser som finns.

1978 Föreningen byter namn till Föreningen för psykotiska barn i Stockholms län. Antal medlemmar var nu 179. Föreningen anordnade ett stormöte: ”Vad gör samhället för våra psykotiska barn?”

1980 Föreningen var med som remissinstans inför nya Omsorgslagen. Internationella Lekotekkonferensen hade en utställning på bibliotek och sjukhus om samhällets bristande omsorger om de barndomspsykotiska.

1981 För första gången görs en kartläggning ”Barndomspsykotiska ungdomar och vuxna – livsförlopp och livssituation” av psykolog Bengt Åkerström, genom enkät i tidningen Ögonblick

1983 En inventering av hur många psykotiska barn det fanns i Stockholmsregionen påbörjades. 1984 Professor Christopher Gillberg föreläser på årsmötet om ”Barndomspsykos – nya rön”

1985 Radiohjälpskampanjen för psykotiska barn ”En framtid för barn med autism” fick stor genomslagskraft i media.

1987 Till utredningen: ” Insatser för barndoms- psykotiska barn och ungdomar i Stockholms län” gjorde föreningen ett utlåtande med en önskan om ett samlat resurscentrum för diagnostisering och uppföljning.

1988 En beteendeterapiverksamhet startade i Stockholm, med stöd av Rebeccaprojektet. Föreningen deltog med en skärmutställning på Kulturhuset tillsammans med andra handikappföreningar.

1989 Filmen ”Rain Man” har premiär. Omsorgsnämnden arrangerar en föreläsning med Christopher Gillberg om ”Tidig diagnostik”

1990 Föreningen byter namn till Föreningen Autism. Föreläsning om TEACCH hålls av Theo Peeters.

1991 Susanne Steffenburg anlitas till temafton ”Aspergermänniskan- vem är han?” Några föräldrar startar en intressegrupp kring Aspergers syndrom

1993 ”Så här vill vi ha det!” – en idéskiss för resurscentrum/kunskapscentrum för barn med autism eller autismliknande tillstånd tas fram. Föreningens övergripande fråga är att få till stånd ett stödteam.

1994 LSS-lagen träder i kraft Föreningen får sitt första ”riktiga” kansli i FUBs lokaler på Alströmergatan. Inför kommunaliseringen utbildades ett antal medlemmar till kommunombud.

1995 De första autismcentren startade inom Stockholms läns landsting.

1996 Gunilla Gerland framträdde på en temaafton och berättade om sin bok ”En riktig människa” Lena Andersson höll en föreläsning för nya medlemmar om vad autism är.

1998 Supportergruppen bildas av föräldrar till vuxna med Aspergers syndrom. Föreningen har nu nästan 1 000 medlemmar.

1999 Christopher Gillberg föreläser om ”Nya rön om autism och Aspergers syndrom” Karl L Reichelt föreläser om ”Biologisk orsaker och behandling vid autism” Föreningens kansli flyttar till Surbrunnsgatan.

2000 Föreningen driver ett antal frågor: - att skapa ett habiliteringscenter för vuxna med autism. att skapa stödteam för Aspergers syndrom att skapa diagnosteam i länet att få till stånd en forskningsenhet på KI

2001 Föreningens första hemsida lanseras. Styrelsen bildar arbetsgrupper för prioriterade frågor som är boende, forskning, tidig upptäckt/tidiga insatser, medicinskt center, vuxna med autism på sjukhus, arbets- möjligheter för högfungerande personer

2002 BUP får ansvaret för utredningar Vårdgarantin ändras, nu omfattas även autism. Landstinget skjuter till extra pengar för att erbjuda bättre läkarvård för vuxna med autism. Föreningens kansli flyttar till Banérgatan.

2004 Autismcenter för små barn invigs. Diskussionen kring ett kompetenscentrum för forskning och utbildning intensifierades.

2005 Ett forskningsprojekt för tidig upptäckt av autism startas vid BVC södra Stockholm. Föreningen upprättar en databas på hemsidan där information om verksamheter med inriktning autism /Aspergers syndrom läggs upp.

2008 FN instiftar Världsautismdagen den 2 april

2009 Medlemstidningen Speciellt utkommer med sitt första nummer. Tidningen ersätter medlemsbreven.

2010 Föreningen får ny logga och byter namn till Autism & Aspergerföreningen Stockholms län. KIND invigs – ett center för forskning, utveckling och utbildning vid Karolinska Institutet. Filmen ”I rymden finns inga känslor” med Bill Skarsgård har premiär.

1975 - 2010 2010 Föreningen fyller 35 år och har i dag drygt 2 500 medlemmar. 35 år 1975 - 2010