Om människosyn och etik

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Etik och moral Vad innebär det?.
Advertisements

Liten begreppsgenomgång
Hur vet vi vad som är rätt/fel?
Demensvård utifrån palliativ vårdfilosofi
Etik i vård och omsorg SOMS1201.
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Etik Hur ska vi vara mot varandra?
Aktör / Struktur.
Bemötande o etiskt förhållningssätt med utgångspunkt i lagstiftning
Geografi År 1-2 År 3-4 År 5 År 6 Kartan: Känner till närmiljön
Mänskliga Rättigheter - i möte med människan
Konsten att leda sig själv
Enhet Politik på människans och naturens villkor
Franska Revolutionen Med Elin och Filippa.
Etik- Modet att välja!.
Etiska resonemangsmodeller
Den etiska plattformen för prioriteringar inom svensk sjukvård
Hur socialt anpassa barn med ADHD ? Konsekvenspedagogik
Ta ställning och handla!
Vård- och äldreförvaltningen Vår gemensamma värdegrund
Etik.
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Olika teorier och religiösa perspektiv
Anders Hummel, Nolhagaskolan, Alingsås –
Etik och Moral Läran om rätt och fel.
Etik Moral Filosofi.
Etik Religionskunskap, åk 9.
Värdegrunden Copyright Niklas Josefsson.
Centraletiska begrepp 2 Centraletiska begrepp 3 Konfliktbeteenden 4
ETIK - MORAL.
OLIKA FORMER AV ETIK.
Harriet Borg Unander Leg psykolog
RÄTT eller FEL? GOTT eller ONT?
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
Religionskunskap A 50p.
Religionskunskap 1, 50 p. Religionskunskap 1, 50 p.
Välkommen till Verksamhetstyrelsen i Sävast!
Bör staten styra skolan?
Filosofi 1.
Franska Revolutionen Med Elin och Filippa.
Etik.
Etik och ledarskap.
MÅLGRUPP Ensamkommande asyksökande ungdomar – väntar på beslut Ensamkommande ungdomar som fått uppehållstillstånd Står utanför arbetsmarknaden Vill ha.
Genus Manligt & kvinnligt.
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Del 1 Medicinens och omvårdnadens etik
Moral och Etik Moraliska frågor berör frågor om vad som är rätt och fel/orätt, ont och gott. Andra vanliga begrepp som använd är bör, plikt och rättvisa.
Jämställdhetsintegrering inom förskola och skola
Samarbete i teamet och ett rehabiliterande synsätt i myndighetsutövningen IngaLill Karlström, Östersunds kommun. E-post:
Etik, personlighet och bemötande Erik Blennberger Institutet för organisations- och arbetslivsetik Ersta Sköndal högskola.
Etik och moral.
Jenny Långström Jämställdhetsutvecklare Tel: Mobil:
ETIK. VAD MINNS JAG? Vad är moral? Vad är etik? MORAL NE:s förklaring Uppfattning om rätt och orätt. Våra val och våra handlingar visar på vår moral,
Identitet & livsfrågor Etik och moral. Identitet & livsfrågor Begreppen etik (fr. grekiskans ethos = sed) och moral (av latinets moralis = det som rör.
+ Etiska begrepp. + Etik och moral I valet om vad som är rätt eller fel visar vi vår moral Rätten till abort Dödsstraff Donera sina organ Ska man förlåta.
Vestlin Vår värdegrund Vi utgår ifrån följande tankar och begrepp Alla människors lika värde Värdigt åldrande Respekt, självbestämmande, integritet,
Etik – vad är det? Grundläggande problem och modeller med utgångspunkt i Inledning till etiken.
Vad vägleder eller hjälper dig när du ska avgöra vad som är rätt eller fel? ETISKA REGLER/MODELLER; PLIKT- eller REGELETIKEN, KONSEKVENSETIKEN, SINNELAGSETIKEN.
Olika teorier och religiösa perspektiv
Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet
Coaching.
Integritet läroplansanalys.
Kommunikation - Tecken och signaler som hela tiden måste tolkas
Kommunikation - Tecken och signaler som hela tiden måste tolkas
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2016
Etik och moral.
Så bemöter vi varandra - och alla andra
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2017
Etik & moral.
ETIK Att göra det rätta….
Presentationens avskrift:

Om människosyn och etik - och bemötande…

ETIK TRE CENTRALA FRÅGOR Hur uppfattar vi människans värde?

1. Hur uppfattar vi människans värde? Människovärdesprincipen Människans värde är…. Högt Lika Obetingat/givet med livet Överordnat djurens värde

Ur FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De är utrustade med förnuft och samvete och bör handla mot varandra i en anda av broderskap.

Ur Regeringsformen RF 1 Kap. 2 § Den offentliga makten skall utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.

Om människosyn Har människovärdesprincipen sin grund i en värdedimension eller är det en social konstruktion? Svaret medför olika synsätt på ansvar och omsorg om den andre.

ETIK TRE CENTRALA FRÅGOR Hur uppfattar vi människans värde? Vad gör en handling rätt?

2. Vad gör en handling rätt? En handling är rätt om: Den har sin grund i goda intentioner Sinnelagsetik Den stämmer med moralisk intuition (i en konkret situation) Situationsetik Den bygger på giltiga etiska principer och normer Pliktetik Att den (sannolikt) ger de bästa konsekvenserna Konsekvensetik

Olika perspektiv Vad är rättvisa? Rättvisa utifrån likhet, behov eller prestation? Sannolikt bästa konsekvenser – för alla berörda, största möjliga antal personer eller främst för personer som är eller riskerar en särskilt utsatt situation?

ETIK TRE CENTRALA FRÅGOR Hur uppfattar vi människans värde? Vad gör en handling rätt? Vilket ansvar har jag som människa och i en viss roll?

Perspektiv Det finns alltid en möjlighet att utveckla nya perspektiv…. Det levande personliga ansvaret för hur man förhåller sig till sig själv och andra kan ingen lösgöra sig från. När vi ställs inför en annan människas värnlöshet, riktar denna värnlöshet en uppmaning att visa omsorg – vi kan välja att lyssna till den eller ej.

Ur Akademikerförbundet SSR:s etiska kod för socialarbetare Mod/civilkurage Rättskänsla Balanserat omdöme Empati Lyhördhet Vidsynthet Tolerans Integritet Respektfullt, jämlik och vänlig grundhållning till andra Ansvarstagande Kritisk självinsikt Samförståndsvilja Samarbetsförmåga Självständighet Saklighet Tydlighet Social kompetens Noggrannhet Humor

Varifrån kommer den strävan som finns i omsorgen om en annan människa? Hur är den möjlig och vad kan dess ursprung vara?

Referenser Erik Blennberger, www.esh.se Ludvig Igra, Den tunna hinnan, mellan omsorg och grymhet ScandBook AB 2005 www.regeringen.se www.akademikerforbundet.se